Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 18 november 2021

“Netflix en co zullen meer moeten meebetalen voor Vlaamse fictie”

HLN
"Netflix en co zullen meer moeten meebetalen voor Vlaamse fictie"
Netflix, Amazon en andere grote streamingdiensten moeten sinds 2019 financieel bijdragen aan de productie van Vlaamse films en tv-series. De Vlaamse regering wil die bijdrage nog verhogen. Daarvoor waren streamingdiensten niet verplicht hun steentje bij te dragen, terwijl ze sterk concurreren met kabeldistributeurs zoals Telenet en Proximus.
Lees verder

OPROEP. Ouders gezocht die over de opvoeding van hun kroost willen vertellen
Voor de reeks 'Mijn Kind' in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws zoeken we veel mama's en papa's die het in een interview willen hebben over de opvoeding die ze hun kinderen geven. We hebben het over huisregels en afspraken rond schermgebruik, bedtijd… over de mooie en de moeilijke momenten. Elk type gezin komt in aanmerking voor deze reeks, zeker ook alleenstaande ouders, nieuw samengestelde gezinnen, 'oude' ouders, adoptieouders, ouders van hetzelfde geslacht, tienerouders, ouders met elk een verschillende etnische achtergrond… Interesse? Stuur dan een mail waarin je je gezin kort voorstelt naar info@katrienschrijft.be.
Lees verder

Een van de gevaarlijkste paddenstoelen ter wereld rukt op, ook in ons land
Het paddenstoelenseizoen breekt aan en dit jaar doen natuurliefhebbers opvallend vaak melding van een bijzonder ongewone soort. De groene knolamaniet lijkt namelijk op een champignon, maar is een van de giftigste paddenstoelen ter wereld. Waar komt de plotse opmars van de gevaarlijke zwam vandaan?
Lees verder

Shirts veilen voor het goede doel: gedragen truitjes van Ronaldo, De Bruyne en Mbappé al duizenden euro's waard
U heeft ze voor de interlandperiode misschien wel gespot op de shirts van Cristiano Ronaldo en Kevin De Bruyne: de rode klaproos, in het Engels 'poppy' genoemd. De Premier League veilt die bewuste shirts nu om de Royal British Legion te steunen. En wat blijkt? De truitjes zijn al duizenden euro's waard.
Lees verder

Gent wordt jongerenhoofdstad in 2024: "Jongeren zijn de stad, laat hen aan het stuur"
Gent krijgt in 2024 de titel 'Europese Jongerenhoofdstad'. De Arteveldestad haalde het van Lviv in Oekraïne, Veszprèm in Hongarije en Chisinau in Moldavië. Gent kon de jury overtuigen met een dossier op basis van bijdragen van Gentse jongeren zelf en van het Gentse middenveld.
Lees verder

'Call of Duty: Vanguard' brengt geliefde map Shipment terug
'Call of Duty'-fans mogen zich alvast in de handen wrijven, want één van de meest geliefde maps uit de franchise maakt een terugkeer in de nieuwste titel 'Call of Duty: Vanguard'.
Lees verder

ASSISEN. "Ik vrees dat je zult evolueren naar een gefrustreerde moslimextremist": openbaar aanklager bijzonder hard voor Ramzes Takaev (48)
"Ik ben bang dat we ooit een monster zonder waarde zullen loslaten in de samenleving." Openbaar aanklager Tom Janssens heeft in z'n requisitoir hard uitgehaald naar Ramzes Takaev (48) en bij uitbreiding ook naar alle Oost-Europese criminelen. "Dat de laatste maanden veel met messen wordt gestoken in het uitgaansleven is een erfenis van de Oostblokkers", foeterde hij. Volgens het Openbaar Ministerie sloeg de beschuldigde Pascal Bauwens (40) dood voor z'n geld en drugs.
Lees verder

Ben jij 'skeer'? Zeeman lanceert nieuwe collectie als statement tegen dure merkkledij
Na hun opzichtige sokken en de eau de parfum lanceert Zeeman nu een nieuwe SKEER-collectie. Dit doen ze voor iedereen die geen dure merkkleding nodig heeft. Zeeman werkte samen met de Rotterdamse rapper Hef Bundy. "Geluk zit niet in dure spullen."
Lees verder

VACATURE. HLN zoekt social media journalist
HLN en VTM NIEUWS zijn op zoek naar een social media journalist die verhalen kan vertalen naar social mediaplatformen. Lijkt deze vacature op jouw lijf geschreven? Solliciteer dan nu.
Lees verder

Poetin beschuldigt westerse landen ervan spanningen in Oekraïne in de hand te werken
De Russische president Vladimir Poetin beschuldigt de westerse landen ervan dat ze de spanningen in Oekraïne en de Zwarte Zee in de hand werken. Hij hekelde donderdag vluchten van "strategische bommenwerpers" nabij de Russische grens.
Lees verder

