Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 26 november 2021

Tientallen Russische mijnwerkers ondergronds vast door brand

Tientallen Russische mijnwerkers ondergronds vast door brand

In een steenkoolmijn in Siberië zitten tientallen mijnwerkers vast onder de grond door een brand. De Russische autoriteiten melden dat nog minstens 45 mijnwerkers worden vermist, nadat zeventig medewerkers werden geëvacueerd.

Lees verder

De Pauw zelf ook aanwezig bij voorlezen vonnis

De correctionele rechtbank van Mechelen maakt vanmorgen bekend of tv-maker Bart De Pauw schuldig is aan elektronische overlast en belaging van dertien vrouwen. De Pauw en zijn echtgenote zijn zelf ook aanwezig bij het voorlezen van het vonnis.

Lees verder

Minister Verlinden: 'Overlegcomité komt versneld bijeen'

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal het Overlegcomite 'veel sneller dan voorzien' bijeenkomen om nieuwe maatregelen te bespreken. Ze sluit niet uit dat dat vrijdag al gebeurt.

Lees verder

Nico Leunen is eerste Belg die wordt toegelaten tot prestigieuze Amerikaanse filmassociatie

Voor het eerst is een Belg toegelaten tot de toonaangevende Amercia Cinema Editors (ACE) gilde. Brusselaar Nico Leunen werd na verschillende stemrondes als lid aanvaard. Hij noemt het een eer ambassadeur te mogen zijn voor zijn naar eigen zeggen 'mooi maar onzichtbaar beroep'.

Lees verder

Teleurstelling over uitspraak in zaak De Pauw voelbaar bij alle partijen

Dat tv-maker Bart De Pauw voor sommige aanklachten schuldig is bevonden en voor andere vrijuit gaat, zorgt ervoor dat geen enkele partij helemaal tevreden is met de uitspraak. Dat blijkt uit de eerste reacties.

Lees verder

Deal tussen spijtoptant Veljkovic en federaal parket goedgekeurd

De deal tussen spijtoptant Dejan Veljkovic en het federaal parket is donderdagvoormiddag goedgekeurd. Het federaal parket bevestigt dat de KI de deal heeft bekrachtigd. Dat is een goede zaak voor het strafonderzoek in operatie Propere Handen, waarin voormalig spelersmakelaar Veljkovic een spilfiguur is.

Lees verder

Landingsbanen vanaf 55 jaar in de banksector

Werknemers in de banksector zullen twee jaar vroeger dan voorheen in een landingsbaan kunnen stappen, dat is afgesproken tussen vakbonden en de sectorfederatie.

Lees verder

China zet virtueel nieuwsanker in als doventolk op Winterspelen

De Chinese staatsmedia hebben woensdag een video verspreid waarin ze de nieuwe virtuele doventolk voorstellen die de Winterspelen in Peking zal verslaan. De tolk is een AI-gestuurd nieuwsanker en moet 27 miljoen slechthorenden in China de Spelen optimaal laten ervaren. 

Lees verder

Live | Volg hier de persconferentie van advocaten Bart De Pauw

Om 12 uur geeft het juridische team van Bart De Pauw een persconferentie nadat de correctionele rechtbank van Mechelen de tv-maker schuldig had bevonden. De Pauw werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. 'Ik ben heel teleurgesteld, en ga het vonnis lezen', zei De Pauw na afloop. Volg de persconferentie hier live mee.  

Lees verder

Vijfde verdachte opgepakt na 27 verdrinkingsdoden op het Kanaal

Frankrijk heeft een vijfde verdachte opgepakt in verband met het drama in het Kanaal, waarbij woensdag zeker 27 mensen om het leven kwamen. Het Verenigd Koninkrijk herhaalt zijn voorstel om gezamelijke patrouilles te organiseren. Dat schrijft persagentschap Reuters.

Lees verder

Radja Nainggolan riskeert jaar rijverbod: 'Kans geven om te bewijzen dat hij niet meer in de val zal trappen'

Het Openbaar Ministerie vraagt een jaar rijverbod en een boete van 420 euro voor Antwerp-speler Radja Nainggolan (33). Eind augustus werd hij door de politie onderschept toen hij tegen meer dan honderd kilometer per uur over de Scheldekaaien reed. Daarbovenop legde hij een positieve ademtest af.

Lees verder

'Maak coronapas voor gevaccineerden negen maanden geldig'

De Europese Commissie raadt alle lidstaten aan om de coronapas op dezelfde manier te blijven behandelen. Anders dreigt chaos voor reizigers.

