Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 26 december 2021

Biden krijgt ‘Let’s Go Brandon’ naar hoofd geslingerd tijdens telefonische kerstgesprekken

Biden krijgt 'Let's Go Brandon' naar hoofd geslingerd tijdens telefonische kerstgesprekken

Het zat Joe Biden vrijdag niet mee tijdens één van de telefoongesprekjes die de president jaarlijks rond Kerstmis met Amerikaanse gezinnen voert. De vader van het gezin riep hem 'Let's Go Brandon' toe, een leuze die tegenstanders van Biden gebruiken om de president te beledigen.

Lees verder

Besmettingen breken record op record in aantal West-Europese landen

Terwijl in België en Nederland de coronabesmettingen afnemen en het aantal dagelijkse gevallen in Duitsland relatief laag is, hebben andere Europese landen te kampen met een forse toename van de besmettingen. In Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk worden mede door de omikronvariant al meerdere dagen recordaantallen gemeld.

Lees verder

De kraak van de eeuw

De federale gerechtelijke politie van Antwerpen slaagde dit jaar in iets wat weinigen voor mogelijk gehouden hadden. Het onkraakbaar gewaande Sky ECC werd gekraakt. Honderden miljoenen berichten tussen criminelen werden al ontcijferd. Al meer dan 580 mensen werden opgepakt.

Lees verder

Minister Vandenbroucke verdedigt sluiting cultuursector en zet deur op een kier voor versoepelingen in januari

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verdedigt de felle aanpak van de cultuursector, tegen alle adviezen in. 'Ik verstop me nooit achter de experts', zegt hij in een interview met het Franstalige magazine Moustique. Tegelijk zet hij de deur alweer open voor versoepelingen, 'als de cijfers het toelaten'.

Lees verder

Reconstructie | Het jaar van Operatie Sky ECC, de kraak van de eeuw

De federale gerechtelijke politie van Antwerpen slaagde dit jaar in iets wat weinigen voor mogelijk gehouden hadden. Het onkraakbaar gewaande Sky ECC werd gekraakt. Honderden miljoenen berichten tussen criminelen werden al ontcijferd. Al meer dan 580 mensen werden opgepakt.

Lees verder

Nainggolan en Haroun al out met corona bij Antwerp, dat match wil uitstellen

Voetbalclub Antwerp leeft gehavend toe naar zijn laatste wedstrijd van 2021. Het moet meerdere basisspelers missen en het probeert de match in Kortrijk nog te laten uitstellen.

Lees verder

Hevige rook bij bedrijfsbrand Gent, politie vraagt ramen en deuren gesloten te houden

In Gent is zaterdagochtend een zware brand uitgebroken in het verpakkingsbedrijf Tropack langs de Antwerpsesteenweg. De brand woedt bijzonder hevig en is daardoor heel moeilijk te bestrijden. Door de hevige rookontwikkeling vragen politie en brandweer aan omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden.

Lees verder

James Webb-telescoop eindelijk klaar voor ruimtereis

De hypergevoelige, maar peperdure James Webb-telescoop wordt straks dan toch de ruimte ingeslingerd, na een paar dagen uitstel. De telescoop moet ons dichter dan ooit bij het ontstaan van het heelal brengen.

Lees verder

Zware gasontploffing in Essen nadat man sigaret opsteekt in badkamer

Bij een zware gasontploffing in een woning in Essen zijn zaterdagochtend twee bewoners gewond geraakt. Het koppel liepen brandwonden op, één van hen is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie gaat het om een accidentele ontploffing, 'maar dat wordt nog onderzocht', zegt Patrick De Smedt van politiezone Grens.

Lees verder

Paus roept op tot 'dialoog', tegenover neiging om 'op zichzelf terug te plooien'

Paus Franciscus heeft zaterdag bij zijn traditionele Kerstboodschap vanop een uitgeregend Sint-Pietersplein in Vaticaanstad opgeroepen tot 'dialoog', tegenover de neiging om 'op zichzelf terug te plooien'. De 85-jarige kerkvorst stond traditioneel ook stil bij de grote conflicten in de wereld. 'Ze lijken nooit te eindigen, en we zien ze nog nauwelijks.'

Lees verder

'Wappie' verkozen tot woord van het jaar bij Onze Taal

Het Genootschap Onze Taal heeft 'wappie' verkozen tot het Onze Taalwoord van 2021. Dat maakte de directeur van de taalvereniging, Vibeke Roeper, bekend op de Nederlandse radio. Enkele dagen geleden was 'knaldrang' al verkozen tot woord van het jaar 2021 door Van Dale.

Lees verder

Kate Middleton steelt de show op kerstconcert en laat zien dat ze aardig stukje piano kan spelen

De hertogin van Cambridge heeft vriend en vijand verbaasd op kerstavond door piano te spelen tijdens het koninklijk kerstconcert in Westminster Abbey. Kate Middleton bracht er samen met zanger Tom Walker zijn nummer 'For those who can't be here'. 'Het idee om mij te begeleiden op piano kwam van de hertogin zelf', aldus de zanger. 'Ze was nerveus, maar heeft het fantastisch gedaan.'

Lees verder

Rusland stuurt 10.000 soldaten terug naar kazernes na manoeuvres

Midden in de nieuwe spanningen met Oekraïne heeft Rusland militaire manoeuvres beëindigd. Meer dan 10.000 soldaten keren naar hun steunpunten terug, deelde het ministerie van Defensie zaterdag in Moskou mee.

Lees verder

Queen openhartig over gemis Philip in kersttoespraak

Koningin Elizabeth heeft zaterdag in haar kersttoespraak gesproken over haar in april overleden echtgenoot prins Philip. De 95-jarige Britse vorstin was openhartig over het gemis dat zij en haar familie voelen. Op het terrein van Windsor Castle is een gewapende jongeman opgepakt die zaterdagmorgen probeerde in te breken in het kasteel, zo heeft de Britse krant The Independant gemeld.

Lees verder

Recordtemperaturen op komst: 'Het eindejaar wordt uitzonderlijk zacht'

Weerman Frank Deboosere meent uit de weerkaarten te mogen opmaken dat het de volgende zeven dagen nog nooit zo warm zal geweest zijn, met temperaturen die kunnen oplopen tot 15 graden.

Lees verder

Brusselse burgemeesters willen geen politie sturen naar protesterende cultuurhuizen

Morgen moet de cultuursector opnieuw de deuren sluiten, maar uit protest zullen verschillende bioscopen en theaters toch niet op slot gaan. In Brussel krijgen ze steun van onder andere burgemeesters Dillès en Douleridis. Dat schrijven Bruzz en RTL.

Lees verder

Voetganger komt om bij aanrijding met vluchtmisdrijf in Luik

In Luik is zaterdagochtend een voetganger om het leven gekomen bij een aanrijding.

Lees verder

Herontdek tien van onze beste buitenlandverhalen

Nauwelijks hadden de Amerikaanse troepen zich teruggetrokken, of de taliban liepen Kaboel onder de voet. Twintig jaar oorlog heeft alleen verliezers opgeleverd, opnieuw is de Westerse illusie doorprikt dat met geweld de democratie kan worden geëxporteerd. Ook in Myanmar, Ethiopië, Gaza, Jemen of Syrië bleef oorlog woeden zonder winnaars. En zelfs waar de oorlog koud is, is de prijs hoog. Herlees hieronder tien van onze beste verhalen over een wereld in brand.

Lees verder

Hoe de Queen, Amanda Gorman en prinses Elisabeth dit jaar de wereld verbaasden

De klimaattop, de inauguratie van Biden, een bijeenkomst van de G7, de nationale feestdag… Het zijn allemaal klassieke nieuwsmomenten waar we graag en veel aandacht aan geven. Ook in 2021 was dat het geval. En, opvallend: daarbij slaagden heel wat vrouwen er dit jaar in om de show te stelen. Elk op hun eigen manier.

Lees verder

Aanhoudende regenval in Brazilië zorgde al voor 11.000 evacuaties

In de Braziliaanse deelstaat Bahia hebben al meer dan 11.000 mensen hun huis moeten verlaten als gevolg van de overstromingen in verschillende gemeenten. Zowat 4.200 mensen moesten door de autoriteiten worden opgevangen.

Lees verder

De brandhaarden van 2021 in beeld

Ook los van corona en klimaat was 2021 een uiterst woelig jaar. In Afghanistan keerde de taliban als uit het niets terug van nooit echt weggeweest. Her en der, tot in de VS toe, werd de democratie uitgedaagd, soms gewoon opzij geschoven. De Syrische burgeroorlog, nagenoeg helemaal uit het nieuws verdwenen, ging zijn tiende jaar in. En wat is Poetin van plan met Oekraïne?

Lees verder

Man en twee kinderen komen om bij brand in Pennsylvania: 'Waarschijnlijk door kerstboom'

In de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn een man en zijn twee zonen zaterdag om het leven gekomen na een brand in hun woning. Waarschijnlijk werd het vuur veroorzaakt door de kerstboom.

Lees verder

Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu (90) overleden

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu is overleden op 90-jarige leeftijd. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa in een verklaring, zo melden de lokale media zondag.

Lees verder