Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 20 november 2021

Corona-onrust na interlandbreak: Kevin De Bruyne ontbreekt op training bij Man City, ‘Belgische’ Duivels gewoon i...

Corona-onrust na interlandbreak: Kevin De Bruyne ontbreekt op training bij Man City, 'Belgische' Duivels gewoon in selectie

Er heerst bezorgdheid bij de Rode Duivels. Volgens verschillende bronnen heeft er na de laatste WK-kwalificatiematch tegen Wales (1-1) dinsdag een speler positief getest op corona. Om wie het draait bleef nog onbevestigd, maar het zou een Duivel zijn die in Cardiff op het veld heeft gestaan en het gelijkspel intens mee heeft beleefd. In Engeland maken ze zich alvast zorgen om Kevin De Bruyne die ontbrak op training bij Manchester City, terwijl de andere internationals behalve Grealish, wel terugkeerden op het trainingsveld.

Lees verder

Bioloog maakt knappe beelden van jagende wolf: 'National Geographic in Limburg'

Wolvenkenner en bioloog Frederik Thoelen heeft nieuwe beelden gemaakt van één van de Limburgse wolven. De wolf jaagt op knaagdieren - op een plek die de bioloog liever geheim wil houden - en wordt tijdens zijn jachtpartij 45 minuten gefilmd door Thoelen. Wanneer de wolf joggers ziet in de verte, duikt hij het bos weer in. 'Plots ging het hoofd van de wolf omhoog en liep hij onmiddellijk weg', klinkt het op regionale zender TV Limburg. 'Het is duidelijk dat hij schrik heeft van mensen die in de buurt komen.' 

Lees verder

Muziekfotograaf Mick Rock (72) overleden

De Britse fotograaf Mick Rock, beroemd door zijn portretten van onder anderen David Bowie, Queen en de Sex Pistols, is op 72-jarige leeftijd overleden.

Lees verder

DS Podcastfestival verhuist naar 1 en 2 april 2022

De eerste editie van het Podcastfestival van De Standaard in Oostende, gepland op 3 en 4 december, wordt verplaatst naar de lente en staat nu geprogrammeerd op 1 en 2 april 2022. Tickets blijven geldig voor de nieuwe datum.

Lees verder

Oostenrijk maakt vaccinatie verplicht

Dat verklaarde bondskanselier Schallenberg op een persconferentie vrijdag. Het land gaat ook in volledige lockdown.

Lees verder

Covid trof zwaksten financieel het hardst

De pandemie heeft een kleine groep kwetsbare huishoudens onevenredig zwaar getroffen, stelt de Nationale Bank vast. Zij moesten drie keer zo vaak op de uitgaven besparen als andere huishoudens.

Lees verder

Van Gucht: piekbelasting ziekenhuizen tussen eind november en half december

Het Crisiscentrum verwacht een piekbelasting van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen tussen eind november en half december. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag bekendgemaakt op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Lees verder

Roger van Damme maakt Burj Khalifa van chocolade voor exclusief restaurant

Roger van Damme bewijst nogmaals waarom hij sterrenchef en voormalig 'beste patissier ter wereld' is. Een dessert van zijn hand zal een jaar lang op het menu staan van het Armani Hotel, een exclusief restaurant in de beroemde wolkenkrabber van Dubai, de Burj Khalifa. De speciale creatie is een chocolade Burj Khalifa van 20 centimeter hoog. Bekijk het chocolade kunstwerk in deze video.

Lees verder

La Palma registreert 250 aardbevingen op een dag

Het Spaanse eiland La Palma wordt nog steeds geteisterd door de uitbarstende vulkaan Cumbre . Maar naast de lavastromen die alles verwoesten op hun pad, krijgt het eiland de laatste twee weken ook te maken met tientallen aardbevingen per dag. Het record ligt momenteel op 270 bevingen.  

Lees verder

Wilde zwijnen teisteren financieel hart van Hongkong

Ongeveer een 3.000 zwijnen terroriseren een wijk in de buurt van het financiële centrum van de stad Hongkong. Tegenwoordig schrijft het beleid voor dat ze afgemaakt worden, terwijl ze voordien nog gevangen genomen en uitgezet werden in onbevolkt gebied. Donderdag werden zeven zwijnen, waaronder ook heel jonge zwijnen, geëuthanaseerd. De werkwijze stoot op onbegrip van dierenorganisaties.

Lees verder

Vorig jaar vijftig gastarbeiders overleden bij WK-infrastructuurwerken Qatar

Alleen al in 2020 zijn er vijftig arbeidsmigranten overleden bij infrastructuurwerken voor het WK van eind volgend jaar in Qatar.

Lees verder

De Standaard gaat aan de slag met het grootste datalek ooit uit Afrika

Het internationale onderzoek Congo Hold-up onthult hoe de bank BGFI werd gebruikt om de natuurlijke rijkdommen en staatskassen van de Democratische Republiek Congo te plunderen. Met de opbrengsten van die plundertocht financierde de entourage van voormalig president Joseph Kabila haar binnen- en buitenlandse weelde. Maar daar hield het niet op.

Lees verder

De hold-up op Congo: hoe de clan-Kabila 122 miljoen stal van de staat

Jarenlang heeft de clan van voormalig president Joseph Kabila Congo leeggezogen. Sinds 2013 verdween minstens 120 miljoen euro in de zakken van familieleden van Kabila en hun handlangers. Al dat geld versluisden ze met behulp van een corrupte bank en een postbusfirma, legt De Standaard bloot in een internationaal onderzoek.

Lees verder

Onderzoek zet president Tshisekedi onder druk om corruptie aan te pakken

De clan rond voormalig Congolees president Joseph Kabila wist maar liefst 122 miljoen euro te stelen van de staat, blijkt uit het internationale onderzoek Congo Hold-up. 'De regering van president Tshisekedi heeft geen enkel excuus om de gestolen sommen en eigendommen niet terug te vorderen', zegt anticorruptieactivist Jean-Claude Mputu

Lees verder

Suïcide afgelopen 15 jaar met een kwart gedaald

Nederland komt in België kijken hoe we de suïcidecijfers met succes hebben verlaagd. En de derde Vlaamse gezondheidsdoelstelling inzake suïcidepreventie wil het aantal zelfdodingen tegen 2030 nog met tien procent naar beneden brengen. Nieuwe acties leggen onder meer de focus op mannen, werkzoekenden en land- en tuinbouwers.

Lees verder

Boris Johnson op de vingers getikt tijdens verhitte discussie in Lagerhuis: 'Ik ben hier de baas'

Boris Johnson kwam onder vuur te liggen nadat hij voormalig kabinetsminister Owen Patterson had verdedigd tegen een straf voor het overtreden van de lobbyregels. Patterson, die adviseur was van het gezondheidsbedrijf Randox, had geholpen bij het lobbyen bij de regering om contracten voor het bedrijf te krijgen. Tijdens een vragensessie in het Britse Lagerhuis werd Boris Johnson meermaals op de vingers getikt voor het onderbreken van de vergadering.  

Lees verder

Lichamen in Lobroekdok geïdentificeerd als vermist Nederlands koppel uit Deurne

De twee lichamen die donderdag uit het water zijn gehaald aan het Lobroekdok in Antwerpen zijn geïdentificeerd. Het gaat inderdaad om het vermiste Nederlandse koppel uit Deurne.

Lees verder

Kaakslag voor Voetbalbond in zaak matchfixing: makelaars én voormalig bestuur KV Mechelen onterecht geschorst

Opschudding in voetballand: de tuchtstraffen die het bestuur van KV Mechelen en twee makelaars destijds opgelegd kregen voor hun vermeende rol in matchfixing aan het eind van het seizoen 2017-2018, worden nietig verklaard. De Brusselse rechtbank is van oordeel dat het zestal hun schorsing terecht aanvocht en veroordeeld werd op basis van selectief bewijsmateriaal.

Lees verder

PS speelt het keihard: 'ontslag' is taboe

De topministers van de regering-De Croo zitten al de hele dag samen om een regeringscrisis te vermijden. De clash rond de vaccinatieplicht in de zorg en het woordje 'ontslag' draait in wezen rond fundamenteel vertrouwen en de autoriteit van de premier.

Lees verder

Joe Biden draagt macht tijdelijk over aan Kamala Harris tijdens colonoscopie

De Amerikaanse president Joe Biden draagt tijdens een colonoscopie tijdelijk zijn macht over aan vicepresident Kamala Harris.

Lees verder

Belgische vrouwen vijfde of zesde op WK padel na winst tegen Mexico

De Belgische vrouwen zullen het wereldkampioenschap padel in het Qatarese Doha op de vijfde of zesde plaats beëindigen. Het vrouwenteam werd donderdag in de kwartfinales kansloos met 3-0 uitgeschakeld door titelverdediger Spanje, maar nam vrijdag om de plaatsen vijf tot acht wel met 2-1 de maat van Mexico.

Lees verder

Timelapse toont langste maansverduistering in 580 jaar

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft zich een uitzonderlijk natuurfenomeen voorgedaan. In onder meer Noord-Amerika en delen van Azië was een gedeeltelijke maansverduistering van wel 6 uur lang te zien, wat geleden is van de jaren 1440. Hoe dat eruitzag, ziet u in de video hierboven. 

Lees verder

Premier reageert op Congo Hold-up: 'Dit moet huidige president helpen in strijd tegen corruptie'

'Het is een goede zaak dat dit wordt blootgelegd', reageert premier Alexander De Croo op het onderzoeksproject Congo Hold-up, dat aantoont hoe de clan-Kabila minstens 120 miljoen euro staatsgeld stal. Ook minister Kitir veroordeelt de corruptie.

Lees verder

Koninklijk Besluit over coronamaatregelen gepubliceerd: nog één feestnacht zonder maskers of zelftesten

Discotheken en dancings moeten zich voor de komende nacht nog geen zorgen maken over de strengere coronamaatregelen. Die treden pas zaterdag om 7 uur in werking, zo blijkt uit Koninklijk Besluit dat zonet werd gepubliceerd.

