Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 20 november 2021

Onze opinie. “Deze piek was al in augustus voorspeld. Pas deze week dacht de regering aan een plan”

HLN
Onze opinie. "Deze piek was al in augustus voorspeld. Pas deze week dacht de regering aan een plan"
Elke golf pakken we aan alsof het de laatste is. Nog even volhouden. De vrijheid lonkt. En een applausje graag voor al die overwerkte verpleegkundigen en huisartsen. Ook deze piek is geen verrassing. Al in augustus voorspelden modellen voor deze maand een piek tot duizend patiënten op intensieve zorg. Toch zijn de maatregelen opnieuw halsoverkop genomen, moeten discotheken zich vanaf dit weekend -met een paar dagen voorbereiding- plots op zelftests voorzien en worden onze huisartsen onder de voet gelopen. De echte uitdaging voor deze regering is niet de vierde golf -schrijft adjunct-hoofdredacteur Dimitri Antonissen- maar hoe we ook de komende jaren de maatschappij organiseren op één mét corona,
Lees verder

REPORTAGE. Na de aanrandingen: onze reporter gaat uit in Gentse Overpoort en treft een echt vrouwenfront aan
Vier meldingen van aanranding op twee weken tijd. De Gentse Overpoortstraat raakt overstelpt met klachten over seksueel overschrijdend gedrag. Hoe is het als jonge vrouw om een nacht te feesten in de drukke studentenbuurt? Onze reporter Chloë Stylemans ging undercover en merkte overal samenhorigheid. "Als er iets is, kom meteen bij ons staan. In groep gebeurt er niets"
Lees verder

LIVE. Negatieve zelftest wettelijk toch niet voldoende om discotheek binnen te mogen - Al meer dan 6 miljoen mondmaskers in beslag genomen
Vanaf vandaag gaan de bijkomende maatregelen in waarover het Overlegcomité woensdag besliste. De regels gelden voorlopig tot 28 januari 2022. Onder meer het Covid Safe Ticket Plus, telewerken en mondmaskers moeten de circulatie van het virus afremmen. Ondertussen werd gisteren ook een akkoord bereikt over de vaccinatieplicht in de zorg. Lees al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Strengere coronamaatregelen gaan vandaag in vanaf 7 uur: dit staat in het koninklijk besluit
Het koninklijk besluit met de coronamaatregelen - zoals beslist door het Overlegcomité van 17 november - is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De maatregelen treden vandaag, zaterdag 20 november, om 7 uur 's ochtends in werking. We zetten alle maatregelen op een rij.
Lees verder

OVERZICHT. Deze strengere coronamaatregelen gaan vandaag in
Het koninklijk besluit met de coronamaatregelen - zoals beslist door het Overlegcomité van 17 november - is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De maatregelen treden vandaag, zaterdag 20 november, om 7 uur 's ochtends in werking. We zetten alle maatregelen op een rij.
Lees verder

Sylvia Van Driessche out zich als 'onbekende getuige' tegen Bart De Pauw
Eén van de onbekende vrouwen die vlak voor het proces tegen Bart De Pauw (53) nog getuigden dat ze hetzelfde meemaakten als zijn vermeende slachtoffers was schrijfster Sylvia Van Driessche (45). Dat bekent ze in ons weekendmagazine 'Nina'. "Ik wilde zeggen: deze vrouwen liegen niet." Op het proces probeerden De Pauws advocaten aan te tonen dat dit nét is wat Van Driessche deed. "Ze spreekt over één sms'je waarvan ze zich de inhoud niet eens meer herinnert."
Lees verder

Ondanks minder lokale belastinginkomsten: Vlaamse gemeenten bouwden spaarpot op in 2020
De Vlaamse steden en gemeenten zagen vorig jaar miljoenen euro's aan inkomsten aan zich voorbij gaan. Door de coronacrisis ontvingen ze minder concessiegelden uit kermissen en markten. Ook inden ze minder parkeergelden. Maar dat werd ruimschoots gecompenseerd, deels door concessies op begraafplaatsen en heffingen op lijkbezorging, maar vooral door hogere grondlasten. Ten slotte investeerden ze minder.
Lees verder

Carl Devos: "Jambon I moet opboksen tegen een lastig beeld: miljoenen vaccins liggen in de ijskast maar raken niet snel genoeg in de armen"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.
Lees verder

COLD CASE. Wie doodde halve eeuw geleden Jules en Louise? Moordwapen gevonden, maar nabestaanden kregen nooit antwoorden: "Had onze familie het bij het rechte eind, of niet?"
Een koude winteravond, 25 februari 1970. In een afgelegen woning aan de Wolfhaagweg in het anders zo rustige Vlaams-Brabantse gehucht Bergen (Geetbets) weerklinken zeven schoten. Een dag later worden de lichamen van Jules Hendrickx (64) en Louise Onbelet (63) teruggevonden in hun zetel voor de televisie, op de tafel staan drie lege koppen koffie. Van wie de derde was, is tot op vandaag niet geweten, al zijn er wel vermoedens. "Misschien biechtte de dader ooit iets op aan familie of kennissen en komen we het alsnog zo te weten", hopen de nabestaanden 51 jaar later nog steeds. De strafrechtelijke feiten zijn intussen wel verjaard.
Lees verder

Breakdancende springveren van Danscrew MiniDroids winnen 'Belgium's Got Talent': "Nu meedoen aan 'America's Got Talent'"
De favorieten maken het waar. Danscrew MiniDroids uit Antwerpen mag zich Belgiës nieuwste toptalent noemen. De bende won het zevende seizoen van 'Belgium's Got Talent' én 50.000 euro. Daarmee maken ze eerst een vakantietripje naar de States. Al zijn daar ook andere plannen. "Nu willen we meedoen aan 'America's Got Talent'."
Lees verder

OVERZICHT. Aantal coronapatiënten op intensieve zorg stijgt naar 603, aantal besmettingen gestegen naar meer dan 12.000
De coronacijfers blijven de verkeerde kant opgaan. Vrijdag lagen er in de Belgische ziekenhuizen 603 coronapatiënten op intensieve zorg, zo blijkt uit de jongste cijfers die het gezondheidsinstituut Sciensano zaterdagochtend publiceerde. Daags voordien was er nog sprake van 578 coronapatiënten op intensieve.
Lees verder

Weekend start grijs met kans op regen
Vandaag is het grijs en nevelig met af en toe wat lichte neerslag. Hier en daar kunnen plaatselijke mistbanken opduiken. De maxima liggen tussen 6 graden op de Hoge Venen en 11 graden elders, zo voorspelt het KMI.
Lees verder

GETEST. De vijf kerstwinkels in hartje Brugge. Wie is de goedkoopste? Wie scoort best qua sfeer? "Een schlagerparade tussen de kerstballen, dat hadden we nog niet meegemaakt"
Warmt de gedachte aan een fraai versierde kerstboom u ook een beetje op in deze barre coronatijden? Haast u dan naar Brugge, want nooit eerder was het aanbod aan kerstspullen in het centrum van de stad zó groot als nu. Maar liefst vijf winkels specialiseren zich in 'the most wonderful time of the year'. Wij gingen langs voor de test. Welk aanbod vind je er? Waar tref je de uniekste stukken? Hieronder leest u de resultaten. En helaas krijgen ze niet allemaal even goede punten.
Lees verder

Onze chef voetbal merkt de spanning in het Park: "Vincent Kompany ís Anderlecht. Maar wat willen de fans?"
Anderlecht moet winnen zondag tegen KV Kortrijk. Nóg maar eens. De fans beginnen zich nu ook te roeren. En dus is er spanning in het Lotto Park, zo weet onze chef voetbal Stephan Keygnaert. "De club vreest een deel van het publiek, mocht tegen Kortrijk een en ander misgaan."
Lees verder

INTERVIEW. Kinderpsychologe Stephanie (36) en leraar Johan (47): "Betuttel tieners niet te veel, zo leren ze het ook zelf oplossen"
13 jaar was Stephanie Coorevits uit Kortrijk, toen ze in het College in Ieper tijdens het schooljaar 1997-1998 geschiedenis kreeg van Johan Feys, in het tweede secundair. De Ieperling, hij speelt in straattheater Kartje Kilo, liet een onvergetelijke indruk na. "Hij maakte vaak toneeltjes van zijn lessen en had zo onze aandacht beet", zegt de kinderpsychologe en columniste. "Leerlingen boeien is een passie", glimlacht Johan. Een gesprek over zorg dragen, zonder aan overbehandeling te doen. Want tieners moeten ook gewoon nog pubers kunnen zijn.
Lees verder

Goedele Liekens gaat 'De Bachelor' presenteren: "We geven zo snel iemand op, maar 'perfect' bestaat niet"
Goedele Liekens (58) is terug. Volgend jaar is ze opnieuw te zien op tv waar ze 'De Bachelor' zal presenteren. Daarin gaat Fabrizio Tzinaridis, bekend van 'Temptation Island', op zoek gaat naar de ware liefde. Ook in het parlement is de ex-Miss België opnieuw aan de slag. Zo komt er een einde aan de strijd tegen huidkanker waar ze vorig jaar mee werd geconfronteerd.
Lees verder

James Cooke en partner Dorian probeerden eerst een open relatie: "Dat was een stom idee"
De afgelopen weken konden we door 'De Slimste Mens' eindelijk beter kennis maken met Dorian Liveyns (28), de wederhelft van James Cooke (37). Op dit moment zit de presentator op een zeilboot op de Atlantische oceaan voor de realityreeks 'Over de oceaan' en donderdag gaat op Play4 'James de musical' van start. Dorian zal er ook in te zien zijn, anders had het koppel elkaar drie maanden niet gezien.
Lees verder

Onze columnist Michel Wuyts over startgelden Van Aert en Van der Poel in cross: "Riante bedragen. Hoe gaat de concurrentie hiermee om?"
Wout van Aert en Mathieu van der Poel maken binnenkort hun rentree in het veld. De twee zouden stevig vergoed worden voor deelname aan een reeks Wereldbekercrossen, zo hoorde onze columnist Michel Wuyts. "Wout en Mathieu zullen niet pro deo hun glimmende plunjes bevuilen."
Lees verder

LIVE. Al 201.675 euro ingezameld voor Rode Neuzen Dag
In aanloop naar Rode Neuzen Dag op vrijdag 26 november, houden we jullie in deze liveblog voortdurend op de hoogte van al het laatste Rode Neuzen-nieuws. Gisteren werd in de finale van 'Belgium's Got Talent' al een mooie aftrap gegeven voor de inzamelacties die deze week op de agenda staan: de opbrengst van de televoting ging immers integraal naar 'Rode Neuzen': dat brengt het startbedrag van de campagne meteen op 201.675 euro.
Lees verder

Veilig in de zetel dit weekend met vijf nieuwe streamingtoppers
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste vijf nieuwe films en series. Wil je, nu de vierde coronagolf door het land raast, het weekend liever doorbrengen voor de buis? Wij vullen onze Kijkgids onder meer aan met de verfilmde boekenreeks 'The Wheel of Time' (Prime Video), aanstormend talent in 'The Sex Lives of College Girls' (Streamz) en het langverwachte vervolg op lockdownhit 'Tiger King' (Netflix). Hier is onze streaming top 5!
Lees verder