Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 november 2021

Enkel in beste geval blijft opwarming nog beperkt tot 2,1 graden

HLN
Enkel in beste geval blijft opwarming nog beperkt tot 2,1 graden
De laatste beloftes van de wereldleiders leiden nog altijd tot een opwarming van 2,7 graden Celsius tegen eind deze eeuw. In het beste geval kan de opwarming nog beperkt worden tot 2,1 graden, besluit het VN-Milieuprogramma (UNEP) in een laatste schatting op basis van de beloftes over CO2-nuluitstoot. De jaarlijkse Climate Action Tracker komt tot een opwarming van zeker 2,4 graden. Dat cijfer werd enkel berekend op basis van het beleid dat landen de volgende tien jaar beloven te nemen.
Lees verder

België doneert 15 miljoen aan fonds dat klimaatadaptatie in armste landen moet stimuleren
België heeft dinsdag, bij monde van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir, een donatie van 15 miljoen euro toegezegd aan het Least Developed Countries Fund (LDCF), een fonds dat klimaatadaptatie ondersteunt in 46 arme landen wereldwijd. De Waalse regering zegde daarnaast nog eens bijkomend 2,7 miljoen euro toe.
Lees verder

Union kampioen? "Alleen Club maakt meer kans" - "Wintermercato belangrijk" - "Zoals Lierse in 1997"
Maakt competitieleider Union kans om landskampioen te worden? We legden de vraag voor aan Aimé Anthuenis, Jean-Marie Pfaff en Eric Gerets. Aimé pakte in 1998-1999 de titel met Racing Genk, Jean-Marie in 1978-1979 met S.K. Beveren en Eric in 1996-1997 met Lierse. Ze spreken alle drie hun bewondering uit voor Union en Aimé gaat zelfs nog een stap verder. Volgens de ex-coach van onder meer Racing Genk, Anderlecht en de nationale ploeg, maakt enkel Club Brugge meer kans dan Mazzu en co.
Lees verder

Coronavirus kost sociale zekerheid al bijna 20 miljard euro
De impact van de coronacrisis op de sociale zekerheid in ons land bedraagt voorlopig zo'n 19 miljard euro: naar schatting 12 miljard euro in 2020 en nog eens 7 miljard euro dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Rekenhof.
Lees verder

België leent goedkoper dan ooit
België heeft geld opgehaald tegen de laagste rente in de geschiedenis. Dat schrijft 'De Tijd' en wordt bevestigd door het Agentschap voor de Schuld.
Lees verder

Tine Embrechts twijfelde 15 jaar over deelname 'Slimste Mens': "Midden in de nacht afgebeld"
Vanavond strijdt Tine Embrechts (46) mee voor de titel van 'Slimste Mens ter Wereld'. Maar de actrice twijfelde maar liefst 15 jaar of ze wel zou meedoen. "Ik kan niets meer onthouden."
Lees verder

Schmink voor kids? Belgisch make-up merk lanceert een eerste kindercollectie. Dermatoloog geeft advies
Cent Pur Cent, een mineraal maquillagemerk van eigen bodem, komt met een primeur: make-up speciaal voor kinderen. "De producten zijn zo natuurlijk mogelijk en dermatologisch getest zodat jouw kleine spruit op een veilige manier kan spelen met make-up", aldus Caroline Rigo, het brein achter het label. Maar hoe veilig is het écht? Wij vroegen het aan dermatoloog Thomas Maselis. "Ik heb mijn bedenkingen bij zo'n make-uplijn op kindermaat."
Lees verder

Steven Van Gucht: "Griep dreigt dit jaar een dubbel probleem te worden"
De komst van de griep dreigt dit jaar een "dubbel probleem" te worden. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht, die in Gent gevaccineerd is op de jaarlijkse 'prik-off' van het AZ Jan Palfijn. Vorig jaar is de griep uitgebleven door de strenge maatregelen en reisbeperkingen die destijds van kracht waren. "Nu is dat anders", zegt Van Gucht. "Ik verwacht ze dit jaar wel, en misschien wel heviger dan andere jaren."
Lees verder

Jennifer Aniston ontvangt prestigieuze prijs van Steve Carell
Actrice Jennifer Aniston (52) wordt binnenkort in de bloemetjes gezet, zo onthult PEOPLE. Aniston zal de prestigieuze Sherry Lansing Leadership Award ontvangen tijdens het 'Hollywood Reporter's Women in Entertainment' ontbijt-gala op 8 december. De award zal worden uitgereikt door haar goede vriend en tegenspeler in 'The Morning Show', Steve Carell (59).
Lees verder

INTERVIEW. Dean Lewis scoorde monsterhit met 'Be Alright': "Volgens Google ben ik 14 miljoen dollar waard, maar ik rijd nog altijd met een Toyota Corolla"
Dean Lewis (34) brak wereldwijd door met de monsterhits 'Waves' en 'Be Alright', maar kan toch nog steeds redelijk anoniem de straat over. "Veel mensen kennen mijn liedjes, maar niet mijn gezicht", vertelt de Australische zanger - die de wereld rondreist om zijn tweede album te promoten - ons in een interview. Een gesprek over een mislukte langeafstandrelatie en hoe het waarmaken van zijn droom niet het verhoopte geluk opleverde. "Veel mensen denken nog altijd dat Ed Sheeran mijn liedjes schreef."
Lees verder

