Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 21 oktober 2021

WK-loting op 1 april

HLN
WK-loting op 1 april
De loting voor de poulefase van het WK voetbal in Qatar zal plaatsvinden op 1 april 2022. Bij de loting gaan 32 landen in de trommel. Zij worden onderverdeeld in acht groepen van vier. Naast het gastland zijn voorlopig alleen Duitsland en Denemarken al zeker van kwalificatie.
Lees verder

Turks president Erdogan dreigt ambassadeurs van tien landen uit te wijzen: "Wie zijn zij om Turkije zo de les te spellen?"
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt ermee de ambassadeurs van tien landen uit te wijzen. De diplomatieke rel is een gevolg van de gezamenlijke eis van die tien landen om opposant Osman Kavala vrij te laten.
Lees verder

Derde dosis Pfizervaccin blijkt 95,6 procent effectief
Een derde prik met het Pfizervaccin is 95,6 procent effectief tegen het coronavirus. Dat zegt het Duits-Amerikaanse farmabedrijf Pfizer/BioNTech op basis van onderzoek in twee laboratoria.
Lees verder

Niet verboden, wel vreemd: medicijn tegen spierspasmen duikt op in het peloton
Vreemd verhaal uit de dopingwereld. Bij een recente controle in Frankrijk zijn bij wielrenners sporen van een medicijn gevonden dat normaal bedoeld is voor mensen die lijden aan de zenuwziekte MS. Om wie het gaat, is niet bekend gemaakt. Waarvoor het product gebruikt wordt, is ook nog onzeker. Dopingjager Peter Van Eenoo: "Dit doet wellicht een alarm afgaan bij het WADA."
Lees verder

Ook wie in 2021 tijdelijk werkloos was door corona of na overstromingen deze zomer verliest geen vakantiegeld
Personen die in 2021 op tijdelijke werkloosheid werden gezet wegens de coronacrisis of de zware overstromingen van afgelopen zomer zullen niet moeten inboeten op hun vakantiegeld en vakantiedagen het jaar nadien. Dat meldt de christelijke vakbond ACV donderdag in een persbericht en het wordt bevestigd op het kabinet van federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).
Lees verder

Skelet van grootste triceratops 'Big John' geveild voor 5,5 miljoen euro
Het skelet van dinosaurus Big John, de grootste triceratops die tot nu toe is gevonden, is voor 5,5 miljoen euro geveild. Het geraamte is ongeveer 8 meter lang en geldt als het meest complete exemplaar van de triceratops. De dino is naar schatting zo'n 66 miljoen jaar oud en leefde in wat nu de Amerikaanse staat South Dakota is.
Lees verder

Zwitserse tieners richten voor 100.000 euro schade aan in klaslokalen
In de Zwitserse stad Fribourg hebben twee veertienjarige jongens ingebroken in een school. De schade die ze aanrichtten in twee klaslokalen liep op tot zowat 100.000 euro.
Lees verder

'Un monde' van Brusselse regisseur Laura Wandel is Belgische inzending voor Oscars
'Un monde', de eerste langspeelfilm van de Brusselse regisseur Laura Wandel (37), is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. Dat heeft Wallonie Bruxelles Images donderdag bekendgemaakt. Als de film, die al verschillende keren in de prijzen viel, in februari op de shortlist terechtkomt, zal hij dus meedingen naar de Oscar voor Beste Internationale Film. De 94ste Oscarceremonie vindt plaats op 27 maart 2022.
Lees verder

INTERVIEW. Dirigent Dirk Brossé brengt concerten over leven en dood: "De moord op mijn stiefdochter Aurore sloeg in als een splinterbom"
Meester componist-dirigent Dirk Brossé (61) is een kind van begrafenisondernemers. Dat moest er ooit eens uit, wat deze maand gebeurt met een reeks intieme concerten over leven en dood. Ook de dood in zijn lelijkste vorm. "Ik die zo voorbereid was, werd geraakt als door een splinterbom toen de dochter van mijn vrouw werd vermoord."
Lees verder

Lancering eerste volledig door Zuid-Korea gemaakte draagraket maar half gelukt
Zuid-Korea is er vandaag niet in geslaagd om de testlading van een draagraket in een baan rond de Aarde te brengen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in bekendgemaakt. De draagraket is volledig in Zuid-Korea ontwikkeld en gebouwd.
Lees verder

