Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 november 2021

Truiens bedrijf mag al jaren PFOS-norm ruim overschrijden van overheid: “Terwijl onze kinderen in de beek zwemmen e...

HLN
Truiens bedrijf mag al jaren PFOS-norm ruim overschrijden van overheid: "Terwijl onze kinderen in de beek zwemmen en de boeren hun akkers sproeien met vervuild water"
Het Truiens bedrijf Tenneco dat schokdempers produceert, krijgt al jarenlang toestemming van de overheid om PFOS-lozingen te doen in de riolering die de norm van 0,1 microgram per liter ruim overschrijden. Dat blijkt uit de milieuvergunningen die de Limburgse deputatie toekende aan het bedrijf. Natuurpunt Limburg en Oost-Brabant ziet een verband tussen de lozingen en de hoge PFOS-vervuiling in de naburige Melsterbeek en vraagt een onderzoek. Onze reporter nam de verzamelde documenten onder de loep.
Lees verder

In welke gevallen overwintert Club in Europa? De scenario's op een rij
Club Brugge droomde even van overwintering in de Champions League, maar kan nu nog met lege handen eindigen. In welke gevallen overleeft blauw-zwart de groepsfase? De scenario's op een rij.
Lees verder

Nieuwe koppeltjes maken het heet tijdens de dreamdates van 'Temptation Island: Love or Leave'
Het avontuur van 'Temptation Island: Love or Leave' zit er bijna op. Voor de koppels elkaar terugzien bij het laatste kampvuur gaan ze nog een laatste keer de connectie aan met een vrijgezel naar keuze tijdens de dreamdates.
Lees verder

Oud-officier krijgt werkstraf van 60 uur voor moord...op een duif
Een voormalige officier van het Belgisch leger is veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur voor een brutale moord op een...duif. De man riskeerde 1 maand cel met uitstel nadat hij het diertje had neergeschoten met een luchtdrukkarabijn.
Lees verder

Kwartfinalisten 'K2 zoekt K3' mogen optreden met topartiesten: ontdek hier met wie
'K2 zoekt K3' ontvangt hoog bezoek deze week. De kandidaten krijgen de kans om in trio's op te treden met enkele grote artiesten zoals James Blunt en Milow.
Lees verder

"Gaan we eens uit de kleren?": Man (54) krijgt celstraf nadat hij seksueel getinte berichten stuurt naar dochter (17) van ex-partner
Een 54-jarige man uit Gent is veroordeeld tot een effectieve celstraf van 6 maanden en een boete van 4.000 euro wegens het aanzetten tot ontucht bij een minderjarige. Het slachtoffer was niet zomaar iemand willekeurig, maar wel de 17-jarige dochter van de ex-partner van de man. In sms-berichten vroeg hij haar onder meer om samen uit de kleren te gaan.
Lees verder

"Gaan we eens uit de kleren gaan?": Man (54) krijgt celstraf nadat hij seksueel getinte berichten stuurt naar dochter (17) van ex-partner
Een 54-jarige man uit Gent is veroordeeld tot een effectieve celstraf van 6 maanden en een boete van 4.000 euro wegens het aanzetten tot ontucht bij een minderjarige. Het slachtoffer was niet zomaar iemand willekeurig, maar wel de 17-jarige dochter van de ex-partner van de man. In sms-berichten vroeg hij haar onder meer om samen uit de kleren te gaan.
Lees verder

Griekenland voert eerste klimaatwet in
Griekenland heeft een eerste klimaatwet ingevoerd. Daarin staat onder meer dat nieuwe taxi's en een derde van de nieuwe huurauto's in Athene en Thessaloniki, de grootste steden van het land, vanaf 2025 hybride of elektrische voertuigen moeten zijn. Ook komt er in 2023 een verbod op oliebranders in nieuwbouwwoningen op plekken waar voldoende aardgas is.
Lees verder

Club Brugge verzekerd van 34 miljoen euro aan CL-inkomsten, maar Ajax heeft nu al bijna het dubbel op zak
Club Brugge ziet dankzij de Champions League ook dit seizoen de kassa rinkelen. Nu al is blauw-zwart zeker van een slordige 34 miljoen euro aan Europese inkomsten, al verbleekt die som nog bij de straffe CL-campagne van Ajax dat minimum 65 miljoen euro casht.
Lees verder

Helft Europese arbeiders lijdt aan langdurige spier- en beenderklachten
Meer dan de helft van de Europese arbeiders ontwikkelt langdurige spier- en beenderklachten. Vooral rugproblemen duiken vaak op. Dat blijkt uit een studie van VUB-onderzoekster Renée Govaerts. Met het SOPHIA-project wil de VUB robotische hulpmiddelen optimaliseren om zo de klachten tegen te gaan.
Lees verder