General Electric splitst zich in drie bedrijven
Het aandeel General Electric (GE) was dinsdag bij de start van de handel op Wall Street de grote winnaar. Het Amerikaanse conglomeraat had eerder op de dag aangekondigd zichzelf in drieën te zullen splitsen, onder andere om waarde voor aandeelhouders te creëren. Daarmee kreeg het de handen van beleggers op elkaar. Het aandeel won in de eerste handelsminuten meer dan 7 procent.
Lees verder

Middelkerke stelt BK's voor: zandcross met enkel natuurlijke obstakels, wegrit is biljartvlak
Dat Middelkerke volgend jaar het BK veldrijden (8-9 januari) en BK wegwielrennen (26 juni) organiseert was al even bekend. Vandaag stelde de organisatie beide parcoursen voor. Het BK veldrijden wordt een echte zandcross met enkel natuurlijke obstakels. Het BK op de weg is dan weer van begin tot einde biljartvlak. "Een stressloos kampioenschap", zegt Johan Museeuw.
Lees verder

Volkswagen blaast iconische hippiebus nieuw leven in met elektrische versie
Het gekende busje van Volkswagen werd in de jaren 60 en 70 van vorige eeuw zo populair dat het inmiddels iconisch kan worden genoemd. Dat beseft de autobouwer zelf ook maar al te goed. Volkswagen komt nu op de proppen met een elektrische versie, de ID.Buzz, die voorlopig nog niet in productie gaat.
Lees verder

Staatsveiligheid: pandemie zorgde voor meer dreiging van extremisten
Ondanks de coronapandemie is de dreiging van extremisten vorig jaar nog toegenomen. Vooral extreemrechts is en blijft een belangrijke dreiging, blijkt dinsdag uit het jaarverslag 2020 van de Veiligheid van de Staat (VSSE). De pandemie zorgde bovendien voor radicalisering door desinformatie.
Lees verder

"Amazon wil schikking treffen met Europese Commissie"
Amazon wil met de Europese Commissie een schikking treffen in de twee mededingingsonderzoeken die naar de Amerikaanse e-commercegigant lopen. Dat schrijft het Britse persagentschap Reuters dinsdag. Amazon zou zo een miljardenboete willen ontlopen.
Lees verder

Meisje (17) verdwijnt in Frankrijk tijdens het joggen, vader vindt haar oortjes onder het bloed terug
In Frankrijk is gisteren een 17-jarig meisje spoorloos verdwenen toen ze ging joggen. Tweehonderd politieagenten worden nu ingezet om haar terug te vinden. Haar vader volgde het traject dat ze normaal aflegde en vond haar stel oortjes terug onder het bloed. Haar naam en foto zijn voorlopig nog niet verspreid. De procureur opende wel een officieel onderzoek naar ontvoering en vrijheidsberoving.
Lees verder

Vijfentwintig jaar Lara Croft: dit waren haar drie levens (tot nu toe)
Het is een kwarteeuw geleden dat Tomb Raider, de eerste videogame rond archeologe Lara Croft, in de handel kwam. Tijd om een duik te nemen in dat rijke verleden van het eerste feministische icoon uit de geschiedenis van het medium.
Lees verder

Verloren gewaande kat na meer dan twee jaar herenigd met baasje: "Ze kwam al meteen knuffels vragen"
Ongelofelijk, maar waar. Na twee jaar en twee maanden vermist te zijn is Syrah sinds zondag weer thuis. De kat van Valérie Van Genechten (40) uit Schilde reisde onder de motorkap van de auto van haar baasjes schoonmoeder mee naar Roeselare, waar ze van een gezin met enkele andere katten eten kreeg. Naar buiten mag Syrah voortaan enkel met een gps-tracker aan haar halsband. "Ik wil dit niet meer meemaken", vertelt Valérie.
Lees verder

Will Smith legt zijn ziel bloot in alles onthullende memoires: "Even overwoog ik om mijn vader te vermoorden"
"Toen ik negen jaar oud was, zag ik hoe hij mijn moeder bewusteloos sloeg." Het is slechts één van de opvallende uitspraken die Will Smith doet in zijn gelijknamige memoires 'Will'. Zijn vader William Carroll Smith Sr. was grotendeels verantwoordelijk voor de traumatische jeugd van zijn zoon, maar toch draagt de Fresh Prince of Bel-Air de relatie met zijn vader hoog in het vaandel. "De man die jaren aan een stuk zijn familie terroriseerde, was de man die elke avond eten op tafel zette." Het voorbeeld bij uitstek dat de grens tussen haat en liefde héél klein kan zijn. Maar er is nog meer, want voor het eerst in zijn leven legt de 53-jarige acteur al zijn kaarten op tafel. "Het is tijd om de waarheid te vertellen. Mensen mogen het weten."
Lees verder

OVERZICHT. Alles over het Gentse Lichtfestival, dat de komende dagen tot een miljoen bezoekers lokt
De Gentse Feesten moeten ze aan de samenvloeiing van Leie en Schelde al twee jaar missen, maar de vijfde editie van het Lichtfestival gaat gelukkig wel door. De komende vijf dagen verwachten ze in Gent bijna een miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland, die zich zullen vergapen aan tientallen lichtkunstwerken. Het ene klein en intiem, het andere groot en ontzagwekkend. Wij maakten een overzicht van waar u zich aan mag verwachten, hoe u er geraakt, en hoe de stad Gent wil vermijden dat dit massa-evenement de coronacijfers de hoogte in duwt.
Lees verder