Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 8 november 2021

Warmtepomp verplicht vanaf 2026: zo schakel je straks vlot over

HLN
Warmtepomp verplicht vanaf 2026: zo schakel je straks vlot over
Vanaf 2026 zijn warmtepompen verplicht in nieuwbouwwoningen. Ga jij nu al (ver)bouwen, maar heb je het budget nog niet om een warmtepomp te installeren? Dan kan je alvast de nodige voorzieningen treffen om later over te schakelen op een warmtepomp. Bouwsite Livios zocht uit hoe je alle opties open houdt.
Lees verder

Doel van 4.000 hectare nieuw bos nog veraf, maar minister Demir verwacht versnelling
Van de 4.000 hectare bos die minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) tegen het einde van de legislatuur wil planten, is na anderhalf jaar 282,4 hectare gecreëerd. Wel werd intussen 1.000 hectare bebosbare grond aangekocht, waarvan het merendeel door Vlaamse overheidsdiensten. Dat blijkt uit het antwoord van minister Demir op een schriftelijke vraag van Mercedes Van Volcem (Open Vld).
Lees verder

OPROEP. Heb jij soms paniekaanvallen en zit je met vragen?
1 op 8 mensen kampt met een angststoornis, die verschillende vormen kan aannemen. Word je soms overvallen door een paniekaanval? Ben je overdreven bezorgd over wat mensen van je denken? Wordt je leven beheerst door een fobie? En heb je er specifieke vragen over?
Lees verder

Stiptheid treinen op laagste niveau in twee jaar
In de maand oktober haalde het binnenlandse treinverkeer een stiptheidspercentage van 89,6 procent. Dat blijkt maandag uit de open data van spoorwegbeheerder Infrabel. Het is voor het eerst sinds november 2019 dat het percentage onder de 90 procent zakt. Oktober is traditioneel wel een van de moeilijkere maanden voor het treinverkeer.
Lees verder

Hoe Belgische topman van motorbende Los Bandidos rijkelijk met drugsgeld leefde in Marbella
Porsche Carrera, Mercedes Brabus en een Harley Davidson. Etentjes in dure restaurants. Maar ook: een tattoo van een kalashnikov op het voorhoofd, en de tekst 'Fuck The Police' in de nek. Na de arrestatie van Geert F. (49), een Belgische topman van motorbende Los Bandidos, blijkt dat hij een pronkerig leven leidde aan de Costa del Sol.
Lees verder

In deze Europese landen is de coronasituatie veel dramatischer dan België
Volgens gegevens van de Johns Hopkins-universiteit is het aantal coronagevallen de afgelopen twee weken in bijna elk Europees land gestegen. In 13 van de 45 landen is het aantal besmettingen meer dan verdubbeld. Meer dan de helft van de Europese landen met de grootste uitbraken behoort tot de slechtste leerlingen als het gaat om vaccinatiegraad.
Lees verder

Nederlandse speurders leggen beslag op meer dan 25 miljoen aan cryptovaluta
Het Nederlandse Openbaar Ministerie, de Landelijke Recherche en de financiële opsporingsdienst FIOD hebben de afgelopen maanden beslag gelegd op meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta in een witwasonderzoek. De Nederlandse diensten hebben van tientallen verdachten de zogenaamde wallets, digitale portemonnees, van onder meer bitcoin en ethereum in beslag genomen.
Lees verder

Het ettertje uit 'Familie' gaat trouwen: Yanni Bourguignon verrast vriendin met aanzoek onder de Eiffeltoren
Yanni Bourguignon (22) maakte van de herfstbreak bij 'Familie' gebruik om zijn vriendin Kelly (26) op een citytrip naar Parijs te trakteren. Geen vrijblijvende uitstap, want in de koffer van de acteur die in de VTM-soap' Cédric speelt, zat ook een verlovingsring. Kelly antwoordde 'ja'. Het ettertje uit 'Familie' gaat trouwen.
Lees verder

Tweede dodelijk ongeval in twee dagen tijd aan Berchem Station: vrouw (55) overleden bij ongeval met vrachtwagen
Een 55-jarige vrouw is maandagochtend overleden bij een ongeval aan Berchem Station. Ze werd aangereden door een vrachtwagenchauffeur die haar niet had opgemerkt. Op hetzelfde plein is zaterdag ook een dodelijk slachtoffer gevallen bij een gelijkaardig ongeluk. De politie is een onderzoek gestart.
Lees verder

Opnieuw minder speurders bezig met onderzoek Bende van Nijvel: "In 2025 verjaart de zaak"
Er zijn opnieuw minder speurders bezig met het onderzoek naar de misdaden van de Bende van Nijvel. Het aantal verminderde de voorbije twee jaar van 27 naar 20. Nochtans nadert de deadline, want in 2025 verjaart de zaak.
Lees verder

Blijvende schaarste op Vlaamse arbeidsmarkt zet druk op lonen
Het personeelstekort blijft zich breed manifesteren in alle sectoren, maar vooral in die die het ergst getroffen zijn door de crisis. Dat jaagt vooral in Vlaanderen de lonen de hoogte in, zo blijkt uit een enquête bij ruim tweeduizend bedrijven van de Economic Risk Management Group, de expertengroep die in het leven werd geroepen om ons land door de economische crisis te loodsen.
Lees verder

