Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 3 november 2021

Schepen van Elsene en oud-bokser Bea Diallo wordt minister in Guinee

HLN
Schepen van Elsene en oud-bokser Bea Diallo wordt minister in Guinee
De Brusselse PS-politicus Bea Diallo, de eerste schepen van Elsene, wordt minister van Jeugd en Sport in de overgangsregering van Guinee. Dat heeft Ahmed Laaouej, voorzitter van de Brusselse PS, gisteravond aan Belga bevestigd.
Lees verder

Open Vld wil verbod op gas- en stookolieketels in de nieuwbouw
Het is D-day voor de Vlaamse regering: het doel is vandaag een klimaatakkoord af te kloppen waar minister Zuhal Demir (N-VA) zaterdag mee naar de conferentie in Glasgow kan trekken. Over een renovatieplicht en een volledig elektrisch wagenpark vanaf 2027 is er al een principeakkoord. Open Vld wil bovendien een fossielvrije ketel verplicht maken in nieuwbouw.
Lees verder

België schenkt bijna dubbel zoveel coronavaccins aan VN-vaccinprogramma Covax
Ons land schenkt tegen eind dit jaar minstens 7,3 miljoen dosissen coronavaccins aan het Covax-mechanisme van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat vaccins verder verdeelt naar ontwikkelingslanden. Dat meldt Le Soir vandaag op basis van cijfers van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit).
Lees verder

Welke nieuwe woorden staan er in de Dikke Van Dale en wat betekenen ze? Van viruswappie over vriendenaandeel tot klimaatdrammer
De nieuwe Dikke Van Dale, die volgend jaar op 22 maart verschijnt, bevat duizenden nieuwe woorden. Welke nieuwe woorden zijn dat dan? Een knuffelcontact kennen we intussen allemaal, maar wat is een viruswappie of een klimaatdrammer? Een lijstje met de meest opmerkelijke woorden en hun betekenis vindt u hieronder.
Lees verder

COLUMN. Exclusief! Het afgetapte gesprek van Xi Jinping en Vladimir Poetin, vlak voor Glasgow
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Xi Jinping & Vladimir Poetin.
Lees verder

Onze chef voetbal: "Het is maar de vraag hoe Club naar de match van vanavond dient te kijken, want het resultaat in Leipzig is minstens even cruciaal"
Club Brugge neemt het vanavond op tegen Manchester City, maar onze chef voetbal houdt ook Leipzig-PSG in de gaten. "Een resultaat halen in Manchester zou een exploot zijn. Van zodra dat niet kan, gaat het om de manier waarop. En om wat er gebeurt in Duitsland..."
Lees verder

Peter Luyten heeft zijn eigen 'golf academy' op 750 meter hoogte: "Mijn terrein is als een privéjet: je hebt hier alles, maar dan in het klein"
Peter Luyten (58) is een golfer op eenzame hoogte. Letterlijk dan, want hij is de trotse eigenaar van een golf academy in de steile en schaars bevolkte heuvels boven Adeje, zo'n 750 meter boven de zeespiegel. "Door het fenomenale uitzicht op de Atlantische Oceaan, zijn mijn leerlingen erg op hun gemak en leren ze beter golfen", zegt de geboren Antwerpenaar die in zijn jonge jaren nog kapitein was op de grootste zeil- en motorjachten in de Caraïben.
Lees verder

Crèches moeten sluiten door personeelstekort: "Als je acht kinderen onder je hoede hebt, kan je onmogelijk alles zien"
Drie op de vier gezinnen in België brengen de kinderen naar een opvang, maar de sector kreunt onder de hoge werkdruk. En dat laat zich voelen in de crèches, zegt professor gezinspedagogiek Michel Vandenbroeck (UGent). "Vlaanderen schiet serieus tekort, terwijl de omgang tussen baby en begeleider cruciaal is voor de ontwikkeling van het kind." Ook ouders beginnen het tekort te voelen. In sommige steden wordt het steeds moeilijker om een plekje in de opvang te vinden.
Lees verder

Nieuwe lading BV's krijgt 'Een echte job' in ziekenhuis
Frances Lefebure, Jonas Van Geel, Stefaan Degand, Nora Gharib en Joris van Rossem, beter bekend als Metejoor, zijn de nieuwe hoofdrolspelers in het tweede seizoen van 'Een echte job'. In die VTM-realityreeks kruipen BV's in de plunje van ziekenhuispersoneel en draaien ze actief mee op de verschillende afdelingen van een ziekenhuis.
Lees verder

INTERVIEW. Kit Harington wordt Marvel-held na zware depressie: "Ik ga twee keer nadenken voor ik nog eens zoveel druk op mezelf leg"
Acht jaar lang was hij als 'John Snow' dé man van het kleine scherm maar het pad van succes leidde rechtstreeks naar de fles. Vandaag is Kit Harrington (34) bevrijd van zijn demonen en schenkt de ster uit 'Games Of Thrones' ons in de Marvell-blockbuster 'Eternals' een gloednieuwe filmheld. "Ik heb hier heel lang over nagedacht. Want dit soort toewijding reserveer ik enkel nog voor mijn gezin."
Lees verder

Wisselvallige dag met veel wolkenvelden en kans op buien
Het wordt opnieuw een wisselvallige dag, met plaatselijk kans op buien. Ook de komende dagen krijgen we nog geen rustig herfstweer. Dat meldt het KMI, dat waarschuwt voor CO-intoxicatie.
Lees verder

Moeder van Britney Spears kwam met het idee van de bewindvoering: "Ze heeft in het geheim mijn leven verwoest"
Jamie Spears (69) heeft dan wel bakken kritiek over zich heen gekregen over de curatele waarmee hij zijn dochter dertien jaar lang onder controle hield, maar volgens Britney (39) zelf was het haar moeder Lynne (66) die met het idee op de proppen kwam. In een bericht op Instagram schreef de zangeres dat haar vader niet slim genoeg is om zoiets te bedenken.
Lees verder

Alex Dowsett valt vandaag werelduurrecord Victor Campenaerts aan: "Geniet van je uur pijn lijden!"
55 kilometer en op z'n minst 90 meter ver moet Alex Dowsett geraken om het werelduurrecord van Victor Campenaerts (55,089 km) te verbreken. De 33-jarige Brit van Israel Start-Up Nation onderneemt zijn poging vannacht, om 23 uur Belgische tijd (16 uur lokale tijd), met een Factor-fiets op dezelfde wielerpiste als onze landgenoot op 16 april 2019 in het Mexicaanse Aguascalientes, op 1.888 meter hoogte.
Lees verder

Curator na twintig jaar faillissement Sabena: "Bijna zeker van dat we in 2024 kunnen afsluiten"
De afwikkeling van het faillissement van Sabena, met de verkoop van allerlei bezittingen, heeft op twintig jaar tijd meer dan een miljard euro opgebracht. "Tien keer meer dan in het begin werd gedacht", zegt curator Christian Van Buggenhout. Hij verwacht het hele dossier in 2024 te kunnen afsluiten. Ook voor het hotel Memling, het Sabena-hotel in de Congolese hoofdstad Kinshasa dat Van Buggenhout al twee jaar zelf runt, is er intussen een oplossing gevonden.
Lees verder

Elke eurocent 'well spent': waarom Mignolet die 7 miljoen al lang terugbetaald heeft
Of hij er straks tegen City twee, drie, vier of weer vijf slikt, verandert níets aan dit verhaal. Simon Mignolet (33) heeft die 7 miljoen euro toch al lang terugbetaald. Return on investment. En wat voor één.
Lees verder

Na een bewogen periode: Xandee werkt aan een comeback
Sandy Boets (42), beter bekend als Xandee, is opnieuw in de opnamestudio gedoken. Na een moeilijke periode werkt ze nu aan een aantal nieuwe nummers. Dat vertelde de zangeres op maandag in een gesprek met TV Limburg.
Lees verder

"Dit was een Michael Jordan-moment": Onvermijdelijke Cristiano Ronaldo redt Man United en werkt straffe cijfers nog wat bij
Cristiano Ronaldo heeft Manchester United behoed van een nederlaag met twee treffers. Het team van coach Ole Gunnar Solskjær leek af te stevenen op een 2-1-verlies tegen Atalanta, maar 'CR7' scoorde de gelijkmaker in de extra tijd.
Lees verder

Republikein Glenn Youngkin wint gouverneursrace Virginia, slecht nieuws voor president Biden
Glenn Youngkin wordt de nieuwe gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia. De Republikein haalde het nipt van zijn Democratische tegenstander Terry McAuliffe, aldus projecties van CNN. De verkiezing in Virginia werd gezien als een grote test voor president Joe Biden.
Lees verder

Football Talk. Boetes van 2.500 euro voor Beerschot en Mechelen na beladen duel
Het Disciplinair Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft boetes van 2.500 euro opgelegd aan Beerschot en KV Mechelen, omdat supporters zich in het beladen duel op het Kiel hebben misdragen.
Lees verder

Islamitische Staat eist aanslag op militair ziekenhuis in Kaboel op, hoge talibanverantwoordelijke omgekomen tijdens aanval
De Afghaanse afdeling van terreurgroep Islamitische Staat (IS), Islamitische Staat van de provincie Khorasan (ISK), heeft dinsdag de aanslag op het militair ziekenhuis in de hoofdstad Kaboel opgeëist. Daarbij zijn eerder op de dag zeker 19 doden en 50 gewonden gevallen. Bij de aanval kwam eveneens een hoge talibanverantwoordelijke om het leven.
Lees verder