Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 23 november 2021

Opnieuw Trump-vertrouweling gedagvaard in onderzoek naar bestorming Capitool

HLN
Opnieuw Trump-vertrouweling gedagvaard in onderzoek naar bestorming Capitool
Het panel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari heeft maandag nog eens vijf mensen gedagvaard. Onder hen zijn Roger Stone, een voormalig adviseur en oude vriend van ex-president Donald Trump, en Alex Jones, een bekende complotdenker en de oprichter van de beruchte samenzweringssite InfoWars.
Lees verder

Geen vierde Emmy voor Tim Van Aelst. Een kopie van 'The Masked Singer' loopt met het begeerde beeldje weg
Geen vierde International Emmy Award voor Tim Van Aelst en Sofie Peeters. 'Da's Liefde', met Jens Dendoncker als de presentator die studies over de liefde in de praktijk testte aan de hand van experimenten, moest de duimen leggen voor de Britse versie van 'The Masked Singer' dat door ITV wordt uitgezonden.
Lees verder

VTM-programma 'Da's Liefde!' grijpt naast Emmy-award
Het VTM-programma 'Da's Liefde!' van productiehuis Shelter heeft in New York naast een Internationale Emmy Award gegrepen, een van de belangrijkste televisieprijzen ter wereld. In de categorie "niet-gescript entertainment" ging de prijs naar het Verenigd Koninkrijk.
Lees verder

VS willen wapens en militaire adviseurs naar Oekraïne sturen
De Verenigde Staten overwegen om militaire adviseurs en nieuwe wapenuitrusting naar Oekraïne te sturen vanwege de Russische troepenopbouw aan de grens met het Oost-Europese land, meldt de nieuwszender CNN. Het pakket zou onder meer bestaan uit projectielen, mortieren en helikopters.
Lees verder

Cubaanse vrouw beschuldigt wijlen Maradona van misbruik en verkrachting
De 37-jarige Cubaanse Mavys Alvarez Rego, die een twintigtal jaar geleden als minderjarige een relatie had met de bijna een jaar geleden overleden Diego Maradona, beschuldigt de Argentijn en diens entourage van misbruik, vrijheidsberoving en verkrachting.
Lees verder

LIVE. Israël al gestart met vaccinatie kinderen vanaf 5 jaar - VS raden nu ook reizen naar Denemarken en Duitsland af
De nieuwe coronamaatregelen waarover het Overlegcomité woensdag besliste, zijn afgelopen weekend ingegaan. Onder meer het Covid Safe Ticket Plus en telewerken moeten de circulatie van het virus afremmen. Ondertussen werd ook een akkoord bereikt over de vaccinatieplicht in de zorg. Horeca Vlaanderen wil de nieuwe regels in het uitgaansleven alvast meteen aanpassen en vraagt om het 2G-ticket voor danscafés, feestzalen én evenementen in te voeren. Lees al het nieuws over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

Advocaat: bijna 116 miljoen euro voor nabestaanden slachtoffers dodelijke schietpartij Parkland
De Amerikaanse regering betaalt naar verwachting een schadevergoeding van in totaal zo'n 130 miljoen dollar (omgerekend bijna 116 miljoen euro) aan de nabestaanden van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij op een middelbare school in de staat Florida in 2018. Volgens Kristina Infante, een advocaat van de nabestaanden, heeft de regering een voorlopige schikking bereikt met ouders van de omgekomen scholieren, die een rechtszaak hadden aangespannen.
Lees verder

Wat zijn prikvertikkers? En waarom gooien klimaatbrossers niet met waterbommen? De leukste vragen over de nieuwe Nederlandse woorden beantwoord
Wat knuffelcontacten, vaccinvoorstekers en klimaatbrossers zijn, weten we intussen allemaal. Andere nieuwe woorden kunnen we wellicht iets moeilijker thuisbrengen. Denk maar aan waterwappie, spermaspons of prikvertikker. Twee wetenschappers van het Instituut voor de Nederlandse Taal vonden de nieuwigheden in onze taal zo intrigerend dat ze er een boek over schreven. Waarom zal een woord als gazondolk wellicht een stille dood sterven? Hebt u thuis ook applauskinderen rondlopen of lijdt u aan het roodkapjessyndroom? De leukste antwoorden vindt u hieronder.
Lees verder

75% is gevaccineerd: geraken we nog aan groepsimmuniteit of doet dat er niet meer toe?
Groepsimmuniteit zou ons uit de crisis helpen, zo klonk het vorig jaar. Vandaag is 75% van de Belgen volledig geprikt en gelden weer strengere regels. Geraken we eigenlijk nog wel aan groepsimmuniteit voor Covid-19 of is die strategie intussen utopie? Waarom laten we het virus niet gewoon 'even razen' tot we allemaal immuun zijn?
Lees verder

Expert is niet verbaasd over wantoestanden bij PostNL: "Uw pakje gratis aan huis geleverd: eigenlijk zou dat niet mogen"
Al jaren heerst er een enorm probleem op de e-commercemarkt, waarbij de prijs van de pakjes die u en ik online bestellen, alsmaar blijft dalen. Multinationals zoals bijvoorbeeld bol.com en Zalando proberen de bestelling steeds 'gratis' te leveren, waardoor de rest van de keten ook de prijzen moet drukken. Onderaannemers en koeriers van onder meer PostNL zijn daarvan de dupe. Zij worden uitgebuit, en frauderen vervolgens op hun beurt. "Zowel de multinationals, de pakkettenverdelers als de consument moeten in eigen boezem kijken", zegt transporteconoom Roel Gevaers.
Lees verder

Onze journalist vertelt over zijn weken undercover bij PostNL: "Ik zag kinderen die 10 uur per week werken, voor amper 40 euro"
De inval bij drie PostNL-depots gisterenochtend kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. Onze onderzoeksjournalist Joppe Nuyts (25) ging voor HLN en VTM Nieuws enkele weken undercover aan de slag bij koeriersbedrijf PostNL. Uitbuiting, zwartwerk, tot zelfs het inschalen van minderjarigen: onze reporter zag het allemaal gebeuren. Wij confronteerden de inspectiediensten met het onderzoek en vroegen om een reactie. De invallen zijn daar een gevolg van. "Die kinderen waren het schrijnendste wat ik meemaakte", zegt Nuyts.
Lees verder

Vlaamse alumni vertellen hoe het is om te studeren aan een topuniversiteit: "Opleiding van 79.000 euro is elke cent waard"
De Vlaamse regering wil elk jaar 20 tot 30 studenten de kans geven om te studeren aan internationale topuniversiteiten. En dat mag wat kosten: alle uitgaven, van inschrijvingsgeld tot verblijf, zijn voor rekening van de overheid. Maar hoeveel kost dat, zo'n opleiding? En hoe geraak je er überhaupt binnen? Twee Vlaamse alumni getuigen. "Mijn opleiding kostte 90.000 dollar (79.700 euro, red.), maar ik heb een netwerk van onschatbare waarde." En dus was ze elke cent waard.
Lees verder

Geen bling-bling, wél goals: een blik in de wondere wereld van Union-topschutter Deniz Undav
"Ich bin nicht der Schickimicki-Typ." Niet het 'bling-bling'-type, met andere woorden. In de Europese top-20 competities is hij de meest beslissende speler van het moment. Een blik in de wondere wereld van Deniz Undav (25).
Lees verder

Supporters over hun Union: "Nergens vind je zo'n echte voetbalsfeer als bij Union"
Niet alleen op het veld, ook ernaast loopt het momenteel storm voor Union Saint-Gilloise. Wekenlang op voorhand uitverkochte wedstrijden, leeggeplunderde fanshops, buitenlandse voetbaltoeristen: wat is de verleidingskracht van de verrassende leider in onze hoogste voetbalklasse? "Echtheid. Nergens in dit land vind je nog zo'n authentieke voetbalsfeer en dito stadion als bij Union."
Lees verder

Transporteconoom Roel Gevaers na inval bij PostNL: "Er zal nu nog meer stress zijn in de e-commerce business"
Al jaren heerst er een enorm probleem op de e-commercemarkt, waarbij de prijs van de pakjes die u en ik online bestellen, alsmaar blijft dalen. Multinationals zoals bijvoorbeeld bol.com en Zalando proberen de bestelling steeds 'gratis' te leveren, waardoor de rest van de keten ook de prijzen moet drukken. Onderaannemers en koeriers van onder meer PostNL zijn daarvan de dupe. Zij worden uitgebuit, en frauderen vervolgens op hun beurt. "Zowel de multinationals, de pakkettenverdelers als de consument moeten in eigen boezem kijken", zegt transporteconoom Roel Gevaers.
Lees verder

ONZE OPINIE. Luisteren naar grieven van betogers? Ja. Toegeven aan al die grieven? Neen. Wie vaccins verafschuwt, kunnen we niet volgen
De ene betoging is de andere niet. Maar ofwel zijn enkele tienduizenden mensen op straat een politiek signaal ofwel niet. Anderhalve maand geleden trokken tienduizenden klimaatbetogers door Brussel. Een niet te missen signaal, heette het te zijn. Zondag trokken enkele tienduizenden betogers door Brussel tegen de corona-maatregelen. Te negeren, want een bende zotten? Niet doen. 35.000 betogers zijn dan wel geen 400.000 betogers. Tien keer meer mensen kwamen dertig jaar geleden op straat tegen kernraketten. These times are a-changing. Protest via het klavier is nu ook hier.
Lees verder

Carlsberg wil meer Belgen overtuigen...met minder alcohol
Minder alcohol doet meer drinken. Dat hopen ze toch bij Carlsberg, waar het alcoholpercentage van de pils eind deze maand verlaagd wordt. België was het enige land ter wereld waar 5,5% alcohol in het bier zat, maar nu gaan ook wij voor de bijl. "Elders is die trend al een tijd aan de gang", zegt biersommelier Sofie Vanrafelghem.
Lees verder

Ontslag Kompany deze week niet aan de orde
De sfeer is bedrukt op Anderlecht. Dat hoeft niet te verbazen: tegen KV Kortrijk kon paars-wit andermaal niet winnen (1-1) en het telt nu 22 op 45, wat uiteraard veel te weinig is voor een club die minstens play-off 1 ambieert. De komende dagen zal Vincent Kompany zich ongetwijfeld moeten verantwoorden voor de ontgoochelende resultaten, zoals er eigenlijk wekelijks een overlegmoment is met voorzitter Wouter Vandenhaute en sportief directeur Peter Verbeke. Er is in elk geval genoeg stof om te bespreken — bijvoorbeeld de tactische keuzes en het bankzittersstatuut van Lior Refaelov.
Lees verder

Grijze en nevelige dag met plaatselijk kans op een bui
Vandaag is het meestal grijs en nevelig, met plaatselijk kans op een bui. De maxima schommelen tussen 4 en 10 graden. Dat meldt het KMI, dat waarschuwt voor CO-intoxicatie.
Lees verder

"Club zit in een dip... en toch komt Leipzig niet winnen": onze huisanalist Marc Degryse ziet het ondanks alles goedkomen voor blauw-zwart
Net nu de zorgen het grootst zijn, breekt de week van de waarheid aan voor Club Brugge. Slecht voetbal, een kapotte relatie tussen trainer en kapitein, wisselvalligheid bij de dragende spelers: 't zijn maar drie van de zaken die onze huisanalist Marc Degryse in zijn wekelijkse analyse op dinsdag aankaart als redenen voor de sportieve malaise bij blauw-zwart. Maar toch ziet hij het goedkomen.
Lees verder