Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 17 november 2021

VS veroordelen Rusland wegens ‘gevaarlijke’ en ‘onverantwoorde’ ruimtetest

VS veroordelen Rusland wegens 'gevaarlijke' en 'onverantwoorde' ruimtetest

Rusland heeft maandag een 'gevaarlijke' en 'onverantwoorde' test uitgevoerd in de ruimte. De proef bracht het International Ruimtestation en zijn zeven opvarenden in gevaar, zeggen de VS.

Lees verder

Vakbonden bij politie voeren actie in Brussel: grote verkeershinder

De vakbonden bij de politie voeren dinsdagochtend actie in de Wet- en de Belliardstraat in Brussel. Dat is vernomen bij de bonden. Autobestuurders moeten rekening houden met verkeershinder.

Lees verder

Groot migrantenkamp ontmanteld vlak bij Belgische grens

De Franse politie is dinsdag begonnen met de ontmanteling van een groot kamp met ruim duizend migranten in Groot-Sinten, een gemeente in de Franse Westhoek vlak bij de Belgische grens. Dat meldt Frans minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin.

Lees verder

Jonge wolf doodgereden op grens van Oudsbergen met Peer

Op de grens van Oudsbergen met Peer is dinsdagochtend een jonge vrouwelijke wolf doodgereden. De wolvin is overgebracht naar het Natuurhulpcentrum Oudsbergen en wordt daar verder onderzocht.

Lees verder

Vier mannen die werden opgepakt na ontplofte auto in Liverpool vrijgelaten

Vier mannen die na de explosie van een taxi in Liverpool zijn opgepakt, zijn na verhoor opnieuw vrijgelaten. Dat meldt de politie dinsdag.

Lees verder

Vechtscheiding van miljardairs levert Sotheby's recordverkoop op

Het eerste deel van de kunstcollectie die vastgoedtycoons Harry Macklowe en Linda Burg lieten veilen na een bittere vechtscheiding heeft 676 miljoen dollar opgebracht, ofwel 595 miljoen euro. Vier werken leverden elk meer dan vijftig miljoen dollar op.

Lees verder

Drugsbendes strijden om de macht in grootste gevangenis van Ecuador

In de grootste gevangenis in Ecuador zijn dit weekend opnieuw rellen uitgebroken. Bij de eindeloze machtsstrijd tussen rivaliserende drugsbendes vielen al minstens 68 doden en 25 gewonden.

Lees verder

Nieuwe app waarschuwt voor phishingberichten die de ronde doen

De nieuwe app Safeonweb moet het grote publiek waarschuwen voor phishingberichten die de ronde doen. Dagelijks circuleren tienduizenden dergelijke verdachte berichten. In 2020 deden 7.502 slachtoffers van phishing aangifte bij de politie.

Lees verder

Europees Hof van Justitie tikt Polen weer op vingers

In Polen kan de minister van Justitie rechters detacheren bij een hogere rechtbank. Dat vormt een gevaar voor de onafhankelijkheid van rechters en het vermoeden van onschuld, stelt het Europees Hof van Justitie.

Lees verder

Loslopende stier zet stadscentrum op stelten: zeker zeven gewonden

Vorige week dinsdag ontsnapte in de Chinese stad Yulin een stier uit zijn verblijfplaats. Tijdens zijn tocht door de stad verwondde hij zeker zeven mensen. Beeldmateriaal getuigt van hoe een vrouw van haar scooter wordt geslagen door het dier. Er kwam een eind aan zijn vrijheid toen de politie hem omsingelde en hem afmaakte met een geweerschot.

Lees verder

Is de merknaam Trump vergiftigd?

Net nu er een onderzoek loopt naar mogelijke commerciële belangenvermenging tijdens zijn presidentschap, verkoopt Donald Trump zijn prestigieus luxehotel in Washington DC. Is zijn merknaam giftig geworden?

Lees verder

Xi en Biden kijken elkaar (digitaal) in de ogen om een gewapend conflict te voorkomen

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden spraken elkaar maandagavond via een videoverbinding. Met als doel het voorkomen van een gewapend conflict in de toekomst.

Lees verder

België moet winnen van Wales als het eerste plek op Fifa-ranking niet kwijt wil raken

Na drie jaar en twee maanden als nummer één van de wereld moeten de Rode Duivels vanavond op hun tellen passen. Indien met een vertimmerde ploeg niet wordt gewonnen in de overbodige WK-kwalificatiematch tegen Wales, kan Brazilië enkele uren later de officieuze titel van beste land ter wereld overnemen.

