Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 22 november 2021

Chili in volle transitie kiest opvolger aftredend president Piñera

Chili in volle transitie kiest opvolger aftredend president Piñera

De Chilenen moeten zondag een opvolger kiezen voor de conservatieve president Sebastian Piñera. Het is erg onzeker wie de verkiezingen zal winnen in Chili, dat in volle transitie is na de sociale onrust in 2019.

Lees verder

Kom op tegen Kanker slaakt noodkreet voor kankerpatiënten en zorgverleners

Coronapatiënten nemen steeds meer ziekenhuisbedden in, waardoor de zorg voor patiënten met kanker en andere aandoeningen uitgesteld wordt. Door de constante druk zit het ziekenhuispersoneel volledig op zijn tandvlees. Kom op tegen Kanker vreest dat kankerpatiënten en zorgpersoneel de dupe worden van de nieuwe coronagolf en trekt aan de alarmbel.

Lees verder

Akkoord over terugkeer Soedanese premier Hamdok

In Soedan zou er een politiek akkoord zijn om premier Abdullah Hamdok, die aan de kant is gezet na de militaire staatsgreep, te laten terugkeren. Dat hebben bemiddelaars zondag bekendgemaakt.

Lees verder

Bijna 250 migranten gered die Kanaal wilden oversteken

De 243 migranten werden naar de havens van Boulogne-sur-Mer, Duinkerke en Calais gebracht in de nacht van vrijdag op zaterdag en in de loop van zaterdag, toen ze in moeilijkheden gekomen waren in hun poging het Kanaal over te steken. Dat liet de maritieme prefectuur van het Kanaal en de Noordzee weten.

Lees verder

Paralympiër zwemt als eerste Titicacameer over

De Franse paralympiër Théo Curin heeft een straffe stoot uitgehaald. Samen met twee kompanen zwom Curin, die geen handen en voeten heeft, het Titicacameer in Zuid-Amerika in de lengte over, als eerste ooit. Bekijk zijn krachttoer in de video hierboven. 

Lees verder

Magazijnier ontsnapt op het nippertje aan instortende rekken

Een Russische magazijnier is op het nippertje ontsnapt aan een omvallend rek dat vol alcohol stond. De man werd door reddingswerkers bovengehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Bekijk de beelden van het incident hierboven. 

Lees verder

Peter Piot: 'doodslag' door vaccinweigeraars in zorg

De wereldvermaarde viroloog Peter Piot heeft geen begrip voor ongevaccineerd zorgpersoneel. Wat hem betreft hebben vaccinweigeraars in de zorg mogelijk 'doodslag' op hun geweten.

Lees verder

Dievenbende plundert Louis Vuitton-winkel helemaal leeg in 45 seconden tijd

Donderdag werd een Louis Vuitton-winkel vlakbij Chicago overvallen door een bende van veertien overvallers. Ze maakten in ongeveer 45 seconden tijd een goeie 100.000 euro buit. Bekijk de beelden van de overval hierboven. 

Lees verder

Duizenden betogers tegen coronamaatregelen trekken door Brussel

Duizenden betogers zijn aan het Noordstation vertrokken. Er is niet één type betoger, het is een bonte massa. Wel hebben de meesten iets met elkaar gemeen: ze dragen geen mondmasker in deze dichte drom.

Lees verder

Brugge verbiedt raamverkoop op parcours Wintergloed

De stad wil vermijden dat er te veel mensen blijven stilstaan op het parcours. Ze besliste ook dat zowel de kerstmarkt als het lichtparcours zeker doorgaan. Bezoekers van Wintergloed moeten wel een mondmasker dragen.

Lees verder

'Chileense Bolsonaro' José Antonio Kast prijst Pinochet en verleidt middenklasse

Krijgt Chili straks een kloon van Jair Bolsonaro als president? José Antonio Kast (55) klinkt gepolijster, maar zijn ideeën doen niet onder voor die van de Braziliaan. Kast, favoriet voor de eerste ronde van de Chileense presidentsverkiezingen zondag, wil geen migranten meer en is fan van wijlen generaal Pinochet.

