Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 29 december 2021

Club Brugge-speler Noa Lang is de aanvaller met de meeste gele kaarten in Europa

Club Brugge-speler Noa Lang is de aanvaller met de meeste gele kaarten in Europa

Noa Lang vertoeft deze week in Dubai, waar hij uitblaast na zes intense maanden. De Nederlander van Club Brugge kan terugblikken op een bijzonder seizoensbegin, waarin hij 8 keer scoorde en 11 assists gaf in 30 wedstrijden. Maar Lang was ook goed voor een andere opvallende statistiek.

Lees verder

Magnette: 'We hebben ons collectief vergist bij laatste Overlegcomité'

PS-voorzitter Paul Magnette vindt dat de politici zich tijdens het laatste Overlegcomité 'collectief vergist' hebben. 'Ik begrijp de kritiek van de culturele wereld en ik ben het er volledig mee eens', zei de socialist dinsdag in L'Echo.

Lees verder

Spaanse rapper Valtònyc niet overgeleverd aan Spaanse justitie

De Spaanse rapper Valtònyc, die wegens zijn omstreden liedjesteksten tot drieënhalf jaar gevangenis veroordeeld werd en naar België was gevlucht, wordt niet overgeleverd aan Spanje. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) dinsdag beslist, nadat het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de Belgische wet op de majesteitsschennis in strijd is met de Grondwet.

Lees verder

India blokkeert buitenlandse geldstromen naar organisatie van Moeder Teresa

De vergunning van de organisatie om buitenlandse geldsteun te ontvangen wordt niet vernieuwd. De Indiase regering vreest dat de geldstromen dienen om inwoners tot het christendom bekeren.

Lees verder

Vraag om nietigverklaring van Schild & Vrienden-onderzoek is verworpen

Hans Rieder, de advocaat van Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove (Vlaams Belang), wilde grote delen van het onderzoek nietig verklaard zien omdat het uitgevoerd werd door een volgens hem partijdige onderzoeksrechter. De vraag is volledig verworpen, maar er zou wel een schijn van partijdigheid zijn.

Lees verder

Nabestaanden Julie Van Espen delen video: 'We hebben ook Julie een stem gegeven op het proces'

'Na meer dan 2,5 jaar heeft het assisenproces eindelijk plaatsgevonden met gerechtigheid als uitkomst. Meer nog, Julie is er ook in geslaagd om haar eigen proces achter gesloten deuren te laten plaatsvinden', schrijven haar nabestaanden bij het filmpje.

Lees verder

Vaccinatie bij de buren verschijnt niet in onze app

Belgen die in Duitsland hun boosterprik gaan halen, zullen geen vaccinatiecertificaat in hun Covid Safe-app zien verschijnen. 'Daarvoor moet je eerst langs de huisarts', waarschuwt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees verder

Brusselse ex-gangster Alain Moussa opgepakt voor verhoor

De federale politie heeft ex-gangster Alain Moussa vanochtend opgepakt voor verhoor in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Ook een bekende van hem werd opgepakt. Dat vernam De Standaard.

Lees verder

Duizenden kraanvogels sterven aan vogelgriep in Israël

Meer dan 5.000 kraanvogels zijn gestorven tijdens hun massale migratie naar Afrika. Toen de vogels halt hielden in de Hula Valley in het noorden van Israël, raakte een groot deel besmet met de vogelgriep. 'Het is de ergste klap voor de trekvogels in de geschiedenis van ons land', aldus de Israëlische minister van Milieu.

Lees verder

Cultuursector dient vordering tot schorsing in bij de Raad van State

De Liga voor Mensenrechten heeft samen met een aantal culturele organisaties een verzoek tot schorsing bij uiterste dringende noodzakelijkheid ingediend bij de Raad van State. Woensdag wordt de zaak behandeld, een uitspraak is mogelijk nog voor deze week.

Lees verder

Vulkaanuitbarsting op La Palma officieel beëindigd: zo zag 85 dagen vulkanische activiteit eruit

Vulkaan Cumbre Vieja op La Palma is na 85 dagen en 13 uur gestopt met uitbarsten. Dat hebben de lokale autoriteiten zaterdag met veel opluchting gemeld. In de nasleep van de langste vulkaanuitbarsting die het eiland gekend heeft, blijven inwoners en autoriteiten achter met een vernietigd gebied uitgestrekt over drieduizend hectare.

Lees verder

Oudste mensenrechteninstituut van Rusland moet de deuren sluiten

Memorial, een iconisch Russisch mensenrechteninstituut, moet van de rechter de deuren sluiten. De uitspraak wordt gezien als een kantelpunt in president Poetins strijd tegen tegenstanders.