Lees verder

Frankrijk scherpt regels aan, maar wil niet weten van nieuwe lockdown

In Frankrijk wordt een boostervaccinatie verplicht om een coronapas te behouden. De prik wordt beschikbaar voor alle volwassenen vanaf 18 jaar. Minister van Gezondheid Olivier Véran zegt dat de prik vijf maanden na de tweede inenting kan worden gegeven. Er komen verder geen nieuwe strenge maatregelen.

Lees verder

Man opgepakt voor bedreigen Vandenbroucke

Net voor de betoging in Brussel van zondag tegen de coronamaatregelen heeft de politie een man gearresteerd van wie gevreesd werd dat hij een aanslag op minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) beraamde.

Lees verder

Jonas Geirnaert over Bart De Pauw: "Niet één keer, niet tien keer, maar jaren aan een stuk, soms zelfs onder mijn neus"

Donderdag is het vonnis in de zaak rond televisiemaker Bart De Pauw bekendgemaakt. Acteur en televisiemaker Jonas Geirnaert schreef een opiniestuk naar aanleiding van de zaak. Hijzelf is niet bereikbaar voor verdere commentaar omdat hij momenteel op een zeilboot zit voor de opnames van het tv-programma Over De Oceaan. Het integrale opiniestuk vindt u hieronder

Lees verder

Akkoord over nieuwe taxiwet in Brussel, met plek voor Uber

De Brusselse regering heeft donderdagmiddag een akkoord bereikt voor de hervorming van de taxiwet. Zo moet ook Uber in de hoofdstad actief kunnen blijven, al is er nog geen oplossing op korte termijn.

Lees verder

Turks landschap met honderden zinkgaten lijkt op sciencefictiondecor

Het viel een Turkse visser op dat het waterpeil van de Kebandam aanzienlijk gedaald was. De man ging op onderzoek uit en ontdekte een zinkgat van liefst 350 meter breed langs de oever. Turkse universiteiten bevestigen dat er in de voorbije jaren honderden zinkgaten zijn ontstaan door droogte en uitputting van het grondwater. De verzameling zinkgaten levert wel bijzonder beeld op. 

Lees verder

Groen licht voor vaccinatie vanaf 5 jaar

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor het Pfizer-BioNTech-vaccin tegen het coronavirus voor kinderen van vijf tot elf jaar. De dosis van het vaccin zal wel lager zijn dan tot nu toe het geval was in oudere leeftijdsgroepen.

Lees verder

Kerstman komt uit de kast in virale reclamespot van Noors postbedrijf

Het Noorse postbedrijf Posten pakt elk jaar rond de eindejaarsperiode uit met een bijzondere reclamespot, maar de kerstreclame van dit jaar is een ongezien succes. Het vier minuten durende spotje 'When Harry met Santa', waarin de Kerstman verliefd wordt op een man, gaat viraal.

Lees verder

Beweging.net zet exclusieve samenwerking met CD&V stop

Beweging.net, de vroegere christelijke arbeidersbeweging ACW, werkt niet langer exclusief samen met de christendemocratische CD&V. Voortaan gaat ze ook met Vooruit en Groen samenwerken.

Lees verder

Advies van experts: discotheken toe, sluitingsuur horeca en alleen winkelen

Het rapport van de expertengroep schetst geen fraai beeld van de epidemie in ons land. De experts pleiten voor ingrijpende maatregelen. Voor een periode van drie tot vier weken willen ze bijvoorbeeld dancings en discotheken dicht houden. Cafés en restaurants zouden om middernacht moeten sluiten. De federale topministers buigen zich vanavond over het rapport.

Lees verder

Geen groen meer op Europese coronakaart

Geen enkele Europese regio is nog groen op de coronakaart. De Europese Commissie stelt voor om de reisvoorwaarden updaten, en om voortaan rekening te houden met de vaccinatiegraad bij het maken van de kaart. België kleurt donkerrood, net als Nederland.

Lees verder

K3-lid krijgt corona vlak voor finale

Marthe De Pillecyn van de kinderband K3 is besmet met het coronavirus. Daardoor kan de 25-jarige de finale van het tv-programma K2 zoekt K3 niet bijwonen.

Lees verder

Boetes voor Seraing, Oostende, Beerschot, Eupen en Union

Omwille van supportersincidenten op de twaalfde speeldag in de Jupiler Pro League hebben KV Oostende, Seraing, Beerschot, Eupen en Union deze week boetes ontvangen van het Disciplinair Comité van de Voetbalbond (KBVB).

