Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 18 november 2021

PS ziet verplichte vaccinatie vanaf 18 jaar als dé oplossing

PS ziet verplichte vaccinatie vanaf 18 jaar als dé oplossing

De PS wil onmiddellijk de discussie opstarten over de verplichte vaccinatie van de hele bevolking vanaf 18 jaar tegen het coronavirus. Waals minister-president Elio Di Rupo zal het Overlegcomité woensdag aangrijpen om het thema op tafel te leggen, zo werd dinsdag op zijn kabinet vernomen.

Lees verder

Mathieu Terryn: 'Harry Styles is zowel op als naast het podium een absoluut stijlvoorbeeld'

Mathieu Terryn, frontman van Bazart, heeft een voorliefde voor vintage en werd gevraagd voor de campagne van het éénjarig bestaan van Zalando Pre-Ownded, het online platform voor tweedehandskleding. De zanger deelt iedere dinsdagavond zijn favoriete Nederlandstalige platen op radiozender Studio Brussel. Dit zijn zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Elise Mertens en Su-Wei Hsieh stoten door naar finale dubbelspel op WTA Finals

Elise Mertens en haar Taiwanese dubbelpartner Su-Wei Hsieh hebben zich geplaatst voor de finale op de WTA Finals in het Mexicaanse Guadalajara. Ze versloegen dinsdag in de halve finales het Japanse duo Shuko Aoyama en Ena Shibahara in twee sets: 6-2 en 6-2. De partij duurde 1 uur en 9 minuten.

Lees verder

'Harry Potter'-acteurs keren 20 jaar na eerste film terug naar Zweinstein

Streamingdienst HBO Max heeft aangekondigd dat Harry Potter-acteurs Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson terugkeren naar Zweinstein. Op 1 januari 2022 om middernacht houden ze samen met de sterrencast van alle acht Harry Potter-films een reünie om de twintigste verjaardag van Harry Potter en de steen der wijzen te vieren.

Lees verder

'Digitale monumenten' leveren Wout van Aert bijna 50.000 euro op

Ook Wout van Aert surft mee op de laatste nieuwe trend. Onze landgenoot heeft drie van zijn hoogtepunten van de afgelopen twee wielerseizoenen geveild als NFT, een op de blockchain geregistreerd eigendomsbewijs. In totaal leverde dat zo'n 50.000 euro op.

Lees verder

Argenta sluit bankautomaten door 'jackpotting'

Een plofkraak maar dan met code in plaats van met explosieven, zo simpel kan je jackpotting omschrijven. Maar in realiteit is het verre van simpel om uit te voeren, of te bestrijden.

Lees verder

'Wachttijden voor jeugdhulp zijn ontploft'

Wachttijden voor hulp bestonden al voor de covid-epidemie, maar zijn nu alarmerend hoog, stelt het Kinderrechtencommissariaat in het nieuwste jaarverslag. 'Zelfs op crisishulp moeten jongeren nu drie tot vier weken wachten.'

Lees verder

Mitsotakis eist teruggave Parthenonfriezen door Londen

Surfend op de discussie over roofkunst opent Griekenland een nieuw offensief om de 'Elgin marbles' terug te krijgen. Premier Johnson verwijst door naar het British Museum, dat niet van plan is de friezen van het Parthenon af te geven.

Lees verder

Door rugklachten geplaagde Queen laat boodschap voorlezen: 'Niemand kan verstrijken van de tijd vertragen'

De Britse koningin Elizabeth II kon door rugklachten niet aanwezig zijn op de Generale Synode, de algemene vergadering van de Church of England. Ze gaf haar jongste zoon, prins Edward, de opdracht om een persoonlijke boodschap voor te lezen waarin ze focust op het snelle verstrijken van de tijd.

Lees verder

AB InBev breidt ouderschapsverlof uit, maar minder gul dan Volvo

Bierbrouwer AB InBev breidt het moederschapsverlof in Europa uit naar 26 weken. De papa's krijgen er maar 2 weken bij. De brouwer gaat daarmee minder ver dan autobouwer Volvo.

Lees verder

Gemeenteraadslid Itter stapt op uit protest tegen CST

Een gemeenteraadslid van Ecolo in Itter verlaat de partij uit protest tegen het Corona Safe Ticket (CST). Dat bevestigt gemeenteraadslid Luc Schoukens woensdag in een persbericht nadat hij de gemeenteraad dinsdag op de hoogte heeft gebracht.