Lees verder

Anderlecht kan ook zonder jeugdproducten niet winnen na rode kaart voor Benito Raman

Anderlecht is er opnieuw niet in geslaagd te winnen. Tegen Kortrijk voetbalde het erg zwak voor rust, en deed het zichzelf de das om met een domme rode kaart vlak na rust. De druk op de ketel neemt toe na het 1-1 gelijkspel.

Lees verder

Geen mondmasker op de trein, geen rit

'De veiligheidsdiensten zullen ingrijpen waar passagiers hardleers zijn', zo waarschuwt de NMBS.

Lees verder

Vandenbroucke wil horeca dan toch niet boycotten: 'Ongelukkige uitspraak'

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) wikt zijn woorden, met een dag vertraging. Hij trekt zijn uitspraak terug over de 'boycot' van horecazaken die het niet te nauw nemen met de controle op de coronapas.

Lees verder

Nieuwe regels op de dansvloer: sneltests met een biertje in de wachtrij

Vanaf zaterdagavond moest het uitgaansleven gas terugnemen. Wie een dansje wil placeren moet voortaan een sneltest aan de inkom doen, of zijn mondmasker aanhouden. Maar niet overal worden de maatregelen aangehouden.

Lees verder

Antwerp struikelt op bezoek bij STVV

De referentiematch van Antwep tegen Anderlecht heeft geen vervolg gekregen op Stayen. Sint-Truiden strafte twee individuele foutjes af en de reactie van Antwerp, via Samatta, kwam te laat. 2-1 en dus een gemiste kans voor Antwerp om van het puntenverlies van Club Brugge te profiteren. Meer nog: het voelt nu de hete adem van KV Mechelen in de nek én Union kan tot zeven punten uitlopen.

Lees verder

Leider Union vernedert KV Oostende op eigen veld met 1-7 winst

Union doet mee dit seizoen. Is het niet voor de titel, dan zeker voor de Champions Play-offs. Vandaag won het met 1-7 op het veld van KV Oostende. Het diept zo de kloof met zijn achtervolgers verder uit.

Lees verder

Betoging tegen coronabeleid in Rotterdam: mogelijk 4 mensen geraakt door kogel

Bij de rellen van afgelopen vrijdag in Rotterdam zijn mogelijk vier mensen geraakt door kogels, meldt het Openbaar Ministerie zondag in een verklaring over de gebeurtenissen. Er werd geprotesteerd tegen het zogenaamde '2G-beleid'.

Lees verder

Beerschot klimt verder uit het dal met nieuwe zege tegen Racing Genk

Na de vroege openingsgoal van Shankland was het pompen of verzuipen, maar de drie punten bleven voor de tweede keer op rij op het Kiel. In de absolute slotfase bracht Caicedo de verlossing: 2-0.

Lees verder

Bulgaarse president Radev herverkozen

Uittredend president Roumen Radev heeft volgens de exitpolls de twee ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen in Bulgarije. Dat schrijven internationaal persagentschap Reuters en Belgisch persagentschap Belga. Radev haalde het met een ruime marge.

Lees verder

Deel van Italiaans eiland geëvacueerd wegens levensgevaarlijke CO2-concentraties door vulkaan

Honderden mensen hebben hun huis op het Italiaanse eiland Vulcano, een van de Eolische eilanden ten noorden van Sicilië, moeten verlaten wegen de veel te hoge CO2-concentratie in de lucht. Dat is het gevolg van de verhoogde vulkanische activiteit op het eiland.

Lees verder

Dina Tersago en Marie Bamutese vragen aandacht voor seksueel geweld in Oost-Congo

Een op de drie vrouwen in Oost-Congo wordt het slachtoffer van seksueel geweld. Om die gruwel onder de aandacht te brengen, lanceert Mamas for Africa aan de vooravond van de Internationale Dag tegen het Geweld op Vrouwen een radiospot.

