Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 november 2021

LIVE. Personeel ZNA vraagt bevolking om “besmettingskraan dicht te draaien” - Anderhalve meter afstand weer verpl...

HLN
LIVE. Personeel ZNA vraagt bevolking om "besmettingskraan dicht te draaien" - Anderhalve meter afstand weer verplicht in Nederland
Premier Alexander De Croo en vier ministers zitten in quarantaine en laten zich testen, nadat ze maandag contact hadden gehad met de Franse premier Jean Castex (56), die maandagavond plots positief testte op Covid-19. Intussen zijn afgelopen weekend de nieuwe coronamaatregelen ingegaan. Onder meer het Covid Safe Ticket Plus en telewerken moeten de circulatie van het virus afremmen. Lees al het nieuws over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

Groot Leesoffensief moet Vlaming aan het lezen krijgen
De Vlaamse regering wil de Vlaming meer aan het lezen krijgen en lanceert daarvoor een groot Leesoffensief. Dat richt zich onder meer op kleuters, kinderen in de buitenschoolse opvang en leerlingen van het technisch en het beroepsonderwijs. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeren volgend jaar zo'n 2 miljoen euro en er wordt een Leesfonds opgericht om extra acties te financieren.
Lees verder

Bewolkte dag met kans op wat gedruppel
Het blijft vandaag vaak bewolkt, met kans op wat gedruppel. Het wordt niet warmer dan 8 graden, meldt het KMI. In het zuiden van het land is er kans in de voormiddag kans op rijmplekken.
Lees verder

De dood of de gladiolen, onze chef voetbal: "Dit is de belangrijkste wedstrijd van Club sinds de komst van Verhaeghe en Mannaert, tien jaar geleden"
In voetbal kunnen je drie dingen overkomen, zo ook Club Brugge vanavond: winnen, gelijkspelen of verliezen. Het eerste zou ontzagwekkend zijn, en ook het tweede zou op applaus onthaald worden, zo weet onze chef voetbal Stephan Keygnaert. Maar wat bij verlies? "Dat zou kl*te zijn. Dan hebben Verhaeghe en Mannaert van Club weliswaar de referentie in België gemaakt, maar blijft het internationaal bij wat (heerlijke) one shots." De 90 minuten vanavond zullen het verschil uitmaken tussen 'ontzagwekkend' en 'kl*te': "En dan zijn die negentig minuten weldegelijk de belangrijkste van de laatste tien jaar".
Lees verder

Uit het archief en Lady Gaga's privé-collectie: 54 unieke outfits stelen de show in 'House of Gucci'
Morgen gaat de langverwachte film 'House of Gucci' in première. In de hoofdrol onder meer Lady Gaga (35), die met haar rol op een Oscar mikt. Daarvoor stelde ze met plezier haar eigen kleerkast ter beschikking. Het zijn dus de modeliefhebbers, eerder dan de cinefielen, die uit hun dak gaan. Gaga beloont hun geduld met 54 verschillende outfits. Of die allemaal even adembenemend zijn, ziet u hier.
Lees verder

Modehuis ziet omzet enorm stijgen, met dank aan Gaga's kleerkast: 54 unieke outfits stelen de show in 'House of Gucci'
Woensdag gaat de langverwachte film 'House of Gucci' in première in ons land. In de hoofdrol onder meer Lady Gaga (35), die met haar rol op een Oscar mikt. Daarvoor stelde ze met plezier haar eigen kleerkast ter beschikking. Het zijn dus de modeliefhebbers, eerder dan de cinefielen, die uit hun dak gaan. Gaga beloont hun geduld met 54 verschillende outfits. Hoe de styling in zijn werk ging en of die overal even adembenemend is, ziet u hier.
Lees verder

Wim Opbrouck en Frederick Deloddere, de creatieve breinen achter 'Bake Off': "Bij de BBC zijn ze stomverbaasd over wat wij doen"
Het zouden vader en zoon kunnen zijn, maar Wim Opbrouck (52) en Frederick Deloddere (30) zijn collega's. Beste collega's wel, vrienden. Al jaren vormt atypische duo de prijzenwinnende, taalvirtuoze tandem van de Vlaamse 'Bake Off'. "Ik weet perfect hoe Wim zijn teksten graag heeft. Veel bijvoeglijke naamwoorden, humoristisch maar ook lichtjes verheven."
Lees verder

Wim Opbrouck en Frederick Deloddere, de creatieve breinen achter 'Bake Off': "De BBC is stomverbaasd over wat wij doen"
Het zouden vader en zoon kunnen zijn, maar Wim Opbrouck (52) en Frederick Deloddere (30) zijn collega's. Beste collega's wel, vrienden. Al jaren vormt atypische duo de prijzenwinnende, taalvirtuoze tandem van de Vlaamse 'Bake Off'. Een programma waar de Britten regelmatig hun wenkbrauwen bij fronsen, zo blijkt. "We zijn zelfs al op de vingers getikt."
Lees verder

'Sheriffs' halen hun bazooka's boven. Van verbod op fuiven tot snellere boosterprik: elke gouverneur komt met eigen antwoord op vierde golf
Met de winter voor de deur en coronacijfers die nog niet van plan lijken om eerstdaags te dalen, zetten de Vlaamse gouverneurs de turbo in. Van afgelaste fuiven tot een pleidooi voor een snellere prik: de sheriffs laten zich opnieuw gelden.
Lees verder

