Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 17 november 2021

SLIM IN DE KEUKEN. “Vertrouw nooit blindelings een recept, zeker als je meteen een eetlepel moet toevoegen”: expe...

HLN
SLIM IN DE KEUKEN. "Vertrouw nooit blindelings een recept, zeker als je meteen een eetlepel moet toevoegen": expert geeft advies voor je kruidenkast
Of ze nu netjes zijn geordend in een rekje of chaotisch door elkaar liggen in een diepe schuif: iedereen kent het fenomeen van de 'vervallen' kruiden. Een potje currypoeder met een houdbaarheidsdatum tot 2017 of een nooit geopende Siciliaanse bruschetta-mengeling. Hoelang blijven zo'n specerijen goed? En welke koop je beter vers dan gedroogd? Onze expert geeft jouw kruidenkast een upgrade.
Lees verder

Na het weekend mogelijk winterse buien door aanvoer polaire lucht
Komende dagen behouden we een rustig weerbeeld dankzij de nabijheid van een hogedrukgebied in de buurt van het Verenigd Koninkrijk. Richting het weekend en vooral volgende week wordt er koudere lucht aangevoerd vanuit het noorden. Weerdienst NoodweerBenelux verwacht dan ook een toenemende kans op neerslag die vooral in de Ardennen winters van aard kan worden.
Lees verder

Jamie Dornan over scherpe kritiek op 'Fifty Shades'-films: "Het voelde echt aan als een toorn van haat"
Acteur Jamie Dornan (39), bekend van de beroemde filmserie 'Fifty Shades', blikt in een recent interview terug op de hoogdagen van de franchise. Hij was toen verbijsterd over de vele kritiek die hij kreeg. "Ik betaal er nu nog altijd de prijs voor."
Lees verder

Geen iPhone mini meer, mogelijk verdwijnt ook de notch, en nog andere geruchten over de iPhone 14
De iPhone 13 is amper uit en het gonst al volop van geruchten over de iPhone 14. Die zou traditioneel volgend jaar in september worden voorgesteld. De opvallendste voorspellingen zijn dat de inkeping in het scherm (de fameuze 'notch') mogelijk verdwijnt en dat er geen iPhone 14 mini met een scherm van 5,4 inch meer zou komen. Dat betekent dat de huidige iPhone 13 mini het laatste kleine model van Apples smartphone wordt, want ook de iPhone SE zou doorgroeien naar 6,1 inch-scherm.
Lees verder

Zo beleefden deze ouders de vroeggeboorte van hun vechtertje(s). "Een pak suiker van 1.500 gram: net zo veel woog Jorne bij zijn geboorte"
Elk jaar worden zo'n 15.000 baby's te vroeg geboren. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. En ook hun ouders voeren die strijd. Tegen de onzekerheid, tranen en angst. Maar een periode op neonatologie kan ook z'n mooie kantjes hebben, bewijzen ouders Ludwig, Lieze en Shauni op Internationale Prematurendag. Ze vertellen over de intense hoogtes en laagtes die ze doorstonden. "Je mag je hand wel bij je baby in de couveuse leggen, maar je komt nog altijd terug in een lege kamer. Ik voelde me geen mama toen."
Lees verder

3 ouders blikken terug op de vroeggeboorte van hun vechtertje(s). "We moesten Jorne aankleden met poppenkleedjes, omdat hij zo klein was"
Elk jaar worden zo'n 15.000 baby's te vroeg geboren. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. En ook hun ouders voeren die strijd. Tegen de onzekerheid, tranen en angst. Maar een periode op neonatologie kan ook z'n mooie kantjes hebben, bewijzen ouders Ludwig, Lieze en Shauni op Internationale Prematurendag. Ze vertellen over de intense hoogtes en laagtes die ze doorstonden. "Je mag je hand wel bij je baby in de couveuse leggen, maar je komt nog altijd terug in een lege kamer. Ik voelde me geen mama toen."
Lees verder

Ouderschapsverlof wordt verlengd bij AB InBev
26 weken, zo lang krijgen kersverse moeders voortaan betaalde moederschapsrust bij de brouwerij AB InBev. De regeling geldt voor hun werknemers in heel Europa. Papa's kunnen voortaan op vier weken rekenen, in plaats van twee.
Lees verder

Astroworld-slachtoffers eisen 750 miljoen dollar van onder andere Travis Scott, Drake en Live Nation
Travis Scott, Drake, Live Nation, Apple Music en andere betrokken partijen in het 'Astroworld'-drama hebben een enorme rechtszaak boven hun hoofd hangen. 125 mensen, waaronder familie van de overledenen, spanden een rechtszaak aan tegen de organisatoren van het dodelijke festival. Concreet eisen ze een schadevergoeding van 750 miljoen dollar (660 miljoen euro) en een juryrechtzaak.
Lees verder

Huiszoekingen in kazernes en woningen viseerden vier militairen, één veiligheidsmachtiging ingetrokken
De huiszoekingen in kazernes en privéwoningen van militairen begin deze maand viseerden vier militairen in het kader van een onderzoek naar extreemrechtse milieus. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder woensdag meegedeeld. Van één militair is de veiligheidsmachtiging ingetrokken.
Lees verder

