Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 13 november 2021

Amerikaanse journalist krijgt 11 jaar cel in Myanmar

Amerikaanse journalist krijgt 11 jaar cel in Myanmar

De Amerikaanse journalist Danny Fenster is in Myanmar veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf.

Lees verder

Dodentol na chaos op muziekfestival Astroworld loopt op tot negen

Het aantal festivalgangers die om het leven kwamen tijdens het optreden van rapper Travis Scott op een festival in het Texaanse Houston is gestegen tot negen. De familie en de advocaat van een vrouw van 22 jaar maakten donderdag bekend dat ze overleed aan haar verwondingen.

Lees verder

Minister Vandenbroucke voorstander van vaccinatie zes- tot elfjarigen bij Europese toelating

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is uitgesproken voorstander van de vaccinatie van kinderen, van zodra het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) daarvoor toestemming geeft. Dat zei hij in het actualiteitenprogramma 'Jeudi en prime' op de Franstalige omroep RTBF.

Lees verder

Molenberghs pleit voor stop op grote evenementen

Biostatisticus Geert Molenberghs pleit voor een stop op grotere evenementen om de vierde golf van de coronavirusepidemie in te dijken.

Lees verder

Enorme drukte op tweede avond lichtfestival Gent, experts willen stop op grote evenementen

Het lichtfestival in Gent trok donderdagavond zoveel bezoekers, dat het stadsbestuur en de politie opriepen om niet meer naar de stad te komen. Biostatisticus Geert Molenberghs en viroloog Marc van Ranst pleiten voor een tijdelijke stop op grote evenementen, om de vierde golf van de coronavirusepidemie in te dijken.

Lees verder

Van Gucht: 'Enkel in de tweede golf waren er meer besmettingen per dag'

Dat stelt viroloog Steven Van Gucht tijdens persconferentie van het Crisiscentrum. Het vaccin verlicht de druk op de ziekenhuizen tegenover eerdere pieken, maar we moeten waakzaam blijven, stelt Van Gucht.

Lees verder

Corona winstbron voor KBC terwijl vierde golf toeslaat

KBC Groep heeft in het derde kwartaal zijn nettowinst weten te stutten door terugname van eerder aangelegde provisies voor de coronacrisis. De vierde golf lijkt meer een probleem voor ziekenhuizen dan voor banken.

Lees verder

Voormalig president Zuid-Afrika biedt postuum verontschuldigingen aan voor apartheidsregime

Frederik Willem de Klerk, de laatste witte president van Zuid-Afrika, overleed donderdag op 85-jarige leeftijd na een strijd tegen asbestkanker. Zijn stichting FW de Klerk Foundation gaf enkele uren na zijn overlijden een video vrij waarin de oud-president zich verontschuldigt voor de misdaden tegen gekleurde mensen.

Lees verder

Extreme voorstellen bij overstromingen waren geen taboe: 'Onderzocht of we dam konden laten ontploffen'

Tijdens het noodweer van midden juli stond de dam van Monsin onder enorme druk. Om het centrum van Luik voor overstroming te behoeden, waren extreme voorstellen geen taboe.

Lees verder

Turkije weert migranten uit Irak, Syrië en Jemen op vluchten naar Wit-Rusland vanwege grenscrisis

Onder druk van de Europese Unie heeft Turkije besloten om vanuit Turkse luchthavens geen onderdanen uit Irak, Syrië en Jemen meer te laten vertrekken naar Wit-Rusland. Reden is de migrantencrisis aan de grens tussen Wit-Rusland en EU-landen.

Lees verder

Presidiumleden zetten studentes onder druk om te zwijgen over doop: 'Geen gezever over schaamte'

UAntwerpen-rector Herman Van Goethem schorste eerder deze week het presidium van studentenclub Aesculapia, omdat het vier eerstejaarsstudentes geneeskunde uit de kleren liet gaan. Uit een e-mail die Gazet van Antwerpen bemachtigde, blijkt dat de meisjes onder druk werden gezet om te zwijgen.

Lees verder

Klimaatactivisten in Glasgow: 'België, je zet ons voor schut'

Actievoerders van Youth for Climate en Klimaatcoalitie verzamelden vrijdagochtend, de laatste officiële dag dat de conferentie loopt, aan de ingang van de VN-klimaatconferentie in Glasgow om hun ongenoegen te uiten over de zwakke Belgische klimaatinspanningen. Met een zak over hun hoofd symboliseerden ze hun schaamte. 

Lees verder

Wout van Aert verkoopt drie grootste overwinningen als NFT's

Twee van de drie ritzeges van Wout van Aert van dit jaar in de Tour de France, op de Parijse Champs-Elysées en op de Mont Ventoux, en zijn overwinning van vorig jaar in Siena in de Strade Bianche, worden op Momentible via een veiling digitaal als NFT's te koop aangeboden, zo maakte zijn ploeg Jumbo-Visma vrijdag bekend.