Zangeres Sophia Urista biedt excuses aan nadat ze op een fan plast tijdens concert: "Ik ben te ver gegaan"
De leadzangeres, Sophia Urista, van muziekband 'Brass-Against' verontschuldigt zich nadat ze tijdens hun optreden op een concertganger plaste. Dat gebeurde vorig weekend op het rockfestival 'Welcome to Rockville' in Florida. Een aantal fans filmden de gebeurtenis.
Lees verder

Coronaveilig alternatief voor Rode Neuzen Dag On Tour, met muziek à volonté en live reportages
Door de nieuwe coronamaatregelen kan ook de Rode Neuzen Dag On Tour in z'n huidige vorm niet doorgaan. De actie, die zich al jarenlang inzet voor de weerbaarheid van jongeren, zou normaal Vlaanderen doorkruisen tussen 20 en 25 november, maar de pandemie gooit roet in het eten. In de plaats komt er een coronaproof alternatief, waarbij muziek en verbindende verhalen centraal staan. De actie focust dit jaar op de belangrijke rol van leerkrachten.
Lees verder

Verplichte vaccinatie voor iedereen? "Enkel Indonesië, Micronesië, Tadzjikistan en Turkmenistan doen dat"
De PS-fractie heeft in de Kamer het standpunt van voorzitter Paul Magnette herhaald dat het coronavaccin voor iedereen verplicht zou moeten worden. Premier Alexander De Croo sloeg de deur daarvoor echter zo goed als dicht. "Slechts vier landen in de wereld verplichten de vaccinatie: Indonesië, Micronesië, Tadzjikistan en Turkmenistan."
Lees verder

"Coming in haute": Lily Collins kondigt releasedatum van tweede seizoen 'Emily In Paris' aan
In september maakte Netflix bekend dat het tweede seizoen van 'Emily In Paris' dit najaar nog zou verschijnen én de streamingdienst heeft zich aan zijn woord gehouden. Lily Collins (32), leading lady van de populaire reeks, maakte op donderdag de exacte releasedatum bekend.
Lees verder

Ook Slovakije voert lockdown in voor ongevaccineerden
Slovakije voert vanaf maandag een lockdown in voor mensen die nog geen coronavaccinaties hebben gehad. Premier Eduard Heger heeft op televisie gezegd dat strengere maatregelen nodig zijn vanwege de opleving van het coronavirus en de toenemende druk op de ziekenhuizen.
Lees verder

ING België sluit volgend jaar vijftigtal kantoren
De grootbank ING wil volgend jaar een vijftigtal kantoren in ons land sluiten. Dat meldt De Tijd. ING België heeft ongeveer 405 kantoren, daarvan zou de bank er 55 willen schrappen. ING zou volgens De Tijd willen investeren in grotere kantoren. Zo klaagt het personeel al langer over een te hoge werkdruk en een onderbemanning van de kantoren. Ook het veranderende klantengedrag ligt aan de basis van de maatregel. Belgen bankieren steeds meer digitaal en op afstand. Door de nieuwe beslissingen zouden er echter geen jobs verloren gaan.
Lees verder

Spotify komt met gloednieuwe karaokefunctie
Wie voortaan wil meebrullen met songteksten, kan dat nu doen via Spotify. De streamingdienst heeft sinds vandaag een gloednieuwe functie waarmee je de tekst op het scherm kan volgen, terwijl er een nummer afspeelt. In enkele landen was de functie al beschikbaar, maar nu dus wereldwijd én bij ons.
Lees verder

ASSISEN. Tamara wilde sterven. Zoontje Ryan (6) moest met haar mee
Op kerstavond 2018 zitten ze nog met z'n drieën gezellig rond de tafel, Tamara Nuijts (38), haar ex Stefan Coemans en hun zoontje Ryan. Ze eten een stukje en spelen gezelschapsspelletjes. Twee dagen later vindt Stefan zijn zoontje naakt en gewurgd in de gang. Zijn ex staat deze week terecht op beschuldiging van moord.
Lees verder

Nederlands Openbaar Ministerie vervolgt ex-Ajax-speler Quincy Promes voor poging tot doodslag op eigen neef
Hij speelde in juni van dit jaar nog op het EK voetbal, nu dreigt voor hem een gevangenisstraf van enkele jaren. Het Nederlands Openbaar Ministerie heeft besloten om topvoetballer Quincy Promes (29) te vervolgen voor poging tot doodslag op zijn eigen neef.
Lees verder

Komt er snel een covidpil voor ons allemaal?
Na de vaccins: de eerste medicijnen tegen het coronavirus worden uitgerold. Begin deze maand gaf het Verenigd Koninkrijk als eerste groen licht voor een coronapil. Amerika volgt nu: 10 miljoen pillen zouden er binnenkort worden verdeeld, goed voor zo'n 4,5 miljard euro. Mogen ook wij stilaan een bezoek aan de apotheker inlassen? "Het is absoluut realistisch dat we binnenkort een beroep kunnen doen op deze medicijnen", verklaart viroloog Johan Neyts.
Lees verder