Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 16 november 2021

ISS-crew moet twee uur lang in capsules schuilen voor ruimteschroot opgeblazen Russische satelliet, NASA-topman veron...

HLN
ISS-crew moet twee uur lang in capsules schuilen voor ruimteschroot opgeblazen Russische satelliet, NASA-topman verontwaardigd: "Roekeloos en gevaarlijk"
Bill Nelson, de topman van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, is verontwaardigd over "roekeloos en gevaarlijk" gedrag van Rusland. Een Russische antisatelliettest veroorzaakte een wolk ruimteschroot die volgens de Amerikanen de bemanning van het Internationaal Ruimtestation in gevaar bracht.
Lees verder

ONZE OPINIE. Getater door elkaar zorgt niet voor duidelijkheid, noch voor een breder draagvlak of meer vertrouwen
Is het omdat Belgen chaos gewoon zijn? Is het omdat we opgroeien in een ingewikkeld land dat sommigen denken dat Belgen tegen wat herrie kunnen? Experts en politici losten elkaar de voorbije dagen af alsof ze deelnamen aan een estafette. Het duizelt, als je alle meningen over de vierde golf moet volgen. Nekpijn krijg je van het rondkijken wie wat precies ergens zei. Hoofdpijn van wat de oplossing dan moet zijn.
Lees verder

'Vaccin 2.0' van KU Leuven werkt tegen zeer besmettelijke deltavariant
Er is eindelijk een vaccin in de maak dat zelfs de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus volledig buitenspel zet. Viroloog Johan Neyts en zijn team van het Leuvense Rega Instituut hebben dat voor elkaar gekregen. Betekent dit dan dat de huidige vaccins toch niet deugen?
Lees verder

Deze maatregelen wil de regering nemen: nachtleven openhouden, mogelijk met sneltesten. Verplicht telewerk voor 3 à 4 dagen per week
Ondanks het advies van de GEMS, wil de federale kern het nachtleven niet tijdelijk sluiten. Mogelijk zullen feestgangers zich wel verplicht moeten laten testen ter plaatse. De federale regering wil ook telewerk verplichten voor 3 of 4 dagen per week. Deze maatregelen wil de regering morgen nemen op het Overlegcomité.
Lees verder

Federale regering wil nachtleven openhouden, mogelijk met sneltesten. Verplicht telewerk voor 3 à 4 dagen per week
Ondanks het advies van de GEMS, wil de federale kern het nachtleven niet tijdelijk sluiten. Mogelijk zullen feestgangers zich wel verplicht moeten laten testen. De federale regering wil ook telewerk verplichten voor 3 of 4 dagen per week.
Lees verder

Zij voelen de bui al hangen: zo anticiperen cultuur, nachtleven en horeca op mogelijke verstrengingen: "Waarom niet leren leven mét het virus?"
Het Overlegcomité dat vrijdag zou plaatsvinden is wegens de stijgende coronacijfers vervroegd naar woensdag. De experts in het adviesorgaan GEMS willen het nachtleven tijdelijk sluiten en 'risicovolle activiteiten binnen' opschorten. Op de vooravond van mogelijke verstrengingen die ook hen zouden kunnen treffen, geven actoren uit de cultuur, de sport, het nachtleven, de eventsector en de horeca aan hoe ze met veel onzekerheid de komende maanden tegemoet kijken.
Lees verder

België gaat terroristen dubbel zo zwaar proberen te straffen: van 5 naar 10 jaar voor 'welke beslissing dan ook'
Het gerecht denkt een oplossing gevonden te hebben om terroristen zwaarder te bestraffen. Nu krijgen die vaak een gevangenisstraf van vijf jaar, terwijl dat volgens de geest van de wet het dubbele zou moeten zijn. Om ze toch tien jaar te geven, gaat het federaal parket hen vervolgen voor 'het nemen van welke beslissing dan ook' binnen een terroristische groep. Een kunstgreep die eigenlijk noodzakelijk is omdat er te weinig rechters zijn.
Lees verder

"Beleggers beginnen duidelijk te twijfelen": ruim 4 op de 10 verwachten financiële crisis
Belgische beleggers vrezen dat Covid-19 de economie volgend jaar opnieuw in de problemen zal brengen. Vier op de tien verwachten binnen het jaar een zelfs een financiële crisis. Dat blijkt uit de jongste ING-beleggersbarometer.
Lees verder

Bijan Feriduni, autoriteit in haartransplantaties die Gunther Levi onder handen nam: "Als het goed gedaan is, ziet zelfs de kapper het niet"
Als Gunther Levi (45) straks weer met een volle haardos op de planken staat, is dat te danken aan een Hasseltse dokter, Bijan Feriduni (58). Een Europese autoriteit in haartransplantaties, die helmboswuivend maakt wat schraal was, meestal voor een prijs tussen 6.000 en 10.000 euro. Elk gesprek met deze man is een ode aan haarlijnen, patersplekjes, en obsessief zoeken naar de beste techniek. "Als de transplantatie goed gedaan is, ziet zelfs de kapper het niet."
Lees verder

