Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 10 november 2021

Meghan Markle geeft eerste tv-interview sinds Oprah: “Ik bemoei me helemaal niet met de politiek”

HLN
Meghan Markle geeft eerste tv-interview sinds Oprah: "Ik bemoei me helemaal niet met de politiek"
Meghan Markle (40), de hertogin van Sussex, heeft haar eerste tv-interview gegeven sinds haar veelbesproken gesprek met Oprah Winfrey. Daarin had ze het voor het eerst over de recente kritiek over haar zogenaamde 'politieke agenda' en gaf ze een update over haar mentale gezondheid.
Lees verder

Hoe zwart kleurt Piet nog in Vlaanderen? Wij hielden de rondvraag bij de blijde intrede van Sinterklaas en zijn gevolg
Pikzwart. Met krulhaar. En felrode lippen. Het stereotype beeld van de helper van Sinterklaas was afgelopen weekend weer helemaal terug in Aalst, bij de blijde intrede van de heilige man en zijn gevolg. En dat is opvallend, want in Nederland woedt de discussie nog steeds heel fel. Ligt Vlaanderen er dan niet meer wakker van? Neemt de grote kindervriend roetpieten mee of krijgt hij carte blanche? En welke afspraken worden er gemaakt? Wij hielden een rondvraag in enkele grote steden.
Lees verder

Een smartphone met 5G hoeft niet duur te zijn: deze toestellen kosten minder dan 250 euro
Razendsnel mobiel internetten, wie wil dat nu niet? Helaas zijn 5G-smartphones vaak nog duur. Of niet? Frank Everaardt van Hardware.info zocht, vond en testte drie toestellen die ongeveer 200 euro kostten.
Lees verder

"Besmette teken veroveren vanuit het oosten de rest van Europa": welke vaccins neem je best voor je op reis vertrekt?
Nu er weer verre reizen geboekt worden nadat we met velen zijn thuisgebleven tijdens corona, trekt ook de vraag naar reisvaccins weer aan. De spuitjes tegen tetanus en hepatitis zijn klassiekers, maar hoe zit het met het gloednieuwe malariavaccin? En zijn er nog meer ziektes waartegen we ons kunnen wapenen? "Steeds vaker dragen teken ziektes over in Europa. En ook hoogteziekte wordt enorm onderschat", waarschuwt prof. Steven Callens van UGent.
Lees verder

Lois Openda, speerpunt van de beloften in EK-kwalificatie: "Ik hoopte op een selectie voor de Rode Duivels"
Loïs Openda (21). Als er iemand is op wie bondscoach Jacky Mathijssen de komende twee matchen rekent, is hij het wel. Als er tegen Turkije en Schotland gescoord moet worden, zijn alle ogen op hem gericht, maar de Club Brugge-huurling is zelfzeker. "Ik kan wel om met die druk."
Lees verder

"Ook voor een reis in Europa kijk je best na of je geen extra vaccin nodig hebt": expert over de meest voorkomende ziekten in vakantieoorden
Nu er weer verre reizen geboekt worden nadat we met velen zijn thuisgebleven tijdens corona, trekt ook de vraag naar reisvaccins weer aan. De spuitjes tegen tetanus en hepatitis zijn klassiekers, maar hoe zit het met het gloednieuwe malariavaccin? En zijn er nog meer ziektes waartegen we ons kunnen wapenen? "Steeds vaker dragen teken ziektes over in Europa. En ook hoogteziekte wordt enorm onderschat", waarschuwt prof. Steven Callens van UGent.
Lees verder

Antetokounmpo en Bucks knopen weer aan met zege
Milwaukee heeft afgelopen nacht in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie NBA de overwinning behaald tegen Philadelphia (118-109). Giannis Antetokounmpo was de grote uitblinker bij de Bucks met 31 punten en zestien rebounds.
Lees verder

The Killers zakken af naar Rock Werchter
Rock Werchter voegt vandaag weer een naam toe aan de line-up voor de editie 2022. The Killers zakken op zondag 3 juli af naar het Festivalpark. De avontuurlijke indierockers uit Las Vegas voegen zich bij andere topartiesten die eerder al werden aangekondigd, zoals Red Hot Chili Peppers.
Lees verder

Niet je lichaamstaal, maar je hartslag bepaalt of je je aangetrokken voelt tot iemand
Waarom voel je met de ene persoon een romantische klik, en met de andere absoluut niet? Een nieuwe studie toont aan dat dat alles te maken heeft met je hartslag. Niet je mooie ogen of leuke lach doen een ander voor je vallen. Wel het vermogen van jullie harten om op hetzelfde tempo te kloppen. Romantisch hé?
Lees verder

Tiental vluchtelingen doorbreekt grens tussen Polen en Wit-Rusland, Duitsland roept op tot extra sancties: "EU kan niet worden gechanteerd"
In de nacht van dinsdag op woensdag zijn verschillende groepen migranten erin geslaagd om de grens tussen Wit-Rusland en Polen over te steken. Dat meldt het Poolse persagentschap PAP. Intussen pleit Duitsland voor sancties tegen iedereen die betrokken is bij de smokkel van migranten naar Wit-Rusland. "Niemand mag ongestraft deelnemen aan de onmenselijke activiteiten van president Aleksander Loekasjenko", aldus de ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas deze nacht.
Lees verder

