Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 19 november 2021

Op veel plaatsen hinder door nieuwe acties van politievakbonden: bekijk hier waar

Op veel plaatsen hinder door nieuwe acties van politievakbonden: bekijk hier waar

Op veel plaatsen in Brussel, de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Limburg en Gent is donderdagochtend verkeershinder door nieuwe acties van de politievakbonden. Op sommige plaatsen is het tot twee uur aanschuiven omdat agenten extra controles uitvoeren en op meerdere plaatsen ook wegblokkades opgezet hebben. Het is al de vierde dag op een rij met acties van de politie.

Lees verder

Verandert er iets voor feestjes thuis, en wat met (indoor) sporten? Uw vragen beantwoord

Het Overlegcomité wil met nieuwe maatregelen de stijgende coronacijfers stoppen. Op het werk, op café, op een feest, op school: overal verandert wel iets. Wij beantwoorden hieronder vragen van lezers.

Lees verder

We moeten weer thuiswerken, met deze acht tips houd je het vol

Het coronavirus houdt ons land nog steeds in de ban, daarom heeft het Overlegcomité beslist om weer meer thuis te werken. In deze video geven we acht tips om het langer vol te houden. 

Lees verder

Riskeert Wout van Aert schorsing door UCI? Nick Nuyens zet juridische strijd voort

De veroordeling van Wout van Aert wegens contractbreuk bij Team Veranda's Willems-Crelan van Nick Nuyens krijgt naast de forse boete mogelijk nog een sportief staartje. Het kamp Nuyens wil dat de UCI zijn verantwoordelijkheid neemt en haar reglement toepast. Als dat gebeurt, hangen er donkere wolken boven Van Aert, zijn ploeg Jumbo-Visma en zijn manager Jef Van den Bosch.

Lees verder

Treedt België laks op in vergelijking met onze buurlanden?

Corona grijpt weer wild om zich heen in Europa. Gevaccineerden zijn beter beschermd, maar niet onaantastbaar. België neemt een 'minimumpakket' aan maatregelen, maar hoe verhouden onze maatregelen zich tot de incidentiegraad in vergelijking met andere Europese landen?

Lees verder

25 jaar oude Dilbeekse kerstboom schittert op Grote Markt in Brussel

Donderdagmorgen werd de kerstboom geleverd die ieder jaar de Grote Markt van Brussel in een kerstsfeer onderdompelt. De boom komt dit jaar niet van ver: een Dilbekenaar schonk de spar weg omdat hij te groot werd voor zijn voortuin.

Lees verder

Minder markten, meer begrafenissen: de coronarekening van de gemeenten

Minder verkeer, terrassen, markten en kermissen leidden vorig jaar tot 30 miljoen euro minder lokale inkomsten in Vlaanderen. De inkomsten uit de begraafplaatsen stegen jammer genoeg wel, met 82 procent.

Lees verder

Zanger Omar Souleyman opgepakt in Turkije

De Turkse autoriteiten hebben de populaire zanger en dj Omar Souleyman gearresteerd omwille van vermeende banden met de Koerdische rebellengroep PKK.

Lees verder

Paul Gosar, de Republikein die Alexandria Ocasio-Cortez in een animatiefilm vermoordt

Dat het Amerikaanse Congres een van zijn leden officieel berispt is uitzonderlijk. Maar voor de Democraten kon een video van Republikein Paul Gosar niet door de beugel. De Trump-aanhanger is niet aan zijn proefstuk toe.

Lees verder

Auto met twee lichamen gevonden in Antwerps dok bij zoekactie naar vermist koppel

In het Lobroekdok aan de Slachthuislaan in Antwerpen is donderdagmorgen de wagen van een vermist koppel uit Deurne gevonden.

Lees verder

Podcasttips | Grootvaders liefdesbrieven uit het verzet

Thomas Symons reconstrueert het oorlogsverleden van zijn grootvader via diens liefdesbrieven. Journaliste Lili Anolik neemt u mee naar Bennington College eind jaren 80, waar Bret Easton Ellis en Donna Tartt kennis en andere dingen opsnoven. En Shalini Van den Langenbergh interviewt BV's over Harry Potter.

Lees verder

Nederlandse profvoetballer Quincy Promes wordt vervolgd voor poging tot doodslag

Het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat voetballer Quincy Promes vervolgen voor poging tot doodslag. Volgens het OM heeft de 29-jarige Amsterdammer vorig jaar op een familiefeest een neef met een mes in een knie gestoken. Promes speelde op dat moment voor de Nederlandse club Ajax, begin dit jaar verhuisde hij naar de Russische club Spartak Moskou.

Lees verder

Deze zes sporters maken kans op Vlaamse Reus

Marathonloper Bashir Abdi, judoka Matthias Casse, hockeyspeler Alexander Hendrickx, Cercle-doelman Miguel Van Damme, meerkampster Noor Vidts en voetbalster Tessa Wullaert staan op de shortlist van de Vlaamse Bond van Sportjournalisten (VBS) voor de Vlaamse Reus 2021.

Lees verder

Miljoenen krabben kleuren Kersteiland rood tijdens migratietocht

Op Kersteiland, een eiland enkel honderden kilometers van Indonesië, zijn miljoenen rode landkrabben begonnen met een tocht naar de kust. De krabben paren er en leggen er eitjes. Om de overtocht zo veilig mogelijk te maken voor de krabben, werden wegen afgesloten en speciale bruggen geplaatst. 

Lees verder

Bijna 400 Irakezen keren terug uit Wit-Rusland

Na wekenlang bivakkeren en overleven aan de Poolse en Wit-Russische grens zijn er vandaag 374 Irakezen op een vliegtuig van Minsk naar Irak vertrokken. In de bossen aan de grenzen van Litouwen, Letland en Polen zitten er nog duizenden mensen vast.

Lees verder

Pakistan bestraft verkrachters met chemische castratie

Zedendelinquenten die meermaals veroordeeld zijn voor verkrachting kunnen in Pakistan chemisch gecastreerd worden. De 'anti-verkrachtingswetgeving' werd woensdag goedgekeurd.

Lees verder

ING België sluit kleine helft van eigen bankkantoren

Volgend jaar gaan bij ING België nogmaals 44 bankkantoren dicht. Het gaat uitsluitend om eigen kantoren. Daardoor dreigt het net van ING in amper vier jaar bijna te halveren.

Lees verder

Europese coronakaart kleurt donkerder

Dat het coronavirus aan een stevige opmars bezig is, blijkt ook uit de update van de Europese coronakaart. Die kleurt alsmaar donkerder.

Lees verder

Bieden vanaf 471 miljoen: Romeinse villa met plafondschildering van Caravaggio onder de hamer

Wie op zoek is naar een nieuwe droomwoning kan daarvoor misschien terecht bij Villa Aurora in Rome. Het pand telt onder andere elf slaapkamers en zes verdiepingen vol schilderijen en standbeelden, maar wat de villa echt uniek maakt, is de plafondschildering van Caravaggio uit 1597. De woning wordt in januari aan een startprijs van 471 miljoen euro geveild. Neem in bovenstaande video een kijkje.

Lees verder

Opnieuw zware verkeershinder in Brussel door betoging politievakbonden, verschillende tunnels gesloten

Donderdagavond is er opnieuw zware verkeershinder op Brusselse kleine ring en omgeving Wetstraat door de acties van de politievakbonden. Er zijn verschillende tunnels gesloten.

Lees verder

Eerste winterprik op komst door polaire luchtstroom, mogelijk glad op de baan

Het is zover: de eerste winterprik voor ons land is in zicht. Begin volgende week wordt het beduidend frisser met maximumtemperaturen van 3 tot 8 graden. Het gure weer krijgt ook een winterse toets met lokaal zelfs wat (smeltende) sneeuw.

Lees verder

Huishoud­hulpen zetten druk op overleg

Meer dan 600 huishoudhulpen kwamen op straat voor een hogere ­verplaatsingsvergoeding. 'Een ­alleenstaande ouder kan nu echt niet rondkomen.'

Lees verder

Nieuw logo Brussels Airlines zet kwaad bloed

Met een nieuw logo wil Brussels Airlines een donkere bladzijde uit zijn geschiedenis omslaan. Maar de bonden vinden de timing slecht gekozen, nadat het bedrijf zwaar heeft moeten besparen.

Lees verder

Parlementaire onschendbaarheid Sebastian Kurz opgeheven

Het Oostenrijkse parlement heeft donderdag gestemd over de immuniteit van oud-bondskanselier van Oostenrijk. Sebastian Kurz ligt onder vuur omdat hij in 2016 de peilingen zou hebben gemanipuleerd.

Lees verder

Ook bij concerten moet het mondmasker op: 'Afwachten hoe bezoekers reageren'

Wie de komende weken plant mee te zingen tijdens een popconcert, zal dat van achter een mondmasker moeten doen. Naast het Covid Safe Ticket wordt immers ook in de cultuursector een mondmaskerplicht opgelegd.

Lees verder

Gevangenissen van Leuven, Vorst en Sint-Gillis in lockdown door coronabesmettingen

De gevangenis Leuven Centraal en delen van de Brusselse gevangenissen in Vorst en Sint-Gillis moeten in lockdown, door besmettingen met het coronavirus onder de gedetineerden. Dat bevestigt het gevangeniswezen. Nochtans zijn al veel gevangenen gevaccineerd: 'Al achttien kregen zelfs een derde prik'.

Lees verder

Nog meer acties op til van politievakbonden

Hun eisen voor een beter loon en een herziening van de vervroegde uittreding zetten de politievakbonden kracht bij met acties die zich laten voelen.

Lees verder

Zesdaagse van Gent: Michael Morkov en Lasse Norman Hansen zijn de leiders na de derde nacht

Michael Morkov en Lasse Norman Hansen sluiten de derde nacht van de 80e Zesdaagse van Gent af als leiders. De Deense wereldkampioenen sprokkelden 212 punten.

Lees verder

Keren we terug naar een Facebook zonder algoritme?

In de VS is een opvallend wetsvoorstel dat het algoritme van sociale media aan banden wil leggen. Waarom is dat nodig? We hebben het over de quasi-manen van de aarde, over bands die door NFT's bestaan en over de fysieke reactie op een romantische klik.

Lees verder

Wit-Rusland ontruimt kamp aan Poolse grens

Zowat achthonderd migranten die nog verbleven in een geïmproviseerd kamp aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland, zijn donderdag overgebracht naar een opvangcentrum in de buurt. Dat heeft de Wit-Russische grenswacht meegedeeld.

Lees verder

Ook veel mannen zijn slachtoffer van seksueel geweld. Maar ze zwijgen

Er wordt haast niet over gesproken: mannelijke slachtoffers van seksueel geweld. Maar in een recent onderzoek gaf bijna de helft van de mannen aan een vorm van seksueel geweld te hebben meegemaakt. Vandaag, op internationele mannendag, wordt de website wijzienjewel.be gelanceerd. Om mannen te helpen hun ervaringen te begrijpen, en hulp te zoeken.

Lees verder

Politiebonden boos na overleg, meer acties op til

De politievakbonden zetten hun eisen voor een beter loon en een herziening van de vervroegde uittreding kracht bij.

Lees verder

Ex-kanselier Kurz verliest nu ook onschendbaarheid

De weg is vrij­gemaakt voor een eventuele vervolging van Sebastian Kurz, die onlangs moest aftreden als kanselier van Oostenrijk.

Lees verder

Nog twee maanden uitgestelde zorg

De ziekenhuizen zitten al op hun tandvlees, maar het ergste van de vierde golf moet nog komen. Uit de modellen blijkt dat er nog minstens twee maanden met uitgestelde zorg volgen. 'Elke besmetting telt. We moeten ze nu doen dalen.'

Lees verder

Biden overweegt diplomatieke boycot van Olympische Winterspelen in Beijing

De Amerikaanse president Joe Biden overweegt een diplomatieke boycot tegen de Olympische Winterspelen, die in februari zullen plaatsvinden in de Chinese hoofdstad Beijing. Dat heeft hij donderdag meegedeeld.

Lees verder

Op jaar tijd gebied bijna zo groot als Vlaanderen ontbost in Brazilië

Op een jaar tijd is de ontbossing van het Amazonewoud in Brazilië met bijna 22 procent gestegen. Het gaat om de grootste hoeveelheid verdwenen bos van de afgelopen 15 jaar. Dat blijkt donderdag uit officiële ramingen van het Instituut voor Ruimteonderzoek (Inpe) op basis van satellietbeelden.

Lees verder

De Sutter wil de federale aankopen verduurzamen: 'Niet alleen de prijs is van belang'

Amper 2 procent van de overheidsopdrachten houdt rekening met duurzaamheid, volgens de beschikbare informatie. Dat zegt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen), die een plan op tafel legt om de federale aankoopstrategie te verduurzamen.

Lees verder

Aantal coronapatiënten op intensieve zorg stijgt naar 578

Alle coronacijfers blijven voorlopig in stijgende lijn. Dat blijkt vrijdagmorgen uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Zeldzaam exemplaar Amerikaanse grondwet geveild voor 43 miljoen dollar

Een zeldzaam origineel exemplaar van de Amerikaanse grondwet is donderdag op een veiling in New York voor 43,2 miljoen dollar (38 miljoen euro) verkocht. Dat is bekendgemaakt door het veilinghuis Sotheby's.

Lees verder