Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 november 2021

Waalse arts vervalste 2.000 coronapassen

Waalse arts vervalste 2.000 coronapassen

Het gerecht heeft maandag ingegrepen nadat een Waalse arts zo'n 2.000 valse Covid Safe Tickets (CST) had verstrekt. Dat heeft de Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) bekendgemaakt aan LN24.

Lees verder

Auteurs sluiten zich aan bij boycot Israël van Sally Rooney

Meer dan zeventig auteurs en uitgevers steunen de Ierse schrijfster Sally Rooney, die besliste haar nieuwe roman Beautiful world, where are you (Prachtige wereld, waar ben je) niet in het Hebreeuws uit te brengen.

Lees verder

Kevin Spacey moet 31 miljoen dollar betalen aan 'House of cards'-studio

Een arbitragecollege heeft beslist dat Kevin Spacey 31 miljoen dollar moet betalen aan MRC, de studio achter de serie House of cards. Die eiste de geldsom nadat de Amerikaanse acteur en producer was beschuldigd van seksueel wangedrag.

Lees verder

'Ooit in Peppa Pig World geweest?' Boris Johnson strompelt door bizarre toespraak

Boris Johnson was maandag in het Engelse Port of Tyn om zijn jaarlijkse speech voor het congres van de werkgeversbond te geven. Johnson raakte er zijn kluts kwijt en kwam toen op een vergezochte analogie tussen het pretpark Peppa Pig World en de Britse economie.

Lees verder

Anderlecht aanvaardt schorsing voor Benito Raman na kopstoot

Benito Raman heeft een schorsing van drie weken effectief en één week voorwaardelijk aan zijn been na zijn rode kaart afgelopen weekend in de partij tegen KV Kortrijk. Anderlecht aanvaardt het voorstel van het bondsparket en gaat dus niet in beroep.

Lees verder

Somers wil ook gelijkschakeling premies voor paralympische medaillewinnaars van Tokio

Op de volgende Paralympische Spelen in Parijs zullen de Belgische atleten voor een medaille evenveel geld krijgen als hun collega's op de Olympische Spelen. Dat heeft de bevoegde federale staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) beslist. Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) wil nu ook een oplossing voor de huidige medaillewinnaars.

Lees verder

PostNL verwacht geen vertraging in levering pakjes na verzegeling depot

Pakjesbedrijf PostNL verwacht niet dat de verzegeling van één van hun negen depots in ons land vertraging zal opleveren. Het bedrijf werkt ook aan een oplossing voor de duizenden pakjes in het verzegelde depot in Wommelgem.

Lees verder

Kankerscreening loont (en daar verandert de pandemie gelukkig niets aan)

1,6 miljoen Vlamingen krijgen jaarlijks een uitnodiging om zich preventief te laten onderzoeken op borst-, dikkedarm- en baarmoederhalskanker. Maar 2020 was een uitzonderlijk jaar omwille van de start van de coronacrisis.

Lees verder

Belgian Cats spelen in Washington tegen de VS, Rusland en Puerto Rico voor WK-ticket

De Belgische vrouwenbasketbalploeg neemt het van 10 tot en met 13 februari 2022 in het Amerikaanse Washington op tegen olympisch kampioen VS, Rusland en Puerto Rico voor een plek op het WK basketbal in Australië.

Lees verder

Eddie Redmayne: 'trans vrouw Lili Elbe spelen was een fout'

Acteur Eddie Redmayne heeft spijt van zijn rol in de film The Danish girl. Dat zegt hij in een interview met The Sunday Times.

Lees verder

Auto passeert rakelings voetganger tijdens spectaculair ongeluk

De dashboardcamera van een Amerikaans koppel filmde een spectaculair auto-ongeluk die zich een maand geleden voordeed in het Amerikaanse Indianapolis. In een paar seconden tijd rijdt een auto door een rood licht, botst met andere wagen, passeert rakelings een voetganger en belandt finaal op een motorkap van een ander voertuig. 

Lees verder

Speelgoed niet altijd veilig voor kleuters

Winkels bieden nog altijd speelgoed aan dat gevaarlijk is voor kinderen onder de drie jaar. Dat blijkt uit een controleactie van de FOD Economie.

Lees verder

Een superjacht op kosten van de staat

Rond het luxejacht Enigma XK hangt al jaren een waas van mysterie. Onderzoek van De Standaard en zijn partners toont nu hoe een bedrijf van Joseph Kabila de renovatie mee betaalde, mét Congolees staatsgeld.

Lees verder

Stroomkabel naar Denemarken haalbaar

België en Denemarken tekenen een overeenkomst die moet leiden tot de bouw van een onderzeese elektriciteitsverbinding tussen de twee landen. Voor België ligt het voordeel in de grote hoeveelheden Deense windstroom die daarmee ter beschikking komen.

