Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 25 december 2021

De beste boeken van 2021

De beste boeken van 2021

Wat een rijk jaar, 2021, toch als we het over de letteren hebben. 61 redacteurs en medewerkers selecteren hun hoogtepunten, en dat levert een heerlijk versnipperde lijst op. Al trekken Irene Vallejo's 'Papyrus', Marian Engels 'Beer' en Jonathan Franzens 'Kruispunt' onmiskenbaar de kop, en lijkt Marieke Lucas Rijnevelds 'Mijn lieve gunsteling' van vorig jaar een onverminderde favoriet van dit jaar. En dat is nog maar het begin.

Lees verder

Terugblik op 2021: het jaar waarin we de controle verloren

2021 begon met de belofte van het rijk der vrijheid, een normale president in het Witte Huis, de Green Deal, …., kortom, het gevoel dat we weer greep kregen op de wereld en onze levens. Sindsdien is de hemel boven de Vesder gebarsten, daagt het dat we het virus misschien nooit onder controle krijgen, bleek 20 jaar oorlog een maat voor niets in Afghanistan, … Hoe om te gaan met dat controleverlies? Hoe los laten en toch overeind blijven? Terugblik op een jaar waarin niets nog voorspelbaar bleek.

Lees verder

Herontdek tien van onze beste verhalen over corona en het vaccin

In 2021 beleefden we een razend spannende wedloop tussen epidemie en vaccinatie. Het bureaucratische Europa kwam, zeker ten opzichte van Groot-Brittannië, traag uit de startblokken. Maar dankzij een turbo op de vaccinatiecampagne leek tegen de zomer de wedstrijd gelopen. Helaas, de deltavariant bleek meer dan gehoopt het vaccin te omzeilen, en met omikron dreigt het virus in 2022 weer op voorsprong te komen. Of wint toch de boosterprik? Herlees hieronder tien van onze beste verhalen over corona en het vaccin.

Lees verder

DNA op resten leidt speurders naar verdachte van granaataanslag in Borgerhout

Een 21-jarige jongeman is opgepakt voor een granaataanslag in maart in Borgerhout. Zijn DNA zat op de lepel van de gebruikte granaat.

Lees verder

Almaci geeft openhouden kerncentrales maar 1 procent kans: 'De patiënt is overleden'

Het binnen de regering bereikte akkoord over nucleaire energie houdt volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci in dat er '99 procent' kans is dat in maar beslist wordt om de kerncentrales definitief te sluiten. Het verlengen van de levensduur 'is geen plan B, maar plan Z'.

Lees verder

Van Gucht: 'Al 41 procent coronabesmettingen veroorzaakt door omikron'

Zo'n 41 procent van de besmettingen in België wordt inmiddels veroorzaakt door de omikronvariant van het coronavirus. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag bekendgemaakt op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Lees verder

Scheepswrakken in Middellandse Zee geven eeuwenoude schatten prijs

Archeologen hebben op de bodem van de Middellandse Zee een schat aan kostbare objecten in scheepswrakken van zes tot zeventien eeuwen oud ontdekt. Voor de kust van Israël doken ze onder andere Romeinse beeldjes op, honderden zilveren en bronzen munten, en een bijzondere gouden ring.

Lees verder

Amazon moet inbinden in strijd met vakbonden

Amerikaanse werknemers van distributiebedrijf Amazon zullen zich voortaan makkelijker kunnen verenigen in vakbonden. Het bedrijf verbindt zich ertoe een aantal belangrijke obstakels hiervoor weg te nemen.

Lees verder

Meisje (14) per ongeluk doodgeschoten door politie in Los Angeles

Een 14-jarig meisje is donderdag in Los Angeles overleden, nadat ze per ongeluk werd geraakt door een politiekogel. Agenten schoten op een gewapende man in een kledingwinkel, het meisje stond in een pashokje, toen ze getroffen werd door een kogel die door de muur heen kwam.

Lees verder

Vijfde vrouw beschuldigt Sex and the city-acteur Chris Noth van seksueel misbruik

Het aantal vrouwen dat Sex and the City-acteur Chris Noth beschuldigt van seksueel misbruik is opgelopen naar vijf. Singer-songwriter Lisa Gentile zegt in 2002 door Noth bij haar thuis belaagd te zijn.