Lees verder

Extreemrechts kaapte anti-coronabetoging

Sarah Melis en andere leden van het kernteam achter de betoging van vorige ­zondag hebben banden met Schild & Vrienden.

Lees verder

Podcasttips | Worden vrouwen benadeeld in de zorg?

Journaliste Marjan Justaert gooit de knuppel in het hoenderhok en vormt de podcaststudio van De Standaard om tot debatruimte. Audiocollectief Schik en documentairemaker Sofie Peeters duiken in de 'gendersensitieve geneeskunde'. Radiolab doet er een schepje bovenop in Mixtape.

Lees verder

Belgian Lions openen WK-kwalificatieronde met vlotte winst in Slovakije

De start van de WK-kwalificatieronde bracht voor de Belgian Lions in het Slovaakse Levice tegen Slovakije (Fiba 65) na een spannende eerste helft (35-36) een duidelijke overwinning: 57-83. Zondag wacht in Bergen de tweede partij in poule A en versus wereldmacht Servië (Fiba 6). De Belgian Lions willen zich na vijf opeenvolgende EK's voor het eerst kwalificeren voor een wereldkampioenschap. Het WK 2023 gaat door in Japan, Filipijnen en Indonesië.

Lees verder

Franse vissers zullen vrijdag havens en Kanaaltunnel blokkeren

Vissers zullen vrijdag de toegang tot drie havens aan het Kanaal blokkeren en ook verhinderen dat vrachtwagens de tunnel bereiken. Dat heeft het nationale comité van Franse vissers aangekondigd. Ze eisen dat het Verenigd Koninkrijk snel visvergunningen aflevert.

Lees verder

Na maanden gezwicht voor het coronavaccin: 'Mijn kinderen zullen blij zijn'

De eerste uitnodiging belandde in de vuilnisbak, maar na maanden wikken en wegen kozen ze toch voor het vaccin: zo'n 1.600 mensen gingen gisteren naar het vaccinatiecentrum van Antwerpen voor hun eerste prik. Veel van hen voor een geldige coronapas, of om familie en collega's gerust te stellen.

Lees verder

Groep phishing-slachtoffers daagt Argenta

Tientallen slachtoffers van phishing-praktijken nemen het niet dat Argenta weigert de schade te vergoeden. De bank zou te laks zijn en hun klachten niet serieus nemen.

Lees verder

Alles kan nog: KRC Genk pakt punt op het veld van Dinamo Zagreb

KRC Genk maakt nog altijd kans op overwintering in de Europa League. Racing speelde in een spektakelarme wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Dinamo Zagreb, maar zal vooral doelman Dominik Livakovic vervloeken, die zijn ploeg in de slotfase rechthield met twee uitstekende reddingen.

Lees verder

Microbioloog Emmanuel André over nieuwe variant: 'Snel antwoorden nodig'

Een nieuwe variant op het coronavirus baart wetenschappers zorgen. 'De variant heeft mogelijk effecten op de besmettelijkheid en op de effectiviteit van de vaccins', schrijft microbioloog Emmanuel André. Een expertengroep van de WHO komt vrijdag samen om het risico in te schatten. De B.1.1.529-variant komt vooral voor in Zuid-Afrika.

Lees verder

Drie nederlagen voor Jeroen Piqueur

In het dossier Optima trekt voormalig topman Jeroen Piqueur tot nader order drie keer aan het kortste eind voor het hof van beroep.

Lees verder

Red Flames boeken recordzege tegen Armenië: 19-0

De Red Flames (Fifa-19) hebben in de WK-kwalificatie tegen Armenië (Fifa-128) een recordzege geboekt. Na 45 minuten stond het al 11-0. Een monsterscore. Uiteindelijk werd het nog 19-0. Nooit wonnen de Flames met duidelijkere cijfers.

Lees verder

'Afghaans meisje met de groene ogen' naar Italië geëvacueerd

Het 'Afghaanse meisje met de groene ogen', wier portret in 1985 een iconische National Geographic-cover werd, is opnieuw een vluchteling. Ze is overgebracht naar Italië, zo maakte de regering van Mario Draghi donderdag bekend.

Lees verder

Rem op sociaal leven om kerstpiek op intensieve zorg te vermijden

Een verbod op (privé)feesten en de horeca dicht om middernacht: het zijn twee van de maatregelen die op tafel liggen om de vierde coronagolf nog dit jaar onder controle te krijgen. Een echte lockdown is niet aan de orde.