Van een verbod op fuiven tot een snellere boosterprik: elke gouverneur komt met eigen antwoord op vierde golf
Met de winter voor de deur en coronacijfers die nog niet van plan lijken om eerstdaags te dalen, zetten de Vlaamse gouverneurs de turbo in. Van afgelaste fuiven tot een pleidooi voor een snellere prik: de sheriffs laten zich opnieuw gelden.
Lees verder

OVERZICHT. Gemiddeld bijna 16.000 besmettingen per dag, 656 patiënten op intensieve zorg
Er liggen op dit moment meer dan 650 Covid-patiënten op intensive care, het hoogste aantal sinds 12 mei. Ook het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land blijft fors toenemen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Niels Destadsbader staat scherp voor z'n Sportpaleis-concerten: "Vijftig dagen lang m'n levensstijl omgegooid"
Een jaar later dan gepland, maar dit weekend is het zover: Niels Destadsbader (33) trapt zijn concertreeks 'Sterker' op gang. En zijn fans zullen een artiest in topvorm zien pronken op het podium van het Sportpaleis. "Ik ben al acht kilo vermagerd", klinkt het. Niels vertelt hoe hij dat deed en licht al een tipje van de concertsluier op, inclusief zijn vaste rituelen. "Ja, ik heb een paar gasten mee."
Lees verder

Niels Destadsbader staat scherp voor z'n Sportpaleis-concerten: "Vijftig dagen lang heb ik m'n levensstijl omgegooid"
Hij liep de voorbije weken elke dag tien kilometer en raakte geen druppel alcohol aan. Fans van Niels Destadsbader (33) zullen dit weekend een artiest in topvorm zien pronken op het podium van het Sportpaleis. De zanger mag er een jaar later dan gepland eindelijk z'n concertreeks 'Sterker' op gang trappen. "Ik ben al acht kilo vermagerd."
Lees verder

Crisis aan grens tussen Wit-Rusland en Polen leidt tot ernstige schendingen mensenrechten
De crisis aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen leidt tot ernstige schendingen van de mensenrechten van migranten en asielzoekers, door beide regeringen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) woensdag in een nieuw rapport.
Lees verder

MIA's bewust niet genderneutraal: organisatie wil extra aandacht creëren voor vrouwelijke artiesten
De BRIT Awards, de belangrijkste muziekprijzen van het Verenigd Koninkrijk, worden vanaf volgend jaar volledig genderneutraal. Dat maakte de organisatie gisteren bekend. De MIA's, waarbij de Vlaamse muziekprijzen worden uitgereikt, volgen voorlopig nog niet.
Lees verder

KIJK LIVE. NASA lanceert om 7.20 uur satelliet die in asteroïde moet vliegen
NASA en ruimtebedrijf SpaceX lanceren om 7.20 uur ruimtesonde DART, een afkorting voor Double Asteroid Redirection Test. DART zal een test uitvoeren waarbij het opzettelijk in een ruimterots vliegt om te kijken of de koers van het projectiel veranderd kan worden. Bekijk de lancering hierboven live.
Lees verder

KIJK LIVE. NASA lanceert satelliet die in asteroïde moet vliegen
NASA en ruimtebedrijf SpaceX lanceren om 7.20 uur ruimtesonde DART, een afkorting voor Double Asteroid Redirection Test. DART zal een test uitvoeren waarbij het opzettelijk in een ruimterots vliegt om te kijken of de koers van het projectiel veranderd kan worden. Bekijk de lancering hierboven live.
Lees verder

Raoul Hedebouw enige kandidaat om voorzitter PVDA te worden
Raoul Hedebouw (44) is de enige kandidaat om voorzitter te worden van de PVDA. Dat heeft de linkse partij bekendgemaakt. De verkiezing vindt plaats op 5 december op het statutair congres.
Lees verder

Jinnih Beels (Vooruit) over vier jaar politiek én impact corona: "Het frustreert jongeren dat beleidsmakers altijd maar bepalen hoe ze moeten leven"
"Ik blijf het vragen als schepen van Jeugd en Onderwijs: draai de samenleving niet wéér op slot. Laat kinderen en jongeren nog een leven hebben." Jinnih Beels (Vooruit) weet als moeder van een tiener hoe mentaal welzijn – thema van Rode Neuzen Dag – te vaak het 'ondergeschoven kindje' was in coronatijden. Ze telt ook haar zegeningen na vier jaar politiek. "Voor een partij die was doodverklaard, doen we het wél goed in de peilingen." En ze reageert voor het eerst op de commotie rond Willem-Frederik Schiltz (Open Vld).
Lees verder

Kunnen Belgische clubs kloof met begeerde tiende plaats verkleinen? Coëfficiëntenjacht is weer geopend
3.282 punten. Dat is de kloof tussen België en Rusland op de coëfficiëntenranking, het verschil tussen plaats 13 en 10, of tussen één of geen ticket voor de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2023-2024. Hoog tijd dat onze Belgische clubs deze week massaal punten pakken.
Lees verder