Lees verder

Koning Filip: 'Onze zekerheden blijken broos te zijn'

Door de 'voortdurend veranderende situatie' moeten we 'met vallen en opstaan' een uitweg uit de coronacrisis zoeken. Dat zegt Koning Filip in zijn jaarlijkse kerstboodschap. Tegelijk roept hij op het hoofd niet te laten hangen 'Laten we niet bang zijn voor de toekomst. Laten we ze met vertrouwen tegemoetgaan.'

Lees verder

Machtwacht | Een week lang beslissen om niet te beslissen

De kernuitstap, het stikstofdossier en de bouwshift zullen in niet geringe mate de samenleving van morgen vormgeven. Maar de politiek is niet op de afspraak. En dat wordt stilaan een kwalijke gewoonte.

Lees verder

Letterlijk | Kerstboodschap koning Filip

Dames en heren,

Lees verder

Zwaar gevallen Amy Pieters wordt in Spaans ziekenhuis in kunstmatige coma gehouden

Amy Pieters wordt de volgende dagen in het ziekenhuis van Alicante in een kunstmatige coma gehouden. Donderdag werd de 30-jarige Nederlandse kampioene van Team SD Worx aan het hoofd geopereerd na een zware val eerder op de dag in de buurt van Calpe.

Lees verder

Antwerpen gaat jonge kinderen vaccineren in de Zoo: 'We willen een comfortabele omgeving creëren'

De stad Antwerpen heeft beslist om vanaf begin volgend jaar kinderen tussen 5 en 11 jaar hun coronavaccin in de Zoo te geven. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat de prik voor de kinderen in een comfortabele omgeving kan doorgaan. Dat zegt schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA).

Lees verder

Corona, beelden van 2021

2021 leverde een eindeloze, bijna hypnotiserende stoet beelden van mondmaskers, coronaprikken en Covid Safe Tickets op. Maar ook een hoop foto's die aan de ribben bleven kleven.

Lees verder

Kim Clijsters trekt wellicht niet naar Australië

Kim Clijsters trekt wellicht niet naar Australië. Ook al zou ze, als ze dat zou willen, een wildcard voor de hoofdtabel van de Australian Open kunnen krijgen.

Lees verder

Opnieuw recordaantal elektronische betalingen in aanloop naar kerst

Na minder dan een week is het vorige record van het aantal elektronische betaaltransacties alweer verbroken. Afgelopen zaterdag telde Worldline 11,413 miljoen transacties, donderdag waren er dat 11,840 miljoen, een nieuw record voor ons land.

Lees verder

Energiewaakhond waarschuwt klanten voor praktijken van Mega: 'Bewuste misleiding'

De federale energiewaakhond Creg waarschuwt consumenten voor praktijken die de Luikse energieleverancier Mega toepast. Het gaat om aanbiedingen die neigen naar 'bewuste misleiding', aldus de Creg.

Lees verder

Duitse topviroloog wil 1G als nieuwe maatregelen niet werken: 'Omikron herschrijft de regels'

Omdat de wereld voorlopig nog niet van het coronavirus af is, pleit de Duitse viroloog Christian Drosten vrijdag voor de invoering van een 1G-maatregel: alleen toegang voor wie geboosterd is.

Lees verder

Uiterst zeldzame vis met handvormige vinnen na 22 jaar terug waargenomen

In februari dit jaar had een team van het Tasman Fracture Marine Park, een zeereservaat voor de kust van Tasmanië, aas en een camera klaargezet om het zeeleven op te meten. Toen een onderzoeker maanden later de beelden analyseerde, was er een dier op te zien dat niet vanzelfsprekend was: een roze handvis. Een 15 centimeter grote vis met handvormige vinnen komt uit een richel tevoorschijn na gestoord te worden door een rotskreeft. De bedreigde diersoort die enkel voorkomt in Australië werd al 22 jaar niet meer gezien in deze wateren. Bekijk hierboven de beelden.

Lees verder

Tiktok-moderator klaagt platform aan om trauma door schokkende video's

Candie Frazier, moderator bij videoplatform Tiktok, zegt dat ze lijdt aan posttraumatische stresstoornis als gevolg van alle verontrustende video's die ze moet bekijken.

