Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 27 november 2021

LIVE. “Vakantiehuisje huren met vrienden mag, maar maximum met 15” - Covid-pil minder effectief dan gedacht

HLN
LIVE. "Vakantiehuisje huren met vrienden mag, maar maximum met 15" - Covid-pil minder effectief dan gedacht
Om de alsmaar stijgende coronacijfers een halt toe te roepen, besliste het Overlegcomité gisteren om een rist strengere maatregelen in te voeren. Ondertussen maakt de wereld zich ook zorgen om de nieuwe omicron-variant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika en nu ook in ons land werd aangetroffen. Die variant zou mogelijk besmettelijker zijn dan de deltavariant. Een aantal landen hebben de maatregelen voor Belgische reizigers al verstrengd. De laatste ontwikkelingen lees je hier in onze liveblog.
Lees verder

Zo wil Dirk Ramaekers de boosters boosten: "Prikken op alle fronten: in de vaccinatiecentra, bij de apotheek en zelfs op de werkvloer"
Meer en sneller boosters zetten. Dat is volgens premier De Croo één van de basiselementen in de strijd tegen het virus. Niet dat er al een datum is waarop u de mouw weer mag opstropen: de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid beslist pas zaterdag over de kalender. Maar Dirk Ramaekers van de Taskforce Vaccinatie heeft zijn planning klaar. "We gaan extra lijnen openen in de vaccinatiecentra, zij kennen de muziek. Maar ook apothekers zullen vaccineren, bij grote bedrijven willen we zelfs prikken op de werkvloer".
Lees verder

INTERVIEW. Leandro Trossard over Genk, Clement en de Duivels: "De Ketelaere, daar wordt in Engeland niet over gesproken hoor"
Zijn golven, zijn pier, zijn strand, zijn krijtrotsen. Brighton inspireert artiesten in hun vak. Charles Dickens, Fatboy Slim, Nick Cave en een krijtkopje. In de humeurige Engelse badstad is Leandro Trossard (26) helemaal open gebloeid. Een interview met een Rode Duivel over zijn getijden, Genk, de vorm van 'concurrent' Eden Hazard en zijn mentor Philippe Clement: "Af en toe mag er eens een schoen door de kleedkamer vliegen."
Lees verder

Carl Devos. Coronawoede kan een brandversneller worden voor een perfecte storm in 2024: de ruk naar radicalisme
Woensdag werd de eerste 'zwarte zondag' dertig jaar. Dat ging verloren in de coronachaos. Die vormt misschien ideale potgrond voor de grootste zwarte zondag ooit in 2024. Ondanks vaccinatie is het leven weer ingesnoerd. Het lijkt uitzichtloos. Het beleid mislukt. De ene dag klinkt dat we koelbloedig nieuwe maatregelen moeten volgen, daags nadien is er paniek en is het alle hens aan dek. Nochtans passeerden cijfers al lang in dezelfde galop. De uitleg: de modellen zaten ernaast, mensen volgen de regels niet. Misschien. Maar vooral: het beleid was weer te traag. Er was geen Overlegcomité meer voor januari voorzien. Eerst was de boosterprik niet nodig, nu kan die niet snel genoeg. Velen zijn (het) moe, zeker dat gejojo. Het draagvlak neemt af, ook onder gevaccineerden. Men verwijt de politiek deze coronacatastrofe. Niet onlogisch, gezien de immense impact van politiek de afgelopen jaren.
Lees verder

Kompany rekent vanavond op wekenlang genegeerde Refaelov om tij te keren
Het heeft er alle schijn van dat Lior Refaelov (35) voor het eerst sinds een maand titularis is. De Gouden Schoen is erop gebrand om zich te tonen: hij begrijpt niet dat hij wekenlang bankzitter was.
Lees verder

OVERZICHT. Gemiddeld meer dan 17.000 besmettingen per dag en bijna 3.500 patiënten in het ziekenhuis
Het gemiddelde aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in ons land blijft toenemen en stijgt vandaag met 42 procent naar 17.151. Maandag is nu officieel een nieuw record geregistreerd: toen raakten 25.536 landgenoten besmet en dat waren er nooit eerder zo veel. Het aantal hospitalisaties stijgt met 34 procent naar meer dan 300 per dag. Er liggen nu bijna 3.500 mensen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Wat doe je bij een miskoop? Expert geeft advies over je rechten als je elektrotoestellen koopt op Black Friday
Tijdens Black Friday zal de verkoop van elektronica opnieuw pieken. Een miskoop valt daarbij nooit uit te sluiten. Kan je het toestel dan zomaar terugsturen, of zijn er zaken waarop je moet letten tijdens Black Friday? Techexpert Frank Everaardt en Simon November van Test Aankoop geven advies: "Je bent niet verplicht om te zeggen waarom je iets terugstuurt."
Lees verder

Louwagie waarschuwt voor gevolgen van taxshift: "Zelfs Ajax kan het niet met eigen jeugd"
Michel Louwagie (65) maakt zich grote zorgen om de taxshift in het Belgisch voetbal. De manager van AA Gent vreest dat de Belgische clubs straks Europees de dieperik ingaan, met niet alleen sportieve, maar ook economische gevolgen. Louwagie vraagt de overheid om een visie op topsport. En merkt op: "Binnen ons fiscaal en gerechtelijk stelsel zijn er nog tal van andere gelijkaardige gunstregimes, die blijkbaar niet in vraag gesteld worden. Denk maar aan zelfstandigen en bedrijfsleiders, die ook geen sociale bijdragen meer betalen op een bruto-inkomen boven de 89.000 euro."
Lees verder

Ook al moet ze opboksen tegen Nederlands overwicht: waarom Amy veel kans maakt om het nieuwe K3'tje te worden
Wie volgt Klaasje op? Op die prangende vraag krijgen we vanavond een antwoord. Onze K3-expert Jan Ruysbergh, die de wedstrijd op de voet volgt, ziet dat de kaarten zo geschud zijn dat één kandidate in pole position is geschoven: de Vlaamse Amy Courtens (25). Hij legt uit waarom Amy het meeste kans maakt en waarom Studio 100 er niet rouwig om zal zijn als K3 opnieuw een volledig Vlaamse bezetting krijgt.
Lees verder

Een duidelijk afgetekende winnaar: dit meisje wordt volgens u het nieuwe K3'tje
Wie wordt het nieuwe K3'tje? Vanavond komen we officieel te weten wie de Nederlandse Klaasje mag opvolgen, maar als het aan u ligt, neemt Amy die rol over. U stemde namelijk massaal op onze poll, met een duidelijke winnaar tot gevolg.
Lees verder

Kans op eerste (smeltende) sneeuw in Vlaanderen, tot 10 centimeter sneeuw in de Ardennen
In het westen van het land en in de streken nabij de Franse grens wordt het vandaag wisselend tot zwaarbewolkt met kans op lokaal wat lichte regen of (smeltende) sneeuw die eventueel zou kunnen blijven liggen. In de rest van het land is de kans op regen of sneeuw minder groot en blijft het overwegend droog bij maxima tussen 0 graden in de Ardennen en 5 graden aan zee. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Kamal Kharmach: "Ik ben benaderd door Sharia4Belgium"
Komiek Kamal Kharmach (30), die dit jaar voor de derde keer de eindejaarsconference voor zijn rekening zal nemen, vertelt in Gazet van Antwerpen dat hij benaderd werd door Sharia4Belgium. "Ik was mondig, dus hadden ze een job als woordvoerder voor mij in gedachten."
Lees verder

Ruim zestig besmette passagiers op aankomende vluchten uit Zuid-Afrika in Nederland
In Nederland hebben 61 passagiers van twee vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, positief getest op Covid-19. Of het ook om de nieuwe omicronvariant gaat, is nog niet duidelijk.
Lees verder

Weekendtips voor een Belgische herfst op z'n best: Royaal genieten in Roeselare en 4 andere manieren om zalig te ontspannen
Volgens het weerbericht staan er ons een paar druilige dagen te wachten. Belgische herfst op z'n best, dus. Gelukkig zijn er genoeg opties om aan de regendruppels te ontsnappen. Ontdek alle troeven van Roeselare tijdens de NINA & The city dagen of wordt helemaal zen in de pas geopende luxeparfumerie van Parfuma. Blijf je liever thuis? Neem er een goed boek bij en kom helemaal tot ontspanning. Relax!
Lees verder

Achter de schermen van 'De Bende van Jan de Lichte': "Die postkoets was al duur, die vier paarden ervoor ook"
'De Bende van Jan de Lichte' is een straffe fictiereeks op Streamz vol spectaculaire scènes. In de exclusieve behind the scenes, te bekijken op VTM GO, vertellen cast, crew en figuranten je hoe de reeks tot stand kwam. "Ik had niet door dat er na x aantal vallen bijbetaald moest worden."
Lees verder

PROMOJAGERS SUPERTIP. Dit zijn tien Black Friday-deals die je dit weekend niet mag missen
Het was gisteren Black Friday en het kortingsfeest gaat nog het hele weekend door. Dat meldt Gunther Devisch van Promojagers België. Speciaal voor de lezers van HLN selecteerde hij tien van de beste deals die je op dit moment kan doen.
Lees verder

Archeologen vinden mummie van 800 jaar oud in Peru: "Volledig vastgebonden met touwen"
Onderzoekers hebben in Peru een mummie gevonden die minstens 800 jaar oud is. De gemummificeerde restanten werden gevonden aan de rand van de hoofdstad Lima. Door middel van koolstofdatering willen de onderzoekers vaststellen hoe oud de mummie precies is.
Lees verder

Van oortjes tot smartwatch: expert tipt zijn favoriete gadgets voor Cyber Monday
Wie Black Friday miste, krijgt maandag een herkansing met Cyber Monday: opnieuw een dag boordevol kortingen. Het ultieme moment dus om de gadgets die nog op je verlanglijstje prijken in huis te halen. Frank Everaardt, hoofdredacteur van Tweakers.net, selecteert alvast zijn favoriete items.
Lees verder

Diëtiste Sanne Mouha test sinterklaassnoep: "Alle soorten suiker zijn hierin verwerkt. Een beetje te veel van het goede als je het mij vraagt"
De Sint komt bijna langs, en die brengt niet alleen veel speelgoed mee maar ook heel wat lekkers. De mandarijntjes die hij meebrengt vanuit Spanje zijn zowat het gezondste. Maar wat met al die andere zoetigheden zoals Nic-Nackoekjes, speculoos en marsepein? Diëtiste Sanne Mouha zocht uit van welk snoepgoed en in welke portie klein en groot verantwoord kan smullen.
Lees verder

"Queen Elizabeth neemt maar voor twee personen de telefoon op"
Jarenlang werd er gedacht dat Queen Elizabeth (95) enkel via een vaste lijn telefoneerde, maar nu blijkt dat ze tóch een gsm heeft. Een die sterk beveiligd is door MI6, vertelt royaltykenner Jonathan Sacerdoti.
Lees verder