Lees verder

Sciensano: 'Bijna 30 procent van niet-gevaccineerden twijfelt over vaccinatie'

Uit de achtste covid-19-gezondheidsenquête van Sciensano blijkt dat één op vijf volwassenen niet gevaccineerd is. Opvallend daarbij is dat bijna 30 procent daarvan nog twijfelt over het wel dan niet vaccineren. Daarnaast ziet Sciensano een opmerkelijk verbetering in ons leven op het vlak van sociale contacten en welzijn.

Lees verder

Opvoeder topsportinternaat in Gent vrijgesproken voor grensoverschrijdend gedrag

Een opvoeder van het Gentse topsportinternaat is dinsdag in hoger beroep vrijgesproken voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens het hof was er sprake van onbetamelijk gedrag, maar is er niets strafbaars gebeurd.

Lees verder

Weinig animo voor 'schokdemper' tegen hoge benzineprijzen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil de stijgende benzine- en dieselprijzen aftoppen. Terwijl de groenen de maatregel nu niet opportuun vinden, wijzen de liberalen op de hoge kostprijs terwijl de impact voor de individuele automobilist beperkt blijft.

Lees verder

Philippe Clement blikt vooruit op treffen met RB Leipzig: 'Bijna iedereen is fit'

Club Brugge-coach Philippe Clement onderschrijft het belang van het duel met RB Leipzig op de vijfde speeldag in Champions League-groep A, woensdagavond in het Jan Breydelstadion. 'Morgen krijgen we een eerste kans om iets uitzonderlijk te doen', verklaarde Clement dinsdag op het persmoment.

Lees verder

Boeren houden op 1 december tractorenactie in alle Vlaamse provincies

De boeren organiseren op 1 december een grote protestactie tegen het uitblijven van een stikstofkader. Dat heeft de Boerenbond aangekondigd.

Lees verder

Is Black Friday boerenbedrog? Hier moet u als consument op letten

Black Friday komt er weer aan: het hoogtepunt van een koopjesperiode waarin consumenten overstelpt worden met kortingen en megadeals. Het uit Amerika overgewaaide kortingencircus beperkt zich in ons land al een tijd niet meer tot één dag en ook het aantal winkels dat eraan meedoet, groeit elk jaar. Kun je met Black Friday echt de slag van je leven slaan, of is het boerenbedrog? Economiejournalist Karsten Lemmens gidst u door de aanbiedingen.

Lees verder

RB Leipzig mist door corona ook trainer en doelman voor Champions League-clash tegen Club Brugge

Coronaproblemen bij RB Leipzig, dat woensdagavond Club Brugge partij geeft op de vijfde speeldag in de groepsfase van de Champions League.

Lees verder

E40 richting Brussel in Merelbeke volledig afgesloten

De E40 richting Brussel is dinsdagnamiddag volledig afgesloten in het Oost-Vlaamse Merelbeke door een gerechtelijke actie. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum.

Lees verder

Eerste sneeuwval op grens tussen Polen en Wit-Rusland: Bibberende broer en zus gered uit de vrieskou

Activisten van een plaatselijke ngo vonden in de bossen nabij de Poolse stad Siemiatyze, zo'n 25 kilometer van de grens met Wit-Rusland, een Syrische man en vrouw, broer en zus, aan het bibberen van de kou. De eerste sneeuw is gevallen in de regio en dat maakt de situatie er niet beter op voor de duizenden migranten die er vastzitten. De broer en zus, die anoniem wensen te blijven, getuigen: 'Als we wisten dat het zo zou zijn, waren we nooit vertrokken. We hoopten op een betere toekomst'.

Lees verder

Eerste Airbus 340 ooit geland op Antarctica

De Portugese luchtvaarmaatschappij HiFly is naar eigen zeggen de eerste om een Airbus A340 te laten landen op het ijs van Antarctica. Het vliegtuig deed er vijf uur over om vanuit Zuid-Afrika op het witte continent te bereiken.

Lees verder

Koeriers betrapt op zwartwerk in Limburgs depot DPD

In het depot van pakjesbezorger DPD in Lummen zijn dinsdagmorgen onder andere zwartwerkers en schijnzelfstandigen betrapt. Dat gebeurde tijdens een gecoördineerde actie van verschillende inspectiediensten - RVA, RSZ, RIZIV, Vlabel, FOD Mobiliteit - met bijstand van de politie plaatsgevonden. De leveringen zouden door de actie echter geen noemenswaardige vertraging oplopen.