Lees verder

Manchester City-speler Benjamin Mendy beschuldigd van twee nieuwe verkrachtingen

De politie van Cheshire heeft Benjamin Mendy voor twee extra verkrachtingen aangeklaagd. Dat maakte het Britse openbaar ministerie dinsdag bekend. De 27-jarige Fransman, linksachter van Premier League-kampioen Manchester City, moet woensdag voor de rechtbank van Stockport verschijnen.

Lees verder

PS vierkant tegen mondmasker onder de 12 jaar

'Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het helpt', verzet de PS zich tegen mondmaskers onder de twaalf jaar. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is nochtans voor mondmaskerplicht vanaf 9 jaar.

Lees verder

Zestienjarige bromfietser levensgevaarlijk gewond na aanrijding

Een jongen uit Pittem is dinsdagochtend levensgevaarlijk gewond geraakt nadat hij en zijn vriendin werden aangereden door een bestelwagen. Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld.

Lees verder

Grensoverschrijdend gedrag schering en inslag in de sportwereld

Van seksueel geweld tot als straf rondjes moeten lopen: minstens driekwart van jonge sporters ervaart een keer grensoverschrijdend gedrag. Nieuw onderzoek toont dat de cijfers overal in Europa verrassend hoog liggen, en mannen veel vaker slachtoffer zijn dan geweten.

Lees verder

Spanning aan Poolse grens loopt op

De Poolse politie heeft een waterkanon en traangas ingezet tegen vluchtelingen die van Wit-Rusland naar Polen willen oversteken. De vluchtelingen zouden met stenen gegooid hebben naar Poolse soldaten en het grenshekken hebben proberen doorbreken.

Lees verder

Nederlandse kroonprinses openhartig in nieuw boek: 'Ik geef mijn leven aan Nederland'

In een boekje dat wordt gepubliceerd naar aanleiding van haar achttiende verjaardag, zegt de Nederlandse kroonprinses Catharina-Amalia dat ze nog niet klaar is om koningin te worden, maar ze zal uiteindelijk wel doen wat van haar wordt verwacht. 'Ik ben in dienst van Nederland.'

Lees verder

SPD, Groenen en FDP willen volgende week Duits coalitieverdrag voorleggen

Volgende week willen de Duitse partijen SPD, Groenen en FDP hun coalitieverdrag voorstellen. De zogeheten Ampelkoalition (Duits voor verkeerslicht, naar de partijkleuren rood, geel en groen) heeft een comfortabele meerderheid in het Duitse parlement, de Bondsdag.

Lees verder

De vierde golf in cijfers: hoe ernstig is de situatie nu echt?

Het coronavirus slaat opnieuw hard toe in ons land. Maar hoe erg is deze vierde coronagolf precies? Waarom doet Vlaanderen het zo slecht? Wie raakt het meest besmet? En werken de vaccins wel nog? Wetenschapsjournalist Dries De Smet beantwoordt in bovenstaande video enkele prangende vragen. 

Lees verder

Coronabestrijders knuppelen Chinees huisdier dood voor camera

Een Chinese vrouw moest in overheidsquarantaine en liet haar hond thuis. De corgi overleefde Pekings zerotolerantiebeleid niet, en hij is niet de enige.

Lees verder

Merkel krijgt kantoor met negen medewerkers

Als de afscheidnemende Duitse kanselier Angela Merkel definitief vertrekt, zal dat niet met lege handen zijn.

Lees verder

Storing legt Spotify en Snapchat tijdlang plat

Een grote storing bij Google heeft dinsdagavond problemen veroorzaakt. Onder andere Spotify en Snapchat werkten een tijdlang niet

Lees verder

Opnieuw klacht wegens zedenfeiten in Gents café

Er is opnieuw een klacht ingediend voor zedenfeiten in een café in de Gentse Overpoortstraat. Dat bevestigt de Gentse lokale politie.

Lees verder

Monaco's prinses Charlene zal niet aanwezig zijn op nationale feestdag in Monaco

De prinses zou sukkelen met haar gezondheid en rust zijn voorgeschreven. Daardoor zal ze niet aanwezig kunnen zijn op 19 november, de nationale feestdag in Monaco. Dat meldt het Koninklijk Paleis in Monaco dinsdag.