Lees verder

Operazangers brengen protestlied op vooravond van sluiting: 'Mijn vaderland, zo mooi en verloren'

Opera Ballet Vlaanderen (OBV) voerde donderdagavond haar laatste voorstelling 'La bohème' op alvorens het haar deuren sluit vanwege de coronamaatregelen. Om hun ongenoegen te uiten, brachten de operazangers aan het einde van de voorstelling het Slavenkoor van Verdi, een koor over een volk dat droomt van een vaderland. Jan Vandenhouwe, artistiek directeur OBV: 'In het licht van vandaag heeft dit lied een symbolische waarde. Een vaderland waarin cultuur telkens weer op de laatste plaats komt, is inderdaad mooi en verloren.'

Lees verder

Twintiger die vuurpijl gooide in supportersvak krijgt enkelband

De 27-jarige man uit Wilrijk die begin december een vuurpijl gooide in het stadion van Beerschot komt onder elektronisch toezicht te staan. Dat heeft de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling vrijdag beslist. Hij blijft dus aangehouden, maar mag zijn voorhechtenis thuis verder uitzitten met een enkelband.

Lees verder

Duitse topviroloog pleit voor 1G: 'Omikron herschrijft de regels'

De Duitse viroloog Christian Drosten beschouwt omikron als dé variant waarbij het virus endemisch wordt en dat is op zich hoopvol nieuws, 'maar tot die tijd wordt het zwaar en zullen we voor grote uitdagingen komen te staan'. Hij pleit daarom voor de invoering van een 1G-maatregel.

Lees verder

De Warmste Week 2021 zamelt 3,2 miljoen euro in

3.203.455 euro. Zoveel kon De Warmste Week, solidariteitsactie VRT, inzamelen.

Lees verder

Zuid-Afrika woest om veiling sleutel van celdeur Nelson Mandela

De geplande veiling van de sleutel van een cel waar Nelson Mandela in heeft vastgezeten, leidt tot verontwaardigde reacties. Zuid-Afrika noemt het onbegrijpelijk dat veilinghuis Guernsey's meewerkt aan de verkoop van het historische voorwerp.

Lees verder

Korpschef weigert om vanavond agenten van de feesttafel weg te halen om cipiers te vervangen: 'Dan maar minder blauw op straat'

In Brussel moet de politie vanavond bijspringen om stakende cipiers te vervangen, maar korpschef Jurgen De Landsheer weigert om agenten van de feesttafel weg te roepen. 'We zullen mensen van op het terrein weghalen om ze naar de gevangenis te sturen. Er zal dan minder blauw op straat zijn.' Eenzelfde situatie dreigt op Oudejaarsavond, traditioneel een gespannen nacht in de hoofdstad.

Lees verder

Molotovcocktail tegen Russisch consulaat in Oekraïne

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemeld dat vrijdag een molotovcocktail naar het Russische consulaat in de Oekraïense stad Lviv is gegooid. Het ministerie sprak van een 'terreurdaad'.

Lees verder

Negen tips om toch een culturele kerst te beleven

In deze speciale editie van Radar geven de cultuurjournalisten van De Standaard elk een cultuurtip cadeau. En helemaal coronaproof bovendien.

Lees verder

Dit zijn de meest bekeken video's van 2021

De bestorming van het Capitool, de wateroverlast in Wallonië, de vulkaanuitbarsting op La Palma… 2021 was opnieuw een bewogen jaar vol straffe beelden. Maar welke video's werden dit jaar het best bekeken op onze website?

Lees verder

Ongehoord | 'Dames, zoek u een boomer!'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Deze tien films uit 2021 moet je gezien hebben

De bioscopen zijn gesloten. Misschien is dit dan het moment om de beste films uit 2021 thuis in te halen. Als je een film huurt op Picl, steun je bovendien je lokale bioscoop. MyLum en Mylum.tv zijn een app en website van Lumière, dat bioscopen heeft in Brugge, Antwerpen en Mechelen. De site Dalton.be is verbonden aan de Leuvense Cinema Zed. Ontdek de top tien beste films van filmjournalist Jeroen Struys in bovenstaande video. 

Lees verder

Gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen zakt tot net boven de 7.000

De coronacijfers blijven de goede kant uit gaan. Dat blijkt zaterdagmorgen uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Weerbericht | Grijze en regenachtige kerst met eventueel een tijdelijk sneeuwlaagje

Kerstmis start met regen, met in het uiterste noorden van België kans op winterse neerslag. Daar kan eventueel een tijdelijk sneeuwlaagje ontstaan.

Lees verder