Football Talk. Vertonghen duikt met ruime zege interlandbreak in, Denayer onderuit tegen Rennes - Dolberg heeft diabetes
Jan Verthongen speelde een volledige wedstrijd voor Benfica, dat op de elfde speeldag in de Primeira Liga subtopper Braga met 6-1 de pan in hakte. Bij de rust was het al 4-1. Alex Grimaldo (2e), Darwin Nunez (37e), Rafa Silva (42e en 45e) en Everton (52e en 59e) scoorden voor Benfica. Ricardo Horta scoorde in de 12e minuut de 1-1. In de stand blijft Benfica derde met 28 punten. Porto en Sporting hebben er één meer.
Lees verder

Meer dan vier miljoen Belgen bouwen aanvullend pensioen op
Zowat 4.030.000 mensen bouwen in het kader van hun loopbaan als werknemer of zelfstandige een aanvullend pensioen op. Het gaat om een stijging met 2 procent ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de jongste editie van 'De tweede pensioenpijler in beeld'. Van de beroepsbevolking heeft circa 80 procent een aanvullend pensioen.
Lees verder

Overheid maakt 4,5 miljoen euro vrij voor ondersteuning van alleenstaande moeders
Vanaf volgend jaar voorziet de federale regering een pak meer middelen voor een project om alleenstaande moeders via de OCMW's te ondersteunen. Het gaat om 4,5 miljoen euro, wat neerkomt op een vertienvoudiging van het budget. Dat heeft minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS) bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het OCMW van La Louvière.
Lees verder

Man (30) verwondt moeder en steekt zichzelf neer met mes: "Hij hing vol bloed en was helemaal in de war"
In Herent heeft een 30-jarige man zondagavond chaos veroorzaakt op de Wijgmaalsesteenweg en in de Bijlokstraat. Hij verwondde eerst zijn moeder en daarna zichzelf levensgevaarlijk met een mes. Een buschauffeur van De Lijn, die alles zag gebeuren, verkeerde in shock. "De agenten hadden hem evengoed kunnen neerschieten, gelukkig is dat niet gebeurd", vertellen buurtbewoners die alles hebben zien gebeuren.
Lees verder

Expert waarschuwt voor CO-vergiftiging en geeft advies: "Badkamers zijn ruimtes die erg veel risico inhouden"
Het KMI waarschuwt in zijn weerbericht voor CO-vergiftiging. Maar wat is CO precies? Hoe voorkom je een vergiftiging? Welke toestellen zijn het gevaarlijkst en zijn CO-melders betrouwbaar? Professor Dominique Vandijck, adjunct-algemeen directeur van het Antigifcentrum, vertelt over de gevaren van CO en hoe je jezelf kan beschermen.
Lees verder

Eindelijk terug in Monaco, maar de karaktermoord op prinses Charlène gaat onvermoeid verder
Prinses Charlène (43) is eindelijk teruggekeerd naar Monaco. De 43-jarige prinses arriveerde maandagochtend op de luchthaven van Nice, na een 10 uur durende nachtvlucht vanuit Zuid-Afrika, zo meldt de regionale krant 'Nice Matin'. Officieel zat de vorstin als sinds mei in haar thuisland vast nadat ze er een zware infectie had opgelopen, maar zelfs intimi van prins Albert, én zijn ex, spreken dat tegen en voeren een smeercampagne tegen zijn vrouw.
Lees verder

Prins Harry onder druk om contract bij Netflix te verbreken: "Wat is belangrijker: geld of de eer van zijn moeder?"
Koninklijke experts luiden de alarmbel: "Harry moet uit respect voor zijn moeder zijn miljoenencontract met Netflix opzeggen." Die harde woorden komen er nadat Jemima Khan (47) niet langer meewerkt aan het script voor het vijfde seizoen van de Netflix-serie 'The Crown'. De goede vriendin van de overleden prinses Diana is niet blij met de manier waarop met het verhaal van Diana wordt omgegaan.
Lees verder

Australische politie onderzoekt of meer mensen betrokken waren bij ontvoering Cleo Smith
De Australische autoriteiten melden dat ze willen nagaan of meer dan één persoon betrokken was bij de ontvoering van de 4-jarige Cleo Smith. Het meisje was achttien dagen lang vermist na een kampeertrip met haar ouders in de Australische kustplaats Carnarvon. Ze werd vorige week teruggevonden in het huis van haar 36-jarige ontvoerder, Terence Darrell Kelly. Hij werd gearresteerd en zit nu vast in de gevangenis van Perth.
Lees verder

Sociale media-verantwoordelijke van Theate plaatst tweet in naam van... Mignolet
Voetballers moeten zich niet enkel op het veld, maar ook op sociale media van hun beste kant laten zien. Om dat zo professioneel mogelijk te doen, besteden veel spelers hun activiteiten op Twitter en Instagram uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Maar soms loopt dat al eens fout - vraag dat maar aan de beheerder van de accounts van Simon Mignolet en Arthur Theate.
Lees verder