Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 november 2021

West-Vlaams provinciegouverneur Decaluwé pleit voor vervroegd Overlegcomité en strengere uniforme maatregelen: “W...

HLN
West-Vlaams provinciegouverneur Decaluwé pleit voor vervroegd Overlegcomité en strengere uniforme maatregelen: "We zitten in alarmfase 5"
De Belgische provinciegouverneurs vragen dat het Overlegcomité vroeger samenkomt om verdere federale maatregelen te nemen. Dat is volgens West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) besproken in de nationale crisiscel. "We zitten in alarmfase 5 wat betekent dat er uniforme maatregelen moeten komen in heel het land", zei Decaluwé na afloop aan VTM NIEUWS en HLN LIVE. De gouverneurs van Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant sluiten zich niet aan bij de oproep om het Overlegcomité te vervroegen, wel was er eensgezindheid over de boosterprikken die sneller uitgerold moeten worden.
Lees verder

Dodelijkste incident met migranten in het Kanaal tot nu toe: zeker 31 doden
Een ongekend drama met migranten in het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië: volgens de Franse politie zijn inmiddels minstens 31 bootvluchtelingen om het leven gekomen nadat hun boot is gezonken. De autoriteiten spreken over het dodelijkste incident met migranten in het Kanaal tot nu toe.
Lees verder

Van den Brom gaat de boel niet door elkaar schudden in Zagreb: "Spelers vertrouwen geven"
Het bestuur verwacht een reactie. En die wil John van den Brom ook graag geven in Zagreb. Een positief resultaat in de Europa League zou het mentaal broze Racing Genk alvast een flinke boost kunnen geven. "Ik ga de boel niet door elkaar gooien."
Lees verder

Waalse onderzoekscommissie naar overstromingen verlengd tot 28 februari
De onderzoekscommissie in het Waals parlement naar de overstromingen van juli zal haar werkzaamheden voortzetten tot 28 februari. Een voorstel van resolutie daarover wordt normaal gezien vandaag nog gestemd tijdens de plenaire vergadering van het Waals parlement.
Lees verder

Kindje (5) kan auto starten terwijl mama boodschappen inlaadt en sukkelt in gracht
Hulpdiensten zijn woensdagnamiddag opgeroepen naar de parking van supermarkt Aldi langs de Denderlaan in Willebroek. Bij het inladen van de boodschappen door de moeder, had haar 5-jarige kindje de auto gestart. "Het voertuig bolde hierdoor in de nabijgelegen gracht", zegt Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek. Zowel zij als de brandweer kwam ter plaatse. Even werd er gevreesd dat het kindje niet meteen uit het voertuig kon. "Maar uiteindelijk hebben we niemand moeten bevrijden", vult brandweerkapitein Jan Anné aan. Ook de medische diensten werden ter plaatse gevraagd. Uiteindelijk was iedereen ongedeerd. Nadien werd het voertuig getakeld. De schade aan het voertuig bleef beperkt.
Lees verder

In Willebroek moeten tuinen en opritten worden afgegraven: PFOS-waarden tien keer hoger dan in woongebied Zwijndrecht
Dat ze met een PFOS-probleem zaten, dat wisten ze al in Willebroek. Maar vanavond zal voor de inwoners van een tweehonderdtal huizen blijken hoe erg hun probleem wel niet is. De PFOS-waarden zijn er zodanig hoog dat binnenkort een heel woongebied gesaneerd moet worden. Tuinen en opritten moeten worden afgegraven en het stof in de huizen geanalyseerd. "We gaan dit zo snel mogelijk opkuisen", reageert Vlaams minister Demir.
Lees verder

Kindje (5) start auto en rijdt in gracht terwijl mama boodschappen inlaadt
Hulpdiensten zijn woensdagnamiddag opgeroepen naar de parking van supermarkt Aldi langs de Denderlaan in Willebroek. Bij het inladen van de boodschappen door de moeder, had haar 5-jarige kindje de auto gestart.
Lees verder

België bereid teruggave van alle koloniale goederen aan Congo te onderzoeken
België is bereid om in samenspraak met de Congolese autoriteiten de teruggave te onderzoeken van alle goederen en kunstwerken uit de koloniale periode, die nu in het bezit zijn van federale instellingen. Dat heeft staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) gezegd op de eerste dag van zijn bezoek aan Congo. Hij bracht onder meer een bezoek aan het nieuwe nationaal museum in de Congolese hoofdstad.
Lees verder

Antwerp-coach Priske: "Het is simpel: we moéten zes op zes pakken"
Brian Priske zei zopas: "Het is simpel, we moeten zes punten pakken in de twee komende Europese matchen." Te beginnen morgenavond in Frankfurt.
Lees verder