Beginnende elektrische autobouwer Lucid meer waard dan Ford
De start-up voor elektrische auto's Lucid Motors heeft op de beurs qua marktwaarde het Amerikaanse autoconcern Ford voorbijgestoken. Het aandeel Lucid sprong dinsdag met 24 procent omhoog op Wall Street, waarmee de waardering op 91 miljard dollar uitkwam, omgerekend bijna 80 miljard euro. De waarde van Ford bedraagt 79 miljard dollar. Lucid is nu ongeveer evenveel waard als General Motors (GM).
Lees verder

Oostenrijkse ziekenhuizen zitten op hun limiet: "Mortuaria vol, lijken op de gang"
Door de massale toestroom van coronazieken zitten sommige ziekenhuizen in Oostenrijk op hun limiet. Vooral in deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk is de situatie precair. Mortuaria liggen vol en lijken moeten tijdelijk in de gang worden geparkeerd. Hospitalen zijn nu bezig met de samenstelling van een triageteam, dat bekijkt wie wel of niet intensieve zorg krijgt.
Lees verder

Indiase hoofdstad New Delhi mogelijk in lockdown: niet om corona, wel om ernstige luchtvervuiling
De Indiase hoofdstad New Delhi en omringende gebieden gaan mogelijk in lockdown. Niet omwille van corona, maar in de strijd tegen ernstige luchtvervuiling. De scholen en vijf kolencentrales zijn al dicht.
Lees verder

Meer dubbelen is meer verdienen: finaliste Elise Mertens haalde al 8 miljoen euro prijzengeld op en kan daar vannacht nog flinke duit bij doen
Elise Mertens speelt om middernacht samen met Su-Wei Hsieh voor een eerste Masters-kroon in Guadalajara. Dit toetje op haar verjaardag zou naast het prestige ook weer zo'n 159.000 euro extra prijzengeld opleveren, dat bovenop de bijna 8 miljoen euro komt die ze tot nu al ophaalde. Blijft dan ook de vraag: is het opportuun voor Mertens om naast het enkelspel ook te blijven dubbelen, financieel én sportief?
Lees verder

Auto opladen kan straks mogelijk in vijf minuten dankzij revolutionaire kabel
De Amerikaanse autobouwer Ford heeft een patent aangevraagd op een stroomkabel waarmee elektrische auto's in ongeveer vijf minuten kunnen worden opgeladen. Het geheim zit hem in de koeling van de kabel.
Lees verder

Twee Amerikaanse toeristen beboet voor nachtelijk bezoek aan Colosseum in Rome
Twee Amerikaanse toeristen die 's nachts inbraken in het Colosseum te Rome kregen een boete van 800 euro. Dat heeft de Italiaanse politie bekendgemaakt. Het tweetal wilde een biertje drinken met uitzicht.
Lees verder

Drie maanden na hun huwelijk laat James Cooke zijn Dorian achter voor 'Over de oceaan': "Ik laat eerst nog een testament opstellen"
Vanavond treedt Dorian Liveyns (28) aan in 'De Slimste Mens', wat voor stevige zenuwen zorgt bij echtgenoot James Cooke (37). "Ik had hem zelfs afgeraden om mee te doen", klinkt het in dit zeldzame dubbelinterview. Ze praten in een openhartig gesprek over hun memorabele huwelijk, in de schaduw van je bekendere echtgenoot leven en James' deelname aan 'Over de Oceaan' - waardoor Dorian hem 3 weken moet missen. "Ja, ik ben bang."
Lees verder

Mag werknemer zelf kiezen wanneer shift begint? En hoe kan hij gecontroleerd worden? Dit zijn de regels rond verplicht telewerk
Nu telewerk in ons land weer deels verplicht wordt, kan het geen kwaad om enkele regels op te frissen. Mogen werknemers bijvoorbeeld zelf kiezen wanneer hun shift begint? En mag de werkgever controlemomenten inlassen? Sarah De Groof, Senior Legal Consultant van hr-dienstverlener Acerta en gastdocente aan de KU Leuven, beantwoordt enkele prominente vragen.
Lees verder

Huisdieren houden binnenkort verboden in Iran
Huisdieren houden en honden uitlaten zouden binnenkort verboden worden in Iran. Dat melden verschillende Iraanse media woensdag op basis van een nieuw wetsvoorstel in het Iraanse parlement.
Lees verder

Jongeren zijn "het wachten moe": gepaste jeugdhulp blijft uit
Haal kinderen en jongeren uit de wachtkamer: dat is de essentie in het nieuwste jaarverslag "het wachten moe" van het Kinderrechtencommissariaat. Dit jaar waren de wachtlijsten nog veel langer, staat er te lezen. "Er moet nu echt een plan komen", reageert Groen.
Lees verder

Spanning stijgt in de VS over uitspraak op proces over Black Lives Matter-doden in Kenosha vorig jaar
In de Verenigde Staten wordt straks een uitspraak verwacht op het proces tegen Kyle Rittenhouse (18). Dat is de jonge Trump-fanaat die vorig jaar twee mensen doodschoot tijdens een manifestatie van Black Lives Matter. De vrees is groot dat het verdict tot nieuw geweld zal leiden — al was het maar omdat de rechtbankvoorzitter zich hoogst partijdig zou hebben gedragen.
Lees verder