Lees verder

Hoe ex-president Kabila Congo leegzoog en zichzelf verrijkte

Jarenlang heeft de clan van voormalig president Joseph Kabila Congo leeggezogen. Sinds 2013 verdween minstens 120 miljoen euro in de zakken van zijn familieleden en hun handlangers. Dat heeft maandenlang onderzoek van onze krant, samen met 18 andere internationale media, blootgelegd.

Lees verder

Zondagavond opnieuw onrustig op meerdere plekken in Nederland

Zondagavond was het, voor de derde dag op rij, onrustig op straat op meerdere plekken in Nederland. Er kwamen opnieuw mensen op straat tegen de coronamaatregelen. Onder meer in Enschede, Roosendaal en Groningen moest de politie optreden vanwege ongeregeldheden.

Lees verder

Wagen rijdt in op kerstparade in Wisconsin: twintigtal gewonden, 'minstens één dode'

Zondagavond is in Waukesha (Milwaukee), in de Amerikaanse staat Wisconsin, een wagen ingereden op een kerstparade. Volgens de politie raakten ruim twintig mensen gewond, er is ook sprake van minstens één dode. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.

Lees verder

Op verzoek van Adele schakelt Spotify de shuffle-knop uit
Lees verder

IOC-voorzitter Thomas Bach heeft videogesprek met Peng Shuai: 'Opgelucht toen ik zag dat het goed met haar ging'

IOC-voorzitter Thomas Bach sprak zondag in een dertig minuten durende videoconferentie met de Chinese tennisspeelster Peng Shuai. Sinds ze een hooggeplaatste Chinese politieker beschuldigde van seksueel misbruik, maakte de internationale sportwereld zich zorgen om haar welzijn.

Lees verder

Meest radicale kandidaten winnen eerste ronde Chileense presidentsverkiezingen

De Chilenen hebben zondag bij de presidentsverkiezingen gekozen voor de meest radicale kandidaten. De rechts-populistische José Antonio Kast, die ook wel de Bolsonaro van Chili wordt genoemd, haalde in de eerste ronde de meeste stemmen , zo'n 28 procent. Zijn tegenstander in de tweede ronde wordt de linkse kandidaat Gabriel Boric, die zondag ongeveer 25 procent van de stemmen behaalde.

Lees verder

Onderzoeksrapport IDEA: democratie wereldwijd meer dan ooit in verval, ook door Trump

Steeds meer landen neigen naar een autoritair regime, terwijl het aantal democratische landen waar de democratie bedreigd wordt, groter is dan ooit. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Zweedse ngo IDEA (International Institute for Democracy and Electoral Assistance). De trend van democratische erosie is al bezig sinds 2006 en is nu erger dan ooit, klinkt het.

Lees verder

Internationale Emmy Awards worden uitgereikt, ook Belgische kanshebber

In New York worden maandagnacht de internationale Emmy Awards uitgereikt, een van de belangrijkste tv-prijzen ter wereld. Het VTM-programma 'Da's liefde' van productiehuis Shelter maakt kans op de prestigieuze prijs in de categorie 'niet-gescript entertainment'.

Lees verder

Daar is de vriezeman

Het is maandag grijs over de Ardennen, de Condroz en de regio's in het oosten van Henegouwen tot Limburg. In de Hoge Venen kan er eventueel wat lichte regen of sneeuw vallen.

Lees verder

Politievakbond VSOA: 'Wij zijn de dweil van de maatschappij'

Afgelopen week betoogden de politiediensten zelf nog voor loonopslag. En daar kwam heel wat kritiek op. Maar zondag moesten ze ook massaal aanwezig zijn op de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel. En voor hen toont dat nog maar eens aan dat er iets moet veranderen. 'De politie moet ook kunnen betogen.'

Lees verder

We gaan weer telewerken: wat zijn de regels?

Sinds zaterdag gelden er nieuwe coronamaatregelen, waarin het telewerken weer verplicht is. Wie bepaalt of een werknemer thuis moet werken en wie controleert dat?

Lees verder