Lees verder

Grootste kraan ter wereld bouwt kerncentrale in VK

'Big Carl', de grootste kraan aan land, helpt met de bouw van de nieuwe kerncentrale Hinkley Point C in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. De kraan werd in België gefabriceerd en weegt 10.000 ton. Bekijk in de video hierboven hoe het gevaarte een stalen ring hijst van wel 17 meter hoog. 

Lees verder

Parijs 2024 stuurt surfers naar 'muur van schedels'

Een delegatie van Parijs 2024 is net terug van een werkbezoek aan Tahiti. Nog nooit was de afstand tussen twee olympische sites zo groot, maar de keuze viel niet zomaar op het Polynesische eiland: 'De tv-beelden zullen spectaculair zijn.'

Lees verder

Grote gerechtelijke actie in dossier mestfraude

Er is opnieuw een grote gerechtelijke actie aan de gang in de mestsector, zo vernam De Standaard en werd door een woordvoerster van de Mestbank bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) bevestigd.

Lees verder

Amerikaanse kustwacht hijst baby per helikopter uit overstromingsgebied

Het westen van Noord-Amerika wordt door dagen van hevige stortregens geteisterd door overstromingen en modderstromen. In de Canadese provincie Brits-Columbia kwam daarbij een persoon om het leven. In de Amerikaanse staat Washington heeft de kustwacht dan weer tien personen per helikopter kunnen redden, onder wie één baby. Bekijk beelden van de evacuatie in bovenstaande video.

Lees verder

Gevel van woning beschoten in Borsbeek: parket onderzoekt link met drugsmilieu

Onbekenden hebben dinsdagnacht het vuur geopend op een woning in de Karel Soetelaan in Borsbeek. Het parket onderzoekt een mogelijke link met het drugsmilieu.

Lees verder

Joachim Gérard belooft comeback na hartfalen: 'Ik zal kunnen deelnemen aan de Australian Open'

Joachim Gérard organiseerde woensdagmorgen in Charleroi een persconferentie om zijn gezondheidstoestand toe te lichten. De 33-jarige Brusselaar had geruststellend nieuws na zijn hartfalen begin september op de Paralympische Spelen in Tokio.

Lees verder

België zoekt buitenlandse bomen om bossen te redden

400 Bosnische dennen en Hongaarse eiken zijn gisteren geplant in Durbuy. De bomen zijn nog maar de eerste van een lange lijst exoten die voor het project 'Trees for Future' in Belgische bodem worden gezet.

Lees verder

Opera in het station

Nog tot morgenavond wordt in de hal van Antwerpen-Centraal elke dag een stukje opera gecomponeerd, gerepeteerd en uitgevoerd. Over het wel en wee van pendelaars en reizigers, eeuwig onderweg. 'Het is een beetje rock-'n-roll.'

Lees verder

Oproep | Hebt u recent vrijwillig uw job opgezegd?

Hebt u recent vrijwillig uw job opgezegd omdat u erop uitgekeken bent of toe bent aan iets anders? Wilt u uw ervaringen delen met de redactie? Dan graag een mailtje naar economie@standaard.be.

Lees verder

Verplichte CO2-meters in klaslokalen en zelftest aan ingang dancing: hierover buigt Overlegcomité zich

Een mondmaskerplicht vanaf negen jaar, verplichte zelftests aan de ingang van dancings en zware politiecontroles op het gebruik van de coronapas. Bij de start van het Overlegcomité ligt een aantal stevige maatregelen op tafel die op zaterdag 20 november zouden ingaan.

Lees verder

PS wil verplichte vaccinatie via omweg afdwingen

Paul Magnette verwacht dat de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel een advies van de Raad van State niet zal overleven. De PS-voorzitter kiest daarom de vlucht vooruit. Iedere inwoner boven de achttien jaar moet zich verplicht laten vaccineren, het zorgpersoneel eerst.

Lees verder

IJslandse toerismedienst scoort met parodievideo van Zuckerbergs Metaverse

De toeristische overheidsdienst van IJsland, Inspired by Iceland, heeft een opmerkelijke campagnevideo gelanceerd die in minder dan een week tijd ruim twee miljoen keer is bekeken. In de video geeft een IJslandse parodieversie van Mark Zuckerberg, Zack Mossbergsson, een rondleiding door 'Icelandverse', een 'verbeterde, echte realiteit, zonder stomme headsets'.

Lees verder

Naomi Osaka bezorgd om verdwenen tennisster Peng Shuai: 'Ik ben in shock'

De internationale tenniswereld neemt het op voor Peng Shuai. Het is stil rond de Chinese tennisster, sinds ze een voormalig vicepremier beschuldigde van verkrachting. Naomi Osaka zegt 'in shock' te zijn. Ook Novak Djokovic uit zijn bezorgdheid.

