Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 december 2021

Contactbubbel van vijf en horeca dicht om 20 uur: expertengroep GEMS legt drastische maatregelen op tafel Overlegcomité

HLN
Contactbubbel van vijf en horeca dicht om 20 uur: expertengroep GEMS legt drastische maatregelen op tafel Overlegcomité
Premier Alexander De Croo (Open Vld) roept het Overlegcomité opnieuw vervroegd samen om te overleggen over de coronasituatie. Dat bevestigt het kabinet van de eerste minister. De vergadering gaat door in het Egmontpaleis en start om 9 uur. Expertengroep GEMS legt alvast drastische maatregelen op tafel, zo blijkt uit een voorlopig advies dat is gelekt. Het is lang niet duidelijk of die verregaande voorstellen ook echt zullen worden gevolgd.
Lees verder

Volvo Gent loopt 3.000 jobs mis: geen batterijfabriek in Vlaanderen
Autobouwer Volvo gaat zijn nieuwe batterijfabriek niet in Gent bouwen. Dat is door de internationale hoofdzetel bevestigd. De fabriek moest zo'n 3.000 bijkomende jobs naar ons land brengen.
Lees verder

Nog steeds veel discriminatie tegen zwangere vrouwen en ouders op de werkvloer: "Ik werd ontslagen toen ik zwanger was"
"Ik was bang om mijn baas te zeggen dat ik zwanger was. Mijn buikgevoel zei me dat dat verkeerd voor mij zou uitdraaien." Amélie verloor haar job door haar zwangerschap. Ze is niet alleen: liefst een derde van alle meldingen die het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen vorig jaar ontving over werk, ging over discriminatie op basis van zwangerschap of moederschap. Adjunct-directeur Liesbet Stevens verklaart waarom de bedrijfswereld nog altijd zo hard is voor moeders én vaders. "We moeten de rol van zorg in onze maatschappij herdenken."
Lees verder

Modemagazine 'Elle' bant bont in al zijn edities om dierenwelzijn te bevorderen
Het wereldberoemde modetijdschrift 'Elle' gaat dierenbont bannen uit al hun edities en online platformen. Hiermee willen ze een meer humane mode-industrie bevorderen. Dat heeft de directie van het magazine bekendgemaakt.
Lees verder

Dreigt er een tekort aan zelftesten? "We merken dat de eerste stock al is uitverkocht", zegt Colruyt
Nu we voor bijna alles een zelftest nodig hebben, verkopen naast apotheken ook winkels er. Al zijn die voorraden sneller uitgeput dan ze zelf hadden gedacht. Geert Elen van Colruyt legt uit: "We hadden 10.000 stuks die we verdeeld hebben over de winkels. Die zijn nu al uitverkocht." Ook bij de apothekers is er een enorme stijging in de verkoop. "Maar na begin volgende week zal er terug genoeg voorraad zijn", klinkt het daar.
Lees verder

Steeds meer herbesmettingen met omikronvariant in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika raken steeds meer mensen voor een tweede keer besmet met het coronavirus. Dat is te wijten aan de omikronvariant, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag.
Lees verder

"Als je die wormen ziet, is het even doorbijten maar eigenlijk eten we al jaren insecten": experts over koken met insecten
Ze zijn gezond en ecologisch verantwoord, maar niemand begint te watertanden als er 'sprinkhaan op een bedje van prei' op het menu staat. Toch kan koken met insecten best smakelijk zijn. "Vervang één van de ingrediënten in een recept eens door krekels of meelwormen", zegt insectenkok Margot Nuyttens. Diëtiste Sanne Mouha legt uit waarom insecten ook gezond kunnen zijn.
Lees verder

"In 100 gram meelwormen zitten evenveel eiwitten als in een biefstuk": experten geven advies om te koken met insecten
Ze zijn gezond en ecologisch verantwoord, maar niemand begint te watertanden als er 'sprinkhaan op een bedje van prei' op het menu staat. Toch kan koken met insecten best smakelijk zijn. "Vervang één van de ingrediënten in een recept eens door krekels of meelwormen", zegt insectenkok Margot Nuyttens. Diëtiste Sanne Mouha legt uit waarom insecten ook gezond kunnen zijn.
Lees verder

Forrest Gump, maar dan in het écht en nog extremer: Duitser vervolledigt na 429 dagen een onafgebroken triatlonreis rond de wereld
Van een onwaarschijnlijk straffe en avontuurlijke prestatie gesproken. Jonas Deichmann, een 34-jarige Duitser, heeft zijn reusachtige triatlon rond de wereld volbracht. In totaal was hij 429 dagen onderweg om 450 kilometer te zwemmen, 21.000 km te fietsen en 5.060 km te lopen.
Lees verder

Duits parlement kiest Olaf Scholz op 8 december tot bondskanselier
Het Duitse parlement wil op woensdag 8 december de sociaaldemocraat Olaf Scholz tot nieuwe bondskanselier van Duitsland kiezen.
Lees verder

Christian Eriksen hervat na hartstilstand weer voorzichtig training bij oude club in Denemarken
Christian Eriksen heeft voorzichtig de voetbaltraining hervat. De Deense middenvelder kreeg afgelopen zomer tijdens het EK-duel van zijn land met Finland een hartstilstand. Hij werd op het veld gereanimeerd. Sindsdien leeft Eriksen met een defibrillator die moet voorkomen dat het probleem zich weer voordoet.
Lees verder

Oud-deelnemer 'America's Next Top Model' haalt uit naar Tyra Banks: "Zij verdiende miljoenen, wij kregen 33 euro per dag"
Presentatrice Tyra Banks (47) ligt onder vuur nadat een oud-deelnemer van het programma 'America's Next Top Model' publiekelijk heeft laten weten dat de kandidaten slecht werden behandeld tijdens de opnames. "En intussen verdiende het supermodel miljoenen met de show", meldt de krant The New York Post.
Lees verder

Duitsland wil vaccinaties verplichten vanaf februari en introduceert 'harde maatregelen' voor ongevaccineerden
Duitsland gaat vaccinaties tegen het coronavirus verplichten vanaf februari. Daarnaast komt er een 'lockdown' voor ongevaccineerden, zo omschrijven lokale media de nieuwe coronamaatregelen waar de leiders van de zestien Duitse deelstaten, bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz het eens over zijn geworden.
Lees verder

IJslandse maatschappij Play vliegt vanaf mei naar Brussel
De IJslandse lowcostmaatschappij Play start vanaf mei volgend jaar met vluchten tussen de IJslandse hoofdstad Reykjavik en Brussel. Dat heeft Play aangekondigd.
Lees verder

Bol.com was strafbaar door kindernaziboek te verkopen, toch geen vervolging
Het Nederlands parket heeft besloten webwinkel Bol.com niet te vervolgen voor het verkopen van een kinderboek met antisemitische inhoud. Het ging om het boek Der Giftpilz van nazileider Julius Streicher. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was het strafbaar dat Bol.com het boek te koop heeft aangeboden, maar is het boek na een melding en aangifte snel uit de handel gehaald.
Lees verder

Huishoudhulpen voeren maandag opnieuw actie in Brussel
Een tiental dagen nadat het overleg over de lonen en arbeidsvoorwaarden van de 150.000 huishoudhulpen met dienstencheques was afgesprongen, kondigen de vakbonden een nieuwe actie aan. Ze trekken maandagochtend naar de zetel van werkgever Daoust Dienstencheques in Brussel, zegt het gemeenschappelijk vakbondsfront.
Lees verder

BINNENKIJKER. Lewis Capaldi koopt, ondanks afgelaste tour, een nieuwe villa
Ondanks de coronapandemie zit het voor Lewis Capaldi (25) allemaal nog wel mee. De Britse zanger kocht onlangs een nieuwe villa, op 48kilometer van het huis van zijn ouders. Prijskaartje? Een luttele 1.6 miljoen pond (ongeveer 1.8 miljoen euro).
Lees verder

BINNENKIJKEN. Lewis Capaldi koopt, ondanks afgelaste tour, een nieuwe villa
Ondanks de coronapandemie zit het voor Lewis Capaldi (25) allemaal nog wel mee. De Britse zanger kocht onlangs een nieuwe villa, op 48 kilometer van het huis van zijn ouders. Prijskaartje? Een luttele 1.6 miljoen pond (ongeveer 1.8 miljoen euro).
Lees verder

Docureeks over controversiële film 'Last Tango in Paris' in de maak
De controversiële film 'Last Tango in Paris' van de Italiaanse regisseur en schrijver, Bernardo Bertolucci, krijgt een docureeks. De film dateert van 1972 en zorgde voor veel ophef door de verkrachtingsscène tussen hoofdrolspeler Marlon Brando en actrice Maria Schneider. Achteraf bleek dat de actrice niet wist dat die scène zou komen.
Lees verder

Heel Europa kleurt rood of donkerrood op coronakaart, slechts een paar oranje vlekjes
Rood, roder roodst: Europa kleurt rood tot donkerrood op de nieuwe coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Enkel in Italië en in Spanje zijn er nog enkele oranje regio's te bespeuren.
Lees verder