Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 15 november 2021

ASSISEN. “Wat zit jij te lachen? Ben ik een clown misschien?”: Beschuldigde maakt veel misbaar tijdens eerste pro...

HLN
ASSISEN. "Wat zit jij te lachen? Ben ik een clown misschien?": Beschuldigde maakt veel misbaar tijdens eerste procesdag
Pascal Bauwens (40) kreeg drie zware slagen op z'n hoofd toen hij in z'n zetel in de woonkamer zat. Dat is de stelling van de mensen van het forensisch labo die na de moord op de Kortrijkzaan zijn woning ondersteboven keerden. "Pascal heeft nog enige tijd in de zetel gelegen en is daarna verplaatst", getuigden zij in het Brugse assisenhof. Volgens de speurders waren hun vaststellingen maar één van de vele in het nadeel van Ramzes Takaev (48). En daar kon die laatste absoluut niet mee lachen.
Lees verder

"Zwarte Piet is niet racistisch, de reacties op sociale media zijn dat vaak wél": in Aalst woedt de discussie volop
"Walgelijk", zo noemde basketballer Jean-Marc Mwema de 'blackface' van de Zwarte Pieten bij Okapi Aalst afgelopen weekend. Aalstenaars schoten meteen in een kramp: "Wij zijn geen racisten, maar Zwarte Piet zit in ons DNA en is ons erfgoed". Bij nader inzien blijkt dat laatste argument nogal relatief. "Martinus van Tours, zoals Sint-Maarten heette, heeft nooit Zwarte Pieten aan zijn zijde gehad", zeggen erfgoedexperts. Maar wanneer arriveerde Zwarte Piet dan voor het eerst in Aalst? En is het niet hoog tijd voor bezinning? De reacties die we sprokkelden, blijken erg verdeeld.
Lees verder

Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon geeft zichzelf aan bij FBI
Steve Bannon, de omstreden ex-adviseur van toenmalig Amerikaans president Donald Trump, heeft zichzelf aangegeven bij de FBI in Washington. Justitie wil hem vervolgen voor minachting van het parlement.
Lees verder

LIVE. Rode Duivels geland in Cardiff - Eden Hazard, Mignolet, Denayer, Praet en Courtois niet meer bij de selectie - Kaminski opgeroepen
De Rode Duivels reizen zonder aanvoerder Eden Hazard, Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Dennis Praet en Jason Denayer af naar Wales, waar ze het morgenavond op de laatste speeldag in groep E van de WK-kwalificaties opnemen tegen Wales. Reservedoelman Thomas Kaminski werd in extremis opgeroepen. Deze avond volgt nog een persconferentie met Axel Witsel en bondscoach Roberto Martínez. Volg het hier live.
Lees verder

Jan Jambon bestendigt Baskische samenwerkingen en relaties
Vlaams minister-president Jan Jambon heeft maandag in de Spaanse autonome regio Baskenland de samenwerkingen en relaties met Vlaanderen bestendigd. Dat deed hij tijdens een bezoek aan het technologisch onderzoekscentrum Tecnalia in Bilbao en een ontmoeting met de Baskische president Iñigo Urkullu in zijn ambtswoning in Vitoria-Gasteiz.
Lees verder

HET DEBAT. Moet het coronavaccin verplicht worden voor iedereen? Dit is jullie mening
Het debat over de verplichte vaccinatie voor de hele bevolking barst los. Woensdag ligt het voorstel voor het eerst ook op tafel van het Overlegcomité. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is alvast voorstander. Wat denk jij? Moet de vaccinatie tegen het coronavirus verplicht worden? Eerder vandaag lieten we enkele politici en experts aan het woord. Nu is het jullie beurt.
Lees verder

Telewerk verplichten is absoluut geen optie voor werkgeverorganisaties
Voor werkgeversorganisatie Voka Mechelen-Kempen is telewerk geen juiste maatregel om de besmetting in te perken. Al begrijpen ze wel dat er maatregelen nodig zijn, maar een algemene verplichting van telewerk gaat hen te ver. "Onze bedrijven zijn covid safe."
Lees verder

Trekt verplichte vaccinatie ons uit corona-moeras? Vijf vragen over een verplichte vaccinatie
De geest is uit de fles: federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en zijn Waalse collega Christie Morreale (PS) leggen verplichte vaccinatie op tafel. Is een verplichte prik een garantie dat we uit het corona-moeras geraken? Experts beantwoorden vijf vragen over een eventuele verplichting.
Lees verder

Vijf vragen over een verplichte vaccinatie: "Of ons dat uit het moeras zou trekken? We weten het niet"
De geest is uit de fles: federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en zijn Waalse collega Christie Morreale (PS) leggen verplichte vaccinatie op tafel. Is een verplichte prik een garantie dat we uit het corona-moeras geraken? Experts beantwoorden vijf vragen over een eventuele verplichting.
Lees verder

