Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 13 november 2021

Britney Spears wint rechtszaak, vader geen bewindvoerder meer: “Ik kan het niet geloven”

HLN
Britney Spears wint rechtszaak, vader geen bewindvoerder meer: "Ik kan het niet geloven"
De 39-jarige popzangeres Britney Spears kan na 13 jaar onder de voogdij van haar vader weer zelf beslissen over haar doen en laten. Amerikaanse media melden dat een rechter in Los Angeles vrijdag beslist heeft alle aspecten van de voogdij per direct op te heffen. Daarmee heeft de zangeres, bekend van onder meer 'Baby One More Time' en 'Toxic' weer de sleutels in handen van haar op 60 miljoen dollar (zo'n 52 miljoen euro) geschatte fortuin. "Ik kan het niet geloven", reageerde de zangeres op Instagram. "Beste dag ooit!!!"
Lees verder

LIVE. Amerikaanse rechter houdt schorsing vaccinatieplicht voor grote bedrijven in stand
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit voor een mondmaskerplicht vanaf 9 jaar en een strengere controle op de huidige maatregelen. Dat heeft hij gezegd aan VTM NIEUWS. In Nederland gelden vanaf vanavond voor minstens drie weken strengere maatregelen om het aantal coronabesmettingen in het land terug te dringen. Lees al het nieuws over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

Slimme camera's moeten gsm-gebruik achter het stuur een halt toeroepen
Binnen de federale regering is er een akkoord over de inzet van ­camera's om "de zorgwekkende toename van gsm-gebruik achter het stuur" een halt toe te roepen. Dat is een van de 32 concrete maatregelen in het nieuwe Verkeersveiligheidsplan, waarin "nieuwe, geavanceerde technologieën" een centrale rol spelen. Met oplopende sancties zet ze bovendien de eerste stap naar een rijbewijs met punten. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vandaag.
Lees verder

COLUMN. Vorige generaties konden rond hun 50 rustig oud zijn. Maar nu? Wat moeten wij?
"Ik dacht eerst: ik ben te oud, ik ga mezelf belachelijk maken." Mocht Delphine van Saksen-Coburg nog moeten tonen dat ze een vrouw van vlees en bloed is - quod non - dan is dat bij deze gebeurd. Op haar 53 neemt ze deel aan 'Dancing with the Stars' en zulks gaat blijkbaar gepaard met enkele onzekerheden die menige vrouw omtrent die leeftijd herkent.
Lees verder

Oostenrijkse lockdown voor vaccinweigeraars oogst lof en tegenwind bij uitgeweken Vlamingen
Om het fors stijgend aantal infecties met het coronavirus in te dijken, gaat Oostenrijk een lockdown voor niet-gevaccineerden invoeren. De aankondiging maakt emotionele reacties los, ook bij Vlamingen die in het land wonen. Gwenda Lemmens (46) is ingeënt en juicht het initiatief toe. Carl Doclo (52) heeft geen vertrouwen in coronavaccins en reageert woedend. "We wonen hier drie jaar, maar willen nu zo snel mogelijk naar Bulgarije", zegt hij.
Lees verder

Klimaattop Glasgow gaat verlengingen in: "Een complete mislukking kan nog vermeden worden"
Glasgow gaat de verlengingen in. De VN-klimaatconferentie had vrijdagavond al een slotakkoord moeten opleveren, maar dat bleef uit. Dit weekend zetten de wereldleiders de eindsprint in, al is de vraag of het resultaat ook zal volstaan. "De anderhalvegraadambitie ligt in coma en Glasgow moet ze reanimeren", zegt klimaatprofessor Wim Thiery (VUB).
Lees verder

OESO-topman: minimumbelasting voor multinationals zal België 1 miljard opleveren
Het internationale fiscale akkoord over een wereldwijde, grootschalige hervorming van de belastingen voor multinationals, dat eind vorige maand gesloten werd binnen de OESO en de G20, zal België 1 miljard euro per jaar opleveren. Dat zegt de nieuwe secretaris-generaal van de OESO, Mathias Cormann, vandaag in een interview met de Franstalige zakenkrant L'Echo. Cormann is afkomstig uit Eupen, en was voor hij OESO-topman werd minister van Financiën in Australië.
Lees verder

REPORTAGE. Wat als je dochters diabetes hebben? Acteur Jan Van Looveren en onze reporter kennen er alles van: "Rebelleren als puber. Toffe tijd, hé papa"
"Eigenlijk vind ik het wel goed nu: Pippa (14) en Liloe (12) hebben allebei diabetes. Dus bij ons geen gedoe als de ene een ijslolly wil en de andere dat niet mag." Acteur Jan Van Looveren (53) en zijn vrouw Els Béatse (49) weten intussen wat het is: leven met diabetes. Onze journalist Sven Spoormakers (44) weet dat ook — dankzij zijn dochter Lotte (18). Een gesprek over pompen en prikken, rebellerende pubers en… zoenen. "Dat is niet goed, Pippa" — "Dat mag wél, papa!"
Lees verder

INTERVIEW. Zuhal Demir (N-VA): "Ik pik het niet, dat ze me proberen wegzetten als saboteur. Ik voel mij soms Alice in Wonderland"
Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) krijgt lof voor haar optreden tegen grondvervuiler 3M, maar in het energiedossier wordt haar sabotage verweten — zelfs door haar Vlaamse coalitiepartners. "Ik pik dat niet. Zij hebben te laat beslist, gegokt op Vlaanderen en nu zetten ze mij het mes op de keel. Moet ik daar schaapachtig in meegaan?"
Lees verder

