Doorgaan naar hoofdcontent

Israël dreigt met boycot van klimaattop nadat minister in rolstoel niet binnen geraakt: ‘Triestig’

Israël dreigt met boycot van klimaattop nadat minister in rolstoel niet binnen geraakt: 'Triestig'

De Israëlische energieminister Karine Elharrar heeft de eerste dag van de klimaatconferentie in Glasgow maandag niet bijgewoond: ze kon de locatie waar de top doorgaat niet bereiken met haar rolstoel. De Israëlische premier Naftali Bennett dreigt alvast met een boycot als Elharrar dinsdag niet binnen geraakt.

Lees verder

Wereldleiders bereiken akkoord om tegen 2030 einde te maken aan ontbossing

Wereldleiders zullen dinsdag op COP26 beloven de ontbossing tegen 2030 een halt toe te roepen om zo het klimaat te beschermen. Dat heeft de Britse regering, die gastheer is van de klimaatconferentie, aangekondigd.

Lees verder

Mahdi reageert op hongerstakers: 'Veel mensen gaven hen valse hoop, maar niet ik'

Nu blijkt dat veel van de hongerstakers niet worden geregulariseerd, groeit hun kritiek op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi. Die zegt hen nooit valse hoop te hebben gegeven.

Lees verder

Overheid vraagt Chinezen voedsel te hamsteren, reden onduidelijk

De Chinese overheid heeft inwoners van het land geadviseerd om voorraden van 'essentiële levensmiddelen' in te slaan. In China worden opnieuw strenge coronamaatregelen ingevoerd, hamsteren moet voorkomen dat mensen zonder eten komen te zitten, zoals eerder gebeurde tijdens strenge lockdowns in het land.

Lees verder

Biden dommelt even in op COP26

De last van de wereld rust op de schouders van de wereldleiders die deelnemen aan de klimaatconferentie in Glasgow en dat kan vermoeiend zijn. Amerikaans president Joe Biden had het tijdens de speech van een activist even lastig om zijn ogen open te houden.

Lees verder

De zegen van stappen in de regen

Nog op zoek naar inspiratie voor deze vakantie? We selecteren voor u de meest herfstige tips uit De Standaard Magazine. Vandaag onderhoudt Hans Cottyn ons over de geneugten van de regen.

Lees verder

Nog eens weigeren wordt moeilijk: commissie geeft positief advies over gascentrale Vilvoorde, nu is het aan Demir

De belangrijkste adviescommissie van de Vlaamse overheid geeft een positief advies over de gascentrale van Vilvoorde. Dat maakt het voor minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA, foto) moeilijk om die vergunning te weigeren. De gascentrale is cruciaal om de sluiting van de kerncentrales op te vangen, iets waartegen N-VA oppositie voert.

Lees verder

Koken met oesterzwammen

Speciaal voor de herfstvakantie bundelen we de gezelligste recepten uit De Standaard Magazine opnieuw. Vandaag: de ijzersterke oesterzwam, wat heeft die met piepschuim te maken en hoe bewaar je de paddenstoel nu het best?

Lees verder

Fortnite-game trekt zich terug uit China

Fortnite, de game die wereldwijd miljoenen spelers telt, trekt zich terug uit China. Dat maakte uitgever Epic Games bekend in een persbericht.

Lees verder

PSG zonder geblesseerde Lionel Messi in Leipzig

Paris Saint-Germain kan woensdagavond op de vierde speeldag in groep A van de Champions League op bezoek bij het Duitse RB Leipzig geen beroep doen op Lionel Messi. De 34-jarige Argentijn zit niet in de selectie van de Parijzenaars, zo maakte de club dinsdag bekend.

Lees verder

Vlamingen openen tehuis voor olifanten op rust

Ze is gearriveerd, de Aziatische olifant Gandhi (52). Al bijna tien jaar zijn Sofie Goetghebeur en Tony Verhulst bezig met hun olifantenrusthuis Elephant Haven in Frankrijk. Het is het allereerste Europese home voor olifanten, dat nu z'n eerste bewoner mocht verwelkomen. 'Het leek soms alsof iedereen tegen ons was.'

