Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 november 2021

LIVE (21u). Leidt Carrasco Atlético naar zege tegen AC Milan?

HLN
LIVE (21u). Leidt Carrasco Atlético naar zege tegen AC Milan?
• Groepsfase Champions League • Voorlaatste speeldag • Atletico is derde in groep B met 4 punten, AC Milan heeft 1 punt • Aftrap: 21 uur
Lees verder

LIVE (21u). Laat Real Madrid zich opnieuw verrassen door Sheriff?
• Groepsfase Champions League • Voorlaatste speeldag • Sheriff won bij Real verrassend met 1-2 • Hazard ontbreekt wegens buikgriep
Lees verder

Kind overleden na drama op Amerikaanse kerstparade, dodental stijgt tot zes
Na het fatale incident tijdens een kerstparade in de Amerikaanse staat Wisconsin, is een zesde persoon overleden. Het gaat om een kind. Dat meldde de openbare aanklager tijdens een rechtszitting.
Lees verder

Kind (8) zesde dodelijke slachtoffer van aanrijding op kerstparade VS
In totaal zijn nu zes mensen om het leven gekomen doordat een auto zondag (lokale tijd) inreed op een kerstoptocht in het Amerikaanse Waukesha. Een officier van justitie van de staat Wisconsin heeft dat bekendgemaakt. Een achtjarige jongen is de zesde dode. Meerdere gewonden verkeren nog in kritieke toestand. De officier van justitie zei tevens dat in totaal 62 mensen gewond zijn geraakt.
Lees verder

Extreemrechtse groepen veroordeeld tot zware boetes na dodelijk protest in Charlottesville in 2017
Verschillende extreemrechtse figuren en organisaties zijn dinsdag in de VS veroordeeld tot het betalen van meer dan 25 miljoen dollar aan slachtoffers van het protest in Charlottesville in 2017. Na een proces van een maand in een federale rechtbank heeft een jury twaalf ultrarechtse leiders en vijf groeperingen verantwoordelijk geacht voor het geweld in de stad in Virginia, waarbij een dode en verschillende gewonden zijn gevallen.
Lees verder

Washington en taliban hervatten volgende week besprekingen in Doha
De Verenigde Staten zullen volgende week in Qatar de besprekingen met de taliban hervatten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag aangekondigd. "Ik kan bevestigen dat de speciale vertegenwoordiger voor Afghanistan, Tom West, volgende week naar Doha zal terugkeren voor twee weken van ontmoetingen met de taliban", aldus Ned Price, woordvoerder van de Amerikaanse diplomatieke diensten.
Lees verder

Biden verwacht lagere brandstofprijzen na aanboren oliereserves
Dat de Verenigde Staten en andere landen hun strategische oliereserves gaan aanboren om krapte op te oliemarkten weg te nemen, zal "een groot verschil gaan maken" voor Amerikanen die zich zorgen maken over de hogere brandstofprijzen. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een toespraak in het Witte Huis. De ingreep van Biden is onder meer bedoeld om de onrust onder Amerikanen weg te nemen.
Lees verder

Biden nodigt 110 landen uit op virtuele top over democratie
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zowat 110 landen, waaronder België, uitgenodigd om deel te nemen aan een virtuele top rond democratie in december. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag lokale tijd bekend.
Lees verder

Opioïdencrisis VS: apothekers "roekeloos" met verspreiding pijnstillers
Drie grote Amerikaanse apotheekketens hebben op roekeloze wijze enorme hoeveelheden pijnstillers verstrekt in een tweetal districten in Ohio. Dat oordeelde een federale jury in de VS, meldt persbureau AP. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor hoe andere regio's en steden apothekers verantwoordelijk willen stellen voor hun rol in de zogeheten opioïdencrisis.
Lees verder

LIVE. Nieuw-Zeeland opent 30 april grens voor gevaccineerde reizigers - Anderhalve meter afstand weer verplicht in Nederland
Premier Alexander De Croo en vier ministers zitten in quarantaine en laten zich testen, nadat ze maandag contact hadden gehad met de Franse premier Jean Castex (56), die maandagavond plots positief testte op Covid-19. Intussen zijn afgelopen weekend de nieuwe coronamaatregelen ingegaan. Onder meer het Covid Safe Ticket Plus en telewerken moeten de circulatie van het virus afremmen. Lees al het nieuws over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

Belgisch spookbedrijf ontving miljoenen uit Congo
Een Belgisch-Congolees ondernemersduo uit de entourage van ex-president Joseph Kabila stuurde miljoenen naar een Brussels bedrijf dat niet bestaat. Een deel van dat geld kwam terecht op een rekening bij ING België. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van De Standaard in het kader van 'Congo Hold-up'.
Lees verder

"Chauffeurs werden verwittigd: blijf weg, de controle is hier": leidinggevende bij PostNL getuigt over de stress bij de inval van de sociale inspectie
Een leidinggevende bij PostNL bevestigt de wanpraktijken die onderzoeksjournalist Joppe Nuyts aan het licht bracht. De sociale inspectie viel maandagochtend om 6 uur binnen in het depot van het koerierbedrijf in Wommelgem. "Als de inval een paar uren later was gedaan, zouden er nog meer inbreuken zijn vastgesteld: nog meer mensen zonder rijbewijs, mensen die in het zwart werken, misschien zelfs die illegaal in het land zijn."
Lees verder