Football Talk. Zulte Waregem moet 3.000 euro boete betalen na pyrogebruik
Zulte Waregem moet na de incidenten met supporters in de thuismatch tegen Antwerp een boete van 3.000 euro betalen. Dat heeft het Disciplinair Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) beslist.
Lees verder

HET DEBAT. Moet telewerk opnieuw verplicht worden?
Viroloog Steven Van Gucht vindt de huidige aanbeveling tot telewerk te vrijblijvend. Volgens hem is het een van de meest effectieve maatregelen. Hij verwacht dat het een belangrijk thema zal worden op het volgende Overlegcomité op 19 november. Wat denk jij? Moet telewerk opnieuw verplicht worden? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts en enkele politici ervan vinden.
Lees verder

Vluchtelingencrisis aan grens Polen met Wit-Rusland: "Poetin en Erdogan drukken op Europa's achilleshiel"
Europa wordt met een nieuwe vluchtelingencrisis geconfronteerd nu Polen een grensovergang met Wit-Rusland sluit. Het Wit-Russische leger brengt uit wraak voor Europese sancties duizenden vluchtelingen en transmigranten samen aan de Poolse grens, van waar die Duitsland hopen te bereiken. Polen vreest voor een gewapend conflict en wil een muur bouwen, Duitsland vindt dat Europa daarbij moet helpen. Intussen zijn er aanwijzingen dat Russisch president Poetin en zijn Turkse collega Erdogan migranten uit Turkije naar de Europese grenzen brengen om zo druk op de Unie te zetten.
Lees verder

Nog geen job na je studies? Zo lang moet je wachten op een uitkering
Ben je de voorbije zomer afgestudeerd maar heb je nog geen geschikte job gevonden? Frustrerend op verschillende vlakken, niet in het minst omdat je je harde labeur op de schoolbanken niet meteen verzilverd ziet. Kan je ter compensatie een uitkering aanvragen, ook al heb je dus nog niet gewerkt? Jobat.be somt je rechten op.
Lees verder

Wout Bru krabbelt samen met zijn Natassia weer recht na overstromingsellende: "Onze qualitytime is heilig, wat er ook gebeurt"
Vierenhalf miljoen euro aan schade. Wout Bru (52) wordt er niet vrolijk van als hij terugdenkt aan hoe de overstromingen afgelopen zomer hebben huisgehouden in 'zijn' Durbuy. "Het enige dat we kunnen redden hebben is de wijn." Gelukkig kon hij rekenen op zijn vriendin Natassia (29) en dochter Aimée (1), die in Antwerpen wonen: "Maar verhuizen naar Durbuy is geen optie", zegt Natassia.
Lees verder

Minister De Sutter breidt platform over 5G uit: "Het bundelt wetenschappelijke studies"
Minister voor Telecom Petra De Sutter (Groen) breidt het platform 'over5G.be' uit. Daarmee wil ze nepnieuws over 5G tegengaan. "Dit platform bundelt wetenschappelijke studies over 5G. Als mensen bezorgd zijn, biedt dit platform een antwoord", aldus de minister.
Lees verder

Van een filmpje meepikken tot snookeren: in deze super-de-luxechalet met zicht op de vallei van de Mont Blanc verveel je je geen seconde
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een chalet in de Franse Alpen.
Lees verder

Vlaanderen telt 72.067 openstaande vacatures, een nieuw record
In oktober werden er bij de VDAB 36.255 vacatures aangemeld, 43 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De stijging van de afgelopen maanden zet zich dus nog altijd door. Maar tegelijk blijft ook het aantal openstaande vacatures, met ruim 72.067 eind oktober, ongezien hoog. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Op een jaar tijd gaat het bijna om een verdubbeling van het aantal openstaande vacatures.
Lees verder

Vrouwen worden bijna 2 keer per week geïntimideerd op straat: Dina Tersago, Gloria Monserez en 100 vrouwen deden de test in 'Ze Zeggen Dat'
Ze zeggen dat vrouwen zich niet veilig voelen als ze alleen over straat moeten. Maar klopt dat ook? En hoe vaak worden vrouwen geïntimideerd? Dina Tersago, Gloria Monserez en 100 andere vrouwen doen donderdag 11 november om 20u35 de test in 'Ze Zeggen Dat': "Er zijn cijfers maar we zien ook dat er weinig concrete aangiftes zijn. Het is dus moeilijk om te weten hoe vaak het nu echt gebeurt", vertelt experte Julia Day van Sensoa.
Lees verder

Diesel opnieuw duurder vanaf morgen: record van 1,791 euro per liter
De stijging van de dieselprijs blijft zich voortzetten. Vanaf morgen kost een liter diesel (B7) aan de pomp maximaal 1,791 euro. De stijging met 2,3 eurocent levert een nieuwste recordprijs voor de brandstof op.
Lees verder