Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 27 december 2021

Begrafenis van Desmond Tutu (90) vindt op 1 januari plaats in Kaapstad

HLN
Begrafenis van Desmond Tutu (90) vindt op 1 januari plaats in Kaapstad
Desmond Tutu, Nobelprijswinnaar en bekend tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika, is op 90-jarige leeftijd overleden. De bisschop laat zijn vrouw Leah en vier kinderen na. Hij zal op zaterdag 1 januari begraven worden in Kaapstad. De plechtigheid zal plaatsvinden in de St. George Kathedraal, zijn thuishaven die nu nog altijd een ontmoetingsplaats voor anti-apartheidsactiviteiten is.
Lees verder

Vrouw gaat over haar toeren omdat oudere heer in vliegtuig "mondmasker niet correct draagt"
Pittige discussie op een vlucht van Tampa Bay naar Atlanta: een vrouw gaat over haar toeren omdat een oudere heer zijn mondmasker niet correct zou dragen. Tijdens de confrontatie spuwt ze hem zelfs in het gezicht. Terwijl ze hem de levieten leest, hangt haar eigen exemplaar echter... aan haar kin te bengelen.
Lees verder

Man opgepakt in Parijs op verdenking van levering chemische wapens aan Syrië
De Franse politie heeft een 59-jarige Frans-Syrische man aangehouden op verdenking van het leveren van onderdelen voor de productie van chemische wapens in Syrië. Dat meldt het Franse persbureau AFP zondag. De aanhouding gebeurde in het zuiden van Frankrijk.
Lees verder

Mercedes-baas verklaart de radiostilte van Lewis Hamilton: "Nog steeds niet bekomen van emoties"
Lewis Hamilton zwijgt omdat hij geen woorden heeft voor het onrecht dat hem is aangedaan. Dat zegt teambaas Toto Wolff van het Formule 1-team Mercedes over de 'radiostilte' die de zevenvoudig wereldkampioen aanhoudt sinds de Grote Prijs van Abu Dhabi. "We zijn bij Mercedes nog steeds niet bekomen van de emoties en Lewis het meest van allemaal", zegt Wolff op het Duitse autosportplatform Motorsport-total.com.
Lees verder

LIVE (18u45). Houdt KV Mechelen de punten thuis tegen Seraing?
• Jupiler Pro League • Speeldag 21 • Aftrap: 18u45 • Wie gaat met goed gevoel 2022 in?
Lees verder

LIVE (21u). STVV krijgt Eupen over de vloer. Houden Limburgers de punten thuis?
• Jupiler Pro League • Stayen • Aftrap: 21u • Speeldag 21
Lees verder

LIVE (18u45). Charleroi sluit z'n voetbaljaar af met een duel tegen OH Leuven
• Jupiler Pro League • Aftrap: 18u45 • Mambourg • Speeldag 21
Lees verder

LIVE (21u). Anderlecht gaat op bezoek bij Beerschot. Kan de hekkensluiter stunten tegen paars-wit?
• Jupiler Pro League • Speeldag 21 • Aftrap: 21u • Het Kiel
Lees verder

Burgemeester Lanaken wil probleemgroep met Afghaanse jongeren aanpakken
Burgemeester Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken wil de probleemgroep met Afghaanse jongeren aanpakken, die zaterdagavond betrokken waren bij de steekpartijen in het centrum van Genk waarbij twee jongeren van Turkse origine verwondingen opliepen. Eentje werd in de arm gestoken en een ander in zijn longen. Die laatste verkeerde even in een heel kritieke toestand, maar zijn toestand verbeterde. "Het hoort niet dat ze zich zo onmenselijk gedragen", aldus Keulen.
Lees verder

13 doden na zware regenstorm in Bolivia
In Bolivia heeft een zware regenstorm aan minstens dertien mensen het leven gekost. Meer dan 1.000 gezinnen zijn ook getroffen door schade. Dat blijkt uit officiële gegevens van de civiele bescherming.
Lees verder

Gezondheidsautoriteiten VS onderzoeken ruim 60 cruiseschepen na meldingen van besmettingen aan boord
Meer dan 60 cruiseschepen worden de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten onderzocht nadat er coronabesmettingen aan boord waren gemeld. Dat blijkt zondag uit gegevens van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.
Lees verder