ONZE OPINIE. Gisteren stond ik tegenover de pakjesbezorger. Ik ben deel van zijn probleem
PostNL wil er geen cijfer op plakken, maar het postbedrijf spreekt over een impact. Het gaat niet over schade na de uitbuiting van pakketbezorgers die collega Joppe Nuyts te zien kreeg. Het gaat over hoe snel we onze pakjes krijgen nu één van de depots is verzegeld. Je moet je prioriteiten kennen. En bij PostNL is dat het pakje op tijd bij de consument leveren. Voor een commercieel pakjesbedrijf op een hyperconcurrentiële markt de evidentie zelve. Het is zijn kerntaak. Maar dat mag niet tot Daens-toestanden leiden, zoals Petra De Sutter (Groen) het verwoordt.
Lees verder

Er schuilt een Sint in elk kind: goedheilig man krijgt heel wat helpers voor gezinnen in armoede
Hoewel er dit jaar geen stoute kinderen zijn, kan Sinterklaas niet overal een spiksplinternieuwe gameconsole of de nieuwste L.O.L-pop in de schoentjes verstoppen. Gelukkig zijn er in ons land heel wat helpende handen voor wie het minder breed heeft. Soms zijn dat zelfs kinderhandjes, zoals de 3-jarige Lauren die haar prinsessenkroon weggeeft. "Ik was dit jaar niet zo braaf. Maar dit vindt de Sint vast ook belangrijk!"
Lees verder

Steeds meer kankers worden ontdekt in een vroeg stadium en zijn makkelijk te behandelen
Elk jaar krijgen meer dan 1,6 miljoen Vlamingen een uitnodiging in de bus om zich preventief te laten onderzoeken op borst-, dikkedarm- en baarmoederhalskanker. Zo worden steeds meer kankers ontdekt in een vroeg stadium. Bij mensen die zich niet laten screenen, wordt veel vaker kanker vastgesteld die een pak moeilijker te behandelen is. Meer opmerkelijke vaststellingen uit het jaarrapport van het Centrum voor Kankeropsporing vindt u hieronder.
Lees verder

Rousseau wil verwaarloosde kinderen sneller weghalen bij ouders, "desnoods vanaf de geboorte"
"Als het eerste kind niet veilig opgevoed kan worden, waarom zou het dan beter gaan met het tweede kind? In extreme gevallen moet de baby vanaf de geboorte bij de ouders weggenomen kunnen worden." Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil met zes voorstellen - zonder taboes - de kinderverwaarlozing in Vlaanderen aanpakken. "Het is op het randje, ja. Maar ik hoop dat de Vlaamse regering zich laat inspireren."
Lees verder

INTERVIEW. Minister Van Peteghem over de taxshift in de topsport: "Het failliet van het voetbal is het laatste wat ik wil"
Ooit was Vincent Van Peteghem (CD&V) arbiter in het jeugdvoetbal. Drie wedstrijden hield hij het vol, en toen was het duidelijk dat het niks voor hem was. Nu is hij minister van Financiën en opnieuw de scheidsrechter: hij is klaar met nieuwe fiscale regels voor de sportclubs - lees: de grote voetbalclubs, want zij zullen ze het hardst in de portefeuille voelen. "We geven geen blanco cheque meer aan de clubs", zegt Van Peteghem (41), die nu voor het eerst reageert op de commotie die al wéken heerst. "Maar clubs moeten toch eens nadenken over hun verdienmodel."
Lees verder

Extreem efficiënte controlefreak die voor miljoenen zorgt: topvrouw Herna Verhagen transformeerde PostNL in winstmachine
Het Nederlandse PostNL ligt al jaren onder vuur vanwege slechte werkomstandigheden en de inzet van schijnzelfstandigen. Ondanks de kans op miljoenenboetes, lijkt het bedrijf niet van plan van strategie te veranderen. Hoe opereert het bedrijf? Welke cultuur heerst er? En wie staat er aan het hoofd?
Lees verder

Gentse arts verdacht van vergiftiging na euthanasie bij terminale patiënt (91): "Lijkt erop dat iemand binnen het ziekenhuis revanche wil nemen"
Dat het genoeg was geweest. En dat elke minuut dat hij nog langer moest lijden, een minuut te veel was. Dat zei een 91-jarige patiënt vorige week tegen een arts van het Jan Palfijnziekenhuis in Gent, vlak voor die euthanasie uitvoerde bij de man. Een dag later werd de arts opgepakt op verdenking van vergiftiging, omdat de levensbeëindiging niet volgens het boekje gebeurd zou zijn. "Terwijl die patiënt terminaal was en zélf om euthanasie vroeg", zegt Walter Van Steenbrugge, advocaat van de arts.
Lees verder

Belgische activist in Congo slachtoffer van Pegasus-spyware
Het Security Lab van Amnesty International heeft sporen van Pegasus-spyware gevonden op de iPhone van een Belgische activist uit de Westelijke Sahara. Dat melden Knack en Le Soir vandaag. Het gaat om het vierde bekende Belgische slachtoffer van de Israëlische hackingsoftware.
Lees verder