Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 15 november 2021

Stad Hamont-Achel: Het Speelgoedgeefplein is er weer

Het Speelgoedgeefplein is er weer

Ook dit jaar organiseert Jeugdraad Hamont-Achel in samenwerking met het Huis van het Kind opnieuw het Speelgoedgeefplein. Heb jij thuis speelgoed liggen waar je kroost niet meer mee speelt? Lever het in en maak er zo iemand anders gelukkig mee. Ben je zelf nog op zoek naar een leuk Sinterklaas- of eindejaarscadeau? Kom zeker eens een kijkje nemen op zaterdag 20 november van 10.00 tot 13.00 uur in het Huis van het Kind.

Puilt de speelgoedkast van je kinderen al een tijdje uit? Of zijn je kinderen bepaald speelgoed beu? Breng het naar het Speelgoedgeefplein en maak zo andere kinderen blij. Jouw pop, puzzel of actiefiguur wordt door de speelgoeddokter onderzocht om na te gaan of het nog in goede staat is. Uit al het speelgoed dat bruikbaar is, mag iedereen iets mee naar huis nemen. Ook als je zelf geen speelgoed hebt binnengebracht.

Het speelgoed dat op het einde van de dag geen nieuwe eigenaar heeft, wordt geschonken aan een goed doel. Kom dus zeker een kijkje nemen. De toegang is gratis.

Lees verder

Covid Safe Ticket voor alle vrijetijdsinfrastructuur in Hamont-Achel ongeacht aantal bezoekers

Sinds 29 oktober is een Covid Safe Ticket (CST) verplicht voor alle evenementen met meer dan 200 bezoekers (indoor). Omwille van het sterk stijgend aantal besmettingen in Hamont-Achel én om een éénduidige richtlijn te kunnen communiceren, beslist het stadsbestuur om het CST in te voeren binnen alle vrijetijdsinfrastructuur van de stad Hamont-Achel.

Wie een culturele activiteit of een evenement bezoekt in De Posthoorn, Cinema Walburg, Expo de Wal of het Michielshof dient vanaf heden zijn of haar Covid Safe Ticket voor te leggen. Dit geldt voor alle activiteiten georganiseerd door de stad Hamont-Achel, maar ook voor alle activiteiten georganiseerd door derden. Het voorleggen van het CST is verplicht ongeacht het aantal deelnemers. De regel geldt niet voor privébijeenkomsten.

Opgelet: ook de infoavond betreffende het ontwerp masterplan en ruimtelijk uitvoeringplan (RUP) Hamont-rand Herziening die doorgaat op 19 november in De Posthoorn valt onder bovenstaande regelgeving. Daarnaast is ook inschrijven uiterlijk 17 november verplicht. Meer info vind je terug op www.hamont-achel.be/rup-hamont-rand.

Sportinfrastructuur

Binnen de sportinfrastructuur wordt het gebruik van het CST opgelegd voor toeschouwers. Dit enkel indien het wedstrijden betreft. Deze regel geldt voor sporthal De Koekoek, sporthal De Posthoorn en de sporthal van Hamont-Lo.

De stad Hamont-Achel brengt alle gebruikers van de stedelijke infrastructuur op de hoogte. Organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het georganiseerd verloop van deze Covid Safe scanning aan de inkom.

Covid Safe Ticket aanvragen

Wie volledig gevaccineerd is of beschikt over een testcertificaat* of herstelcertificaat** kan een Covid Safe Ticket aanvragen. Dit kan zowel op papier als digitaal via:

Je kan je Covid Safe Ticket ook telefonisch aanvragen via 078 78 78 50. Let wel: je Corona Safe Ticket wordt per post opgestuurd. Reken hier op 1 week verzendtijd.

Indien je kiest voor een papieren afdruk van je Covid Safe Ticket, zorg dan voor een afdruk in goede kwaliteit en plooi het papier niet door de QR-code.

(*) als bewijs van een negatieve PCR-test (niet ouder dan 48 uur) of een antigeentest (sneltest, niet ouder dan 24 uur én uitgevoerd door een wettelijk bevoegd persoon). 