Belgische ploeg pakt goud op prestigieuze quizolympiade in Krakau: "Elk weekend 40 quizzen, daar zijn ze in het buitenland stikjaloers op"
Een IT'er, een handelsingenieur, een geoloog en een psycholoog gingen eens naar Krakau in Polen en… werden er 'olympisch' kampioen in het quizzen. Het Belgische team klopte Estland na een spannende strijd. Waarom zijn Vlamingen zo goed in het spelletje en wordt er ook bier geschonken zoals bij elke dampende Vlaamse zaalquiz? We vroegen het aan de vier protagonisten.
Lees verder

Biden en Chinese president Xi houden virtuele top: "Concurrentie moet niet uitmonden in conflict"
De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping zijn vandaag aan een virtuele topontmoeting begonnen. Het is hun eerste face-to-facegesprek sinds Biden president is. Ze spraken elkaar wel al aan de telefoon.
Lees verder

Warmste oktober sinds begin metingen in noordelijk halfrond
De voorbije maand oktober was volgens het Amerikaanse meteorologische instituut NOAA in het noordelijke halfrond op land de warmste oktobermaand sinds het begin van de metingen in 1880. Wereldwijd was het de op drie na warmste oktober, na 2015, 2018 en 2019.
Lees verder

Viroloog Steven Van Gucht: "Onder 1.000 IC-bedden blijven? Dan moeten we nú vertraging zien"
"Het effect van de vorige maatregelen, eind oktober, blijft uit als we naar het aantal ziekenhuisopnames kijken. Dat baart mij zorgen." Dat zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) bij HLN LIVE. Hij verwacht de piek in de ziekenhuizen eind deze maand, "maar dan moeten we nù vertraging zien", zegt Van Gucht. Bekijk hieronder zijn antwoorden op enkele andere coronavragen.
Lees verder

Onze chef voetbal ziet dat Eden Hazard opnieuw de grote verliezer van het interlandluik is: "Hoe is het zó kunnen misgaan?"
Bondscoach Roberto Martínez vindt dan wel van niet, maar de Rode Duivels spelen vanavond een veredelde oefenmatch in Wales - ze zijn toch al geplaatst voor het WK in Qatar. Onze chef voetbal is dan ook meer bezig met het heikele thema Eden Hazard. "De teneur vóór de wedstrijd tegen Estland was al negatief, zijn wedstrijd maakte het alleen maar erger – willen maar niet kunnen –, en daar komt nu een vreemd vertrek bij."
Lees verder

Viroloog Steven Van Gucht: "Onder 1.000 IC-bedden blijven? Dan moeten we nú vertraging zien"
"Het effect van de vorige maatregelen, eind oktober, blijft uit als we naar het aantal ziekenhuisopnames kijken. Dat baart mij zorgen." Dat zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) bij HLN LIVE. Hij verwacht de piek in de ziekenhuizen eind deze maand, "maar dan moeten we nù vertraging zien", zegt Van Gucht. Bekijk hieronder zijn antwoorden op enkele andere coronavragen.
Lees verder

Compleet onverwacht: Gunther Levi moet na bijna 23 jaar opstappen bij 'Familie', ook tv-moeder Martine Jonckheere verdwijnt opnieuw uit de reeks
Een kleine bom is ontploft op de 'Familie'-set. Niet alleen verdwijnt Marie-Rose (Martine Jonckheere) een derde keer uit de soap. Ook Peter Van den Bossche, die amper twee jaar geleden nog door de Bomma tot een soort pater familias was gebombardeerd, zal in het lopende seizoen verdwijnen uit de reeks. Een bittere pil voor Gunther Levi (45), want de makers namen de beslissing in zijn plaats. "Leuk vind ik dit niet, nee. Natúúrlijk niet", aldus Gunther.
Lees verder

COLUMN. Iedereen fluïde. Is het niet van gender, dan toch van mening
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Sam Bettens.
Lees verder

Biografie van Avicii beschrijft hoe dj ten onder ging: "Acne en angst voor kanker maakten hem extreem onzeker"
Pet achterstevoren, koptelefoon over zijn schouders gedrapeerd en de handen gespreid richting een uitzinnige mensenzee. Dat beeld van de Zweedse superster Avicii blijft - ook drie jaar na z'n dood - hangen. In 'Tim - De officiële biografie van Avicii', die vandaag verschijnt, wordt geschetst hoe een onzekere jongeman ten onder ging aan z'n eigen succes. "Hij was niet alleen met zijn kop tegen de muur gelopen, hij was er dwars doorheen gegaan. Meerdere keren zelfs."
Lees verder

Kevin Janssens heette eigenlijk Kevin Roels: "Mijn echte vader dronk veel en was agressief"
Weinig mensen weten het, maar Kevin Janssens (42) heette eigenlijk Kevin Roels. In 'Het Huis' vertelt de acteur over zijn biologische vader die thuis vertrok toen hij drie was. "Hij heeft me eigenlijk gezegd: 'ik moet je niet hebben'. Die verlatings- en bindingsangst speelt door in mijn relaties."
Lees verder

Romelu Lukaku traint weer buiten en zit mogelijk dit weekend al in de selectie
De terugkeer komt dichterbij. Romelu Lukaku (28) zit op schema in zijn revalidatie, na de enkelblessure die hij bijna vier weken geleden opliep. Chelsea verspreidde een foto van een lopende Lukaku.
Lees verder