Lees verder

Britney Spears over leven na curatele: 'Het zijn de kleine dingen'

De Amerikaanse popster Britney Spears heeft een video gedeeld op Instagram waarin ze haar dankbaarheid uit naar haar fans. Sinds vrijdag staat de zangeres niet langer onder voogdij en mag ze terug zelf haar leven bepalen. 'Ik ben dankbaar voor elke dag, dat ik mijn autosleutels kan bijhouden en onafhankelijk kan leven', aldus Spears.

Lees verder

De Belg die alles weet van podia en geluid

Stephan Paridaen wordt de ceo van PRG, een wereldspeler in de entertainmentsector die de grootste events organiseert, van de tournees van Coldplay tot de uitreiking van de Oscars. Dat wordt niet simpel, in deze tijden.

Lees verder

Live | Wat beslist het Overlegcomité? Volg hier de persconferentie

Welke nieuwe maatregelen moeten de vierde coronagolf indijken? Daarover heeft het Overlegcomité samengezeten. Na afloop van de vergadering kunt u hierboven de aankondiging van de nieuwe verstrengingen live volgen. De persconferentie begint om 19 uur.

Lees verder

Overzicht | Dit heeft het Overlegcomité beslist

Het Overlegcomité heeft nieuwe maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Een overzicht.

Lees verder

'Bizonman' mag drie jaar brommen in de cel

De ­opvallende relschopper bij de bestorming van het Capitool in de VS is veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Lees verder

Van Avermaet op 8 december voor rechter in VS

Ex-postbaas Jean-Paul Van Avermaet moet zich op 8 december verdedigen voor de Amerikaanse rechter Tanya Chutkan.

Lees verder

Zoek niet langer opblaasboot in Calais

Decathlon haalt opblaaskajaks uit de rekken in zijn winkels aan de Opaalkust. Migranten gebruiken ze om het Kanaal over te steken, en 'dat is niet waarvoor ze ontworpen zijn'.

Lees verder

Deense premier Frederiksen haalt 'historische nederlaag' in Kopenhagen

Hoewel de partij van de sociaaldemocratische premier Mette Frederiksen (43) met een kleine 28 procent de sterkste partij van het land blijft, slinkt haar populariteit in de grootsteden. Haar strenge migratie- en integratiebeleid wordt niet overal gesmaakt.

Lees verder

Dit is de laatste dam tegen de lockdown

Geen lockdown of regels rond privécontacten, wél verplicht vier dagen telewerken en een brede mondmaskerplicht vanaf tien jaar. Deze maat­regelen moeten ons door de winter loodsen.

Lees verder

'Dansen met een masker, dat is toch belachelijk?'

Nacht­clubs krijgen het omgekeerde van de maatregelen die ze wensten.

Lees verder

'Alec Baldwin hoefde volgens script niet te schieten': tweede crewlid 'Rust' klaagt acteur aan

Volgens het script moest Alec Baldwin alleen maar zijn wapen uit de holster halen, hij hoefde het niet af te vuren. Dat zegt de script supervisor van 'Rust' in een rechtszaak die ze aanspant tegen de acteur. Bovendien had Baldwin het wapen nog eens moeten controleren, klinkt het. 'Hij speelde Russische roulette.' Alec Baldwin werd vorige week ook al aangeklaagd voor nalatigheid door een ander crewlid dat getuige was van het schietincident waarbij cameraregisseur Halyna Hutchins om het leven kwam.

Lees verder

Noodtoestand afgekondigd wegens overstromingen in westen van Canada

In de provincie Brits-Columbia, in het westen van Canada, is woensdag wegens het extreme noodweer de noodtoestand afgekondigd. Dat is meegedeeld door John Horgan, de eerste minister van de getroffen provincie.

Lees verder

Hongerstakende Georgische oud-president Saakasjvili 'verkeert in kritieke toestand'

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili, die sinds zijn terugkeer uit ballingschap gevangen zit en al weken in hongerstaking is, verkeert in kritieke toestand. Volgens zijn artsen wordt hij niet goed verzorgd.

Lees verder

Minstens vijftien doden bij betogingen tegen staatsgreep Soedan

Bij betogingen tegen de militaire staatsgreep in Soedan zijn woensdag zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Dat meldt een prodemocratisch artsensyndicaat.

Lees verder

Hoe uitzonderlijk is de verwoestende vulkaanuitbarsting op La Palma?