Lees verder

Parket waarschuwt: hackers persen jongeren via Instagram en Snapchat af

Het Antwerpse parket waarschuwt jongeren voor hackers op sociale media. Het parket spreekt van een nieuwe trend, waarbij de hackers intieme beelden van slachtoffers willen buitmaken om hen daarmee af te persen.

Lees verder

School in Zoersel tijd ontruimd na valse bommelding

In het Antwerpse Zoersel is dinsdagnamiddag de gemeentelijke basisschool De Kiekeboes in de Kerkstraat ontruimd na een bommelding. Dat bevestigt het gemeentebestuur. Sweepings door de politie leverden niets op en het gebouw is dinsdagavond opnieuw vrijgegeven.

Lees verder

Politievakbonden gaan door met acties na 'rampzalig' overleg met minister

De ontmoeting tussen de politievakbonden en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden over een loonsverhoging en de eindeloopbaanregeling is dinsdagnamiddag op niets uitgedraaid. Het overleg ging rond 15.45 uur van start maar werd amper drie kwartier later alweer afgebroken, volgens de vakbonden die de vergadering als 'rampzalig' bestempelen.

Lees verder

Oost-Vlaanderen verbiedt fuiven en andere feesten

Na overleg met de burgemeesters en experts verbiedt gouverneur Carina Van Cauter de komende vier weken fuiven en andere feesten die niet professioneel omkaderd zijn. Het gaat vooral over activiteiten van jeugdverenigingen of sportclubs.

Lees verder

Joachim Sauer, echtgenoot van Angela Merkel: 'Duitse vaccinweigering deels te wijten aan luiheid en laksheid'

Joachim Sauer, de echtgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zei aan de Italiaanse krant La Repubblica hoe verbaasd hij is dat een derde van de Duitsers zich nog niet heeft laten vaccineren tegen het coronavirus.

Lees verder

Jazzpianist Jon Batiste en Justin Bieber topfavorieten voor Grammy's

De Amerikaanse jazzmuzikant Jon Batiste en de Canadese zanger Justin Bieber staan aan kop bij de nominaties voor een Grammy Award, zo blijkt uit de dinsdag onthulde lijst.

Lees verder

Transportbedrijven die mensen naar EU smokkelen, komen op zwarte lijst

De Europese Commissie wil zichzelf een 'krachtig instrument' geven om snel en efficiënt transportbedrijven te kunnen straffen die meewerken aan de smokkel van migranten richting EU.

Lees verder

Apple sleept maker spionagesoftware Pegasus voor rechter

Apple stapt naar de rechtbank tegen NSO Group, het Israëlische bedrijf dat de omstreden spionagesoftware Pegasus heeft ontwikkeld. Apple vraagt de rechtbank om NSO Group te verbieden nog toestellen of software van Apple te gebruiken 'om verder misbruik en schade voor zijn gebruikers te voorkomen'.

Lees verder

Komt er dan toch een nieuwe lockdown? Gouverneurs dringen aan op nieuwe nationale verstrenging

Exact een week na de vorige beslissing van het Overlegcomité, lijken de maatregelen al achterhaald. Oost-Vlaanderen bant niet-professionele fuiven en de provinciegouverneurs dringen aan op verstrengingen. Komt er dan toch weer een lockdown?

Lees verder

Ronaldo loodst Manchester naar volgende ronde Champions League, Bayern legt foutloos parcours af

Cristiano Ronaldo heeft de crisis bij Manchester United eigenhandig afgezworen. De Portugees legde tien minuten voor tijd met een heerlijke treffer de basis van de zege van United op het veld van Villarreal. Hiermee zijn de Engelsen meteen zeker van een plaats in de volgende ronde. Bayern Munchen heeft ook de verplaatsing naar Dynamo Kiev tot een goed einde gebracht: 1-2. Wie anders dan Robert Lewandowski bracht de Duitser Rekordmeister al vroeg in de wedstrijd op voorsprong met een prachtige omhaal.

Lees verder

Thibaut Courtois verrassend niet genomineerd voor Doelman van het Jaar: 'Verbaast me niet'

Thibaut Courtois is voor het eerst sinds lang niet genomineerd voor de trofee van Doelman van het Jaar, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de wereldvoetbalbond Fifa. De doelman van de Rode Duivels is naar eigen zeggen niet verbaasd en verwijst naar enkele pittige uitspraken die hij enige tijd geleden deed.

Lees verder

Van Peteghem komt topvoetbal toch nog tegemoet met fiscale korting

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) trekt het maximale fiscale voordeel per club terug op van vier naar twaalf miljoen euro. Dat geld kan wel enkel nog dienen voor jeugd en infrastructuur.