ArcoClaim ziet wel nog kans om geld Arco-coöperanten te recupereren
De vzw ArcoClaim zet door met haar rechtszaak namens Arco-coöperanten die hun geld terug willen. Dat zegt ze in een persbericht. De organisatie volgt een andere weg dan advieskantoor Deminor, dat woensdag ongelijk kreeg van de ondernemingsrechtbank van Brussel.
Lees verder

Apple vecht 1 miljard euro boete van Franse autoriteiten aan
Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple beschuldigt de Franse concurrentiewaakhond ervan te hebben geblunderd door Apple een boete op te leggen van 1,1 miljard euro, meldt financieel nieuwsagentschap Bloomberg. De concurrentiewaakhond had het bedrijf vorig jaar beboet wegens het maken van illegale afspraken binnen het verdeelnetwerk van het bedrijf.
Lees verder

Brigitte Bardot veroordeeld tot 20.000 euro boete voor racistische uitspraken
De Franse actrice en dierenactiviste Brigitte Bardot is donderdag veroordeeld tot een boete van 20.000 euro voor racistische uitspraken aan het adres van de inwoners van La Réunion, een Frans overzees departement ten oosten van Madagaskar. De actrice noemde hen in 2019 "een inheems volk dat haar wilde genen nog niet kwijt is". Ook haar woordvoerder moet een aanzienlijke som geld betalen.
Lees verder

Ongelooflijk maar waar: Ousmane Dembélé is wéér geblesseerd bij Barça
De rentree van Ousmane Dembélé bij FC Barcelona was van korte duur. De Franse aanvaller deed dinsdag als invaller 25 minuten mee in de gewonnen Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Kiev (0-1). Dembélé heeft nu echter een hamstringblessure.
Lees verder

Beschuldigde op proces aanslagen Parijs: "Het lijden van de slachtoffers heeft mijn hart gebroken"
Op het proces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs is Adel Haddadi (34) verhoord. De Algerijn reisde samen met twee Irakezen die zich opbliezen aan het Stade de France via de vluchtelingenroute van Syrië naar Europa. Meteen richtte hij zich tot de burgerlijke partijen. "De slachtoffers hebben me diep geraakt. Al hun lijden heeft mijn hart gebroken", klonk het.
Lees verder

Extra coronaprik voor alle gevaccineerde Duitsers
Alle inwoners van Duitsland die al zes maanden geleden tegen corona zijn gevaccineerd, kunnen een extra prik krijgen. De zogenoemde booster komt eerst algemeen beschikbaar voor ouderen, zorgpersoneel en mensen met een zwak afweersysteem. Daarna kan de rest zich opnieuw laten inenten.
Lees verder

"Papa bleek niertumor te hebben en niemand wist het": politieman (49) wordt onwel achter stuur en overlijdt na crash tegen paal
"Ik heb wat buikpijn, maar het zal wel gaan." John Govers (49) voelde zich maandagavond niet kiplekker toen hij zoonlief Senne naar kot bracht in Leuven. De twee babbelden over muziek uit de jaren 80 en achteraan de wagen hing de nieuwe studentenfiets van Senne voor in Leuven. Govers zette zijn zoon af, nam afscheid en werd op de terugweg onwel achter het stuur. Hij crashte in Helchteren op een paal en overleed diezelfde nacht. "Dat we die laatste autorit samen hebben gehad, troost me een beetje", vertelt Senne.
Lees verder

Nieuw spuitje wordt bejubeld als 'dé remedie' tegen cellulite, maar haalt het echt iets uit? Dermatoloog Karavani reageert
Naar schatting hebben meer dan negen op de tien vrouwen er last van, en de meesten vinden dat niet zo leuk. Om de zoveel tijd verschijnt er dan ook een nieuw 'wondermiddel' tegen cellulite. Meest recent: een spuitje dat komaf maakt met sinaasappelhuid en je de billen van een cheerleader kan bezorgen. Werkt dat echt? We vroegen het aan dokter en dermatoloog Ilan Karavani.
Lees verder

Biden last vaccinatieplicht voor werknemers in
Tientallen miljoenen Amerikaanse werknemers moeten voor 4 januari 2022 volledig gevaccineerd zijn. Werknemers die weigeren, moeten zich minstens eenmaal per week laten testen. Dat meldt het kabinet van president Joe Biden donderdag.
Lees verder

Omvang van desinformatie op Facebook over klimaatverandering is "onthutsend"
De omvang van desinformatie op Facebook omtrent de klimaatverandering is enorm groot en blijft toenemen. Dat blijkt uit een analyse van de Real Facebook Oversight Board, een onafhankelijke nonprofit-organisatie die het platform regelmatig onder de loep neemt.
Lees verder