Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 16 november 2021

Gems zet nachtleven op de helling: ‘Weinig ruimte voor maatregelen’

Gems zet nachtleven op de helling: 'Weinig ruimte voor maatregelen'

De expertengroep Gems, die de overheid adviseert, pleit onder andere voor een sluiting van het nachtleven. Dat meldt Le Soir maandag. 'In het nachtleven is er weinig ruimte tot maatregelen', zo verdedigt viroloog Steven Van Gucht het advies op Radio 1.

Lees verder

Tweede helft november begint grijs

De nieuwe week start grijs. Het KMI waarschuwt voor nevel en mist in veel streken. Zodra het ochtendgrijs weg is, blijft het zwaarbewolkt maar vrijwel droog.

Lees verder

Politie voert vanaf vandaag dagelijks actie: 'Het land gaat plat'

De vakbonden bij de politie kondigen vanaf vandaag, maandag, dagelijks acties aan, en dat gedurende meer dan twee maanden. Het zou gaan om stiptheidsacties, zoals eind oktober op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, maar ook om extra grondige verkeerscontroles. Wat de acties concreet zullen inhouden, willen de bonden nog niet kwijt. 'We rekenen op het verrassingseffect', zegt Carlo Medo, voorzitter van het NSPV.

Lees verder

Negenjarige jongen wordt tiende slachtoffer Astroworld

Ezra (9) was met zijn vader op Astroworld en lag sindsdien in een coma.

Lees verder

Dubbel gevaccineerd en besmet: veiliger kan niet

Elke dag testen 10.000 tot 15.000 Belgen positief. In de meerderheid van de gevallen – zeker als je gevaccineerd bent – vallen de symptomen mee. Maar hoelang ben je besmettelijk? En ben je daarnabeschermd tegen het coronavirus?

Lees verder

Vrachtwagens schudden en bergen verdwijnen in het stof bij aardbeving in het zuiden van Iran

In het noordwesten van de stad Bandar Abbas, een stad in het zuiden van Iran, vonden kort na elkaar twee aardbevingen plaats op zondag. De eerste aardbeving had een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. De tweede volgde een minuut later en had een kracht van 6,3. De beving liet vrachtwagens wiebelen die aan de kant van een weg geparkeerd stonden.

Lees verder

Vorstenpaar met boegeroep onthaald op Koningsdag in Brussel

Koning Albert en koningin Mathilde kwamen maandagochtend aan in Brussel om het Te Deum bij te wonen in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal ter gelegenheid van Koningsdag. Even later kwam ook prins Laurent aan. Prinses Astrid en prinses Delphine waren niet van de partij. Politievakbonden onthaalden de koninklijke familie met boegeroep. Koningsdag valt dan ook samen met de eerste dag van de geplande politieprotesten om hun ongenoegen te uiten over de stukgelopen loononderhandelingen.

Lees verder

Testen zonder dokter: hoe doe je dat?

Sinds enkele weken hoef je niet per se langs de dokter of via de contacttracing passeren om een code voor een test te bemachtigen. Dat kan nu ook via een website met een zelfevaluatietool. Een stappenplan, voor wie er niet aan uit geraakt.

Lees verder

Amerikaanse journalist vrijgelaten ondanks veroordeling tot 11 jaar cel in Myanmar

Journalist Danny Fenster was enkele dagen geleden nog tot 11 jaar cel veroordeeld. De militaire junta heeft hem, na tussenkomst van diplomaat Bill Richardson, toch weer vrijgelaten. 'Dit is de dag waarop je hoopt als je dit werk doet', zei Richardson.

Lees verder

Bewoners springen uit raam bij woningbrand in Marollenwijk

Het heeft maandagochtend kort maar stevig gebrand in een woning in het hartje van de Brusselse Marollen. Twee bewoners zagen geen uitweg en sprongen uit het raam. Eén van hen liep zware verwondingen op.

Lees verder

Onenigheid over weren niet-gevaccineerden uit nachtleven

De ministers van Volksgezondheid Vandenbroucke en Beke vinden dat niet-gevaccineerden uit het nachtleven moeten geweerd worden. 'Dat is discriminatie', reageert Groen-vicepremier Petra De Sutter.

Lees verder

Oproep | Ik verlaat de zorgsector

De vierde golf hakt er stevig in bij het zorgpersoneel, zowel in ziekenhuizen als in huisartspraktijken. Al bijna twee jaar op rij geven ze het beste van zichzelf in moeilijke omstandigheden. Dat is niet evident: het beschermende materiaal tegen het coronavirus zorgt voor afstand, het vele testen is veeleer band- dan mensenwerk.

Lees verder

Ahold Delhaize wil Bol.com naar beurs brengen

Met een gedeeltelijke beursgang van dochter Bol.com hoopt Ahold Delhaize de online verkoop tegen 2025 te verdubbelen. Maar eerst moeten beleggers hun enthousiasme voor e-commerce terugvinden.

Lees verder

Geen Hazard, Courtois, Mignolet of Denayer tegen Wales, Thomas Kaminski wordt bij de groep gehaald

De Rode Duivels trainden maandagochtend nog een laatste keer op Belgische bodem alvorens af te zakken naar Cardiff voor de laatste WK-kwalificatiewedstrijd dinsdag. Simon Mignolet, Thibaut Courtois, Eden Hazard en Jason Denayer waren afwezig. Het viertal reist niet mee naar Cardiff.

Lees verder

Nederlands kroonjuweel Shell steekt het Kanaal over

Het oliebedrijf Shell, al langer dan een eeuw een van de kroonjuwelen van de Nederlandse economie, verhuist zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Londen. De Brexiteers triomferen.

Lees verder

Macron past blauw in Franse vlag aan, niemand heeft het door

De Franse tricolore ziet er al een jaar anders uit, maar tot vorige week was dit niemand opgevallen. Sinds juli 2020 is het blauw in de vlag een beetje donkerder.

Lees verder

Opnieuw onderzoek naar aanranding in Brussels uitgaansleven

De Brusselse politie is een onderzoek gestart naar een mogelijke verkrachting in de nacht van zaterdag op zondag. Een meisje zou er na afloop van een discotheekbezoek zijn aangerand.

Lees verder

Adele vertelt Oprah over haar scheiding, gewichtsverlies en mentale gezondheid: 'Ik heb me geschaamd'

Adele heeft voor het eerst in lange tijd een televisie-interview gegeven. Ze deed dat bij Oprah Winfrey.

Lees verder

Testen zonder dokter: hoe doe je dat?
Sinds enkele weken hoef je niet per se langs de dokter of via de contacttracing passeren om een code voor een test te bemachtigen. Dat kan nu ook via een website met een zelfevaluatietool. Een stappenplan, voor wie er niet aan uit geraakt.
Lees verder

Walrus Freya al slapend gespot aan Britse kust

Zondagmorgen konden de inwoners van de Britse kuststad Seahouses walrus Freya spotten. Het dier vertoeft al een tijdje in Europese wateren, omdat de walrussen lijden onder het smeltende noordpoolijs als gevolg van de klimaatopwarming.

Lees verder

Oud-adviseur Trump geeft zich na arrestatiebevel aan bij de FBI

Steve Bannon, voormalig adviseur van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, heeft zichzelf maandag aangegeven bij de FBI. De inlichtingendienst had vrijdag een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Lees verder

Uitbaters nachtclubs vrezen sluiting: 'Nochtans nooit iets gehoord van contactspeurders'

Uitbaters van zaken in het nachtleven reageren ontstemd op de voorstellen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Enkel gevaccineerden toelaten is volgens hen haalbaar, maar bij verplichte testen voor alle klanten dreigt de sluiting.

Lees verder

Snelheid van elektrische steps in Parijs beperkt tot 10 kilometer per uur

In verschillende delen van Parijs wordt de snelheid van de elektrische step voortaan automatisch beperkt tot tien kilometer per uur. De drie belangrijkste verhuurmaatschappijen hebben die maatregel maandag ingevoerd.

Lees verder

Erik Van Looy out in De slimste mens door corona, Bart Cannaerts neemt over

Erik Van Looy (59) is besmet met corona en zal voor het eerst in 19 jaar twee afleveringen van De slimste mens ter wereld niet presenteren. Jurylid en stand-upcomedian Bart Cannaerts neemt over.

Lees verder

Navo houdt 'ongewone' ontplooiing Russische troepen aan Oekraïense grens scherp in de gaten

De Navo monitort van 'zeer nabij' de ontplooiing van Russische troepen aan de Oekraïense grens. Dat zei de secretaris-generaal van de alliantie, Jens Stoltenberg, maandag.

Lees verder

Cheerleaders verkleed als Zwarte Piet: ondanks kritiek blijft Piet in Aalst zwart

'In Aalst doen we niet mee met de hysterie van een extrememinderheidsgroep.' Zo reageert Okapi Aalst op de kritiek van Antwerp Giants-speler Mwemaop het feit dat ze in Aalst cheerleaders verkleed als Zwarte Piet lieten opdraven.