Professor Herman Goossens wil dat politiek corona eindelijk ernstig neemt: "Stop met die jojo en het geleuter"
"We zeuren te veel in ons land," zegt professor Hermans Goossens, "in plaats van knopen door te hakken. Het wordt tijd dat we deze pandemie eindelijk ernstig nemen. Deze vierde golf heb ik in maart al voorspeld. Tref nu gewoon de maatregelen die nodig zijn, en durf die ook zo lang als nodig aan te houden. Die voortdurende jojo en dat onophoudelijke geleuter, dat maakt het voor de mensen alleen maar lastiger."
Lees verder

Onze chef voetbal roept op: "De Gouden Generatie vraagt heus niet om meer respect, wél om nog één keer vertrouwen in hen te hebben"
De tijden zijn veranderd, zo stelt onze chef voetbal Stephan Keygnaert vast. Terwijl we vroeger uit ons dak gingen bij een kwalificatie van de Rode Duivels voor een groot toernooi, lijkt het nu de normaalste zaak van de wereld. Maar is het volgend jaar op het WK in Qatar ook eindelijk eens écht prijs? "Eden Hazard en Kevin De Bruyne beseffen zeer goed dat zij met de nationale ploeg nog niets gewonnen hebben. En dat vinden zij óók niet prettig."
Lees verder

Carl Devos. Wat is nodig? Leiderschap dat hoop en perspectief biedt, samenwerking. Wat kregen we? Het omgekeerde.
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.
Lees verder

Wisselvallig weekend met regen, zondagnamiddag geleidelijk opklaringen
Het wordt vandaag zwaarbewolkt tot betrokken met regelmatig wat regen. In het westen wordt het geleidelijk droger maar ook daar vallen er nog enkele buien. Na de middag verschijnen er enkele opklaringen. De maxima schommelen tussen 7 graden in de Ardennen en 12 tot lokaal 13 graden in het centrum en in het westen. Dat voorspelt het KMI.
Lees verder

Cubaanse regering "klaar om revolutie te verdedigen" met grote oppositiebetoging in zicht
De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel heeft vrijdag lokale tijd in een tv-toespraak verzekerd dat zijn aanhangers klaar staan "om de revolutie te verdedigen". Maandag komt de oppositie op het eiland opnieuw op straat om de vrijlating van politiek gevangenen te vragen.
Lees verder

OVERZICHT. Gemiddeld 10.081 nieuwe besmettingen per dag, stijging met 39 procent
Van 3 tot 9 november zijn elke dag gemiddeld 10.081 mensen besmet geraakt met Covid-19. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers op het coronadashboard van Sciensano. Het aantal besmettingen stijgt zo met 39 procent in vergelijking met de voorgaande week.
Lees verder

Hans Vanaken in HLN Sportcast: "Met alle respect, maar wij moeten Estland gewoon opeten"
Vanavond spelen de Rode Duivels voor eigen publiek tegen Estland. Een tegenstander die weinig schrik inboezemt. En dat durft ook Hans Vanaken te zeggen.
Lees verder

Orange trekt tarieven voor vast internet en televisie op
Telecomoperator Orange Belgium verhoogt zijn prijzen van vaste internet- en tv-diensten voor nieuwe en bestaande klanten vanaf 17 januari volgend jaar. De prijsverhoging is een antwoord op de voortdurende stijging van de kosten, bevestigt het bedrijf.
Lees verder

INTERVIEW. Ooit was Metejoor een jongen met faalangst: "Ik zong nooit, zelfs niet met een stuk in mijn voeten"
Faalangst. Die kronkel in het hoofd van Joris Van Rossem (30) zette zijn leven veel te lang op pauze. Maar nu lijkt de carrière van Metejoor precies op wat zijn nom de plume belooft: een komeet. Noem een kijkcijferkanon op televisie de komende maanden en hij zit erin. Noem een radiozender die niet bang is van Nederlandstalige pop en je hoort zijn songs elke dag. Noem een concertzaal of dorpsfestival en hij staat er op het podium. En zeggen dat hij vijf jaar geleden niet eens dùrfde zingen wanneer iemand meeluisterde. "Op mijn negende had ik een depressie. 'Joris moet dood' kraste ik in mijn bureau."
Lees verder

Clouseau en Bazart in de prijzen op 'Thx to You'-awards: "Ooit zijn we na de MIA's rechtstreeks de Q-studio binnengestrompeld"
Felbegeerde awards, entertainment met een knipoog naar de 'roaring twenties' en een enthousiast publiek. Dat waren de ingrediënten voor de eerste 'Thx to You'-awardshow van Qmusic. Het werd de bekroning van twee decennia radiopret. "Enkele jaren geleden had Qmusic voor mijn verjaardag het plan opgevat om mij een set in open lucht te laten spelen, vanuit een busje. Enige probleem: het regende ontzettend hard. Iedereen die mij toen aan het werk zag, moet gedacht hebben dat ik gek was geworden!"
Lees verder

De beste nieuwkomers uit streamingland om donkere dagen op te lichten
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste vijf nieuwe films en series. Dit weekend vullen we onze Kijkgids onder meer aan met de langverwachte reboot 'Dexter: New Blood' (Streamz), een inside kijk op de Amerikaanse drugepidemie in 'Dopesick' (Disney+) en 'Red Notice', de duurste Netflix-film ooit. Dit is onze streaming top 5!
Lees verder