Lees verder

Manuscript Einstein brengt recordbedrag op

In Parijs is dinsdag een manuscript van natuurkundige Albert Einstein, waarin hij zijn algemene relativiteitstheorie aan het voorbereiden was, voor een recordbedrag van 11,6 miljoen euro (met kosten) geveild. Wie de koper is, is niet meegedeeld door veilinghuis Christie's.

Lees verder

Kind overleden na aanrijding op kerstparade in Waukesha, Wisconsin

Na het fatale incident tijdens een kerstparade in de Amerikaanse staat Wisconsin, is een zesde persoon overleden. Het gaat om een kind, meldde de openbare aanklager tijdens een rechtszitting.

Lees verder

Nieuw onderzoek naar dood van Marco Pantani

Nadat mogelijk nieuw bewijsmateriaal is opgedoken, heeft het parket van het Italiaanse Rimini een nieuw onderzoek geopend naar het overlijden van Marco Pantani, zo bevestigde de advocaat van de nabestaanden maandag aan nieuwsagentschap Ansa.

Lees verder

Hoe een verdwenen tennisster Peking doet beven

De Chinese tennisster Peng Shuai beschuldigde een hoge partijfunctionaris van seksueel misbruik. Prompt verdween ze enkele weken van de aardbodem. De Chinese overheid heeft met haar een zoveelste keer de beproefde verdwijntruc toegepast. Het moest Pengs' MeToo verhaal in de kiem smoren. Maar kan dat nog wel, of is de geest echt uit de fles?

Lees verder

Extreemrechtse groepen veroordeeld tot zware boetes na dodelijk protest in Charlottesville

Verschillende extreemrechtse figuren en organisaties zijn dinsdag in de VS veroordeeld tot het betalen van meer dan 25 miljoen dollar aan slachtoffers van het protest in Charlottesville in 2017.

Lees verder

Moordenaar Meredith Kercher vrijgelaten uit gevangenis in Italië

In Italië is Rudy Guede vrijgelaten na een gevangenisstraf van 13 jaar. Guede vermoordde de Britse studente Meredith Kercher in 2007. De Amerikaanse Amanda Knox en haar Italiaanse ex-vriend Raffaele Sollecito werden aanvankelijk schuldig bevonden in de zaak maar later vrijgesproken.

Lees verder

Belgisch spookbedrijf ontving ruim zes miljoen uit Congo

Een Belgisch-Congolees ondernemersduo uit de entourage van ex-president Joseph Kabila stuurde miljoenen naar een Brussels bedrijf dat niet bestaat. Een deel van dat geld kwam terecht op een rekening bij ING België.

Lees verder

Biden nodigt 110 landen uit voor virtuele top over democratie, enkele opvallende afwezigen

De president van de Verenigde Staten Joe Biden heeft zowat 110 landen, waaronder België, uitgenodigd om deel te nemen aan een virtuele top rond democratie. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend.

Lees verder

Apothekers in VS 'roekeloos' met verspreiding opioïden, oordeelt rechtbank

Drie grote Amerikaanse apotheekketens hebben op roekeloze wijze enorme hoeveelheden pijnstillers verstrekt in een tweetal districten in Ohio. Dat oordeelde een federale jury in de VS, meldt persbureau AP. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor hoe andere regio's en steden apothekers verantwoordelijk willen stellen voor hun rol in de opioïdencrisis.

Lees verder

Ruim 650 bedden bezet op intensieve zorg

Er liggen op dit moment meer dan 650 covid-patiënten op intensive care. Dat is het hoogste aantal sinds 12 mei, blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Raoul Hedebouw enige kandidaat om voorzitter PVDA te worden

Raoul Hedebouw (44) is de enige kandidaat om voorzitter te worden van de PVDA. Dat heeft de linkse partij woensdag bekendgemaakt. De verkiezing vindt plaats op 5 december op het statutair congres.

Lees verder

Woensdag is bewolkt met kans op wat gedruppel

Het blijft woensdag vaak bewolkt, met kans op wat gedruppel. Het wordt niet warmer dan 8 graden, meldt het KMI. In het zuiden van het land is er kans in de voormiddag kans op rijmplekken.

Lees verder

Steven Van Gucht: 'Ik heb me het meest onveilig gevoeld op die CST- events'

Voor welk beleid moeten we kiezen: 1G, 2G, 3G? Het blijft een moeilijke kwestie. Maar viroloog Steven Van Gucht verduidelijkte tijdens De Afspraak dat die systemen niet op zich mogen staan. Een combinatie met mondmaskers, afstand en ventilatie is cruciaal. 'Ik heb mij het meest onveilig gevoeld de voorbije maanden op die CST-events.'

Lees verder