Lees verder

Helft IC-bedden voorbehouden voor covidpatiënten: 'Zorgsysteem raakt steeds meer ontwricht'

De ziekenhuizen moeten tegen vrijdag opschalen naar fase 1B. Dat betekent dat de helft van de bedden op intensieve zorg moet worden vrijgehouden voor covidpatiënten. De beslissing komt er na een evaluatie van HTSC, het ­orgaan dat de ziekenhuisbezetting monitort.

Lees verder

Zwitserland rechtstreeks naar WK , Italië naar barrages

De groepsfase van de Europese kwalificatie voor het WK voetbal in Qatar loopt op zijn einde. Maandag werkten drie groepen hun laatste wedstrijden af en er stond nog heel wat op het spel. Italië moet na een teleurstelling in Noord-Ierland barrages spelen om naar het WK te mogen, terwijl Engeland zich plaatste na een monsterzege tegen San Marino.

Lees verder

Elon Musk daagt Bernie Sanders uit

Elon Musk, de topman van autobouwer Tesla en de rijkste persoon ter wereld, heeft in een reeks tweets de Amerikaanse senator Bernie Sanders op de korrel genomen.

Lees verder

Op zoek naar regels die we de hele winter kunnen volhouden

De federale regering volgt de experts lang niet in al hun voorstellen om de coronamaatregelen te verstrengen. Het gemeenschappelijke doel is om sluitingen van sectoren en gezigzag te vermijden.

Lees verder

Merkel en Macron bellen met Loekasjenko en Poetin over migranten aan grens Polen-Wit-Rusland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko getelefoneerd over de situatie van de migranten aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Dat meldt de Wit-Russische staatstelevisie. Macron belde naar de Russische president Poetin.

Lees verder

Verlinden eerste minister die bezoek brengt aan VS sinds heropening grenzen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is deze week in Washington voor ontmoetingen met de vertegenwoordigers van verschillende veiligheidsdiensten en met haar ambtgenoot Alejandro Mayorkas. Ook brengt ze een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.

Lees verder

Akkoord over EU-begroting van 169,5 miljard euro

Het Europees Parlement en de Raad (de lidstaten) hebben een akkoord bereikt over een EU-begroting voor 2022 met een budget van 169,5 miljard euro. Dat is 479 miljoen euro meer dan de Europese Commissie aanvankelijk had voorgesteld.

Lees verder

Noodweer slaat toe in Canada

Duizenden mensen in het westen van Canada hebben hun huis moeten verlaten uit vrees voor overstromingen door zware regenbuien. Tegelijkertijd worden verschillende snelwegen geblokkeerd door modderstromen.

Lees verder

Daarom bemoeilijkt Zuhal Demir de federale kernuitstap

De federale regering heeft het licht op groen gezet voor een nieuwe, moderne gascentrale in Vilvoorde. Die moet ervoor zorgen dat het licht blijft branden als straks de kerncentrales dichtgaan. Maar Vlaams minister Zuhal Demir van N-VA zegt 'njet'. Speelt zij een politiek spelletje of heet ze ecologische argumenten?

Lees verder

Daarom bemoeilijkt Zuhal Demir de federale kernuitstap

De federale regering heeft het licht op groen gezet voor een nieuwe, moderne gascentrale in Vilvoorde. Die moet ervoor zorgen dat het licht blijft branden als straks de kerncentrales dichtgaan. Maar Vlaams minister Zuhal Demir van N-VA zegt 'njet'. Speelt zij een politiek spelletje of heet ze ecologische argumenten?

Lees verder

Beursgang Bol.com moet webwinkel Delhaize aanvuren

Bol.com moet meer dan ooit een groeimotor worden voor Ahold Delhaize, dat ook de webshops van zijn supermarktketens fors wil doen groeien.

Lees verder

'Oude vriend' voor de een, 'zakenpartner' voor de ander: Xi en Biden starten virtuele top

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese evenknie Xi Jinping zijn dinsdag aan een virtuele topontmoeting begonnen. Het is hun eerste videomeeting sinds Biden president is.

Lees verder

Warmste oktober sinds begin metingen in noordelijk halfrond

De voorbije maand oktober was volgens het Amerikaanse meteorologische instituut NOAA in het noordelijke halfrond op land de warmste oktobermaand sinds het begin van de metingen in 1880. Wereldwijd was het de op drie na warmste oktober, na 2015, 2018 en 2019.

Lees verder

Nog hele week grijs

Het blijft dinsdag grijs en vaak nevelig met lokaal lichte motregen. De maxima schommelen tussen 4 graden in de Ardennen en 7 graden in Vlaanderen. Er waait een zwakke wind. Het KMI waarschuwt voor mogelijke CO-intoxicatie.

Lees verder

Aantal sterfgevallen door corona stijgt met bijna 30 procent

Het aantal positieve coronatests is met 27 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames met 28 procent. Dat blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder