Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 10 november 2021

Opnieuw honderden migranten gestrand aan Pools-Wit-Russische grens

Opnieuw honderden migranten gestrand aan Pools-Wit-Russische grens

De Wit-Russische president Loekasjenko heeft opnieuw migranten naar Polen gestuurd om de Europese Unie binnen te komen. Aan de grens stonden prikkeldraad en Poolse militairen hen op te wachten. De spanningen in het grensgebied lopen op.

Lees verder

Protest tegen seksueel geweld breidt uit met horecaboycot

Na recente verhalen over seksueel misbruik in het uitgaansleven wordt opgeroepen om komende vrijdag niet uit te gaan in Brussel. Ook in het buitenland worden gelijkaardige acties op poten gezet.

Lees verder

Vliegtuigen stijgen tegelijk op om open grenzen in de VS te vieren

De Verenigde Staten openden maandag opnieuw de grenzen, waardoor volledig gevaccineerde toeristen het land weer in mogen. Door de strenge Amerikaanse reisbeperkingen, die sinds begin 2020 van kracht waren, hadden veel landen geen toegang meer tot de VS. In de Britse luchthaven London Heathrow zijn voor de gelegenheid twee vliegtuigen tegelijk opgestegen. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Hackersgroep eist 50 miljoen dollar in bitcoin na aanval op Mediamarkt

De Europese vestigingen van Mediamarkt zijn sinds gisterenochtend getroffen door hackers. Volgens onderzoek van RTL Nieuws zou blijken dat de hackers 50 miljoen dollar vragen. De nieuwssite schrijft ook dat er momenteel onderhandeld wordt, maar dat kan onze redactie niet bevestigen.

Lees verder

'Meerderheid kan doorgaan met activering pandemiewet'

De Juridische Dienst van de Kamer geeft aan dat de meerderheid kan doorgaan met de activering van de pandemiewet. Een tweede lezing zoals door de oppositie gevraagd kan niet.

Lees verder

Wolf gefilmd op klaarlichte dag rond Oudsbergen

Een wolf is opnieuw gefilmd op klaarlichte dag. Dinsdagochtend stak hij vlak voor een auto de weg naar Opglabbeek in Oudsbergen over. Mats Loos (21) uit Meeuwen kon hem filmen. 'Hij liep over het fietspad langs de auto's, en stak twee of drie keer over', zei hij. 

Lees verder

SpaceX-capsule landt na acht uur met kapot toilet veilig op aarde

Met een SpaceX-raket, Endeavour genaamd, keerden vier astronauten maandagavond terug uit het internationaal ruimtestation ISS. De raket landde na een toch van acht uur voor de kust van Florida in de Golf van Mexico. De astronauten waren genoodzaakt luiers te dragen, omdat het toilet in de capsule kapot was.

Lees verder

Giro passeert over de klim waar Wouter Weylandt het leven liet

De Giro geeft mondjesmaat het parcours van de editie van 2022 vrij. Na de sprintetappes heeft de organisator zes heuvelritten op maat van vluchters of puncheurs vrijgegeven. De rit van Parma naar Genua doet de Passo del Bocco aan. In de afdaling van die klim liet Wouter Weylandt op 9 mei 2011 het leven.

Lees verder

Hoge Gezondheidsraad beveelt extra prik aan voor wie J&J-vaccin kreeg

De Hoge Gezondheidsraad beveelt een extra dosis aan voor degenen die het coronavaccin van Johnson&Johnson kregen. Dat is bevestigd aan De Standaard.

Lees verder

Gent schakelt versnelling hoger in strijd tegen seksueel geweld

Om het toenemende seksueel geweld aan te pakken, komt er in Gent steun aan een meldplatform en een coördinator seksuele intimidatie. Die komen er na overleg tussen de stad, politie, stadsdiensten en horeca.

Lees verder

Tuvaluaanse minister staat kniediep in het water tijdens speech voor COP26

De Tuvaluaanse minister van Buitenlandse Zaken Simon Kofe weet hoe kleine naties, zoals zijn eilandnatie Tuvalu, kunnen opvallen op de COP26. Op dinsdag toonde een vooraf opgenomen filmpje hoe de minister zijn speech houdt terwijl hij tot aan zijn knieën in het water staat. Het is een symbolische verwijzing naar de strijd van eilandnaties tegen de stijgende zeespiegel.

Lees verder

Hoe een vakantieweek de coronamaatregelen op de helling zette

Door onduidelijke afspraken over de activering van de pandemiewet na de herfstvakantie kwamen de huidige coronamaatregelen op de helling. Tot de juridisch dienst van de Kamer de meerderheid een duwtje in de rug gaf.

Lees verder

Project voor ondersteuning alleenstaande moeders krijgt pak meer middelen

Vanaf volgend jaar voorziet de federale regering een pak meer middelen voor een project om alleenstaande moeders via de OCMW's te ondersteunen. Het gaat om 4,5 miljoen euro, wat neerkomt op een vertienvoudiging van het budget. 'Voor velen betekent dit ook toegang tot opleiding of werkgelegenheid.'

Lees verder

Ook Toby Alderweireld haakt wellicht af bij de Rode Duivels

Ook Toby Alderweireld haak wellicht af voor de interland tegen Estland en Wales, na eerder Lukaku, Vermaelen en Batshuayi. De verdediger van Al-Duhail viel vorige week na amper zes minuten uit in de topper tegen Al-Sadd. Hij ging afgelopen donderdag zijn ex-club Tottenham bezoeken, maar interlands spelen met de Rode Duivels zit er wellicht niet in.

Lees verder

Al twee maanden out bij Real, maar Bale trainde vanmorgen mee met Wales

Gareth Bale (32) speelde sinds zijn laatste interland bij Wales begin september geen minuut bij Real Madrid wegens een hamstringblessure, maar vanmorgen trainde hij mee met de Welshmen die zich voorbereiden op de duels tegen Wit-Rusland en België. Als de medische staf van Wales het licht op groen zet, zal hij in actie komen.

Lees verder

Geen Belgische kwartfinale tussen Alison Van Uytvanck en Greet Minnen in Linz

Er komt geen Belgische kwartfinale op het WTA 250-toernooi in het Oostenrijkse Linz . Greet Minnen (WTA 74) verloor in haar tweede ronde na één uur en zes minuten tennis in twee sets (6-1 en 6-2) van de Amerikaanse Danielle Rose Collins (WTA 29), het derde reekshoofd. Alison Van Uytvanck (WTA 69). rekende eerder op de dag in twee sets (6-0 en 6-2) af met de Oekraïense kwalificatiespeelster Lesia Tsurenko (WTA 132).

Lees verder

Man valt verschillende mensen aan met mes in Oslo en wordt doodgeschoten door politie

In de Noorse hoofdstad Oslo heeft een man verschillende mensen met een mes gestoken op straat. Een agent raakte gewond. De dader werd door de politie doodgeschoten, melden verschillende media.

Lees verder

Gered van de sloop: paar duizend Britse telefoonhokjes

De Britse telecomregulator Ofcom gaat operator BT, het vroegere British Telecom, verplichten enkele duizenden van de iconische rode telefoonhokjes te laten staan. Vandaag staan er over heel het Verenigd Koninkrijk nog ongeveer 21.000 telefooncellen, maar BT wil ervan af omdat meer dan 96 procent van de Britse bevolking beschikt over een gsm.

Lees verder

Bpost haalt topper van FedEx binnen

Bpost Groep haalt Jean Muls binnen om ceo van Bpost België te worden. Nicolas Baise wordt dan weer hoofd strategie en transformatie.

Lees verder

Demir geeft geen vergunning voor gascentrale in Vilvoorde, wel voor die in Wondelgem

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een voorwaardelijke omgevingsvergunning afgeleverd voor de vernieuwing van gascentrale in Wondelgem. Maar de nieuwe centrale die in Vilvoorde zou komen, krijgt er geen.

Lees verder

Interfederaal akkoord blijft uit op COP26: 'een schande'

Dinsdag werd duidelijk dat het federale niveau en de deelstaten het tijdens de VN-klimaatconferentie COP26 in Glasgow niet eens zullen raken over de verdeling van de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Ecolo relativeert, andere Franstalige partijen maken zich kwaad. 'Een pijnlijke mislukking voor België.'

Lees verder

Frankrijk gaat 2 nieuwe kernreactoren bouwen

Frankrijk zal twee nieuwe kernreactoren bouwen op zijn grondgebied. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron dinsdag aangekondigd in een televisietoespraak. Zo wil Frankrijk zijn energieonafhankelijkheid waarborgen, zijn elektriciteitsvoorziening garanderen en zijn klimaatdoelstellingen halen, met name CO2-neutraliteit tegen 2050.

Lees verder

Zeventienjarige jogster die in Frankrijk verdween duikt gewond op in restaurant

Een zeventienjarig meisje dat maandag in het Franse departement Mayenne verdween toen ze gaan joggen was, is levend teruggevonden. Dat heeft de procureur gemeld. Er was een grootschalige zoekoperatie naar de jonge jogster gestart en haar vader had haar gsm en koptelefoon bebloed teruggevonden langs haar looproute in een bos. Dinsdagavond dook het meisje gewond en in shock op in een kebabzaak.

Lees verder

Waarom het altijd weer dreigt fout te lopen met de Moslimexecutieve

Begin volgend jaar gaat de Moslimexecutieve zichzelf helemaal heruitvinden, dat heeft ze toch beloofd. Maar het is niet zo dat iedereen dat meteen gelooft - en zeker minister van Justitie Vincent Van Quickenborne niet. Want het verhaal van de Moslimexecutieve is al jaren een erg moeizaam verhaal. Waar loopt het fout en hoe ver staan we nog van de droom van een westerse islam?

Lees verder

Elke dag 186 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis

Alle parameters nemen toe, en dan vooral het aantal ziekenhuisopnames die met meer dan een vijfde toenamen ten opzichte van een week eerder. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano.

Lees verder

Adviseurs Comité I spreken beweringen van voorzitter tegen: 'Geen enkele informatie dat structuren binnen staat extreemrechts bevoordelen'

Twee adviseurs van het Comité I, het comité dat toezicht uitoefent op de inlichtingendiensten, spreken beweringen tegen van de voorzitter van het Comité Serge Lipszyc over extreemrechts. Ze doen dat in een brief naar Kamervoorzitster Eliane Tillieux, waarover 'La Libre Belgique' woensdag schrijft.

Lees verder

Door Steve Jobs gebouwde Apple-computer geveild voor 400.000 euro

Een Apple-1, een van de eerste Apple-computers die ooit zijn gemaakt en waarvan er wereldwijd nog maar enkele tientallen exemplaren bestaan, heeft dinsdag op een veiling in de buurt van Los Angeles 400.000 euro opgebracht.

Lees verder

De strafste uitspraken op de klimaattop in Glasgow gebundeld

Nog tot 12 november loopt in het Schotse Glasgow de VN-topconferentie COP26 over de klimaatverandering. Heel wat belangrijke figuren, waaronder David Attenborough en Barack Obama gaven er een indrukwekkende speech. Dit waren de belangrijkste momenten. 

Lees verder

Geen politiek, religie of gezondheid meer in gepersonaliseerde Facebook-reclame

Gebruikers van de sociaalnetwerksites Facebook en Instagram zullen geen gepersonaliseerde reclame meer krijgen over bepaalde gevoelige onderwerpen, zoals seksuele geaardheid en politieke voorkeuren. Het gaat om een grote verandering in het advertentiebeleid van moederbedrijf Meta, de nieuwe naam van Facebook Inc.

Lees verder