Doorgaan naar hoofdcontent

“Zes jaar bloed, zweet en tranen opniéuw vakkundig aan gort getrapt. Ik geef het op”: Vandalen spenderen úren a...

HLN
"Zes jaar bloed, zweet en tranen opniéuw vakkundig aan gort getrapt. Ik geef het op": Vandalen spenderen úren aan vernieling van Marcs (72) levenwerk
Zes jaar lang stond Marc Elsen (72) haast dagelijks op de Wijngaardberg in Wezemaal. Zes jaar lang werkte hij er aan de restauratie van de 200 jaar oude Wijngaardmuur, een erkend monument. Duizenden uren spendeerde hij aan de 120 meter lange rij stenen, waarvan hij elk exemplaar zelf selecteerde en zélf legde. Anderhalve maand geleden was het dan zover: de muur was weer in ere hersteld. Maar dat was - helaas niet voor het eerst - buiten enkele vandalen gerekend. "Ik word duidelijk geviseerd. De dader moet hier úren mee bezig zijn geweest."
Lees verder

Football Talk. Clement, Mazzu en Vrancken genomineerd voor Trofee Raymond Goethals - Nieuwe coach voor Boyata
De drie genomineerden voor de Trofee Raymond Goethals 2021 zijn Philippe Clement (Club Brugge), Felice Mazzu (Union Saint-Gilloise) en Wouter Vrancken (KV Mechelen). Jacky Mathijssen (nationale beloften) kwam als vierde uit de bus. Dat is het resultaat van de eerste stemronde. De beslissende tweede stemronde en de uitreiking van de Trofee zullen plaatsvinden op maandag 20 december in Salons de Romree in Grimbergen.
Lees verder

Matthew McConaughey wil dan toch geen gouverneur worden
Hoewel hij al langer leek te flirten met het idee om zich verkiesbaar te stellen als gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, heeft Matthew McConaughey (52) zondag laten weten daar van af te zien. In een video die hij deelde op social media noemt de acteur een gooi naar het gouverneurschap "een weg die ik op dit moment niet wil inslaan."
Lees verder

Drugs op basis van hoestsiroop en snoep ontdekt in Hoeselt
De politie heeft zondagochtend een auto gecontroleerd waarbij de inzittenden een soort siroopachtige drugs bij hadden in een fles. Het goed noemt men 'Lean', een drankje met codeïne en promethazine in dat een roes opwekt.
Lees verder

Drug op basis van hoestsiroop en snoep ontdekt in Hoeselt
De politie vond zondagochtend bij een autocontrole een soort siroopachtige drug in een fles. Het goedje, dat men 'Lean' noemt, bevat codeïne en promethazine en wekt een roes op.
Lees verder

Rekensom: als omikronvariant minder ziekmakend is dan deltavariant, is het dan niet beter om nieuwe variant te laten circuleren?
"Uit de eerste gegevens uit Zuid-Afrika blijkt dat het een relatief milde aandoening is", zo zei epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) vanmorgen bij HLN LIVE over de omikronvariant. Het zijn slechts vermoedens, want veel is er nog niet geweten over de nieuwe variant. Als deze echt minder ziekmakend blijkt te zijn, is het dan niet beter om de nieuwe variant te laten rondgaan? Een rekensom van de Nederlandse epidemioloog Marino van Zelst leert ons alvast van niet.
Lees verder

Disney+ censureert 'The Simpsons' in Hongkong
Een aflevering van 'The Simpsons' waarin de familie het Tiananmenplein in Peking bezoekt, is uit het aanbod van Disney+ verwijderd in Hongkong. Dat hebben verschillende social media-gebruikers in de regio laten weten, meldt The Hollywood Reporter.
Lees verder

De 10 geboden van Marijn Devalck: "Ik stopte met school toen ik 14 was. Als ik was teruggegaan, had ik iemand vermoord"
Dit weekend stond hij nog in het Sportpaleis met Niels Destadsbader, maar ook in het buitenland oogst Marijn Devalck (70), die wereldberoemd werd in Vlaanderen als Balthazar Boma, veel lof. Recent ontving hij op de International Movie Awards van Rome nog het beeldje voor 'Beste Mannelijke Hoofdrol'. In deze nieuwe reeks '10 Geboden' vertelt hij hoe hij die droom heeft nagestreefd, maar over zijn gezinsleven en lastige jeugd: "Kindermishandeling, dat bestond toen nog niet, maar die broeders op school hadden losse handjes en konden psychologisch iemand compleet breken."
Lees verder

Biostatisticus Tom Wenseleers: "Omikron kan tot volledig nieuwe pandemie leiden"
"Uiterst zorgwekkend" noemt biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) de nieuwe coronavariant die vorige week opdook in Zuid-Afrika. "De eerste vaststellingen doen vermoeden dat omikron een stevig voordeel heeft tegenover delta", zegt hij. "En dat lijkt niet gekoppeld te zijn aan een hogere besmettelijkheid, maar wel aan een vermogen om ons immuunsysteem en de vaccins te verschalken. Dat zou tot een volledig nieuwe pandemie kunnen leiden."
Lees verder