Lees verder

Brazilië plaatst zich voor WK na zuinige winst tegen Colombia

De Braziliaanse nationale ploeg heeft zijn ticket vast voor het WK, volgend jaar in Qatar. Eén doelpunt, van Paqueta, volstond om donderdag de overwinning in de wacht te slepen tegen Colombia.

Lees verder

Kaart | Welke gemeenten worden het zwaarst getroffen door de vierde golf?

Het aantal besmettingen gaat nu snel de hoogte in. Vooral West-Vlaanderen lijkt zwaar getroffen te worden door de vierde golf. Hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente? Bekijk de cijfers op de kaart.

Lees verder

Siamese schildpad deelt achterpoten en spijsverteringsstelsel

In de Turkse stad Pamukkale vond een toerist een Siamese schildpad. De toerist besloot het opmerkelijke wezen naar de plaatselijke universiteit te brengen. Een Siamese schildpad komt heel weinig voor en als er een geboren wordt, sterft ze meestal vroeg. Academici zullen proberen de schildpad in leven te houden in hun laboratorium.

Lees verder

Schrik voor inflatie zit overal, ook bij beleggers

'Mensen stellen zich vragen over de impact van inflatie op hun spaarmiddelen', zegt Johan Thijs, ceo van KBC. Dat is goed nieuws voor de verkoop van beleggingsfondsen, blijkt uit de winstcijfers van KBC.

Lees verder

Nederland zet zich schrap voor nieuwe maatregelen: 'Drie weken in milde lockdown'

Nederland krijgt nieuwe coronamaatregelen die dusdanig streng zijn dat er gesproken kan worden van een nieuwe lockdown. Het (ontslagnemende) kabinet kondigt dat vrijdagavond hoogstwaarschijnlijk aan, schrijven Nederlandse media.

Lees verder

Van 3G naar 2G: waar werken ze al met een strengere coronapas?

De coronapas is ondertussen al in heel wat Europese landen ingeburgerd, maar sommigen gaan nog een stapje verder door bepaalde plekken enkel toegankelijk te maken voor wie gevaccineerd of genezen is. Steven Van Gucht van Sciensano is geen voorstander van die verstrenging. 'Test is nog altijd een nuttig instrument.'

Lees verder

Grenscrisis Polen Wit-Rusland: Migranten stormen door Wit-Russische grenspost

Vrijdagochtend slaagde een groep migranten erin om een de Wit-Russische controlepost bij Kuznica te passeren. Ver konden ze niet lopen want Poolse autoriteiten wachtten hen op met een hek van prikkeldraad. De spanningen aan de Pools-Wit-Russische grens blijven verder oplopen.

Lees verder

De anti-Elon Musk waar velen miljarden op inzetten

R.J. Scaringe lijkt wel de tegenpool van Elon Musk, maar haalt net als zijn rivaal miljarden binnen van investeerders. Die geloven dat zijn e-autobedrijf Rivian het volgende Tesla kan worden.

Lees verder

Christian Benteke tegen Estland in de spits: 'Hij is de natuurlijke vervanger van Lukaku'

Dennis Praet is niet fit en zit niet in de kern voor de WK-kwalificatiewedstrijd zaterdag tegen Estland. Doelman Thibaut Courtois en Christian Benteke trainden vrijdag weer mee nadat ze de vorige dagen wat rust kregen. 'Ik geef niet graag de ploeg een dag voor de wedstrijd, maar Benteke zal zeker spelen', vertelde bondscoach Roberto Martinez daags voor de match 'Hij is de natuurlijke vervanger van Lukaku. Hij zal dat brengen wat hij altijd brengt.'

Lees verder

Advocaat van nabestaanden Julie Van Espen wil assisenproces achter gesloten deuren

Advocaat John Maes wil dat het assisenproces rond de moord op Julie Van Espen achter gesloten deuren wordt behandeld, dat kondigde hij zonet aan tijdens de preliminaire zitting.

Lees verder

Gaf David Attenborough in Glasgow een speech voor de geschiedenisboeken?

Een grootse speech voor de geschiedenisboeken. Denkt u nu spontaan aan Barack Obama, Martin Luther King of Bart De Wever? Wouter Deprez heeft een ander voorbeeld: David Attenborough op de klimaatconferentie in Glasgow. En dat was op een bepaalde manier te danken aan een zekere onhandigheid van de spreker.

Lees verder

ECDC noemt situatie in België en negen andere EU-lidstaten 'zeer zorgwekkend'

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) heeft de situatie in België en negen andere lidstaten vrijdag als 'zeer zorgwekkend' bestempeld. In nog eens tien lidstaten geldt de situatie als 'zorgwekkend'.

Lees verder

Diplomaten zijn vaak onmachtig tegen belastingontwijking

Diplomaten en technocraten van de Europese lidstaten proberen al twintig jaar in een ondoorzichtig forum de grootste fiscale achterpoortjes voor multinationals te sluiten. Met weinig succes, blijkt uit interne documenten van de Code of Conduct Group.

