Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 november 2021

Wie vals Covid Safe Ticket of vals PLF voorlegt, riskeert voortaan celstraf

HLN
Wie vals Covid Safe Ticket of vals PLF voorlegt, riskeert voortaan celstraf
Mensen die gebruik maken van een vals COVID Safe Ticket (CST) of een vals Passagier Lokalisatie Formulier (PLF), zullen meteen voor de correctionele rechtbank gedagvaard worden en riskeren daar een gevangenisstraf. Dat heeft het College van procureurs-generaal beslist, meldt woordvoerster Ann Schoonjans. In uitzonderlijke gevallen kan een minnelijke schikking van 750 euro voorgesteld worden, maar als die niet betaald wordt, volgt er sowieso een dagvaarding.
Lees verder

Britse telecomoperator moet 5.000 iconische telefoonhokjes in dienst houden
De Britse telecomregulator Ofcom gaat operator BT, het vroegere British Telecom, verplichten enkele duizenden van de iconische rode telefoonhokjes te laten staan. Meer dan 96 procent van de Britse bevolking beschikt over een gsm, en dus is BT al enkele jaren bezig publieke telefoons uit dienst te halen. Maar met nieuwe regels die regulator Ofcom dinsdag heeft uitgevaardigd ziet het ernaar uit dat ongeveer 5.000 hokjes, vooral in landelijke regio's, kunnen blijven staan.
Lees verder

Winkelpand in Turkije stort in: zeker twintig slachtoffers liggen nog onder puin
In de Turkse stad Malatya zijn zeker dertien mensen gewond geraakt bij de instorting van een commercieel pand. Dat zegt provinciegouverneur Aydin Basus. Volgens reddingswerkers liggen zeker nog twintig mensen onder het puin.
Lees verder

Polen sluit grensovergang in Kuznica, noodtoestand in Litouwen
Wegens de gespannen situatie aan de grens met Wit-Rusland heeft Polen dinsdag een grensovergang met zijn buurland gesloten. Zoals aangekondigd is het grensverkeer voor goederen en personen aan de grensovergang Kuznica sinds 07.00 uur gesloten, bevestigt een woordvoerster van de Poolse grenswacht. Reizigers moeten naar de grensovergangen in Terespol en Bobrowniki gaan. Ondertussen is in Litouwen de noodtoestand afgekondigd.
Lees verder

"Meer slachtoffers doen aangifte": Zorgcentra na Seksueel Geweld zagen al 4.000 slachtoffers
De drie zorgcentra die mannen en vrouwen opvangen na seksueel geweld in ons land, zien almaar meer aanmeldingen. Sinds hun oprichting in 2017 behandelden ze al 4.000 slachtoffers. 62 procent van hen doet aangifte. Morgen opent het vierde zorgcentrum, in Antwerpen. De overheid zet zwaar in op de centra, zeker na de verhalen van toenemend seksueel geweld in Gent en Brussel.
Lees verder

Queen Elizabeth terug naar Windsor Castle
Koningin Elizabeth is terug op Windsor Castle. Na een lang weekend op haar landgoed Sandringham vloog de 95-jarige vorstin dinsdag per helikopter vanuit Norwich terug naar haar landgoed ten westen van Londen, meldt The Evening Standard.
Lees verder

Tiental VN-medewerkers opgesloten in Ethiopische hoofdstad
Een tiental Ethiopiërs die voor de Verenigde Naties werken zijn in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba opgepakt tijdens een operatie gericht tegen Tigreërs. Dat melden bronnen bij de VN en humanitaire organisaties. In het land geldt sinds vorige week de noodtoestand vanwege het conflict tussen de centrale regering en opstandelingen uit de regio's Tigray en Oromoia.
Lees verder

OPROEP. Ben jij voor of juist tegen thuiswerk?
Telewerk alleen maar aanbevelen, is te vrijblijvend. Dat zegt Steven Van Gucht. Mogelijk gaat thuiswerken toch verplicht worden. Voor een artikel in de krant zoeken we een fanatieke thuiswerker, die de voor- en nadelen op een rijtje kan zetten, of iemand die er absoluut tegen is. Mail je naam en telefoonnummer naar phg@hln.be.
Lees verder

Minister Demir geeft ook voor gascentrale in Vilvoorde geen vergunning
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zal ook voor de gascentrale in Vilvoorde geen vergunning geven. Dat meldt VTM Nieuws.
Lees verder

Minister Demir geeft ook voor gascentrale in Vilvoorde geen vergunning: "U kan mij niet verwijten dat ik de regels toepas"
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zal ook voor de gascentrale in Vilvoorde geen vergunning geven. Dat meldt VTM Nieuws. Daarmee komt de kernuitstap van de federale regering op de helling te staan, aangezien de gascentrales daarbij cruciaal zijn om ons van voldoende energie te voorzien.
Lees verder