(**) het herstelcertificaat mag niet ouder zijn dan 180 dagen.

Lees verder

Jongeren ontdekken weg naar hulpverlening via JAC Helpspel

1.000 leerlingen kregen de afgelopen weken de kans om deel te nemen aan het JAC Helpspel. De secundaire scholen van Pelt en Hamont-Achel lieten het 4de en 5de jaar van het secundair onderwijs langs deze weg op een interactieve manier kennismaken met verschillende hulpverleningsdiensten. Dit project wordt zowel financieel als praktisch ondersteund door gemeente Pelt en stad Hamont-Achel.

Scholen proberen elke dag stil te staan bij het algemeen welzijn van de jongeren. De weg vinden naar gepaste hulpverlening is daarbij van groot belang. Jongeren wegwijs maken in de hulpverlening door middel van eenmalige gastlessen of brochures levert niet altijd het gewenste resultaat op. Jongeren hebben geen volledig beeld van wat de diensten aanbieden, en de stap zetten naar hulp vormt nog te vaak een barrière.  Het JAC Helpspel speelt in op die problematiek en laat hen in spelvorm kennismaken met de verschillende diensten.

Aan de hand van doe-opdrachten, stellingen en 'wie helpt mij?'-vragen maakten de leerlingen de afgelopen weken kennis met het hulpverleningsaanbod. Tijdens het spel waren de verschillende diensten aanwezig om hen te ondersteunen en een antwoord te bieden op hun hulpvraag.

Bij het Helpspel waren volgende diensten aanwezig: het JAC (Jongerenonthaal CAW Limburg), het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding), de gemeentelijke jeugddienst, ZorGGroepZin (= het vroegere CAD), Arktos, de politie, de sociale dienst (OCMW), de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, GTB (Gespecialiseerde Trajectbegeleiding), het LiSS (Limburgs Steunpunt Straathoekwerk), de jeugdnetwerker en Child Focus.

Lees verder

Heggen leggen: een eeuwenoude, maar vergeten techniek

Het heggen leggen of hagen vlechten is een eeuwenoude kunst die verweven is met landbouw, landgebruik, streekkarakter, geschiedenis, biodiversiteit en ambacht. Het Regionaal Landschap Lage Kempen wil de komende jaren samen met de gemeenten Bocholt, Hamont-Achel en Pelt de eeuwenoude, maar vergeten techniek van het leggen van heggen herintroduceren.

Een gelegde heg diende vroeger als veekering of als ondoordringbare afscheiding. Gelegde heggen vormden prachtige groene lijnen doorheen het landschap en boden onderdak aan allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren. Door de komst van prikkeldraad verdwenen echter veel gelegde heggen. Een gelegde haag is ook duurzaam, mits goed onderhoud kan ze eeuwenlang meegaan!

Kijkdagen

Wil je eens met je eigen ogen zien hoe een heg gelegd wordt? Kom dan naar de kijkdagen op 20 november 2021 en 18 december in Bocholt (Broekstraat 12) en op 4 december 2021 in Pelt (Vrundenweg 6). Een expert geeft er je meer uitleg en demonstreert de techniek.

Je kan vrij inlopen van 9u tot 16u. De deelname is gratis maar je dient je vooraf aan te melden via info@rllk.be.

Workshops

Wil je je eigen haag vlechten? Schrijf je dan in voor onze workshops heggen leggen via info@rllk.be.

  • 22 januari 2022; Pelt
  • 5 februari 2022: Bocholt
  • 19 februari 2022: Hamont-Achel


De deelnameprijs is 20€ (onkosten lunch). Je krijgt een cursus mee en kan nadien zelf aan de slag met het leggen van heggen. De workshops worden door 3 verschillende lesgevers gegeven waarbij je telkens een andere techniek aanleert. Je kan je inschrijven voor 1 of meerdere workshops.


Het aantal deelnemers is beperkt dus wees er snel bij. Meer info: https://www.rllk.be/heggen-leggen

Lees verder