Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 6 november 2021

Jan Jambon: Vlaams klimaatplan maakt rijden en wonen niet duurder

Jan Jambon: Vlaams klimaatplan maakt rijden en wonen niet duurder

Rijden en wonen worden in het donderdag gepresenteerde klimaatplan niet duurder. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vrijdag in De ochtend op Radio 1.

Lees verder

E40 richting Brussel volledig versperd na ongeval in Drongen

De E40 in de richting van Brussel is vrijdagochtend volledig versperd, na een ongeval in Drongen. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Lees verder

Minister Vandenbroucke noemt coronasituatie 'dramatisch': 'Iedereen terug aan het telewerk en sociale contacten beperken'

'De situatie is dramatisch. Als het zo doorgaat, gaan we door de kritische alarmdrempel van 500 bedden op intensieve zorgen. We moeten onmiddellijk op de rem gaan staan', waarschuwde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vrijdagochtend op Radio 1 voor de stijgende coronacijfers.

Lees verder

Minister Khattabi: 'Klimaatplan blijft ver onder wat Europa vraagt'

Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) reageert 'ontgoocheld' op het Vlaamse klimaatplan. 'Vlaanderen doet veel minder dan het beweert.'

Lees verder

Pikachu's en een smeltend ijsblok van 4 ton: activisten halen alles uit de kast om op te vallen op COP26

In de marge van de VN-klimaatconferentie in Glasgow laten ook veel actiegroepen van zich horen. Het bedenken van een in het oog springende demonstratie is bijna tot een kunst verheven. Een compilatie van de meest opvallende acties vindt u in deze video.

Lees verder

'Pluto moet weer een planeet worden'

'Pluto moet weer een planeet worden, samen met zo'n honderd andere hemellichamen en manen die in onze melkweg meedraaien.' Dat zeggen althans verschillende wetenschappers die ijveren voor een nieuwe definitie van het woord 'planeet'.

Lees verder

Steven Van Gucht: 'Ziekenhuisbezetting verdubbelt om de 2 à 3 weken, terwijl zorgpersoneel meer uitvalt'

Over het algemeen stijgen alle coronacijfers verder aan het tempo van vorige week. 'Of we naar het beste of het slechtste scenario gaan, hangt af van ons gedrag, en daar zit veel onzekerheid op', aldus viroloog Steven Van Gucht verbonden aan volksgezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

New Delhi stikt in smog na lichtfestival met vuurwerk en miljoenen olielampjes

Ieder jaar vieren miljoenen mensen wereldwijd het hindoelichtfestival Diwali. Daarbij hoort versiering met bloemen, lichtjes en olielampjes, maar ook vervuilend vuurwerk. Inwoners van het Indiase New Delhi ontwaken vrijdag dan ook onder een extra dik deken van smog. De concentratie giftige stofdeeltjes in de lucht is er tot een nieuw maximum van dit jaar gestegen.  

Lees verder

Concertgangers stichten metershoog vreugdevuur middenin publiek

Het concert van metalband Slipknot werd dinsdagavond een halfuur stilgelegd om een gigantisch vreugdevuur te blussen dat middenin het openlucht amfitheater woedde. De aanwezigen hadden het vuur zelf gesticht door tuinstoelen in brand te steken. De vlam was van alle hoeken van het amfitheater zichtbaar.

Lees verder

Dante Vanzeir en Wout Faes voor het eerst opgeroepen bij Rode Duivels

Bondscoach Roberto Martinez heeft de 29-koppige selectie bekendgemaakt voor de volgende WK-kwalificatiematchen tegen Estland en Wales. Dante Vanzeir (Union) en Wout Faes (Stade Reims) worden voor het eerst opgeroepen.

Lees verder

Nieuwe burgemeester New York wil zijn loon uitbetaald hebben in bitcoin

Eric Adams, de aanstaande burgemeester van New York, heeft de stad gevraagd om zijn eerste drie maandlonen uit te betalen in bitcoin. Zijn verzoek is een reactie op de burgemeester van Miami, die zijn aanstaande salarisstrook ook in digitale munten uitbetaald krijgt.

Lees verder

Meer details bekend over vermoedelijke ontvoerder vierjarige Cleo

Terence K., die aangeklaagd werd voor de ontvoering van het Australische meisje Cleo, werd overgebracht naar een gevangenis met maximale beveiliging in Perth. Ondertussen wordt er meer bekend over de 36-jarige man.