Lees verder

Kaart | Bekijk het aantal nieuwe besmettingen en boosterprikken in uw gemeente

Officieel zit het aantal besmettingen in dalende lijn, maar op dagbasis zijn ze opnieuw aan het stijgen, gedreven door de besmettelijke omikronvariant. Hoe hoog is het aantal nieuwe coronabesmettingen in uw gemeente? En hoeveel volwassenen hebben al een boosterprik gekregen? Bekijk het op onderstaande kaarten.

Lees verder

Man gaat metershoog de lucht in met vlieger

Een groep vrienden in de Sri Lankaanse stad Jaffna besloot een enorme vlieger de lucht in te hijsen, maar toen de wind te fel werd liep het fout. Iedereen had het touw losgelaten, behalve een man. In nog geen minuut tijd hing hij metershoog in de lucht.  

Lees verder

Onderzoek naar anti-Joodse gezangen door Beerschot-aanhang: 'Alle Joden aan het gas'

De Antwerpse politie is een onderzoek gestart naar een schokkend filmpje waarin te zien en te horen is hoe Beerschot-aanhangers anti-Joodse en nazistische slogans als 'Sieg Heil. Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas' roepen.

Lees verder

Tweede tijdcapsule gevonden onder eeuwenoud Amerikaans standbeeld

In het Amerikaanse Richmond is een tweede tijdcapsule gevonden die meer geheimen over de burgeroorlog moet prijsgeven. De vondst van een eerdere tijdcapsule onder hetzelfde standbeeld draaide uit op een sisser.

Lees verder

Omikron zorgt al voor stijgende besmettingscijfers bij jongeren en in Brussel

Ja, de coronacijfers dalen nog steeds, maar toch tekenen zich her en der weer stijgingen af. Zo gaat het aantal besmettingen in Brussel en ook onder 20- tot 29-jarigen weer de hoogte in.

Lees verder

Protest stopt nieuwe Australische steenkoolmijn niet

De mijn werd een symbool van de strijd tegen steenkool. Het protest tegen de plannen van de Indiase eigenaar Gautam Adani was groot, banken en verzekeraars trokken zich terug. Toch vertrekken straks de eerste ladingen richting India.

Lees verder

Officieel: amateurvoetbal wordt al zeker twee weken stilgelegd

Het amateurvoetbal wordt opnieuw tijdelijk stilgelegd door de maatregel van het laatste Overlegcomité om geen publiek meer toe te laten. Alle eerste ploegen van tweede amateur tot en met vierde provinciale zullen tot en met 28 januari geen competitie meer spelen. De competities van de jeugd-, recreatie-, reserve- en minivoetbalploegen blijven wel doorgaan. Over eerste amateur volgt later vandaag nog een beslissing, maar ook die competitie zal allicht stilliggen tot en met 28 januari.

Lees verder

Eerste hulp bij complotdenkers: Duitsers richten hulppunt op voor familie en vrienden van complotfanatici

Complottheorieën worden populairder zetten heel wat relaties onder druk. De Duitsers Janek Buchheim en Steffi Bahro richtten een hulpcentrum op om die relaties te herstellen.

Lees verder

Braziliaan wandelt op slackline tussen twee luchtballonnen: 'Onvergetelijk'

Een 34-jarige waaghals uit Brazilië heeft een nieuw wereldrecord gevestigd. Op meer dan anderhalve kilometer hoogte wandelde hij op een slackline tussen twee luchtballonnen. 'Het is een gevoel dat ik voor altijd bij me zal dragen', aldus Rafael Zugno Bridi. Bekijk de straffe stunt in de video hierboven. 

Lees verder

Verkeer in Antwerpen muurvast: 'Iedereen wil toch maar in centrum parkeren'

De parkings in Antwerpen kunnen de grote toevloed van (Nederlandse) shoppers dinsdagmiddag niet aan, wat overal in het centrum files veroorzaakt. De politie roept automobilisten op weg te blijven uit de stad. 'Parkeer aan de rand, dat bespaart een hoop frustratie en tijd.'

Lees verder

Raad van State veegt sluiting cultuursector van tafel

De Raad van State schorst de sluiting van de cultuursector, omdat de beslissing 'disproportioneel' is en 'niet steunt op adequate motieven'. Dat vernam De Standaard.

Lees verder

Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Veurne

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld op een commercieel pluimveebedrijf in Veurne, zo maakte het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bekend. Om een verdere verspreiding te voorkomen, wordt het nog aanwezige pluimvee geruimd. Er wordt ook een beschermingszone van 3 kilometer rond het bedrijf ingesteld en een bewakingszone van 10 kilometer.