'Thuis'-versie van Monopoly voorgesteld op de set van populaire Eén-reeks
Soap- en spelletjesfans kunnen hun hart ophalen. Er is een nieuwe versie van Monopoly beschikbaar, in 'Thuis'-thema. Het nieuwe spelbord werd voorgesteld in Domein Petrushoeve in Hageland, beter bekend als het wijndomein Stevenson uit de Eén-reeks.
Lees verder

38 scholen zijn nu gesloten: Katholiek Onderwijs pleit voor afkoelingsweek met afstandsonderwijs voor examens
Op dit moment zijn er 38 scholen gesloten door corona. Katholiek Onderwijs Vlaanderen laat haar middelbare scholen nu vrij om een week afstandsonderwijs in te lassen in de week voor de examenperiode. Op die manier wil de onderwijskoepel quarantaines tijdens de examens vermijden.
Lees verder

Waarom stijgen de coronacijfers plots zo snel? En wanneer zal het aantal besmettingen eindelijk weer dalen? Experten leggen uit
Er is iets grimmigs aan de hand met de pandemie die ons nu al bijna twee jaar teistert. Op de diensten intensieve zorg liggen opnieuw meer dan 650 coronapatiënten en het aantal besmettingen blijft maar toenemen, maar niemand durft nog te voorspellen wanneer de cijfers eindelijk zullen dalen. "Ik heb geen glazen bol", zegt expert Tijs Alleman (Universiteit Gent). "Maar de enige logische conclusie is dat het er niet goed uitziet." Hoe zijn we hier eigenlijk terechtgekomen? Hoe is dit mogelijk in een land met zo'n hoge vaccinatiegraad?
Lees verder

Tomas Van den Spiegel over gelijkschaling prijzengeld mannen en vrouwen Nokere Koerse: "Mooi, maar er zijn belangrijker werven"
Flanders Classics-ceo Tomas Van Den Spiegel brengt begrip op voor de stunt van Nokere Koerse, die het prijzengeld voor vrouwen in 2022 gelijkschakelt met dat van de mannen. Maar in de 'upgrade' van het vrouwenwielrennen blijft hij zelf het eigen 'Close The Gap'-pad bewandelen. "We moeten het werf per werf doen." Belgisch kampioene Lotte Kopecky is er logischerwijze tevreden mee: "Dit toont aan dat we de goede kant opgaan."
Lees verder

LIVE. Geven Carrasco en Atlético het AC Milan van Saelemaekers de Europese doodsteek?
• Groepsfase Champions League • Voorlaatste speeldag • Atletico is derde in groep B met 4 punten, AC Milan heeft 1 punt • Aftrap: 21 uur
Lees verder

LIVE. Neemt Man City revanche tegen PSG? Messi start naast Mbappé en Neymar, Ramos op de bank
• Groepsfase Champions League • Kevin De Bruyne ontbreekt bij de thuisploeg door een coronabesmetting • PSG won thuis met 2-0 tegen City • Aftrap: 21 uur
Lees verder

LIVE. Laat Real Madrid zich opnieuw verrassen door Sheriff?
• Groepsfase Champions League • Voorlaatste speeldag • Sheriff won bij Real verrassend met 1-2 • Hazard ontbreekt wegens buikgriep
Lees verder

LIVE. Meunier en Witsel kunnen zich met Dortmund geen misstap veroorloven tegen Sporting
• Groepsfase Champions League • Thorgan Hazard ontbreekt na een coronabesmetting • Dortmund en Sporting hebben 6 op 12 • Aftrap: 21 uur
Lees verder

Moeten we vrezen voor een nieuwe lockdown? En zullen we de eindejaarsfeesten normaal kunnen vieren? Viroloog Marc Van Ranst beantwoordt al uw vragen
Er liggen op dit moment meer dan 650 Covid-patiënten op intensive care, het hoogste aantal sinds 12 mei. Daarnaast is er sprake van bijna 16.000 besmettingen per dag. Op dit moment zijn de cijfers het hoogst in Vlaanderen. Hoe komt dat? En zullen de slechte cijfers onze eindejaarsfeesten beïnvloeden? Viroloog Marc Van Ranst beantwoordt de meest gestelde lezersvragen bij VTM NIEUWS.
Lees verder

Club-voorzitter Bart Verhaeghe reageert scherp op voorstel van minister Van Peteghem: "We mogen andere attitude verwachten"
Ook Bart Verhaeghe en Club Brugge zijn niet te spreken over het nieuwe voorstel van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). "We zouden een andere attitude mogen verwachten."
Lees verder

Drie witte mannen die zwarte jogger achtervolgden en doodschoten schuldig bevonden aan moord
De drie witte mannen die in februari vorig jaar de zwarte jogger Ahmaud Arbery (25) achtervolgden en doodschoten, zijn vandaag in de Amerikaanse staat Georgia veroordeeld voor moord. De jury verwierp het argument van de verdediging, namelijk dat de man die het wapen hanteerde uit zelfverdediging handelde.
Lees verder