Tienjarig jongetje wil keppeltje van paus tijdens wekelijkse ceremonie
Tijdens de wekelijkse ceremonie op woensdag in Vaticaanstad stal Paolo Jr. de show. De jongen liep richting paus Franciscus en begroette hem hartelijk. Daarmee was de kous af dacht de paus, maar Paolo Jr. was vooral geïnteresseerd in het witte hoofddeksel van de leider van de Rooms-Katholieke Kerk.
Lees verder

Zuhal Demir lanceert 'Meemetdestroom' om energietransitie aan burgers uit te leggen
Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft donderdag de campagne 'Meemetdestroom' gelanceerd. Met die campagne wil Demir Vlamingen meer en duidelijker informeren over de energietransitie en welke stappen daarvoor nodig zijn. De campagne werd voorgesteld in Living Tomorrow in Vilvoorde.
Lees verder

Duitse bondskanselier Merkel wil hoge energieprijzen en klimaatbeleid gescheiden houden
De huidige piek van de energieprijzen moet "duidelijk gescheiden" worden van het Europese klimaatbeleid. Dat heeft afscheidnemend Duits bondskanselier Angela Merkel meegedeeld bij haar aankomst op de Europese top in Brussel. Op de top werden onder meer de hoge gas- en stroomprijzen besproken.
Lees verder

Ook Lukaku's makelaar wacht met bang hartje op scan: "Maar dankzij eigen kinesist thuis keert hij sneller terug"
Het is wachten op het verdict. Romelu Lukaku (28) mankte gisteren na een stevige tackle naar de kant. Een scan vandaag of morgen zal moeten aantonen of de enkelligamenten beschadigd zijn. Ook Lukaku's makelaar Federico Pastorello weet nog niets meer, maar stelt bij Sky Sports wel dat 'Big Rom' er dankzij z'n eigen kinesist vroeger zal staan. "Én sterker. Dat ben ik zeker."
Lees verder

Covid Safe Ticket voor horeca en evenementen zet meer Brusselaars aan om zich te laten vaccineren: stijging van 25 procent
Steeds meer Brusselaars worden aangezet om zich te laten vaccineren sinds het Covid Safe Ticket op 15 oktober is ingevoerd in het Brussels Gewest. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) donderdag. Het aantal afspraken voor een eerste vaccinatie is met ongeveer 25 procent gestegen in vergelijking met september.
Lees verder

IN BEELD. Of Daniele haar droomhuis zomaar zou laten gesloopt worden? Nee, ze trekt het over het water naar haar eigen grond
Verhuizen is op zichzelf al een stresserend gebeuren. Laat staan dat je ook het huis zelf doodleuk verhuist én dat nog eens over het water ook. Toch is dat exact wat Daniele Penney en haar man Kirk hebben gedaan. En het waren de afgebeten nagels meer dan waard. Nu staat het ultieme droomhuis van de Canadese op het plekje van haar dromen in plaats van dat het gesloopt wordt. En wat een uitzicht!
Lees verder

Wereldberoemde acteur helpt politie bij sollicitatiegesprekken: kandidaten weten van niks
Mogelijke kandidaten voor de functie van politieagent in de Amerikaanse staat Alabama keken deze week nogal verbaasd op tijdens hun gesprek. Niemand minder dan acteur Morgan Freeman (84) legde hen op het rooster. "Hij had een pet op en werd daardoor niet altijd onmiddellijk herkend", aldus de lokale politiechef.
Lees verder

Vandenbroucke over coronabeleid: "Einde federale fase nu niet aan de orde"
Voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is het stopzetten van de federale fase in de strijd tegen het coronavirus "nu niet onmiddellijk aan de orde". Dat heeft hij verklaard in de plenaire Kamer, naar aanleiding van de vierde golf die nu komt opzetten.
Lees verder

Jongemannen plannen overval bij oud-voetballer Benjamin De Ceulaer
Oud-voetballer Benjamin De Ceulaer is in de loop van 2018 aan een overval ontsnapt. Zes jongemannen waren immers van plan om hem een onverwacht bezoekje te brengen, spraken daarover via de telefoon en zochten zijn adres op. Zover kwam het echter nooit door goed speurwerk van de politie.
Lees verder

De Croo roept G20 op verantwoordelijkheid te nemen in klimaatbeleid: "Uit solidariteit met landen in de frontlinie"
In een open brief die hij samen met acht andere regeringsleiders heeft ondertekend, roept premier Alexander De Croo de landen van de G20 op om hun verantwoordelijkheid te nemen in het mondiale klimaatbeleid. "Het venster voor beslissende klimaatactie sluit snel", schrijven ze. "We vragen de G20-landen om een duidelijk signaal te geven dat ze zich ten volle bewust zijn van de verantwoordelijkheid die ze dragen."
Lees verder