Lees verder

Officieel na weken van speculatie: Xavi wordt de nieuwe trainer van FC Barcelona

Het Qatarese Al-Sadd laat zijn trainer Xavi naar FC Barcelona vertrekken. Dat heeft de club uit Doha vrijdag bekendgemaakt. Xavi had al aangegeven bij Barcelona aan de slag te willen als coach, maar zijn contract in Qatar liep nog door.

Lees verder

'We zoeken nog naar financiële maturiteit'

Een fout ingeboekt bedrag van 777.000 euro in plaats van 777 miljoen, onrechtmatig toegekende bedrijfswagens en rekeningen waar het Rekenhof zelfs geen oordeel over wil geven. 'Maar voor alle duidelijkheid: er is geen wanbeheer in de Brusselse administratie.'

Lees verder

Regering Biden klaagt Texas aan om wetgeving over stemrecht

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft donderdag de staat Texas aangeklaagd, voor nieuwe wetgeving rond hoe er gestemd mag worden.

Lees verder

Terdoodveroordeelden klagen Japan aan over 'onmenselijke' behandeling

Twee terdoodveroordeelden in Japan klagen de staat aan. Ze vinden de manier waarop het land omgaat met gevangenen die de doodstraf hebben gekregen 'onmenselijk'.

Lees verder

Verplichte woningrenovatie kost minstens 26.000 euro

De minimale kostprijs om een verouderde woning energiezuiniger te maken, ligt tussen 26.000 en 37.000 euro. Renteloze leningen van de Vlaamse overheid moeten die renovatie betaalbaar houden.

Lees verder

Topskiër Markus Eder onderneemt duizelingwekkende afdaling in nieuwe video

De Italiaanse freestyle skiër Markus Eder toont wat hij kan in de video 'The Ultimate Run'. Al zijn ski-trucs komen samen in het filmpje waarin hij ons meeneemt langs bergruggen, gletsjers, een ijsgrot en een met sneeuw bedekt kasteel.

Lees verder

'Klimaatplan vergeet mensen die op of onder armoedegrens leven'

Het Vlaams klimaatplan is een stap vooruit, maar het is een te kleine stap.
Er zit te weinig in voor mensen die op of onder de armoedegrens leven, zegt Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede.

Lees verder

Alle ministers van Mobiliteit moeten Vlaams voorstel elektrische wagens goedkeuren

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) kaart de beslissing van de Vlaamse regering om vanaf 2029 geen voertuigen met een verbrandingsmotor meer in te schrijven aan op de komende interministeriële conferentie voor Mobiliteit. 'Een interessant voorstel.'

Lees verder

Duizenden jongeren en kinderen stappen mee in klimaatmars in Glasgow

Iets minder dan een week na de start van de klimaatconferentie COP26 zijn vrijdag duizenden mensen, vooral jongeren en ook kinderen, in Glasgow de straat gekomen voor het klimaat.

Lees verder

'Diplomaat die dood voor ambassade in Berlijn werd gevonden was geheim agent'

Een Russische ambassademedewerker is vorige maand dood teruggevonden voor de Russische ambassade in Berlijn. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel ging het om een geheim agent van de Russische veiligheidsdienst FSB.

Lees verder

Snel een coronatest nodig? Zonder dokter gaat u zo te werk

Door de grote vraag naar coronatests zitten huisdokters met de handen in het haar. Sinds kort heeft u hen echter niet meer nodig, zelfs niet voor een quarantaine-attest. Laat die dokter dus met rust, en volg deze stappen om vlot en - in de meeste gevallen - gratis een test af te leggen.

Lees verder

Vroegere lijfwacht Macron veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 1 jaar effectief met enkelband

Alexandre Benalla is vrijdag veroordeeld voor geweldpleging op de manifestatie van 1 mei 2018 en voor het zich onrechtmatig toe-eigenen van de functie van politieagent. De 30-jarige ex-lijfwacht van president Macron krijgt 3 jaar cel, waarvan 1 jaar effectief met enkelband.

Lees verder

Rapper Kanye West door misverstand onder schot gehouden in Wijnegem

In de podcast Drink Champs geeft de Amerikaanse rapper aan onder schot te zijn gehouden tijdens zijn bezoek aan België. De ster kwam hier naar een appartement kijken op de Kanaalsite van binnenhuisarchitect Axel Vervoordt.

Lees verder

Raad van State verwerpt beroep 3M tegen opgelegde productiestop

De Raad van State heeft het beroep van chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht tegen de opgelegde productiestop verworpen.

Lees verder

Kompass Klub verhuist naar Vynckiersite

De Kompass heeft een nieuwe locatie gevonden. Dat wordt niet de Arsenaalsite, maar de Vynckiersite. Ook die invulling wordt tijdelijk.

Lees verder

Paus benoemt vrouw in administratieve topfunctie

De Romeinse zuster en universitair docente Raffaella Petrini (52) is voortaan als secretaris-generaal de hoogst benoemde vrouw in het Vaticaan. Ze krijgt onder meer de leiding over de politie, de post en de musea in de kleine stadstaat.

Lees verder

Zuhal Demir kan niet naar Glasgow door coronabesmetting op kabinet

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaat dan toch niet naar de klimaattop in Glasgow. Een coronabesmetting op haar kabinet gooit roet in het eten.

Lees verder

Strafverzwaring voor man die politiewapen stal tijdens rellen in Anderlecht

M.K., de jongeman die in april 2020 tijdens rellen in Anderlecht een vuurwapen van de politie had gestolen, is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden. Dat is een strengere straf dan hij in eerste aanleg kreeg opgelegd. 'Geweld tegen politie kan niet getolereerd worden.'

Lees verder

'Er mag niet over gesproken worden, maar de slimme kilometerheffing komt er'

Ze bleef lang weinig zichtbaar, maar Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) drukte fors haar stempel op het Vlaamse klimaatplan. 'De waterbom die op Wallonië viel, heeft ons wakker geschud.'

Lees verder

Brussel 'bevoegd' voor eigen kilometerheffing

De Raad van State geeft Brussel zijn fiat voor een eigen kilometerheffing, maar dringt aan op een akkoord met Vlaanderen en Wallonië om 'discriminatoire' scenario's te vermijden.

Lees verder

Boycot, wederboycot: Sally Rooney uit Israëlische winkelrekken gehaald

De Ierse schrijfster Sally Rooney krijgt tegengas uit Israël, nadat ze een Hebreeuwse vertaling van haar nieuwste boek weigerde. Twee Israëlische boekenwinkelketens stoppen met de verkoop van Sally Rooney's werk.

Lees verder

Nipte overwinning van OH Leuven tegen KV Oostende

Splijtende pass van Xavier Mercier, gevolgd door een kwieke dribbel van een bijna onhoudbare Tamari. En dat telkens weer opnieuw. Het duurde wel even tot er een doelpunt van kwam voor OHL, maar uiteindelijk loodsten de fluwelen voeten de Leuvenaars toch naar de zege tegen KV Oostende (1-0). Tamari werd in het slot wel nog uitgesloten met zijn tweede gele kaart, maar Leuven hield stand en rukt op naar de twaalfde plaats.

Lees verder

'Die blunder van 777 miljoen euro is vervelend, ja'

Een fout ingeboekt bedrag van 777.000 euro in plaats van 777 miljoen, onrechtmatig toegekende bedrijfswagens en rekeningen waar het Rekenhof zelfs geen oordeel over wil geven. 'Maar voor alle duidelijkheid: er is geen wanbeheer in de Brusselse administratie.'

Lees verder

Ongehoord | 'De mensheid staat aan de rust 5-1 achter'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Meer dan 3.000 kleine schildpadjes vrijgelaten in Amazone

Als onderdeel van een herpopulatieproject in Peru werden duizenden schildpadjes die gekweekt werden in gevangenschap vrijgelaten in een zijrivier van de Amazone. De kleintjes zijn maar enkele centimeters groot.

Lees verder

Coronacijfers blijven stijgen

Tussen 30 oktober en 5 november werden elke dag gemiddeld 170,3 ziekenhuisopnames, een toename met 24 procent met vorige week. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano.

Lees verder

Zaterdag wisselvallig weer

Zaterdag verwachten we vrij veel wolken over de noordelijke landshelft met soms wat lichte neerslag in de Kuststreek en in de Kempen. Elders verschijnen er, na het ochtendgrijs dat in de Ardennen lokaal hardnekkig kan zijn, soms opklaringen, vooral in het zuiden.

Lees verder