Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 10 november 2021

“Bereid je grondig voor en vraag alles tijdig aan": experts over de woon- en energiepremies voor duurzame renovatie

HLN
"Bereid je grondig voor en vraag alles tijdig aan": experts over de woon- en energiepremies voor duurzame renovatie
Wie vanaf 2023 een energieverslindende woning koopt, moet die binnen de vijf jaar renoveren, minstens tot energielabel D. Ligt jouw stappenplan voor een renovatie al klaar of heb je er net één achter de rug? Vergeet dan zeker niet te kijken of je recht hebt op een woon- of energiepremie. Geert Flipts (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) en Liesbeth Deboelpaep (Agentschap Wonen-Vlaanderen) bespreken de populairste premies en vertellen waar ook jij, nu of in de nabije toekomst, recht op hebt.
Lees verder

Akkoord over boosterprik voor iedereen, voor wie Johnson & Johnson-vaccin kreeg nog voor einde van dit jaar
Er is een politiek akkoord bereikt om een herhalingsprik voor iedereen aan te bieden. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) belooft nu een "globale visie uit te werken" met zijn collega-ministers over de derde prik. Overleg is voorzien eind november.
Lees verder

Van zeepaardjes tot haaien: dit zwemt er allemaal rond in de Theems
De Zoological Society of London (ZSL) heeft de meest uitgebreide analyse van de Theems afgerond sinds de jaren 50 van vorige eeuw. Blijkt dat er naast kleine zeepaardjes ook haaien rondzwemmen in de Engelse getijdenrivier.
Lees verder

Voor altijd 'die andere vrouw': Charles is klaar voor het koningschap, maar zit Camilla wel te wachten op de troon?
De Britse prins Charles (72) is meer dan ooit klaar voor het koningschap. Nu zijn moeder Elizabeth volgens verschillende bronnen worstelt met haar gezondheid, is zijn tijd van heerschappij misschien wel aangebroken. Maar omdat alle ogen op hem gericht zijn, vergeet men zich iets anders af te vragen. Wanneer Charles de troon bestijgt wordt zijn grote liefde Camilla koningin. Dat lijkt logisch, maar in realiteit ligt die kwestie zeer gevoelig bij het Britse volk. In hun ogen blijft Camilla altijd 'die andere vrouw' waarmee Charles Diana bedroog. "Ze wilde trouwen met de man van haar dromen, maar koningin worden? Dat is haar grootste nachtmerrie."
Lees verder

Daar zijn ook de loodzware bergritten: Giro van 2022 trekt onder naar de Etna en de Mortirolo
Het parcours van de Ronde van Italië ligt bijna volledig op tafel. De organisatie maakte vandaag immers ook zes echte bergritten openbaar. Het peloton trekt onder meer naar de Etna, de Mortirolo en Marmolada.
Lees verder

'Spider-Man' Tom Holland beweert dat voorgangers niet terugkeren in nieuwe film: "Maar drie generaties komen wel samen"
Tom Holland (25) leek in een interview eerst te hinten naar de terugkeer van de oude Spider-Mans Tobey Maguire (46) en Andrew Garfield (38), maar nam die woorden al snel terug: "Tobey en Andrew keren niet terug." Fans denken echter dat de acteur zich alweer heeft versproken.
Lees verder

Opladen elektrische auto bij Fastned voortaan 17 procent duurder
Fastned verhoogt vanaf donderdag voor het eerst in vijf jaar zijn laadprijzen. De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's doet dat vanwege de hoge prijzen die het moet betalen voor stroom. In Nederland en België wordt het standaardtarief met zo'n 17 procent verhoogd.
Lees verder

Jos Brech barst in tranen uit tijdens rechtszaak Nicky Verstappen: "Ik zag hem liggen en controleerde zijn hartslag"
In de rechtszaal van Den Bosch is het hoger beroep over het misbruik en de dood van Nicky Verstappen van start gegaan. Verdachte Jos Brech geeft daarbij antwoord op enkele netelige vragen. Hij blijft beweren dat hij per toeval op het lichaam van het elfjarige jongetje gebotst is. "Ik zag iets roods liggen, ik ging kijken en zag een kind", klonk het. Toen Brech vertelde over het moment dat hij Nicky's hartslag controleerde, barstte hij in tranen uit.
Lees verder

Video Adele circuleert toen zij concert wél meteen kon stilleggen: "Stuur dit naar Travis Scott, hij kan er nog iets van leren"
Er circuleert op het internet een video waarin zangeres Adele (33) in 2011 haar concert meteen stillegt nadat ze opmerkt dat iemand in het publiek was flauwgevallen. De video leidt tot heel wat nieuwe verontwaardiging over het Astroworld-concert van Travis Scott (30) in Texas afgelopen vrijdag. Daarbij kwamen acht mensen om het leven en vielen meer dan 300 gewonden. De rapper benadrukt dat hij geen besef had van de ernst van de situatie.
Lees verder

Duiker Tomas (46) doet opmerkelijke vondst in Noordzee: "Wrak blijkt Duitse duikboot uit WO I, die 23 schepen tot zinken wist te brengen"
Van vissersvaartuigen over zeilbootjes en vrachtschepen tot een troepenschip met 1.750 Australiërs. De Duitse duikboot UB-32 zaaide vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd uiteindelijk tot zinken gebracht door een Brits vliegtuig, om daarna verzwolgen te worden in de Noordzee. Tot nu. Duiker Tomas Termote (46) is er, na de UB-29 in 2017, opnieuw in geslaagd een opvallend wrak boven te halen. "Het moment van bovenhalen geeft je echt rillingen", zegt de man uit Bredene. Gesprek met de Indiana Jones van de Noordzee.
Lees verder