INTERVIEW. Biostatisticus Tom Wenseleers: "Omikron kan tot volledig nieuwe pandemie leiden"
"Uiterst zorgwekkend" noemt biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) de nieuwe coronavariant die vorige week opdook in Zuid-Afrika. "De eerste vaststellingen doen vermoeden dat omikron een stevig voordeel heeft tegenover delta", zegt hij. "En dat lijkt niet gekoppeld te zijn aan een hogere besmettelijkheid, maar wel aan een vermogen om ons immuunsysteem en de vaccins te verschalken. Dat zou tot een volledig nieuwe pandemie kunnen leiden."
Lees verder

De contractzorgen van Dries Mertens: wordt ook zijn salaris straks gehalveerd?
De oplossing ligt voor de hand. Het is echter niet de stijl van het huis. Contractbesprekingen bij SSC Napoli verlopen zelden vlot, nog minder in besparingstijden. En dus blijven Dries Mertens (34) en Kat wellicht nog een tijdje in het ongewisse over hun toekomst in de stad van hun hart. Een situatieschets.
Lees verder

Rewind Party van Studio 100 gaat door, ondanks zitplekjes: "We maken er gewoon de grootste zittende fuif ooit van!"
De 51.000 fans zullen verplicht moeten zitten, maar gefuifd zal er worden dit weekend in het Sportpaleis. Studio 100 laat hun drie Rewind Parties doorgaan, zo klinkt het. "Omdat er op het middenplein te weinig plek is om van alle staanplaatsen een zitplaats te maken, organiseren we wel een extra Rewind Party op maandag", klinkt het. Tickethouders worden op de hoogte gebracht via mail.
Lees verder

Van dé EK-goal van Schick tot geniale ingeving Lamela: dit zijn de 11 genomineerden voor de Puskas Award
De wereldvoetbalbond FIFA heeft de genomineerden voor de Puskas Award, de prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar, bekendgemaakt. Onder hen geen Belgen of spelers uit de Jupiler Pro League, wél stuk voor stuk wereldgoals. Op 22 januari 2022 kennen we de winnaar, maar hieronder alvast alle kanshebbers.
Lees verder

Voorstelling Thalhammer als nieuwe coach van Cercle gaat vooral over ontslag Vanderhaeghe: "Geen sentiment in voetbal"
Cercle Brugge riep de pers vandaag bijeen om zijn nieuwe coach voor te stellen. Maar zelden zal een trainer bij zijn "inauguratie" zo weinig vragen hebben gekregen. Het ontslag van Yves Vanderhaeghe - en vooral de timing, daags na de zege tegen KV Mechelen - zinderen nog behoorlijk na en verplichtten de groen-zwarte top vooral tot "damage control". Veel verontschuldigingen naar de ontslagen coach toe dus, en voortdurende verwijzingen naar het geringe puntentotaal als reden voor het ontslag, in een poging de opstandige achterban te sussen.
Lees verder

TikTok-filmpje van drie trams die elkaar de pas lijken af te snijden gaat viraal
Een filmpje waarop te zien is hoe drie trams elkaar ogenschijnlijk verhinderen aan een druk kruispunt in Schaarbeek verovert socialmedia.
Lees verder

Hongkongers betalen voor 'busrit naar nergens' van vijf uur om te kunnen slapen
Een busrit van ruim 80 kilometer, nergens heen. Waarom zou je die bus nemen, laat staan ervoor betalen? Hongkongers dóén het, om te kunnen slapen. Een mogelijk middel tegen slapeloosheid, zo promoot de firma achter het idee het.
Lees verder

CELEB 24/7. Julia Roberts deelt schattig familiekiekje en welke celeb gaf z'n moeder een wagen cadeau?
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Samantha Steenwijk over nieuw K3'tje Julia: "Het ging niet om het uiterlijk, we zochten kwaliteit"
De zoektocht in 'K2 zoekt K3' naar een nieuw K3'tje begon als een podium voor iedereen. Het had een jongen kunnen zijn, een transgender of iemand met andere haarkleur dan blond. Maar na Kathleen, Josje en Klaasje is de Nederlandse blondine Julia (19) het nieuwe K3'tje. Jurylid Samantha Steenwijk (35) geeft meer toelichting bij de keuze.
Lees verder

Pidcock heeft nog geen startcontract in Boom: "Het is allemaal heel vreemd, die aankondigingen van renners"
De Superprestige in Boom is zaterdag aangekondigd als de rentree van twee van de Grote Drie: Tom Pidcock en Wout van Aert. Maar de Brit van Ineos Grenadiers heeft wel nog geen startcontract. Én de organisatie zit bovendien met andere kopzorgen.
Lees verder

Ghislaine Maxwell, rechterhand van pedofiel Jeffrey Epstein, noemt zichzelf slachtoffer
Vandaag is in New York het proces gestart tegen Ghislaine Maxwell (59), de jet-setter die ervan verdacht wordt jarenlang tienermeisjes te hebben geronseld voor de veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein. Ze zou ook zelf aan het seksueel misbruik hebben deelgenomen. Maxwell verdedigt op het proces haar onschuld. "Ik was zelf een slachtoffer," beweert ze. Er hangt haar een straf van 80 jaar boven het hoofd.
Lees verder