Televisietoespraak Macron. Wat valt er te verwachten?
De Franse president Emmanuel Macron houdt vandaag zijn eerste toespraak in vier maanden. Macron zal het hebben over de coronasituatie in Frankrijk, maar ook het economisch herstel en de politieke hervormingen zijn land aankaarten. Het is nog onzeker of hij ook nieuwe coronamaatregelen zal aankondigen.
Lees verder

Na al het puin ruimen: met nieuwe coach en zonder drie oudgedienden staan Belgian Cats 2.0 meteen voor stevige test
Tabula rasa kan je het niet noemen, maar de Belgian Cats ondergingen na Tokio 2020 wel een stevige transformatie. Met een nieuwe coach, de Fransman Valéry Demory, en zonder drie oudgedienden begint de nationale basketbalploeg morgen in Bosnië aan de voorrondes voor het EK 2023. Meteen een stevige test voor de Belgian Cats 2.0. Dat na al het puin ruimen na Tokio.
Lees verder

Magnette: "Uitblijven van Belgisch klimaatakkoord is een schande"
Het uitblijven van een interfederaal akkoord over de Belgische klimaatinspanningen is volgens PS-voorzitter Paul Magnette "een schande". "De bevoegde ministers moeten zich herpakken", klinkt het op Twitter. "Mooie speeches dienen tot niets. Er zijn resultaten nodig! België, dat al een zware tol betaalt door de klimaatopwarming, kan het zich niet permitteren om te falen."
Lees verder

Simone (85) zoekt nieuwe thuis voor 650 knuffelberen: "Ik kan geen voet meer verzetten in mijn assistentiewoning"
Wie op zoek is naar een mooie teddybeer - of 600 -, kan eens langsgaan bij Simone Schoofs (85) uit Zandhoven. Ze verhuisde onlangs naar een assistentiewoning en heeft er geen plaats meer voor haar indrukwekkende verzameling teddyberen. Daarom zoekt ze nu een nieuwe thuis voor haar oogappels. "Ik denk dat dat verzamelen een soort ziekte is. Of een passie, het is zoals je het wilt noemen."
Lees verder

Gert Verhulst reageert op de harde woorden van Gordon in 'K2 zoekt K3': "Als je als jury geen kritiek mag geven, waarom zitten we er dan nog?"
Afgelopen zaterdag nam Gordon (53) weer geen blad voor de mond in 'K2 zoekt K3'. Vooral Remi kreeg het tijdens de aflevering hard te verduren. "Je bent een lieve jongen, maar volgens mij is de wedstrijd voor jou straks afgelopen", klonk het onder meer. In een interview met MNM reageert Gert Verhulst nu op de harde uitspraken van het veelbesproken jurylid.
Lees verder

Zeventig personen veroordeeld op monsterproces: hoe zigeunerclans met simpel oplichtingstrucje 1.000 mensen om de tuin leidden
Voor de Brusselse correctionele rechtbank is het doek gevallen over een van de -letterlijk- grootste processen in de geschiedenis van ons land. 81 beklaagden hoorden er maandagmiddag hun straf voor hun rol in een grootscheepse autozwendel. Met een ogenschijnlijk poepsimpel trucje luisden ze er ongeveer duizend mensen in. Uiteindelijk gingen 70 beklaagden met een (financiële) kater naar huis.
Lees verder

Wout Faes hoorde van verloofde dat hij geselecteerd is voor Rode Duivels: "Het is aan mij om te tonen dat ik het niveau aankan"
Wout Faes (23) is dat type kerel waarbij je vanaf het eerste moment het gevoel hebt dat je hem al járen kent. Spontaan, ongedwongen en vol 'goesting' om morgen aan zijn avontuur bij de Rode Duivels te beginnen. "Mijn week is nú al geslaagd."
Lees verder

Airbnb richt zich op mensen die thuiswerken vanaf vakantieadres
Vakantieverhuurplatform Airbnb wil inspelen op mensen die vanaf hun vakantieadres via videovergaderingen ook willen thuiswerken. Dat gaat het bedrijf doen door bijvoorbeeld met geverifieerde informatie te komen over de internetsnelheid op de te huren accommodaties in zijn aanbod. Dan kunnen gasten erop vertrouwen dat ze geen Zoom-meeting meer hoeven te missen vanaf hun verblijf, is de gedachte.
Lees verder

Lone (13) mag niet gevaccineerd worden en heeft dus geen Covid Safe Ticket: "Ze mag nu niet mee gaan zwemmen met de klas of naar de bib, dit kan toch niet?"
De 13-jarige Lone Decat uit het West-Vlaamse Moorsele mag niet gevaccineerd worden. Vorig jaar hing haar leven aan een zijden draadje door een ontstekingsziekte, veroorzaakt door het coronavirus. Maar nu je overal een CST moet kunnen voorleggen, dreigt Lone overal uit de boot te vallen. "Je kan toch geen kind zomaar uitsluiten uit de maatschappij", reageert papa Claus Decat (54) boos.
Lees verder

CELEB 24/7. Missy Elliott krijg eindelijk haar eigen ster en de opnames voor de 'Sex and the City'-reboot zitten erop
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder