Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 16 november 2021

Rusland geeft toe satelliet te hebben vernietigd, maar veiligheid van ruimtestation ISS was “prioriteit”

HLN
Rusland geeft toe satelliet te hebben vernietigd, maar veiligheid van ruimtestation ISS was "prioriteit"
Rusland erkent dinsdag dat het een van zijn oude satellieten in een baan rond de aarde heeft vernietigd als test met een anti-satellietwapen. Daarmee bevestigt het land de beschuldigingen van Washington, waarbij grote woede ontstond dat die test het Internationaal Ruimtestation ISS in gevaar had gebracht. Moskou ontkent dat de proef een risico vormde voor het station. Het noemt de verontwaardiging bij de Amerikanen daarnaast "op zijn minst hypocriet".
Lees verder

Wil je graaf of baron worden? "Reken maar op 2.000 à 3.000 euro kosten voor je eigen familiewapen"
Prinses worden zoals Delphine mag je wel vergeten, maar markiezin, gravin of barones: dat heeft wel iets. Moet je op zoek naar een persoon van adel die met jou wil trouwen? Koop je een adellijke titel? Of schrijf je koning Filip beter dat je graag door hem in de adelstand wil worden verheven? "Hmmm… dat pak je beter anders aan", weet professor Paul Janssens, voorzitter van de Raad van Adel. En dus bestookten we hem met vragen, waarop hij geduldig antwoord gaf.
Lees verder

Ook Belgian Cat Emma Meesseman te voet naar luchthaven: "Mama kroop dan maar achter stuur van mijn wagen"
Door de actie van de politievakbonden rond Brussels Airport moest topbasketbalster Emma Meesseman een stuk te voet naar de luchthaven zodat ze haar vlucht naar Rusland niet zou missen. "Ik had geen andere optie, want de snelweg is helemaal geblokkeerd", vertelde ze.
Lees verder

Halfzus wil Meghan Markle aanklagen voor laster en eerroof na uitgelekte mails
Samantha Markle (57), de halfzus van Meghan Markle (40), zal de hertogin van Sussex aanklagen wegens laster omdat ze privé-info heeft bezorgd aan de auteurs van 'Finding Freedom'. In een e-mail zei Meghan dat haar halfzus de voogdij over alle drie haar kinderen van verschillende vaders had verloren. "Ze deed er alles aan om ons gezin in een slecht daglicht te plaatsen", stelt Samantha.
Lees verder

Hoe geef je phishers geen kans meer? Nieuwe app waarschuwt je voortaan
Een nieuwe app, Safeonweb, moet het grote publiek waarschuwen voor phishingberichten. Zo circuleren er dagelijks tienduizenden verdachte berichten. De app is een initiatief van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), de bankenkoepel Febelfin en de expertencoalitie Cyber Security Coalition. Op basis van de duizenden verdachte berichten die de CCB ontvangt, zullen gebruikers van Safeonweb zo snel mogelijk een waarschuwing krijgen bij een nieuwe aanval.
Lees verder

Football Talk. Benjamin Mendy beschuldigd van twee nieuwe verkrachtingen - Opnieuw strafpunten voor Derby County en coach Wayne Rooney
De politie van Cheshire heeft Benjamin Mendy voor twee extra verkrachtingen aangeklaagd. Dat maakte het Britse openbaar ministerie dinsdag bekend. De 27-jarige Fransman, linksachter van Premier League-kampioen Manchester City, moet woensdag voor de rechtbank van Stockport verschijnen. Zijn proces moet op 24 januari starten.
Lees verder

Leontine Borsato over Iris Hond, de vrouw met wie Marco een affaire had: "Ze is ook maar een mens"
In een interview met LINDA vertelt Leontine Borsato (53) over de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. En dat dieptepunt is snel gekozen. Na 22 jaar huwelijk gingen Marco (54) en Leontine scheiden, nadat er geruchten over zijn ontrouw met pianiste Iris Hond (34) aan het licht waren gekomen. Maar nu, na een jaar uit elkaar te zijn geweest, is het koppel weer samen. Leontine verwijt Iris verder niks: "Ik sta nu meer dan ooit open voor geluk."
Lees verder

LIVE (20u45). Duivels doen traditionele wandeling - Martínez belooft "nieuwe gezichten" - Bale definitief out voor vanavond
• Cardiff City Stadium, aftrap om 20u45 • Ref: Artur Dias (Por) • Rode Duivels hebben WK-ticket al beet, Wales strijdt om tweede plek • Bekijk de match LIVE op VTM!
Lees verder

Hoeveel huursters heeft klusjesman betast? "Terwijl hij een rookmelder moest herstellen, greep hij naar de borsten"
Eigenlijk moest F.S. (59) uit Denderleeuw gewoon de rookmelder of douche in woningen en appartementen herstellen. Maar de huursters van de sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco kregen er ook zijn seksueel getinte opmerkingen bovenop. Enkele vrouwen zouden zelfs betast zijn. Hun verhalen, die volgens zijn vroegere werkgever slechts het topje van de ijsberg zijn, brachten de man dinsdag voor de Dendermondse rechter. "Ik was doodsbang. Hij bleef maar langskomen, ook als er geen klusjes waren", vertelde een van het tiental slachtoffers in de rechtbank.
Lees verder

Internationaal Energie Agentschap verwacht dat olieprijs daalt
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat de olieprijzen binnenkort gaan dalen, dankzij de toenemende olieproductie in de Verenigde Staten. Al zal die productie in de VS pas eind 2022 weer op het niveau van voor de coronacrisis liggen.
Lees verder

Qatar of kater? D-day voor Oranje - Van Gaal volgt match vanuit de skybox
• Slotspeeldag WK-kwalificaties • De Kuip, aftrap om 20u45 • Nederland heeft 20 punten, Noorwegen en Turkije 18 • Turkije neemt het thuis op tegen Montenegro
Lees verder

Kerstmarkt in München voor tweede keer op rij afgelast
De populaire kerstmarkt in de Duitse stad München gaat dit jaar niet door. De reden is het grote aantal mensen dat besmet is met het coronavirus. "De dramatische situatie in onze ziekenhuizen en het exponentieel stijgend aantal besmettingen laten mij geen andere keuze", aldus burgemeester Dieter Reiter.
Lees verder

90.000 blokjes en 700 uren werk leveren formidabele Legostad op: "Zó groot dat ik er thuis al geen plaats meer voor heb"
"Niet de grootte van je werk, maar wel de details maken het verschil." Dirk Volckaert (49) uit Waarschoot (Lievegem) is terecht reuzefier op middeleeuwse stad die hij in Lego gemaakt heeft. Tijdens de beurs 'Bricks-and-More' gaf hij tal van andere Europeanen het nakijken en won de trofee van beste standhouder. Maar waarom 'speelt' een volwassen man met blokjes? Wij gingen langs.
Lees verder

90.000 blokjes en 700 uren werk aan Legostad: "Dat is niet spelen met de blokjes, maar uiting van creativiteit"
Maar liefst 90.000 blokjes en 700 uren werk. Dat heeft Dirk Volckaert (49) uit Waarschoot (Lievegem) geïnvesteerd in de uitbouw van zijn oude stad, die hij in Legoblokjes gemaakt heeft. Op de beurs 'Bricks-and-More' in Geel ging hij lopen met de trofee van beste standhouder. Maar waarom 'speelt' een volwassen man met de blokjes? Wij gingen langs.
Lees verder

Zo creëer je een slaapkamer waar je tot rust komt
In een kamer die rust uitstraalt is het makkelijker in slaap vallen en voelt het sneller netjes. Daarnaast ziet een zen-slaapkamer er chic uit. Hoe je de slaapkamer een rustgevende look geeft? vtwonen geeft tips.
Lees verder

Anna ziet haar pester na jaren weer terug, psycholoog over de impact daarvan. "Hij stuurde nadien dat ik zo mooi geworden ben"
Wat als je je pester als volwassene terug tegenkomt? Anna maakte het mee. Zij kwam haar pester tegen op de school van haar kinderen. Ze vertelt wat dat met haar deed. Klinisch psycholoog Margo Van Landeghem laat licht schijnen op de impact van pesten, en je pester later tegen het lijf lopen: "Je begint jezelf wijs te maken: als ik nu gewoon leuker ben, of andere kleren zou dragen, dan zou ik er wel bij horen."
Lees verder

RECENSIE. 'Dopesick': "Net zoals het geneesmiddel in de hoofdrol: geweldig verslavend"
Een reeks over gesjoemel in de farmaceutische sector met Michael Keaton in de hoofdrol: dat 'Dopesick' op Disney+ voor wat deining zal zorgen, niet in het minst bij mensen wier vertrouwen in de medische wetenschap sowieso al op de helling staat, is zeker. Of deze ambitieuze reeks over een onschuldig pijnstillertje dat een hele natie in de afgrond stortte, ongeacht uw vaccinatiestatus, uw nieuwe tv-verslaving kan worden? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
Lees verder

Akkoord over wereldwijde goedkope toegang tot anticoronapil van Pfizer
Pfizer heeft een akkoord afgesloten dat wereldwijd goedkope toegang verzekert tot zijn nieuwe coronapil, zo maakten de Amerikaanse farmaciegigant en de 'Medicijnen Patent Pool' van de Verenigde Naties dinsdag bekend.
Lees verder

Wereldwijd steeds minder rokers, jaarlijks nog wel 8 miljoen doden ten gevolge van tabak
Er zijn wereldwijd steeds minder rokers. Zo staken vorig jaar 1,3 miljard mensen geregeld een sigaret op, terwijl dat er in 2018 nog 1,32 miljard waren. Dat constateert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Het is heel bemoedigend om te zien dat er elk jaar minder mensen tabak gebruiken, maar we hebben nog een lange weg te gaan en tabaksproducenten zullen elke truc blijven gebruiken om de gigantische winsten die ze maken met hun dodelijke waren te verdedigen", zegt WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Lees verder

Mama met kind in de arm negeert slagbomen en steekt gesloten overweg over: "Levensgevaarlijk"
Aan de spoorweg met de Hullekensstraat in Sint-Gillis-Dendermonde kon een automobilist vanmorgen op beeld vastleggen hoe vier personen de gesloten slagboom negeerden aan de overweg. Deze was al bijna tien minuten naar beneden en er was al een trein gepasseerd toen ze toch besloten de overweg te dwarsen.
Lees verder