Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 november 2021

België scoort ondermaats qua klimaatinspanningen volgens Climate Change Performance Index

HLN
België scoort ondermaats qua klimaatinspanningen volgens Climate Change Performance Index
België is negen plaatsen gezakt in de jaarlijkse rangschikking van zestig landen plus de Europese Unie op het vlak van de strijd tegen de klimaatverandering, opgesteld door milieu-ngo's. Ons land bezet de 49ste plaats (-9) in de Climate Change Performance Index (CCPI) 2022 die dinsdag is gepubliceerd.
Lees verder

Zeldzame Apple I-computer, 45 jaar geleden gebouwd door Jobs en Wozniak, gaat onder de hamer
Een van de Apple I-computers, die 45 jaar geleden werden gemaakt door Steve Jobs en Steve Wozniak, gaat dinsdag onder de hamer in veilinghuis John Moran in het zuiden van Californië. Experts vermoeden dat het exemplaar zeker 500.000 dollar (omgerekend zo'n 431.816 euro) zal opbrengen.
Lees verder

Rapper Travis Scott werd voor drama Astroworld door politie gewaarschuwd: "Hij had grote verantwoordelijkheid"
Vier dagen na het drama op Astroworld in Houston vraagt iedereen zich nog altijd af hoe dit kon gebeuren. Hiphopper Travis Scott, de concertorganisatoren en functionarissen van de stad Houston werden voor het drama gewaarschuwd dat het publiek bij diens optreden moeilijk te controleren kon zijn. Niet alleen organiseerde Scott het muziekfeest, hij speelde er ook nog eens een thuismatch. Dat zorgde ervoor dat de massa extra opgehitst was.
Lees verder

Franse politie massaal op zoek naar meisje (17) dat verdween tijdens hardlopen
In Frankrijk heeft de politie een grootschalige zoekactie gelanceerd nadat een 17-jarig meisje maandag is verdwenen tijdens het hardlopen. De verdwijning gebeurde in het departement Mayenne, in het noordwesten van het land.
Lees verder

Ook mannen hebben een hormonale cyclus en die geeft hen elke dag een voordeel. Prof: "Meer testosteron zorgt voor meer energie"
Ook mannen hebben een hormonale cyclus, en die verschilt sterk van de vrouwelijke. Terwijl het testosteronniveau van de man ons natuurlijke dagritme volgt, hebben vrouwelijke hormonen, nou, hun eigen willetje. Zij volgen eerder een patroon van vier seizoenen. Die kennis kan zowel mannen als vrouwen helpen om hun leven efficiënter te organiseren. Professor Piet Hoebeke en Maisie Hill, auteur van 'De Cyclus Strategie', lichten toe. "Tijdens haar menstruatie laat een vrouw best haar agenda leeg."
Lees verder

Waarom mannen het dankzij hun hormonen elke dag een tikkeltje makkelijker hebben. "Ook mannen hebben een cyclus, maar die duurt 24 uur"
Ook mannen hebben een hormonale cyclus, en die verschilt sterk van de vrouwelijke. Terwijl het testosteronniveau van de man ons natuurlijke dagritme volgt, hebben vrouwelijke hormonen, nou, hun eigen willetje. Zij volgen eerder een patroon van vier seizoenen. Die kennis kan zowel mannen als vrouwen helpen om hun leven efficiënter te organiseren. Professor Piet Hoebeke en Maisie Hill, auteur van 'De Cyclus Strategie', lichten toe. "Tijdens haar menstruatie laat een vrouw best haar agenda leeg."
Lees verder

Hannes doet het weer: nieuw boek bundelt nog meer lelijke huizen in ons land
Het is intussen tien jaar geleden dat Hannes Coudenys op Ugly Belgian Houses zijn eerste huis postte. Wat volgde was wereldwijde aandacht voor ons opmerkelijk huizenpark, een boek en een rubriek in 'Iedereen Beroemd' waarin hij zich excuseert bij de eigenaars van de huizen die hij publiceert. Vandaag is er met 'More Ugly Belgian Houses' een nieuw boek uit.
Lees verder

Oppositie kan pandemiewet niet buitenspel zetten met tweede lezing
Het koninklijk besluit dat de epidemische noodsituatie afkondigt en zo de pandemiewet triggert, kan niet het voorwerp zijn van een tweede lezing in commissie. Dat stellen de juridische diensten van de Kamer in een advies dat Belga kon inkijken, en het nieuws wordt bevestigd aan onze redactie.
Lees verder

Rechter straft ex-man tot 12 jaar cel voor moordpoging op echtgenote: "Zoekgeschiedenis op Google bewijst zijn voorbedachtheid"
Xavier L. (50) is veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moordpoging op zijn ex-vrouw Erika F. (49). De vrouw had de echtscheiding aangevraagd en kwam op 16 oktober 2020 naar de gezinswoning in Deurne (Antwerpen) om meubelen te verhuizen. Xavier L. wurgde haar met een elektriciteitssnoer tot 'het schuim en bloed' op haar lippen stond. Dankzij heel bekwame ambulanciers overleefde de vrouw als bij wonder de moordpoging. De openbare aanklager had 8 jaar cel gevorderd. De rechters gaan niet akkoord dat Xavier L. in een opwelling heeft gehandeld. "Dat leiden wij af uit zijn zoektermen op internet vanaf de week voor de feiten."
Lees verder