Lees verder

Mathieu van der Poel past voor veldritten in Loenhout en Hulst

Na zijn opgave maandag in de veldrit van Heusden-Zolder laat Mathieu van der Poel (26) nu de crossen van Loenhout (30/12) en Hulst (2/01) schieten. Dat meldt Wielerflits. De Nederlander geraakt maar niet verlost van rugklachten.

Lees verder

Reacties | 'We hebben gewonnen'

De cultuursector reageert uiteraard blij op de beslissing van de Raad van State. Vanuit politieke hoek was MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez er als de kippen bij om de link te leggen met de contactberoepen.

Lees verder

Officieel: FC Barcelona bevestigt komst van Ferran Torres van Manchester City

FC Barcelona heeft Ferran Torres helemaal beet. De Spaanse club bereikte een officieel akkoord met Manchester City over de transfer van de 21-jarige aanvaller, die een overeenkomst tot 2027 ondertekent. Dat heeft Barça dinsdag gemeld.

Lees verder

Frank Raes neemt afscheid van Extra Time: 'Ik ben maar een passant'

Na meer dan 400 afleveringen gaat Frank Raes, hét gezicht van Extra Time, genieten van zijn pensioen. 'Ik heb er vrede mee, het is genoeg geweest' aldus Raes.

Lees verder

Verlinden: 'Cultuursector kan terugkeren naar maatregelen van voor vorige week'

Ook vanuit politieke hoek komen er reacties op de beslissing van de Raad van State om de sluiting van de cultuursector te schorsen. Minister Verlinden bekijkt de praktische toepassing van het arrest, Pvda-voorzitter spreekt van een 'straf' voor een regering 'die haar eigen beslissingen niet meer uitgelegd krijgt'.

Lees verder

Meer dan twintig doden bij instorting Soedanese goudmijn

Bij de instorting van een goudmijn in Soedan zijn 23 mensen omgekomen. Dat zei het staatsagentschap voor mijnbouw dinsdag.

Lees verder

'Wie niet meer weet wat zijn wortels zijn, dreigt te verharden'

La Noue Caillet is de arme wijk van een van de armste banlieues van Parijs. De aanslagen, corona en een nieuwe wet maakten de segregatie tussen de grijze flatgebouwen en de middenklasse­buurten nog acuter. De banlieue wordt gezien als een broedplaats voor islamisme. Priester Patrice Gaudin is de vaderfiguur in een buurt die daar nood aan heeft. 'Durf te dromen, zeg ik aldoor. Maar het is hier missiegebied.'

Lees verder

Slachtoffer van stalking: 'Ik heb mijn deurbel nog altijd niet opnieuw aangesloten'

Stalkers kruipen diep onder de huid van hun prooi, met geweld of niet. 22.765 slachtoffers deden vorig jaar aangifte. Twee vrouwen getuigen. 'Bij de noodcentrale zeiden ze: tja, meisje, wat wil je dat ik doe?'

Lees verder

Protest stopt Australische steenkoolmijn niet

In Australië wordt al jarenlang geprotesteerd tegen de plannen van het Indiase ­Adani voor het ontginnen van een steenkoolmijn. Tevergeefs.

Lees verder

2021 in portretten

Het eerste pandemiejaar, 2020, was een schraal jaar voor de portretfotografie. Bij afwezigheid van vaccins werd er vaker via Teams en Zoom dan live geïnterviewd en verschenen bij die woorden meer archief- dan nieuwe beelden. In 2021 werd er wel weer volop geportretteerd, van verder af tot heel close. Een selectie.

Lees verder

Zwaarbewolkt, maar zeer zacht voor de tijd van het jaar

De komende dagen profiteert ons land van zeer zachte lucht van subtropische oorsprong. De maxima lopen op tot 15 graden. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Palestijnse president Abbas had onderhoud met Israëlische minister van Defensie

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dinsdagavond een onderhoud gehad met de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz. De politici spraken over veiligheid en economie. Dat melden Israëlische media.

Lees verder

Aantal coronapatiënten op intensieve zorg zakt weer onder de 600

Het aantal patiënten dat met covid-19 op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen ligt, is weer onder de 600 gezakt. Dat blijkt woensdagochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Oud-gouverneur Cuomo niet vervolgd voor 2 aanklachten grensoverschrijdend gedrag

De voormalige gouverneur van New York, Andrew Cuomo, zal niet vervolgd worden voor de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag bij twee vrouwen in Westchester County. Openbaar aanklager Mimi Rocah zegt weliswaar over 'overtuigend bewijs' te beschikken dat Cuomo de twee vrouwen op ongepaste wijze heeft aangeraakt, maar dat gedrag zou niet strafbaar zijn in de staat New York.

Lees verder