Lees verder

Uitspraak bevestigd: 6-jarige overlevende kabelbaanongeluk moet terug naar Italië

Het Italiaans-Israëlische jongetje overleefde in mei als enige het kabelbaanongeluk in Stresa, en werd daarna door zijn grootvader ontvoerd van bij zijn tante, waar hij sinds zijn ouders overleden in het ongeluk. De rechtbank in Tel Aviv oordeelt voor een tweede keer dat de jongen terug naar Italië moet worden gebracht.

Lees verder

Wandelen door de wolken op de hoogste hangbrug ter wereld

In China werd maandag de Yunding Feidu-brug geopend voor publiek. De hangbrug hangt op 380 meter hoogte en is 680 meter lang. Met die maten verslaat de brug de Arouca 516, een hangbrug in Portugal die 516 meter lang is en 175 meter boven de grond hangt.  

Lees verder

Lewis Hamilton krijgt gridstraf van vijf plaatsen in GP van Brazilië

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton krijgt in de Grote Prijs van Brazilië een straf voor het wisselen van een belangrijk onderdeel van zijn motor. De Britse Formule 1-piloot van Mercedes moet in de GP vijf plaatsen naar achteren in de startopstelling. Dat heeft zijn team tijdens de eerste vrije oefensessie op het circuit in São Paulo gemeld.

Lees verder

Vanaf maandag ophokplicht in heel het land nadat vogelgriep vastgesteld is

Vanaf maandag geldt in heel het land ophokplicht, nadat vogelgriep vastgesteld is bij een wilde gans in Schilde. Dat melden het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en minister van Landbouw David Clarinval vrijdag.

Lees verder

Vandenbroucke: 'We gaan niet hetzelfde als Nederland doen, maar we gaan wel iets moeten doen'

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit voor mondmaskerplicht vanaf 9 jaar en strengere controles op de huidige maatregelen. 'Coronapas én mondmasker gebruiken als je iets binnen organiseert', zei hij op Terzake en VTM Nieuws.

Lees verder

Rellen in Den Haag naar aanleiding van nieuwe coronamaatregelen

Bij een uitloper van een demonstratie om de coronapersconferentie van de Nederlandse regering te verstoren, heeft de politie vrijdagavond in Den Haag het waterkanon ingezet.

Lees verder

Bikkelen over geld, steenkool en heldere regels

Tot op het laatste moment is in Glas­gow ­onderhandeld over de slotverklaring. Zeker is dat de 26ste VN-klimaattop niet genoeg heeft opgeleverd om de opwarming daadwerkelijk tot 1,5 graad te kunnen beperken. Wat zijn de struikelblokken?

Lees verder

500 betogers in Brussel voor boycot horeca wegens seksueel geweld

Naar aanleiding van de vele getuigenissen over seksueel geweld zijn vrijdagavond zo'n 500 betogers samengekomen om de Brusselse horeca te boycotten. Dat bevestigt de Brusselse politie.

Lees verder

Denemarken behoudt perfect rapport, Italië en Zwitserland geven elkaar geen duimbreed toe

In groep C bikkelden Italië en Zwitserland vrijdagavond om groepswinst in Rome (1-1). Silvan Widmer (11.) bracht de Zwitsers op voorsprong, Giovanni Di Lorenzo (36.) maakte gelijk.

Lees verder

Is de nieuwe film van Wes Anderson meesterlijk of slaapverwekkend?

Deze week in Radar: een pittig debat over The French dispatch van Wes Anderson en de tijdloze jeugdboeken van Tonke Dragt.

Lees verder

487 covid-patiënten op intensieve zorg

Op dit moment liggen 2.391 coronapatiënten in de ziekenhuizen (+ 29 procent), van wie 487 (+ 27 procent) op intensieve zorg. Van 3 tot 9 november zijn elke dag gemiddeld 10.081 mensen besmet geraakt met covid-19, een stijging met 39 procent ten opzichte van de week voordien. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers op het coronadashboard van Sciensano.

Lees verder

In de voormiddag regen, 's namiddags enkele opklaringen

Het wordt zaterdag zwaarbewolkt tot betrokken met regelmatig wat regen. In het westen wordt het geleidelijk droger maar ook daar vallen er nog enkele buien. Na de middag verschijnen er enkele opklaringen. De maxima schommelen tussen 7 graden in de Ardennen en 12 tot lokaal 13 graden in het centrum en in het westen. Dat voorspelt het KMI.

Lees verder

Opnieuw massa volk op derde dag Lichtfestival Gent

De derde avond van het Lichtfestival lokte opnieuw een massa volk bezoekers naar de binnenstad, maar een nieuwe overrompeling bleef uit. Na drie dagen staat de teller van het festival boven het half miljoen bezoekers. Incidenten zijn er amper.

Lees verder