Lees verder

Belgen spelen 1-1 gelijk tegen Wales

Het was nagelbijten tot de laatste minuten, met één goal voor beide ploegen. De Bruyne maakte het doelpunt voor de Duivels. In Nederland wordt trouwens ook geviers, het mag naar WK na 2-0 tegen Noorwegen.

Lees verder

Senaatsvoorzitter test positief na contact met premier, koning Albert en koningin Paola

Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD) is geveld door het coronavirus. Ze had maandag nog contact met onder meer koning Albert, koningin Paola en premier Alexander De Croo.

Lees verder

Een politiemacht van 48.000 tegenover 1 onervaren minister

Elke minister van Binnenlandse Zaken krijgt met politiestakingen te maken, maar Annelies Verlinden (CD&V) komt met een ferme reeks handicaps aan de start. En dat terwijl de politie belooft nog 'minstens twee maanden' overlast te veroorzaken.

Lees verder

Deze Europese landen gaan samen met de Rode Duivels naar het WK in Qatar

De WK-kwalificatiecampagne in Europa zit er volledig op en de Rode Duivels zijn er opnieuw bij. Maar welke landen gaan ook naar Qatar?

Lees verder

Een zucht van opluchting: Oranje plaatst zich voor WK in Qatar

Veel paniek voor niets. Nederland won op de slotspeeldag van de WK-kwalificaties van Noorwegen (2-0) en mag na de blamage van 2018 opnieuw naar de Wereldbeker.

Lees verder

Delegatielid van minister Verlinden in VS test positief op coronavirus

Een lid van de delegatie van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), die momenteel een bezoek brengt aan de VS, heeft dinsdag positief getest op het coronavirus. Dat heeft een woordvoerster van de minister meegedeeld. Het delegatielid is in quarantaine gegaan.

Lees verder

Wanneer gaan we de planeet nu eens écht redden?

Het wetenschappelijk bewijs is er: we zijn onze planeet aan het opwarmen en dat gaat leiden tot nog meer droogte, nog meer hitte en nog meer overstromingen ook. En toch. Toch kunnen we niet zeggen dat de klimaatconferentie in Glasgow dit proces een duidelijk halt heeft toegeroepen. Omdat dit soort conferenties dat gewoon niet aankunnen?

Lees verder

Frankrijk redt 272 migranten die probeerden Kanaal over te steken

In totaal 272 migranten die geprobeerd hadden met bootjes de Engelse kust te bereiken, moesten dinsdag gered worden. Dat heeft de maritieme prefectuur van de Noord-Franse regio Pas-de-Calais bekendgemaakt.

Lees verder

Liverpool-terrorist was gefrustreerd door afgewezen asielaanvragen en dreigde eerder al met mes

Emad al-Swealmeen (32), die door de politie geïdentificeerd is als de man die zich in een taxi voor een ziekenhuis in Liverpool opblies, had meerdere keren zijn asielaanvragen afgewezen zien worden. Volgens bronnen in Britse media zou dat een motief voor zijn terreurdaad kunnen zijn. De migrant had jaren geleden bovendien al eens met een mes op een brug staan zwaaien.

Lees verder

Overlegcomité moet straks alweer vervroegd aan de bak

Het Overlegcomité komt woensdagmiddag vervroegd bijeen over de coronasituatie in ons land, onder druk van de almaar vollere ziekenhuizen. Dat er extra maatregelen getroffen zullen worden, lijdt geen twijfel.

Lees verder

Evergrande-baas zet luxe in de uitverkoop

Alles moet weg! Dat lijkt in korte tijd de persoonlijke slogan te zijn geworden van de oprichter van de noodlijdende ­Chinese vastgoedreus Evergrande.

Lees verder

Natte start, droger vervolg

Het KMI verwacht woensdag eerst perioden van lichte regen of motregen. Over het noordwesten wordt het in de voormiddag echter vrij snel droog en verschijnen er rond de middag opklaringen.

Lees verder

Gemiddeld aantal besmettingen meer dan 10.000 per dag, Gent verbreekt record sinds begin pandemie

In de week van 7 tot en met 13 november zijn in België gemiddeld 10.283 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Het gaat om een stijging met 27 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt woensdagmorgen uit gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder