Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 5 november 2021

Nog steeds geen neerwaartse trend in wereldwijde uitstoot van broeikasgassen

Nog steeds geen neerwaartse trend in wereldwijde uitstoot van broeikasgassen

De wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide door de verbranding van kolen, olie en gas zal naar verwachting in 2021 weer in de buurt komen van het niveau van voor de coronacrisis. Dat blijkt uit de nieuwste analyse van het 'Global Carbon Project' onder leiding van de universiteiten van Exeter en Stanford, die werd voorgesteld op de klimaattop in Glasgow.

Lees verder

Nog een Rode Duivel in de lappenmand: Toby Alderweireld valt geblesseerd uit bij Al-Duhail

Toby Alderweireld moest woensdag bij zijn club Al-Duhail al na zes minuten geblesseerd vervangen worden in de competitietopper tegen Al-Sadd (3-3). Het is nog onduidelijk om welk letsel het gaat.

Lees verder

Guy Van Rompaey lag al op ziekenhuisbed toen dringende operatie werd uitgesteld door corona

De dringende operatie aan zijn hersen­tumor werd in het voorjaar uitgesteld door de derde coronagolf. Deze week zou de operatie wel doorgaan, maar er kwam opnieuw uitstel. Guy Van Rompaey (58) hoorde het pas toen hij al in het operatiekwartier lag.

Lees verder

Britney Spears geeft moeder schuld van het machtsmisbruik door vader: 'Zij gaf hem het idee'

De zangeres stelde in een Instagrampost dat niet enkel vader Jamie (69), maar ook haar moeder Lynne (66) schuld heeft aan het verregaande curatorschap en machtsmisbruik van haar vader.

Lees verder

Emotioneel afscheid: Merkel en Macron delen innige omhelzing

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de hoogste Franse onderscheiding gekregen tijdens haar afscheidsbezoek aan het land. In Beaune, een stad in het hart van de wijnstreek van Bourgondië, ontving ze het Grootkruis van het Legioen van Eer uit handen van de Franse president Emmanuel Macron. Daarop volgde ook een innige omhelzing.

Lees verder

HPV-vaccin lijkt risico's op baarmoederhalskanker te beperken

Het aantal gevallen van baarmoederhalskanker is gedaald bij Britse vrouwen die een vaccin hebben gekregen tegen de HPV-infectie die deze kankers veroorzaakt. Dat blijkt uit een pas gepubliceerde studie.

Lees verder

Angèle kondigt vijf nieuwe Belgische concerten aan

De Brusselse popzangeres Angèle voegt vijf concerten in België toe aan haar tour Nonante-cinq. Een eerder concert in Vorst Nationaal was al uitverkocht.

Lees verder

Australische campagne promoot masturbatie, vooral bij vrouwen

'Help jezelf een handje', staat er te lezen op de sociale mediacampagne, die naar eigen zeggen het stigma rond masturberen wil doorbreken.

Lees verder

Premier Barbados maakt indruk op COP26: 'Zullen jullie om ons rouwen?'

Mia Mottley, de premier van het Caraïbische eiland Barbados, heeft maandag op de klimaatconferentie in Glasgow indruk gemaakt met een krachtige speech waarin ze de rijke landen het vuur aan de schenen legt. 'Kan er ooit vrede zijn als een derde van de wereld in welvaart leeft en twee derde onder het zeeniveau verdwijnt?' Mottleys toespraak gaat de wereld rond, kijk in bovenstaande video mee naar een aantal fragmenten.

Lees verder

'Deze tijd is te gevaarlijk voor een dogmatische visie op vrije meningsuiting'

In de Amerikaanse stad Charlottesville is het proces begonnen tegen de neonazi's die een gewelddadige betoging in 2017 organiseerden. De toenmalige burgemeester Michael Signer roept op om vrije meningsuiting en openbare veiligheid beter uit te balanceren.

Lees verder

Gent stopt zes miljoen euro in 'rollend fonds' voor 200 woningrenovaties

Gent investeert zes miljoen euro in een 'rollend fonds' waarvan minderbedeelde gezinnen gebruik kunnen maken om hun woning te renoveren. Het project Gent Knapt Op, dat de voorbije jaren al 85 woningen heeft aangepakt met Europees geld, kan zo opschalen en wil tegen 2026 nog eens 200 renovaties ondersteunen.

Lees verder

Internationaal Strafhof start onderzoek naar regime Venezuela

Er komt officieel een onderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag naar de misdaden tegen de menselijkheid die het autoritaire regime in Venezuela mogelijk heeft gepleegd.

Lees verder

Ook Vlaanderen kleurt nu donkerrood op Europese coronakaart

De stijgende coronacijfers hebben hun weerslag op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie (ECDC). Steeds meer landen kleuren oranje of rood.

Lees verder

Hoe Billie Jean King voorgoed het vrouwentennis veranderde

Weinig topsporters hebben met zoveel impact de barricades beklommen als Billie Jean King. Wie is de Amerikaanse vrouw die sinds dit jaar haar naam geeft aan de Billie Jean King Cup, het officieuze WK voor vrouwelijke landenteams?

Lees verder

Pijnlijke nederlaag tegen Australië kost België halve finale van Billie Jean King Cup

Bye bye Belgium. De winst van Australië tegen Wit-Rusland haalde de resterende waterkans op de halve finale van de Billie Jean King Cup onderuit. Omdat onze twee rivalen elk met een B-ploeg naar Praag waren afgezakt, mag dat best een forse tegenvaller heten.

Lees verder

Twee verdachten seksvideo in kerk geïdentificeerd: 'Ze geven de feiten toe'

De politie heeft de twee mensen die seks hadden in de Sint-Michielskerk in Bree geïdentificeerd. Ze geven de feiten toe. Dat meldt het parket van Limburg in een persbericht.

Lees verder

Agent die Mawda neerschoot ook in beroep veroordeeld

De agent die de Koerdische peuter Mawda neerschoot tijdens een wilde achtervolging langs de snelweg in mei 2018, is ook in beroep veroordeeld. Hij werd veroordeeld wegens onopzettelijke doding.

Lees verder

Gucci laat filmsterren opdraven in modeshow op Hollywood Walk of Fame

Het excentrieke Italiaanse modehuis Gucci heeft de Walk of Fame ingenomen voor een modeshow vol glitter, veren, frullen en namaakbont in felle kleuren. Niet alleen modellen sierden er de catwalk: ook acteurs Jared Leto en Macaulay Caulkin, en zangeres St. Vincent showden de nieuwe collectie.

Lees verder

Ruwe olie ver van piek, en toch zit benzineprijs op record

Benzine en diesel bereikten een recordniveau, met respectievelijk 1,85 en 1,77 euro per liter. Intussen staat de prijs van ruwe olie maar op de helft van zijn recordniveau. Hoe komt dat?

Lees verder

Brusselse politie blij met bodycams: 'Gevoel dat interventies minder escaleren'

In de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene gebruiken 280 politiemensen sinds midden oktober een bodycam. 'We hebben de indruk dat politie-interventies kalmer verlopen', zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse.

Lees verder

Brigitte Bardot veroordeeld tot 20.000 euro boete voor racistische uitspraken

De Franse actrice en dierenactiviste Brigitte Bardot is donderdag veroordeeld tot een boete van 20.000 euro voor racistische uitspraken aan het adres van de inwoners van La Réunion, een Frans overzees departement ten oosten van Madagaskar.

Lees verder

Podcasttips | Leidt een onopgeloste moord in Zuid-Holland naar Suriname?

NRC-journaliste Anna Korterink botst op geheime documenten in het archief van haar vader. Het tweede seizoen van Power neemt de erfenis van Playboy onder de loep. The wetsuitman jongleert met waargebeurde feiten in een bekroonde theatertekst.

Lees verder

Zelfs in rust blijft Vivaldi licht ontvlambaar

Het blijft gisten in de Vivaldi-regering, zelfs nu de herfstvakantie gedomineerd wordt door de Vlaamse klimaatdiscussie en de klimaattop in Glasgow. Hoe lang blijft dat nog houdbaar?

Lees verder

Het geluk van het rapen

Nog op zoek naar inspiratie voor deze vakantie? We selecteren voor u de meest herfstige tips uit De Standaard Magazine. Vandaag neemt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee ons mee op schattenjacht.

Lees verder

Personeel Fedasil staakt opnieuw wegens gebrek aan opvangplaatsen

Het personeel van het Klein Kasteeltje staakte donderdagochtend opnieuw om de hoge werkdruk en de overbevolking aan te klagen. Dat schrijft Bruzz.

Lees verder

Kaneelbroodjes

Speciaal voor de herfstvakantie bundelen we de gezelligste recepten uit De Standaard Magazine opnieuw. Vandaag: de kaneel-kardemombroodjes van bakexperte Barbara Serulus.

Lees verder

Rusland zet Nederlandse correspondent het land uit

Moskou heeft de verblijfsvergunning van Volkskrant-journalist Tom Vennink ingetrokken wegens 'administratieve overtredingen'. Hij deed sinds 2015 verslag vanuit Rusland.

Lees verder

Honderden spreeuwen rusten uit op vissersboot in Noordzee

Tijdens de trek naar het zuiden vliegen elk jaar grote aantallen spreeuwen door Nederland, een natuurfenomeen waarvan een Nederlandse visser van dichtbij getuige is geworden. Op zo'n 300 kilometer ten noorden van het Waddeneiland Schiermonnikoog in de Noordzee kwamen wel honderden spreeuwen met veel gekwetter op de vissersboot uitrusten. Bekijk de bijzondere beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Fuse beëindigt samenwerking medewerkers na ongepaste reactie bij meldingen van aanranding

De Brusselse discotheek Fuse heeft de samenwerking stopgezet met enkele medewerkers naar aanleiding van getuigenissen van seksueel geweld waarbij het personeel verkeerd gereageerd zou hebben.

Lees verder

Europees geneesmiddelenagentschap zet coronapil in de startblokken

Europese landen zouden de covidpil van MSD al kunnen gebruiken nog voor de hele goedkeuringsprocedure bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is afgerond. Dat zegt het EMA donderdag.

Lees verder

Peking razend om bezoek van EU-delegatie aan Taiwan

Enkele Europarlementsleden wilden Taiwan een hart ­onder de riem steken, nu China de dreiging tegen 'zijn provincie' opvoert.

Lees verder

Hoofdarts UZ Gent: 'Covid is voor ons geen geprivilegieerde zorgcategorie meer'

In het UZ Gent worden niet langer principieel bedden vrijgehouden op intensieve zorg voor covid-patiënten, zegt hoofdarts Frank Vermassen.

Lees verder

Met deze maatregelen trekt Zuhal Demir naar Glasgow

De Vlaamse regering schroeft haar klimaatambitie op van 35 naar 40 procent minder uitstoot tegen 2030, zo meldt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op Twitter. Vlaams minister van milieu Zuhal Demir (N-VA) beloofde enkel met een akkoord onder de arm naar de klimaattop in Glasgow te vertrekken.

Lees verder

Federale politie wil kunnen flitsen tot 350 km per uur

De federale politie heeft bij de FOD Economie een dossier ingediend om de ­homologatie van flitscamera's aan te passen. Dat zou het ­mogelijk moeten maken om snelheidsduivels te flitsen die harder rijden dan 300 km per uur, wat nu nog niet kan.

Lees verder

AA Gent vergeet het af te maken en blijft steken op gelijkspel tegen Partizan Belgrado

AA Gent heeft in eigen huis 1-1 gelijkgespeeld tegen Partizan Belgrado. De Buffalo's waren de betere ploeg en zagen in de eerste helft twee doelpunten afgekeurd worden. Een knap afstandsschot van Urosevic (ex-OHL) bracht de thuisploeg in de tweede helft in moeilijke papieren, maar Gent knokte terug. Tissoudali maakte de verdiende gelijkmaker. Gent blijft zo leider in groep B in de Conference League.

Lees verder

Genk bezorgt groepsleider West Ham eerste puntenverlies in Europa League

Racing Genk heeft donderdag op de vierde speeldag van de groepsfase van de Europa League 2-2 gelijkgespeeld tegen West Ham United. De Limburgers kwamen al vroeg op voorsprong dankzij een goal van Joseph Paintsil (5'), maar Said Benrahma (59' en 82') draaide na rust het scoreverloop helemaal om. In het slot redde Genk dankzij een eigen doelpunt van Tomas Soucek (88') toch nog een punt.

Lees verder

Europa League | Dries Mertens scoort zijn eerste van het seizoen, makkelijke zege voor Jason Denayer

Naast Genk en Antwerp FC kwamen nog een pak interessante ploegen in actie in de Europa League. Dries Mertens scoorde in Polen eindelijk zijn eerste van het seizoen. Het was 6,5 maanden geleden dat hij de netten nog eens deed trillen.

Lees verder

Slecht wijnjaar voor Europa en vooral Frankrijk

Er is dit jaar erg weinig wijn geproduceerd. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw (OIV). De drie Europese wijnlanden bij uitstek, Italië, Spanje en Frankrijk, kregen te maken met ongunstige weersomstandigheden.

Lees verder

Demir met 'realistisch ambitieus' plan naar klimaattop in Glasgow

Na een erg stroeve bevalling beslist Vlaanderen om zijn uitstoot tegen 2030 met 40 in plaats van 35 procent te verminderen. Minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) verwacht geen populariteitsprijs. 'We doen wat we moeten doen.'

Lees verder

Zwak Antwerp wordt nog voor rust uitgeteld door Fenerbahçe

Een onverwacht vroege aftocht dreigt voor Antwerp. Hoewel verliezen in de return tegen Fenerbahçe absoluut uit den boze was, ging de Great Old na een dramatische eerste helft met zware 0-3 cijfers onderuit. Behoudens een mirakel mag Antwerp na de bekeruitschakeling ook een kruis maken over Europees voetbal na Nieuwjaar. Zo stijgt de druk op coach Brian Priske en dat met de topper tegen Anderlecht in het verschiet.

Lees verder

Trein rijdt in op migranten in Calais: dode en gewonden

In het Noord-Franse Calais is donderdagavond een regionale trein ingereden op een groep migranten die zich op de sporen bevonden. Er vielen één dode en drie gewonden, aldus zender France bleu. Er zouden zich zowat vijftig mensen op de sporen hebben bevonden.

Lees verder

Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC lijdt historisch verlies bij lokale verkiezingen

In Zuid-Afrika heeft het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) een historisch verlies geleden bij de recente gemeenteraadsverkiezingen. Voor het eerst sinds 1994 behaalde de partij minder dan de helft van de stemmen, zo maakte de kiescommissie donderdag bekend.

Lees verder

Airbnb ziet herstel aantal reizen versnellen

Woningverhuurplatform Airbnb heeft in het derde kwartaal van 2021, ondanks nieuwe reisrestricties door de deltavariant, recordinkomsten gerapporteerd die de schattingen van analisten overtroffen.

Lees verder

Alleen nog elektrisch rijden - gaat ons dat echt lukken?

Dat het wagenpark groener moet, weten we. Maar de Vlaamse regering lijkt van plan om een paar versnellingen hoger te schakelen. Binnen een paar jaar zouden enkel nog elektrische wagens verkocht mogen worden.

Lees verder

VN-Veiligheidsraad bespreekt vrijdag situatie in Ethiopië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om de situatie in Ethiopië te bespreken. De voorbije weken escaleerde daar het conflict tussen de regering en de rebellen.

Lees verder

Waarom is benzine zo duur als ruwe olie goedkoop is?

Een vat ruwe olie is de helft goedkoper dan in 2008. Toch slaan de prijzen voor benzine en diesel alle records. Hoe komt dat?

Lees verder

Soedanese legerchef beveelt vrijlating ministers en belooft regering

In Soedan heeft de baas van het leger, generaal Abdel Fattah al-Burhane, donderdag de vrijlating bevolen van de vier ministers die op de dag van de staatsgreep van 25 oktober werden opgepakt. Het nieuws volgde enkele uren na de aankondiging van het leger dat de vorming van een regering 'imminent' was.

Lees verder

Aantal covid-patiënten in het ziekenhuis blijft fors oplopen

Het aantal covid-patiënten in het ziekenhuis blijft fors stijgen, zo blijkt vrijdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Er liggen momenteel 364 patiënten op intensieve zorg.

Lees verder

Arbeidshof van Brussel kampt met 'onoplosbare' achterstand

Het arbeidshof van Brussel, dat geschillen tussen werknemers en werkgevers behandelt, zit in een impasse als gevolg van een meer dan tien jaar oude achterstand en de gevolgen van de coronacrisis.

Lees verder

Moderne vijfkamp laat paardrijden vallen na Olympische Spelen in Parijs

De moderne vijfkamp gaat na de Olympische Spelen van 2024 hervormen. De UIPM, de internationale organisatie achter de sport, kondigde aan dat na de Spelen in Parijs het paardrijden in de discipline zal vervangen worden door een andere sport. Welke sport dat zal worden, is nog niet bekend.

Lees verder