Lees verder

Prinses Charlène van Monaco opgenomen in het ziekenhuis, tweeling deelt liefdevolle boodschap

Prinses Charlène van Monaco was zoals eerder was aangekondigd niet aanwezig op de nationale feestdag omdat ze in het ziekenhuis is opgenomen, zo heeft haar echtgenoot, prins Albert bevestigd. Haar zesjarige tweeling had wel een liefdevolle boodschap voor haar, die ze ook met het publiek deelden.

Lees verder

Kim Meylemans opent wereldbekerseizoen skeleton met derde plaats in Innsbruck

Skeletoni Kim Meylemans (25) heeft vrijdag veel vertrouwen opgedaan met het oog op de Olympische Winterspelen in Peking (4-20 februari 2022). In de eerste wereldbekermanche van het seizoen in het Oostenrijkse Innsbruck eindigde ze op een knappe derde plaats.

Lees verder

Departement Mobiliteit en Openbare Werken zou pas dit voorjaar de gezondheidsrisico's van PFOS kennen

Dat heeft secretaris-generaal van het departement Boelaert vrijdag verklaard in de Vlaamse parlementaire onderzoekscommissie.

Lees verder

De BGFI-bank, de geldautomaat van de dictators

De bank die vandaag het middelpunt is van de onthullingen over massale corruptie, heeft zijn wortels in Frankrijks troebele geschiedenis in Afrika en een mega-bankenschandaal uit de jaren negentig.

Lees verder

Wit-Russische troepen hebben migranten mogelijk geholpen bij oversteek naar EU, zegt Loekasjenko

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko erkent in een interview met de BBC dat het 'absoluut mogelijk' is dat zijn troepen migranten hielpen over te steken naar Polen.

Lees verder

Amerikaanse tiener die twee betogers doodschoot bij Black Lives Matter-protesten is vrijgesproken

Kyle Rittenhouse, de tiener die in augustus 2020 betogers beschoot bij Black Lives Matter-protesten in Wisconsin, is na vijf dagen beraadslagen vrijgesproken. Volgens de jury handelde hij uit zelfverdediging.

Lees verder

Corona bij Club Brugge: Van der Brempt test positief, twee andere spelers ziek

Ignace Van der Brempt heeft positief getest op corona. De rechtervleugelverdediger van Club Brugge reisde daardoor niet mee naar het AFAS-stadion voor het vrijdagavondduel met KV Mechelen.

Lees verder

Regering bereikt akkoord over vaccinatieplicht in de zorg

De federale regering heeft na een dag onderhandelen dan toch een akkoord bereikt over de verplichte vaccinatie in de zorgsector.

Lees verder

Rellen uitgebroken bij coronaprotest in Rotterdam, politie lost waarschuwingsschoten

In het centrum van Rotterdam zijn rellen uitgebroken bij protest tegen de nieuwe coronamaatregelen in Nederland.

Lees verder

Wind en zon moeten driemaal sneller

Het tempo waarmee wind- en zonne-energie wordt gezet, moet verdrievoudigen om tegen 2050 klimaatneutraal te kunnen worden, berekent netbeheerder Elia. En dan nog zal er massale import nodig zijn.

Lees verder

Een dag armworstelen over het woord 'ontslag'

De premier die vecht voor zijn autoriteit en de PS voor haar geloofwaardigheid: door die cocktail had Vivaldi vrijdag dertien uur nodig om een akkoord te bereiken over verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel.

Lees verder

Club Brugge geeft voorsprong weg en gaat onderuit op het veld van KV Mechelen

KV Mechelen heeft vrijdag de vijftiende speeldag in de Jupiler Pro League geopend met een 2-1-zege tegen Club Brugge. De Bruggelingen dankten andermaal spits Bas Dost in de eerste helft voor de voorsprong, terwijl Malinwa kon rekenen op Hugo Cuypers voor de gelijkmaker. In het slotkwartier zorgde Rob Schoofs voor de heerlijke beslisser dankzij een lob over Club-doelman Simon Mignolet.

Lees verder

De game GTA blijft na twintig jaar even controversieel

Deze week in Radar: de ophefmakende game GTA als cultuuricoon en een foto-expo over mannelijkheid.

Lees verder

Meer dan 600 patiënten op intensieve zorg

De coronacijfers blijven stijgen: zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnamen.

Lees verder

Somber weer dit weekend

Veel wolken en af en toe wat regen: dat brengt het weer dit weekend.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik geloof meer in Darwin dan in Stalin'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Deze nieuwe maatregelen gelden vanaf vandaag

Om de vierde coronagolf het hoofd te bieden, worden vandaag een rist nieuwe maatregelen van kracht. Een overzicht.

Lees verder

Chaos op snelweg in VS nadat geldwagen bankbiljetten verliest

Op een snelweg in de Amerikaanse staat Californië heeft een gepantserde geldtransportwagen enorme hoeveelheden bankbiljetten verloren. Automobilisten stopten midden op de weg om hun zakken te vullen met het rondslingerende geld.

Lees verder