Lees verder

Afwezige Queen spreekt klimaattop toe, aanwezige prins Charles struikelt

De Britse koningin Elizabeth II hoopt dat de wereldleiders op de internationale klimaattop (COP26) in Glasgow zich zullen verenigen en 'waar staatsmanschap' zullen tonen. Dat heeft ze verklaard in een videoboodschap die enkele dagen geleden is opgenomen in Windsor Castle. Ze complimenteerde ook haar oudste zoon en kleinzoon voor hun klimaatactivisme: 'Ik zou niet trotser kunnen zijn', aldus de Queen.

Lees verder

Honderden koren strijden in Antwerpen en Gent om olympisch goud van samenzang

De World Choir Games zijn aan hun elfde editie toe en strijken dit jaar neer in Vlaanderen. Liefst 308 koren over heel de wereld nemen deel. Het evenement vindt plaats van 30 oktober tot 7 november.

Lees verder

België moet meteen achtervolgen tegen Australië na nederlaag Greet Minnen

Greet Minnen (WTA 70) heeft dinsdag het openingsduel verloren in de tweede groepswedstrijd tegen Australië op de Billie Jean King Cup Final in de O2 Arena in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Lees verder

Antonio Conte wordt de nieuwe trainer van Tottenham

Antonio Conte is de opvolger van de ontslagen Nuno Espirito Santo als hoofdtrainer bij Tottenham Hotspur, zo heeft de club bekendgemaakt.

Lees verder

13-jarige vlucht voor politie en crasht met BMW van zijn broer

Een 13-jarige jongen is in Willebroek bij een achtervolging door de politie met de BMW van zijn broer gecrasht. Het voertuig is volledig vernield, maar de jonge bestuurder die ook uit Willebroek komt, bleef ongedeerd.

Lees verder

Gezocht | Mannen die willen getuigen over erectieproblemen

Uit een brede websurvey van het UZ Antwerpen en de UAntwerpen blijkt dat een op de vijf jonge mannen met (milde) erectiestoornissen kampt. Dit is meer dan de 2 of 3 procent van twintig jaar geleden. Toch wordt er amper over gesproken en slechts een minderheid – een op de acht mannen – zoekt hulp.

Lees verder

Vleermuis wordt vogel van het jaar in Nieuw-Zeeland

De vleermuis mag dan wel een zoogdier zijn, hij werd afgelopen weekend verkozen tot vogel van het jaar in Nieuw-Zeeland.

Lees verder

Witte neushoorn geboren in Nederlandse zoo

De Burgers' Zoo in Arnhem had vorige week blij nieuws te melden: een zuidelijke witte neushoorn genaamd Stark werd er geboren. De zuidelijke witte neushoorn is in tegenstelling tot de noordelijke witte neushoorn niet met uitsterven bedreigd, maar wordt wel aangeduid als 'bijna bedreigd'. Een eeuw geleden waren ze bijna uit het wild verdwenen, maar een succesvol fokprogramma voorkwam hun uitsterven. 

Lees verder

Zwembad in Turnhout tijdelijk dicht na mogelijke legionellabesmetting

In Turnhout is het zwembad Optisport aan de Parklaan tot nader order gesloten vanwege een mogelijke aanwezigheid van de legionellabacterie. Het Agentschap Zorg en Gezondheid voert er tests uit.

Lees verder

Hoe rechts Amerika 'f*ck Joe Biden' zegt, zonder het te zeggen

Een journaliste verbasterde een spreekkoor tegen Biden tot 'Let's go Brandon!' Veel Republikeinse kiezers en politici omarmen de kreet.

Lees verder

Iedereen elektrisch? Modellen genoeg, laadpalen en batterijcellen te weinig

Vlaanderen wil dat vanaf 2027 enkel nog elektrische wagens verkocht worden. Qua timing wordt dat nipt. Vooral voldoende betaalbare batterijcellen en laadpalen vormen de uitdaging.

Lees verder

Live | 'Wereldleiders leggen klimaatdoelen op tafel'

Volg hier de speeches van de staatshoofden op de klimaattop in Glasgow. Premier Alexander De Croo nam het woord om 16.10 uur. Hij kondigde aan dat België haar offshore-windenergie zal verdrievoudigen en 200 miljoen euro extra zal bijdragen aan internationale klimaatfinanciering.

Lees verder

Komieke papegaai spot zichzelf in verkeerscamera

In de zuidoostelijke Braziliaanse stad Curitiba werd de opname van een verkeerscamera verstoord door een papegaai met een narcissuscomplex. Het dier verscheen op de beelden van snelwegbeheerder Arteris Planalto en leverde deze leuke video op.

Lees verder

België zet 200 miljoen opzij voor bos, vooral in Congo

De Belgische regering ondertekent mee het internationale streven om de ontbossing te stoppen. Ze steunt Afrikaanse projecten.

Lees verder

Zestiende editie Dikke van Dale telt duizenden nieuwe woorden

De zestiende editie van de Dikke van Dale, het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, bevat vele duizenden nieuwe woorden. Veel van die woorden hebben te maken met corona, klimaat, inclusiviteit of sociale media.

Lees verder

Zeker 25 doden bij aanval IS op militair ziekenhuis in Kaboel

Bij een militair ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn minstens 25 doden gevallen en 50 anderen gewond geraakt. Gewapende militanten van Islamitische Staat (IS) vielen het hospitaal binnen, nadat daar twee zware explosies waren geweest.

Lees verder

Voormalige topmannen van Fifa en Uefa Blatter en Platini aangeklaagd

Voormalig Fifa-voorzitter Sepp Blatter (85) en voormalig Uefa-voorzitter Michel Platini (66) zijn in verdenking gesteld wegens fraude. Dat heeft het Zwitserse federale parket bekendgemaakt. Daarnaast worden ze ook vervolgd wegens misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en wanbeheer.

Lees verder

Waarom iedere Chinees nu een noodvoorraad moet hebben

Een met mysterie omgeven overheidsbevel om 'noodrantsoenen op te slaan' maakt Chinezen ongerust. Peking stelt vast dat de schaarstemaatschappij gearriveerd is.

Lees verder

Limburgse vrouw overleden na val van rots nabij Houffalize

Een vrouw is dinsdagochtend om het leven gekomen na een val van een dertigtal meter in Nadrin, een deelgemeente van Houffalize in Luxemburg. Dat meldt de commandant van de hulpverleningszone.

Lees verder

Zestien doden door ingestort flatgebouw in Nigeria, twee mensen levend van onder puin gehaald

Hulpdiensten hebben dinsdag twee overlevenden van onder het puin gehaald van de ingestorte wolkenkrabber in aanbouw in de Nigeriaanse stad Lagos. Bij de instorting vielen zeker zestien doden.

Lees verder

Netflix flirt met videogames

Netflix breidt zijn abonnement uit met een selectie videogames voor smartphone en tablet. De streamingdienst lonkt al langer naar de gamewereld, maar lijkt niet van plan zich blindelings in een nieuwe relatie te storten.

Lees verder

Gelekte sms van Macron aan Australische premier wekt Franse toorn

De Australische premier Scott Morrison zou een sms van de Franse president Emmanuel Macron aan zijn adres hebben gelekt aan de pers. De relaties tussen Canberra en het Elysée komen zo nog meer onder druk te staan.

Lees verder

Nederland breidt gebruik coronapas en mondmaskerplicht opnieuw uit

Ook in Nederland heeft de overheid onder invloed van de toenemende coronabesmettingen beslist om de coronamaatregelen verder aan te scherpen. Ze breidt het gebruik van de coronapas uit en verplicht het mondmasker opnieuw op meer plaatsen. Nederlanders moeten ook opnieuw 1,5 m afstand houden.

Lees verder

Champions League | Wolfsburg klopt Salzburg dankzij knap doelpunt Nmecha, Chelsea doet wat het moet doen zonder Lukaku

Een midweek vol Europees topvoetbal ging dinsdag van start met Malmö-Chelsea en Wolfsburg-Salzburg. Chelsea deed wat het moest doen zonder de geblesseerde Lukaku, Wolfsburg klopte Salzburg met Aster Vranckx en Koen Casteels in de basis.

Lees verder

Salah Abdeslam: 'Molenbeek is klein. Iedereen kent elkaar'

'Wij zijn niet met een kalasjnikov en een lange baard uit de buik gekomen.' Mohamed Abrini en Salah Abdeslam kregen het woord op het proces over de aanslagen van Parijs. En deze keer spraken ze wel.

Lees verder

Wereld neemt strijd tegen methaan ernstig

De VS gaan de uitstoot van methaan met 75 procent reduceren, en een Europees-Amerikaans initiatief moet de hele wereld aanzetten tot actie.

Lees verder

Vermist Australisch meisje Cleo (4) na twee weken teruggevonden

Cleo Smith, het vierjarige meisje dat twee weken geleden spoorloos verdween, is levend teruggevonden. Wat er exact gebeurd is, zal nog moeten blijken. De Australische politie vond haar in een huis in Carnavon.

Lees verder

Facebook voert gezichtsherkenning op foto's en video's af

Meta zal niet langer gezichtsherkenning toepassen op sociaalnetwerksite Facebook. Het bedrijf noemt 'groeiende maatschappelijke ongerustheid', die niet opweegt tegen de voordelen, als reden in een blogpost. Ruim een derde van de dagelijks actieve Facebook-gebruikers had de optie ingeschakeld.

Lees verder

Dodental na instorting flatgebouw Nigeria loopt op

Het aantal doden door het instorten van een torenflat in aanbouw in de Nigeriaanse stad Lagos loopt op. Inmiddels zijn twintig slachtoffers geteld, melden de hulpdiensten. Ook konden negen mensen levend onder het puin vandaan worden gehaald.

Lees verder

Eerste schepen van Elsene Bea Diallo wordt minister in Guinee

De Brusselse PS-politicus Bea Diallo, de eerste schepen van Elsene, wordt minister van Jeugd en Sport in de overgangsregering van Guinee. Dat heeft Ahmed Laaouej, voorzitter van de Brusselse PS, dinsdagavond aan persagentschap Belga bevestigd.

Lees verder

Kan de val van een Chinese vastgoedreus ook voor ons een probleem zijn?

Wie een schuldenberg van 260 miljard euro met zich meezeult, die zal daar vroeg of laat de prijs voor betalen. De Chinese vastgoedreus Evergrande zit in zwaar water. De ondergang kan schokgolven veroorzaken tot in de verste uithoeken van China. Hoe is het zover kunnen komen? Is dit de start van een nieuwe financiële crisis?

Lees verder

Man valt van zeven verdiepingen hoog op ABBA-fan in Zweedse concertzaal: twee doden

In een concertzaal in de Zweedse stad Uppsala zijn dinsdag twee mannen om het leven gekomen. Een tachtiger zou vanop zeven verdiepingen hoogte zijn gevallen of gesprongen. Hij viel op toeschouwers die beneden in de foyer aan het binnenkomen waren. Een van hen stierf ook, een andere bezoeker raakte gewond.

Lees verder

Eric Adams nieuwe burgemeester New York

Eric Adams is verkozen tot de 110de burgemeester van de Amerikaanse miljoenenstad New York. De Democraat is een voormalige kapitein bij de New Yorkse politie en was tot voor kort president van stadsdeel Brooklyn.

Lees verder

Iedereen elektrisch? Dat vraagt meer dan alleen extra laadpalen

Vlaams minister Lydia Peeters stelt voor om wie een nieuwe wagen koopt vanaf 2027, verplicht te latenkiezen voor een elektrisch model. Is dat haalbaar?

Lees verder

Minneapolis stemt in referendum tegen opheffing politie

Minneapolis, de Amerikaanse stad waar George Floyd 1,5 jaar geleden stierf tijdens een gewelddadige politie-interventie, behoudt haar politiesysteem. Een oproep voor een radicale hervorming haalde niet genoeg stemmen in een referendum.

Lees verder

Minstens twaalf doden na aardverschuiving in Colombia

In het zuidwesten van Colombia zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen na een aardverschuiving. Dat melden lokale hulpdiensten.

Lees verder

China en Rusland willen versoepeling sancties tegen Noord-Korea

China en Rusland dringen aan op een versoepeling van de internationale sancties tegen Noord-Korea, blijkt woensdag uit een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Lees verder

Aantal besmettingen daalt licht met 1 procent

Elke dag testen in ons land nog ruim 5.500 mensen positief op het coronavirus, een lichte daling ten opzichte van de voorgaande periode. Dat blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft wel stijgen.

Lees verder

Republikein Glenn Youngkin wordt nieuwe gouverneur van Virginia

Glenn Youngkin wordt de nieuwe gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia. De Republikein haalde het nipt van zijn Democratische tegenstander Terry McAuliffe, dat meldt persagentschap Reuters.

Lees verder

Mariah Carey komt met nieuwe kerstsingle

Mariah Carey brengt binnenkort een nieuwe kerstsingle uit. Dat doet ze deze keer niet alleen, zoals bij haar grote kersthit 'All I want for Christmas is you', maar met zanger Khalid.

Lees verder