Zuhal Demir: "Loze beloftes helpen ons klimaat niet vooruit"
Loze beloftes helpen ons klimaat niet vooruit. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in een reactie op de kritiek die ze krijgt van de Activisten van Youth for Climate, gesteund door de Klimaatcoalitie. Ze verwijst onder meer naar de plannen van de federale regering, die rekent op nieuwe gascentrales om de kernuitstap in 2025 mogelijk te maken. Haar recente beslissing om de vergunning voor zo'n gascentrale in Vilvoorde te weigeren, kan onder andere rekenen op begrip van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.
Lees verder

Audi Brussels krijgt productie Q8 e-tron toegewezen
De Brusselse fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi krijgt de productie van het model Q8 e-tron toegewezen. Dat heeft Audi-topman Markus Duesmann bevestigd in de fabriek in Vorst. Daarmee is de werkgelegenheid in de fabriek weer voor een aantal extra jaren verzekerd.
Lees verder

John Terry zit op Twitter en dat zal ook deze fan, die meteen het overspel van de Chelsea-legende ter sprake bracht, geweten hebben
Groot 'nieuws' over het kanaal, want John Terry zit sinds kort op Twitter en de intussen 40-jarige Chelsea-legende neemt er zijn tijd voor om grote (en minder grote) fans van repliek te dienen. Zo weet nu ook de volger die het overspel van de 78-voudig international ter sprake bracht...
Lees verder

Meer aandacht voor regionale overheden op klimaattop: "70 tot 75 procent van de klimaatoplossing bevindt zich lokaal"
Het zogenaamde subnationale niveau, dat zowel regionale als lokale overheden omvat, wordt op de VN-klimaatconferentie COP26 in Glasgow veel meer betrokken bij de onderhandelingen dan het geval was op eerdere COP's. Dat zegt Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA), die in Glasgow aanwezig is als lid van de delegatie van het Europees Comité van de Regio's (CvdR). "70 tot 75 procent van het klimaatprobleem bevindt zich lokaal, maar 70 tot 75 procent van de oplossing zit ook lokaal", aldus Gryffroy.
Lees verder

Leuvense Kerstmarkt gaat niet door na stijgende coronacijfers
Slecht nieuws voor de liefhebbers van kerstmarkten want de Leuvense Kerstmarkt gaat niet door. Door de stijgende coronacijfers en de extra maatregelen om de pandemie te bestrijden is het organisatorisch niet haalbaar om de 34ste editie te organiseren. "Het is enorm spijtig maar gezien de huidige coronasituatie kunnen we maar beter voorzichtig zijn. In 2022 gaan we er weer volledig voor", zegt mede-organisator Marc Pinte.
Lees verder

Géén straf voor sjoemelende bankdirecteur die klanten 3 miljoen euro lichter maakte: "Hij beloofde ons rendementen van 22 procent, in realiteit was ons geld weg"
Samen met zijn handlanger maakte de charmante bankdirecteur Yves B. (47) verschillende klanten een slordige 3 miljoen euro lichter. Acht jaar (!) na de start van het gerechtelijk onderzoek, sprak de rechter eindelijk een vonnis uit. En dat komt voor de gedupeerden als een koude douche aan. De bankdirecteur is dan wel schuldig verklaard, maar een straf krijgt hij niet. "De redelijke termijn is verstreken", oordeelt de rechtbank. Al is er wel een (klein) lichtpunt voor de slachtoffers.
Lees verder

Géén straf voor sjoemelende bankdirecteur die klanten 3 miljoen euro lichter maakte: "Hij beloofde ons 22 procent rendement, maar ons geld was weg"
Samen met zijn handlanger maakte de charmante bankdirecteur Yves B. (47) verschillende klanten een slordige 3 miljoen euro lichter. Acht jaar (!) na de start van het gerechtelijk onderzoek, sprak de rechter eindelijk een vonnis uit. En dat komt voor de gedupeerden als een koude douche aan. De bankdirecteur is dan wel schuldig verklaard, maar een straf krijgt hij niet. "De redelijke termijn is verstreken", oordeelt de rechtbank. Al is er wel een lichtpunt voor de slachtoffers.
Lees verder

Unequal Pay Day: vanaf vandaag werken vrouwen dit jaar 'gratis' (en de oorzaak ligt vooral aan het thuisfront)
Vandaag is het European Unequal Pay Day. Vanaf deze dag werken alle Europese vrouwen 'voor niks' tot het einde van het jaar. In principe mogen de hakken dus op het bureau gehesen worden. Maar dat is niet de bedoeling van Unequal Pay Day. Deze dag moet bewustzijn creëren voor het feit dat Europese vrouwen voor hetzelfde werk nog altijd 14,1 procent minder verdienen dan mannen.
Lees verder

Bijna één op twee vrouwen krijgt ooit last van extreem haarverlies: "De oplossing kost maar anderhalve euro per maand"
Kaalheid wordt gezien als een typisch mannenprobleem, maar toch krijgt ook bijna de helft van de vrouwen vroeg of laat met extreme haaruitval te maken. "Nochtans is dit in de meeste gevallen makkelijk op te lossen", zegt gynaecoloog Herman Depypere. "En dat hoeft niet met peperdure middeltjes te zijn."
Lees verder

KOERS KORT. Roy Jans zet punt achter carrière: "Nu op andere dingen focussen"
Roy Jans (Alpecin-Fenix) heeft bekendgemaakt dat hij besloten heeft zijn carrière als wielrenner te beëindigen. "Na tien jaar professioneel wielrennen is het tijd om terug te blikken op mijn carrière en te zeggen: 'adios'", schreef de 31-jarige Belgische renner op zijn Facebook-pagina. "Het was een lange reis maar ik heb besloten om te stoppen en me nu op andere dingen te focussen."
Lees verder