Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 15 december 2021

Brand geblust in wolkenkrabber Hongkong: meer dan 1.200 mensen geëvacueerd

HLN
Brand geblust in wolkenkrabber Hongkong: meer dan 1.200 mensen geëvacueerd
Brandweerlieden zijn erin geslaagd om de brand die was uitgebroken in het World Trade Centre (WTC) in Hongkong, te blussen. Op een gegeven moment zaten honderden mensen vast op het dak van de wolkenkrabber. Inmiddels zijn meer dan 1.200 personen uit het gebouw geëvacueerd.
Lees verder

Instantbetalingen zijn handig, maar wat kost het? En ben je goed beschermd? Onze geldexperte geeft uitleg
Instant overschrijvingen kunnen erg handig zijn, maar let op als je ze voortdurend gaat gebruiken. Sommige banken beschouwen ze als een nieuwe standaard die gratis is, maar voor andere banken is het een extra product met een toegevoegde waarde waarvoor je moet betalen. Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, bespreekt de voor- en nadelen van instantoverschrijvingen.
Lees verder

Politie start onderzoek naar extreme pesterijen op middelbare school in Sint-Trui­den
Een 16-jarige leerling van middelbare school Hasp-O Centrum in Sint-Truiden is het slachtoffer geworden van extreem pestgedrag. Op sociale media circuleren beelden van de ernstige feiten. De politie en het parket startten intussen een onderzoek naar de pesterijen.
Lees verder

Een renteloze lening tot 50.000 euro en hogere premies voor je isolatie: deze maatregelen neemt de Vlaamse Regering tegen energiearmoede
431.860 gezinnen in Vlaanderen kampen met een vorm van energiearmoede. En daar wil de Vlaamse Regering de volgende jaren iets aan doen. In het kader van het nieuwe Energiearmoedeplan 2025 heeft ze een visienota met concrete maatregelen goedgekeurd. Dit zijn de belangrijkste beslissingen.
Lees verder

Een renteloze lening tot 50.000 euro en de helft van je isolatie terugbetaald: deze maatregelen neemt de Vlaamse Regering tegen energiearmoede
431.860 gezinnen in Vlaanderen kampen met een vorm van energiearmoede. En daar wil de Vlaamse Regering de volgende jaren iets aan doen. In het kader van het nieuwe Energiearmoedeplan 2025 heeft ze een visienota met concrete maatregelen goedgekeurd. Dit zijn de belangrijkste beslissingen.
Lees verder

Luchtfilteringproefproject Bert Blocken en Marc Van Ranst oogst bijval op scholen
Het proefproject met luchtfilters in de klas van professor Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de KU Leuven en de Technische Universiteit Eindhoven, en viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) kan op zoveel bijval rekenen dat de inschrijvingen al na een paar dagen zijn afgerond. Meer dan dertig gemeenten en scholen zijn geïnteresseerd. Dat meldt Gazet van Antwerpen woensdag.
Lees verder

Sieg Dendoncker en Maureen Vanherberghen nemen het op tegen Sergio Quisquater en Sam Gooris in 'Snackmasters Kerst'
In de nieuwe aflevering van 'Snackmasters' nemen geen chefs, maar BV-duo's het tegen elkaar op met als gekend doel: een snack zo perfect mogelijk namaken. Het koppel Sieg Dendoncker en Maureen Vanherberghen neemt het in de eerste aflevering op tegen boezemvrienden Sergio Quisquater en Sam Gooris. Deze laatsten sukkelen al meteen met het opnemen van de telefoon.
Lees verder

Koksijde maakt de eerste namen van Night of The Proms bekend: "Twee dagen topamusement met ode aan John Miles"
Bart Peeters, Natalia, Umberto Tozzi en Kate Ryan zijn de eerste artiesten voor de derde editie van de Night of The Proms Summer Edition op donderdag 28 en vrijdag 29 juli in Koksijde. Tickets zijn vanaf komende vrijdag 17 december om 10 uur beschikbaar.
Lees verder

Primark Charleroi slachtoffer van 'scalping': lege rekken, populaire koopwaar met winst doorverkocht op internet
Het lijkt er sterk op dat de vestiging van Primark in Charleroi te lijden heeft onder 'scalping'. Klanten met slechte bedoelingen kopen er felbegeerde koopwaar meteen na opening op om die daarna voor een veel hogere prijs aan te bieden op internet. Dat meldt RTL Info.
Lees verder

HLN trok de straat op met enkele cadeaus en liet voorbijgangers 1 laag cadeaupapier afscheuren. Heb jij al deelgenomen aan HLN Pakt Uit?
HLN trok de straat op met drie dubbel en dik ingepakte cadeaus uit de HLN Pakt Uit-wedstrijd. Met hetzelfde eenvoudig principe als onze online wedstrijd: scheur een laag papier weg en ontdek meteen of je één van de winnaars bent. Drie voorbijgangers werden aangenaam verrast, maar er zijn nog 1.600 andere lezers die op hln.be een vroeg kerstcadeau winnen.
Lees verder

CD&V wil af van knip tussen bachelor en master
CD&V wil af van de knip tussen bachelor en master, zoals voorzien in het Vlaamse regeerakkoord. De partij komt met een alternatieve oplossing.
Lees verder

Bus tussen Spanje en België blijkt dekmantel om hasj te smokkelen
De Spaanse en Franse politie hebben een drugsbende opgerold die zich had ingekocht in een bedrijf dat met passagiersbussen vanuit het zuiden van Spanje op en af naar België reed. Het viel de Spaanse politie echter op dat er geen passagiers op de bussen zaten. Het enige doel was dan ook om hasj te smokkelen. Twee bendeleden, waaronder een Belg, zijn aangehouden.
Lees verder

Drie Vlaamse zangers verenigen zich tegen 'malafide' concertorganisator: "Maakt misbruik van corona om ons te beduvelen"
Geannuleerde optredens, betalingen die op zich laten wachten, valse beloftes… Ze zijn niet mals, de klachten over horeca-uitbater David Galle - niet te verwarren met de gelijknamige comedian - die in z'n feestzaal in Izegem dinnershows organiseert. "Hij is een mooiprater en een bedrieger", zegt onder meer Celien Deloof (28) boos. Ook Galle geeft zijn versie van de feiten en kan daarbij op de steun van enkele andere Vlaamse zangers rekenen. Wat is er precies aan de hand?
Lees verder

Antwerpse onderzoekers ontdekken geheim wapen van dodelijke parasiet om aan vaccins en medicijnen te ontsnappen
Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen hebben ontdekt hoe de gevaarlijke parasiet Leishmania aan geneesmiddelen en vaccins kan ontsnappen. Dankzij revolutionaire DNA-technologie achterhaalden de onderzoekers dat de cellen van de parasiet een grote verscheidenheid aan chromosoomnummers bevatten, waardoor ze zich snel kunnen aanpassen.
Lees verder

Colruyt ziet half miljard aan beurswaarde verdampen
Het aandeel van Colruyt is woensdagochtend bijna 10 procent gezakt op de Brusselse beurs, in reactie op de halfjaarresultaten van dinsdag. Colruyt waarschuwde voor een "beduidend tot sterk lagere" winst over het hele jaar. In een reactie stuurden beleggers het Bel20-aandeel naar de laagste koers sinds 2015.
Lees verder

"Zo'n houten blok vol messen ziet er misschien leuk uit, maar de kwaliteit trekt op niets": expert geeft advies om wél de juiste messen in huis te halen
Snij jij alles met één klein aardappelmesje dat zijn beste tijd heeft gehad? Dat kan beter. Pascal Vervaeke (Couteaux & Co) werpt een kritische blik op het messenblok en geeft mee welke messen niet mogen ontbreken in jouw keuken. Voortaan snijden we ons gebraad met een vleesmes, gebruiken we een fileermes voor de gerookte zalm en snijden we sjalotjes fijn met een officemes.
Lees verder

Benelux slaat handen in elkaar voor grensoverschrijdende 5G-connecties
België, Nederland en Luxemburg gaan samenwerken om stabiele, grensoverschrijdende 5G-connecties te realiseren binnen hetzelfde technische kader. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft daarvoor vandaag een Benelux-aanbeveling ondertekend.
Lees verder

Milieu-ngo's roepen op tot 'sterke' EU-wet voor natuurherstel
Meer dan 150 milieu-ngo's, waaronder het WWF, roepen in een brief aan Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en de commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevičius, op tot een sterke natuurherstelwet. De wet, die zich in de eindfase van zijn voorbereiding door de Europese Commissie bevindt, houdt belangrijke opportuniteiten in om de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis aan te pakken, maar de overheden moeten een sturende rol opnemen, stellen de milieu-ngo's woensdag.
Lees verder

Personeel Brussels Airlines legt maandag werk neer
Het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines legt komende maandag het werk neer voor een vierentwintiguursstaking. Dat is vernomen bij de vakbonden.
Lees verder

Gsm-gebruik in de auto veroorzaakt 50 doden en 2.500 gewonden per jaar: experts geven advies om veilig te rijden én boetes te voorkomen
Vanaf volgend jaar geldt gsm'en achter het stuur als een overtreding van de derde graad, waarbij je iemand rechtstreeks in gevaar brengt. Daardoor stijgt de boete van 116 naar 174 euro, zelfs als je het toestel gewoon vasthoudt zonder het te gebruiken. Maar hoe gebruik je dan best je smartphone in de wagen? "Laat je gsm zeker niet rondslingeren op de passagierszetel of je schoot", zeggen professor verkeerskunde Tom Brijs (UHasselt) en Stef Willems van Vias, die enkele veilige opties geven.
Lees verder