Lees verder

Vonnis zaak-Bart De Pauw: 'De feiten getuigen van een gebrekkig normbesef'

Bart De Pauw is veroordeeld voor belaging van vijf vrouwen en voor cyberstalking van een vrouw. Voor de feiten bij acht andere vrouwen werd hij ­vrij­gesproken. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Lees verder

Antwerp uitgeschakeld in Europa na doldwaze slotfase

Eruit in de beker en nu ook bye bye Europa, een knap punt en een bijna-stuntzege ten spijt. Antwerp verlaat Frankfurt met opgeheven hoofd, maar al wat rest, is de competitie. Zuur, zeer zuur.

Lees verder

Gentse bankzitters weten niet overtuigen in overbodig duel tegen Anorthosis

Op 10 en 17 maart staat AA Gent in de achtste finales van de Conference League, mogelijk tegen een ploeg met renommée. Meer hoeft u eigenlijk niet te onthouden van een retourtje Cyprus voor de Buffalo's. Waar Vanhaezebrouck vooraf op hoopte, kreeg hij niet tegen Anorthosis. Wel een 1-0-nederlaag na een wereldgoal.

Lees verder

Canada presteert slechtst van alle G7-landen op vlak van klimaat

Van alle landen van de G7 - het forum van zeven vooraanstaande industriële staten - levert Canada de 'slechtste prestaties' in de strijd tegen de klimaatverandering. Het land stapelt de 'mislukkingen' op. Dat stelt de Canadese milieucommissaris in een reeks nieuwe rapporten.

Lees verder

Hoe een Belgisch-Libanese zakenman Amerikaanse sancties ontdook via Congo

In België werd hij veroordeeld voor miljoenenfraude. Volgens de Amerikanen financiert hij terroristen. In Congo ging zijn zakenimperium ondergronds, maar bleef het de familie-Kabila spekken, kappen in het regenwoud en EU-subsidies opstrijken. Zelf voelt hij zich als een slachtoffer. Congo Hold-up, de onderzoeksreeks van De Standaard en zijn partners, toont de ontluisterende wereld van de Belgisch-Libanese zakenman Kassim Tajideen.

Lees verder

Hoe kan je verantwoord shoppen op Black Friday?

De graaicultuur van Black Friday ligt al een tijdje onder vuur. Hoe kan je toch verantwoord shoppen met hoge kortingen? Verder: een robotsvisje dat kanker bestrijdt, Apple laat het binnenkort toe om je toestel zelf te herstellen en nonsenswoorden hebben dan toch een betekenis.

Lees verder

Reactie Kassim Tajideen

Dit is het volledige antwoord dat Kassim Tajideen ons toestuurde via zijn advocaat. Het is geen reactie op het artikel zelf, wel op een reeks vragen die hij ontving over uiteenlopende personen en bedrijven, waarvan de meesten niet aan bod komen in het verhaal dat De Standaard publiceerde.

Lees verder

Drie nederlagen voor Jeroen Piqueur

In het dossier Optima trekt voormalig topman Jeroen Piqueur tot nader order drie keer aan het kortste eind voor het hof van beroep.

Lees verder

Derde dag van rellen op Salomonseilanden, Chinatown geviseerd

Het is voor de derde dag op rij onrustig op de Salomonseilanden. De overheid voerde een avondklok in, maar de actievoerders kwamen ook donderdag weer de straat op. Met nieuwe rellen en plunderingen tot gevolg. De bevolking is het niet eens met de regering dat het Taiwan erkent als een Chinese provincie, maar er zouden ook andere frustraties zijn.

Lees verder

Ruim 300 ziekenhuisopnames per dag

Er belanden in België dagelijks weer meer dan 300 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Opnieuw deur uit woning geblazen in Deurne: pand twee weken geleden ook geviseerd

Voor de tweede keer in evenveel weken hebben onbekenden een explosief gegooid naar een woning in de Jules Steursstraat in Deurne. Niemand raakte gewond, maar de knal vernielde deze keer wel de deur volledig.

Lees verder

Jubelpark- en Wettunnel in Brussel geblokkeerd door actie Uber-chauffeurs

De tunnels Jubelpark en Wet in de richting van het centrum van Brussel zijn vrijdagochtend geblokkeerd als gevolg van een actie van Uber-chauffeurs.

Lees verder