Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 10 november 2021

Vermist joggend meisje (17) duikt bebloed op in Frans restaurant: “Ze verkeerde in shock”

HLN
Vermist joggend meisje (17) duikt bebloed op in Frans restaurant: "Ze verkeerde in shock"
Een 17-jarig meisje dat spoorloos verdween toen ze ging joggen in een bos is na een dag bebloed opgedoken in een kebabrestaurant in de Franse gemeente Sablé-sur-Sarthe. Allicht is Lisa naar daar gevlucht. Steeds meer bronnen geven immers aan dat de tiener opgesloten zat, maar kon ontsnappen uit de klauwen van een ontvoerder. "Ze was gewond en verkeerde in shock", klinkt het bij BFM TV en Le Parisien. Haar ongeruste vader had eerder haar normale looptraject gevolgd en vond zo haar stel oortjes terug onder het bloed. Dat deed meteen het ergste vermoeden. De procureur opende daarop een officieel onderzoek naar kidnapping en vrijheidsberoving.
Lees verder

Vrouw overleden na ongeval met tractor in Limburgse Kinrooi
Dinsdagavond is in Kinrooi een vrouw overleden na een verkeersongeval. De vrouw was onderweg met haar wagen toen ze in botsing kwam met een tractor. De hulpdiensten werden nog gebeld, maar voor de vrouw kon geen hulp meer baten. Op de plaats van het ongeval is ze overleden. Het is al het zoveelste dodelijke verkeersongeval in Limburg deze herfst.
Lees verder

Tesla in nasleep van tweets Musk hard onderuit op Wall Street
Autobouwer Tesla heeft op de beurs in New York tientallen miljarden dollars aan beurswaarde kwijtgespeeld. Het merk voor elektrische auto's ging hard onderuit nadat topman Elon Musk op Twitter zijn volgers vroeg of hij aandelen in het bedrijf moest verkopen. Daarop verschenen berichten dat Musk persoonlijke schulden zou willen afbetalen met de verkoop van aandelen.
Lees verder

Woordvoerster en topadviseur oud-president Trump gedagvaard door commissie die bestorming Capitool onderzoekt
De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt, heeft dinsdag lokale tijd opnieuw een hele reeks mensen gedagvaard. Onder hen de vroegere Witte Huis-woordvoerster Kayleigh McEnany en topadviseur van president Donald Trump, Stephen Miller. De mensen die gedagvaard worden moeten getuigen voor de commissie en documenten voorleggen.
Lees verder

Duitsland roept op tot extra sancties tegen Wit-Rusland: "De EU kan niet worden gechanteerd"
Duitsland pleit voor sancties tegen iedereen die betrokken is bij de smokkel van migranten naar Wit-Rusland. "Niemand mag ongestraft deelnemen aan de onmenselijke activiteiten van president Aleksander Loekasjenko", aldus de ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas deze nacht.
Lees verder

Door Steve Jobs gebouwde Apple-computer brengt 400.000 dollar op bij veiling
Een van de eerste Apple-computers ooit gemaakt is dinsdag lokale tijd in de Amerikaanse staat Californië geveild voor 400.000 dollar (345.100 euro), melden Amerikaanse media. Het nog altijd werkende apparaat is een van de 200 door Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak met de hand gebouwde Apple 1-computers. In 1976 kostte dit type computer nog 666 dollar (574 euro).
Lees verder

Geen politiek, religie of gezondheid meer in gepersonaliseerde Facebook-reclame
Gebruikers van de socialenetwerksites Facebook en Instagram zullen geen gepersonaliseerde reclame meer krijgen over bepaalde gevoelige onderwerpen, zoals seksuele geaardheid en politieke voorkeuren. Het gaat om een grote verandering in het advertentiebeleid van Meta - de nieuwe naam van Facebook Inc.
Lees verder

LIVE. Onderwijsministers vragen prioriteit derde prik voor onderwijspersoneel - Mondmaskers vanaf volgende week verplicht in Franse lagere scholen
De drie Belgische onderwijsministers vragen de Hoge Gezondheidsraad in een officiële brief om het onderwijspersoneel prioriteit te geven bij de derde prik. De stijgende coronacijfers zorgen ervoor dat verschillende Vlaamse gemeenten striktere coronamaatregelen overwegen. Lees al het nieuws over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Weyts en collega-ministers vragen boosterprik voor wie in het basisonderwijs staat- Mondmaskers vanaf volgende week verplicht in Franse lagere scholen
De drie Belgische onderwijsministers vragen de Hoge Gezondheidsraad in een officiële brief om het onderwijspersoneel prioriteit te geven bij de derde prik. De stijgende coronacijfers zorgen ervoor dat verschillende Vlaamse gemeenten striktere coronamaatregelen overwegen. Lees al het nieuws over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

België vraagt groene stimulans in Europees debat over herziening begrotings­regels
In het Europese debat over de herziening van de begrotings­regels zal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) namens België pleiten voor een stimulans voor groene investeringen. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Michel (62), man van juf Mieke (59) die een jaar geleden werd omgebracht met 101 messteken: "Ik geloof nog altijd in het goeie van de mens"
"Het was geen roofmoord, zo zeggen ze dan. Omdat er is niets gestolen is. Maar voor mij was het dat wél. Want ze hebben alles meegenomen, alles afgepakt. Mijn vrouw, mijn toekomst." En het blijft ook leven met onzekerheid voor Michel Peeters. Want de dader die Mieke Verlinden - geliefde zorgjuf in het Kempense Noorderwijk - een jaar geleden ombracht in hun huis, doolt nog altijd ergens rond.
Lees verder

Waarom de weigering van Demir om vergunning te geven voor gascentrale tot nóg meer problemen zal leiden
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert Engie/Electrabel een vergunning te verlenen voor de Vilvoordse gascentrale. Die zou nochtans een belangrijke rol spelen in het opvangen van de kernuitstap. "Dit zal sowieso tot meer problemen leiden", denkt politicoloog Carl Devos.
Lees verder

De minpunten van telewerk: "Door te pendelen kom je net met mínder stress thuis"
Gaan we binnenkort weer moeten thuiswerken? Vandaag is het sterk aangeraden, maar viroloog Steven Van Gucht vindt die aanbeveling 'veel te vrijblijvend'. Door de stijgende coronacijfers zou verplicht telewerk weer terug op tafel kunnen komen. De voordelen daarvan kennen we intussen, maar wij vonden ook enkele nadelen.
Lees verder

Minister De Sutter doet oproep: "Federale ambtenaren, werk thuis!"
Alle federale ambtenaren die kunnen thuiswerken, moeten dat voortaan ook zoveel mogelijk doen. Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) stuurde daarover gisteren een brief naar hun leidinggevenden. Bij het begin van de pandemie werkte 72% van de ambtenaren fulltime thuis. "Ze hebben een voorbeeldfunctie."
Lees verder

Nadat hij in ziekenhuis belandde, staat Ludo (69) nu op eerste rij: "Eerst vaccin geweigerd, nu kan ik niet wachten op boosterprik"
Nu het boostervaccin voor Pfizer of Moderna op de plank ligt, zit Ludo De Meulder (69) klaar op de eerste rij om zijn tweede prik te krijgen. De gepensioneerde man uit het Antwerpse Brecht werd eind augustus ernstig ziek opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij meer dan een maand eerder het vaccin ontving. "Ik weigerde eerder mijn eerste AstraZeneca-vaccin, maar nu kan ik niet wachten op die boosterprik. Zonder Johnson & Johnson was ik er nog erger aan toe."
Lees verder

Ministers van Onderwijs willen boosterprik voor wie in het basisonderwijs staat
Geef wie in het basisonderwijs werkt zo snel als mogelijk de kans om een derde prik te krijgen. Dat schrijven de verschillende ministers van Onderwijs aan de Hoge Gezondheidsraad. Maar de Taskforce vaccinatie wil niet weten van prioritaire doelgroepen. "Voorlopig maken we geen extra onderscheid."
Lees verder

Vlaamse vrouw voelt zich bijna twee keer per week bedreigd op straat: "Elke keer dacht ik: 'Serieus? Weeral?'"
Hoe onveilig voelen vrouwen zich op straat? Dina Tersago testte dat voor het VTM-programma 'Ze zeggen dat'. Zo'n 100 vrouwen uit Vlaanderen en Brussel kregen een handteller op zak om bij te houden wanneer ze werden lastiggevallen op straat of zich onveilig voelden. Zes weken lang volstond om het dramatische 'dark number' aan straatintimidaties vast te stellen.
Lees verder

ONZE OPINIE. Politici zoeken in hun teleurstelling naar kleine ingrepen die ons niet te hard doen steigeren
Als Steven Van Gucht een suggestie doet, weten we hoe laat het is. Dan belandt die suggestie netjes op de politieke tafel. De viroloog wikt en weegt zijn woorden, maar helder vertaalt: telewerken moet worden verplicht of op z'n minst worden gereguleerd. Er zijn bedrijven die elke donderdag taart moeten voorzien om hun werknemers naar kantoor te lokken, maar er zijn ook bedrijven die zonder tegenspreken hun personeel elke dag op kantoor verwachten. De balans is compleet zoek.
Lees verder

Nieuwe klap voor Belgische clubs: volgens voorontwerp wet vanaf 1 januari nog maximaal 4 miljoen euro belastingkorting
Het Belgisch voetbal krijgt vanaf 1 januari een nieuwe klap. Uit een voorontwerp van de hervormde fiscale wet rond sportclubs die De Morgen kon inzien, lijkt vooral de G6 miljoenen euro's meer kwijt te spelen aan de fiscus. De belastingkorting is afgetopt op 4 miljoen euro en zal enkel nog gebruikt mogen worden voor de lonen en begeleiding van jonge, zelf opgeleide sporters en voor de bouw en renovatie van stadions.
Lees verder

Sinds begin dit jaar is waarde van bitcoin ruim verdubbeld: waarom alles cashen niet slim is
De waarde van bitcoin is naar een nieuwe recordkoers gestegen. Opnieuw. Een bitcoin was gisteren op het piekmoment meer dan 59.000 euro waard. Erg verleidelijk voor wie de digitale munt bezit om nu te cashen. "Dit is een mooi moment om een beetje gemoedsrust te kopen." Maar alles van de hand doen is volgens kenners wellicht niet slim.
Lees verder