Tsjechië scherpt inreisvoorwaarden aan
Tsjechië scherpt vanaf maandag de inreisvoorwaarden aan voor wie het land wil betreden. Dat heeft de nieuwe regeringscoalitie aangekondigd, nadat de noodtoestand in het land zaterdagavond afliep. Concreet zullen alle volwassenen die Tsjechië binnenkomen vanaf vandaag een negatieve PCR-test moeten laten zien vooraleer zij het land binnen mogen. Die verplichting geldt ook voor wie gevaccineerd is tegen of hersteld is van Covid-19.
Lees verder

Britse studie bevestigt: omikron maakt minder ziek
De omikronvariant van het coronavirus leidt minder vaak tot ernstige ziekte en een opname in het ziekenhuis. Dat concludeert een Britse studie, uitgevoerd door het UK Health Security Agency (UKHSA).
Lees verder

Ngo: "Grootste weerrampen kosten 20 miljard dollar meer dan vorig jaar"
De tien duurste weerrampen van dit jaar hebben voor meer dan 170 miljard dollar (150 miljard euro) schade aangericht. Dat is twintig miljard dollar meer dan in 2020, zo heeft de Britse liefdadigheidsinstelling Christian Aid vandaag bekendgemaakt. De niet-gouvernementele organisatie (ngo) berekent ieder jaar wat overstromingen, branden en hittegolven kosten op basis van verzekeringsclaims.
Lees verder

Beke zet nieuwe regels voor zorgbudget on hold
Sinds de komst van de nieuwe screening voor het zorgbudget valt meer dan één op de vier zwaar zorgbehoevenden uit de boot. Dat is meer dan verwacht, en daarom laat bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) onderzoeken wat er aan de hand is. In de tussentijd gaat de nieuwe screening de koelkast in, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Jonge daders vanaf september niet meer naar dezelfde gesloten instelling als hun slachtoffers
De Vlaamse regering hervormt het jeugddelinquentierecht, op aangeven van ministers Wouter Beke (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA). Vlaanderen wil strenger optreden tegen jonge daders, maar hen ook scheiden van andere jongeren die gesloten opvang nodig hebben. Dat schrijft De Morgen vandaag.
Lees verder

Slangen op maandag. Zelfs de cultuur die we verfoeien laat ons nadenken en maakt ons tot wie we zijn
Noël Slangen overschouwt in zijn gastcolumn de politieke week.
Lees verder

Vlaming (27) opgepakt na 'stunt' op internet, ouders smeken dat België uitlevering aan VS tegenhoudt: "22 jaar cel? Sommige moordenaars krijgen niet zo veel"
Zijn ouders willen maar één eindejaarsgeschenk. "Dat Kevin (27) zo snel mogelijk terug bij ons thuis in Mechelen is." Hun zoon zit in de gevangenis in Milaan - op vraag van het Amerikaanse gerecht. Bijna vijf jaar terug slaagde de jonge computernerd erin om vliegtickets op de website van American Airlines te reserveren en te doen alsof hij ze had betaald. Kevin gebruikte geen enkel ticket en deed het puur uit verveling en voor de kick. Hij riskeert nu wel 22 jaar gevangenis in Texas, de thuisbasis van de vliegmaatschappij.
Lees verder

Premier De Croo maakt een bocht en vindt verplichte vaccinatie 'te overwegen'
Premier Alexander De Croo (Open Vld) maakt een bocht en zet dan toch de deur op een kier om vaccinatie te verplichten. Dat niet-gevaccineerden een té grote impact hebben op de zorg, doet hem het geweer van schouder veranderen. Maar in de Wetstraat moeten nog veel hordes genomen worden voor een vaccinatieplicht ook echt realiteit wordt.
Lees verder

REPORTAGE. Zo beleven gedetineerden kerst in vrouwengevangenis van Brugge: "Je kan alleen maar hopen dat de dag snel voorbijgaat"
Wie kerst zegt, zegt gezelligheid. Maar hoe maak je het gezellig tussen de kille gevangenismuren? Wij mochten langsgaan in de vrouwengevangenis van Brugge en aten onze kerstkroketten achter de tralies.
Lees verder