Trekt verplichte vaccinatie ons uit coronamoeras? Vijf vragen over een verplichte vaccinatie
De geest is uit de fles: federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en zijn Waalse collega Christie Morreale (PS) leggen verplichte vaccinatie op tafel. Is een verplichte prik een garantie dat we uit het coronamoeras geraken? Experts beantwoorden vijf vragen over een eventuele verplichting.
Lees verder

Snelheid van elektrische steps in Parijs beperkt tot 10 km/uur
In verschillende delen van Parijs wordt de snelheid van de elektrische step voortaan automatisch beperkt tot tien kilometer per uur. De drie belangrijkste verhuurmaatschappijen hebben die maatregel maandag ingevoerd.
Lees verder

CELEB 24/7. Måneskin-zanger pakt uit met opvallende outfit en Lindsay Lohan deelt eerste beelden van haar nieuwe kerstfilm
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Werd Georgette (97) vlak voor haar dood 800.000 euro lichter gemaakt, mét hulp van twee notarissen? "Een duivelszak is blijkbaar niet snel gevuld"
Het Openbaar Ministerie en de nabestaanden twijfelen niet: volgens hen is een 97-jarige bewoonster van serviceflatgebouw Seaflower Service Palace in Knokke voor 800.000 euro opgelicht. De ex-uitbaatster van het rusthuis zou, samen met haar dochter én twee notarissen, Georgette - onder druk - twee schenkingen van 400.000 euro hebben doen ondertekenen. "Totaal onaanvaardbare feiten", stelt de procureur. Volgens de beklaagden, die resoluut voor de vrijspraak gaan, zit de zaak helemaal anders in elkaar.
Lees verder

EU verlangt "politiek signaal" van Zwitserland
De Europese Commissie heeft de Zwitserse regering gevraagd om "een politiek signaal" dat ze de bilaterale relaties vlot wil trekken. Die zijn in onzekerheid gedompeld nadat de Zwitsers een half jaar geleden de stekker uit een groot kaderakkoord hebben getrokken.
Lees verder

'Big Brother'-finalist Nick wil - op nieuwjaarsdag - de Lotto Arena uitverkopen als Ronny Retro: "Als dit lukt, maak ik er een jaarlijkse traditie van"
Den iejenigen echten strikes again. Na z'n passage in het 'Big Brother'-huis, een aanval op de hitlijsten met 'Zuipte Wa Teveel' en een gesmaakte dj-set eind september op de Moose Bar XL, schakelt Ronny Retro - het muzikale alter ego van Nick Kraft - een versnelling hoger. Met een eigen bal, op één januari in de Antwerpse Lotto Arena. "En zeggen dat dit alles ooit begon als een grap."
Lees verder

Tennisbond WTA: "We hebben garantie dat Peng veilig is en niet wordt bedreigd"
Tennisster Peng Shuai is veilig en wordt niet bedreigd. Steve Simon, voorzitter van de profbond voor tennissters WTA, zegt dat in gesprek met The New York Times. "We hebben van meerdere bronnen, waaronder de Chinese tennisbond, de bevestiging gekregen dat ze veilig is en niet wordt bedreigd."
Lees verder

Ziekenhuizen moeten tegen eind deze week helft van bedden op intensieve vrijhouden voor Covid-patiënten
De Belgische ziekenhuizen moeten tegen vrijdag 19 november opschalen naar fase 1B. Dat houdt in dat de helft van de bedden op intensieve zorg moet worden vrijgehouden voor Covid-patiënten. Dat heeft de FOD Volksgezondheid meegedeeld. De beslissing komt er na een evaluatie van HTSC, het orgaan dat de ziekenhuisbezetting in ons land monitort.
Lees verder

Polen begint nog in december aan de bouw van een muur aan de grens met Wit-Rusland
Nog in december start Polen met de bouw van een muur aan zijn grens met Wit-Rusland, waar grote aantallen migranten zijn samengestroomd. Het bouwwerk moet in het eerste semester van 2022 afgerond zijn, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag aangekondigd.
Lees verder

Het is gebeurd: Erik Van Looy heeft corona en wordt voor het eerst in 19 jaar vervangen als 'Slimste Mens'-presentator
Het is gebeurd. Erik Van Looy (59) is besmet met het coronavirus en zit tot vrijdag in quarantaine. De quizmaster zal daarom voor twee opeenvolgende afleveringen van 'De Slimste Mens' vervangen worden door jurylid Bart Cannaerts (41). Die opnames worden maandagavond ingeblikt in de studio in Vilvoorde.
Lees verder

Ex-Barça-speler Éric Abidal opgeroepen als getuige in zaak rond aanval op PSG-voetbalster
De zaak omtrent de aanval op PSG-speelster Kheira Hamraoui (31) heeft alweer een nieuwe wending gekregen. Nadat eerst werd uitgegaan van een door ploeggenote Aminata Diallo (26) opgezette actie, is nu ex-voetballer Éric Abidal (42) door de politie opgeroepen als getuige.
Lees verder