12 jaar cel voor moordpoging op ex-vrouw: "Vóór de feiten zocht hij op Google hoeveel de huur van een tv in de gevangenis kost. Dat duidt op voorbedachtheid"
Xavier L. (50) is veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moordpoging op zijn ex-vrouw Erika F. (49). De vrouw had de echtscheiding aangevraagd en kwam op 16 oktober 2020 naar de gezinswoning in Deurne (Antwerpen) om meubelen te verhuizen. Xavier L. wurgde haar met een elektriciteitssnoer tot 'het schuim en bloed' op haar lippen stond. Dankzij heel bekwame ambulanciers overleefde de vrouw als bij wonder de moordpoging. De rechters vinden niet dat Xavier L. in een opwelling heeft gehandeld. "Dat leiden wij af uit zijn zoektermen op internet vanaf de week voor de feiten."
Lees verder

Geen gratis coronabehandeling meer in Singapore voor wie vaccin weigert
Singaporezen die ervoor kiezen om zich niet te laten vaccineren, zullen vanaf 8 december zelf moeten opdraaien voor de kosten van hun behandeling in het ziekenhuis. Dat heeft de minister van Volksgezondheid van Singapore, Ong Ye Kung, aangekondigd.
Lees verder

Heinz maakt ketchup onder Mars-omstandigheden
Ook ketchupfabrikant Heinz doet mee aan de space race naar Mars. Het bekende merk heeft ketchup gemaakt van tomaten die zijn gekweekt onder de omstandigheden die op de rode planeet te vinden zijn.
Lees verder

Rolls-Royce gaat kleine kernreactoren fabriceren in Verenigd Koninkrijk
De Britse motorenbouwer Rolls-Royce gaat kleine kernreactoren bouwen in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het bedrijf dinsdag aangekondigd, nadat het fondsen ophaalde bij een consortium investeerders.
Lees verder

Immunotherapie bij agressieve vorm van borstkanker wordt vanaf nu terugbetaald
Patiënten met triple-negatieve borstkanker die behandeld worden met immunotherapie kunnen een terugbetaling van de behandeling krijgen. Dat meldt pharmabedrijf MSD dinsdag in een persbericht. "Een belangrijke mijlpaal voor een groep patiënten voor wie na een vaak weinig hoopgevende diagnose eindelijk terug perspectief is", klinkt het.
Lees verder

VTM en Jan Verheyen maken internationale docureeks over Heizeldrama
'Heizel 1985 - Blok Z' zal het verhaal vertellen van één van de grootste littekens uit de Belgische geschiedenis. "In de zesdelige documentairereeks zal duidelijk worden wat er die noodlottige avond is misgelopen en wie daarvoor uiteindelijk is veroordeeld", vertelt regisseur Jan Verheyen (58). De serie zal te zien zijn op VTM in het najaar van 2022.
Lees verder

FBI arresteert 'mogelijke seriemoordenaar': 25-jarige verdacht van zes moorden
De Amerikaanse federale politie heeft een man opgepakt op verdenking van moord op zes personen in de staten Missouri en Kansas. De 25-jarige Perez Reed werd gearresteerd in een trein tussen St. Louis en Kansas City.
Lees verder

Voorakkoord over loonopslag voor 147.000 bouwarbeiders
De vakbonden en de werkgevers in de bouw hebben na lange onderhandelingen een nieuw loonakkoord bereikt voor de 147.000 arbeiders in de sector. Dat zegt Gianni De Vlaminck, federaal secretaris van de socialistische vakbond ABVV.
Lees verder

Spoorloos verdwenen of verkocht uit geldnood: waar zijn de Belgische kroonjuwelen gebleven?
Miljoenen te veel en dol op alles wat blinkt? Haast je dan naar Genève in Zwitserland, waar Christie's vandaag een juwelenveiling organiseert om van te duizelen. Liefst 77 exclusieve exemplaren gaan onder de hamer, met sierraden van Marie Antoinette, de Hertogin van Windsor en zelfs Napoleon Bonaparte. De items werden uitzonderlijk goed bewaard, en daar zou 'onze' koninklijke familie nog iets van kunnen leren: "Belgische kroonjuwelen? Verschillende stukken zijn spoorloos verdwenen of werden verkocht uit geldnood."
Lees verder

Elektrische warmtepomp verplicht nieuwbouw: hoe snel kan je die investering terugverdienen?
Een verplichte elektrische warmtepomp vanaf 2026 in nieuwbouwwoningen én een stimulans om een warmtepomp te installeren in bestaande woningen: het zijn twee van de maatregelen waarmee de Vlaamse regering de klimaatambities wil behalen. Maar wie een warmtepomp installeert, wil daar natuurlijk ook rendement uithalen – en bij voorkeur de investering zo snel mogelijk terugverdienen. Maar kan dat? Mijnenergie.be vroeg het aan specialist Ellen Van Mello.
Lees verder

Elektrische warmtepomp verplicht voor nieuwbouw: hoe snel kan je die investering terugverdienen?
Een verplichte elektrische warmtepomp vanaf 2026 in nieuwbouwwoningen én een stimulans om een warmtepomp te installeren in bestaande woningen: het zijn twee van de maatregelen waarmee de Vlaamse regering de klimaatambities wil behalen. Maar wie een warmtepomp installeert, wil daar natuurlijk ook rendement uithalen — en bij voorkeur de investering zo snel mogelijk terugverdienen. Maar kan dat? Mijnenergie.be vroeg het aan specialist Ellen Van Mello.
Lees verder