De gloeiende lava van de vulkaan Cumbre Vieja vloeit al sinds september over het Spaanse eiland La Palma. En het einde lijkt nog niet in zicht. De eerste uitbarsting in 50 jaar veroorzaakte meteen enorm veel schade: meer dan 2.700 gebouwen zijn vernietigd. 7.000 mensen moesten in veiligheid worden gebracht. Hoe uitzonderlijk is deze uitbarsting eigenlijk?

Lees verder

'Wachttijden jeugdhulp zijn ontploft'

Wachttijden voor hulp bestonden al voor de coronacrisis, maar zijn nu alarmerend hoog, stelt het Kinderrechtencommissariaat in zijn jaarverslag. 'Zelfs op crisishulp moeten jongeren drie tot vier weken wachten.'

Lees verder

Hoe uitzonderlijk is de verwoestende vulkaanuitbarsting op La Palma?

De gloeiende lava van de vulkaan Cumbre Vieja vloeit al sinds september over het Spaanse eiland La Palma. En het einde lijkt nog niet in zicht. De eerste uitbarsting in 50 jaar veroorzaakte meteen enorm veel schade: meer dan 2.700 gebouwen zijn vernietigd. 7.000 mensen moesten in veiligheid worden gebracht. Hoe uitzonderlijk is deze uitbarsting eigenlijk?

Lees verder

PS wil verplichte vaccinatie via omweg afdwingen

Paul Magnette verwacht dat de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel een advies van de Raad van State niet zal overleven. De PS-voorzitter kiest daarom de vlucht vooruit. Iedereen boven de achttien moet zich verplicht laten vaccineren, het zorgpersoneel eerst.

Lees verder

Zanger van 'The Lion Sleeps Tonight' overleden

Philip Margo, stichtend lid van de Amerikaanse band The Tokens, is op 79-jarige leeftijd overleden. Margo was vooral bekend als de bariton in het nummer 'The Lion Sleeps Tonight'.

Lees verder

Google gaat Frans persbureau AFP betalen voor gebruik van nieuwsberichten

Google gaat het Franse persbureau AFP de komende vijf jaar betalen voor het gebruik van de berichten die het nieuwsagentschap maakt. Daarmee komt een einde aan een geschil rond de zogenaamde naburige rechten op nieuwsberichten, waarvan de internetgigant fragmenten publiceert. Welk gedrag met de deal gemoeid is, werd niet bekendgemaakt.

Lees verder

Geruststellende brief 'van Peng Shuai' stelt tenniswereld niet gerust

De tenniswereld is niet gerustgesteld door een e-mail die geschreven zou zijn door de Chinese tennisster Peng Shuai. Ze stelt daarin orde te zijn, maar de Women's Tennis Association betwijfelt dat Peng de e-mail zelf geschreven heeft. Sinds Peng een voormalige Chinese vicepremier beschuldigde van verkrachting, is het stil rond haar.

Lees verder

Amerikaanse rapper Young Dolph doodgeschoten in Memphis

De Amerikaanse rapper Young Dolph is woensdag doodgeschoten in een koekjeswinkel in Memphis, in de Amerikaanse staat Tennessee. Dat is door de lokale veiligheidsdiensten meegedeeld.

Lees verder

Meer dan 2.800 covid-patiënten in Belgische ziekenhuizen

Zowel het aantal besmettingen, als het aantal ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens stijgt verder. Enkel de r-waarde stijgt licht, maar voorlopig nog niet genoeg om te epidemie in te perken. Dat blijkt donderdagmorgen uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Opgesloten, ondervoed en onbetaald: parket vraagt vier jaar cel voor mensenhandelaars

Het verhaal van het Ethiopische slachtoffer van mensenhandel weerklonk luid in de rechtbank van Brussel gisteren. Het parket vraagt vier jaar celstraf voor de Koeweitse diplomaat en zijn vrouw die het slachtoffer een jaar vasthielden.

Lees verder

Geen winst voor Elise Mertens in finale dubbelspel

Elise Mertens is er woensdag in het Mexicaanse Guadalajara niet in geslaagd de finale van het dubbelspel te winnen op de WTA Finals. Samen met de Taiwanese Hsieh Su-wei  moest ze in 1 uur en 20 minuten met 6-3 en 6-4 het onderspit delven voor de Tsjechen Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova.

Lees verder

Van virologen tot nachtclubs: elk om een eigen reden ontevreden met 'minimumpakket' maatregelen

Virologen hekelen de 'weinig doortastende' maatregelen van het Overlegcomité. Een veertigtal nachtclubs laat al weten geen navolging te geven aan de regels. En de Vlaamse Jeugdraad wijst op de prijs die jongeren alweer moeten betalen. Is er iemand tevreden met de nieuwe maatregelen?

Lees verder