Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 oktober 2021

“Werken en promoveren gaat meer opleveren. Tot 150 euro voor een tweeverdienersgezin”: geldexperten buigen zich o...

HLN
"Werken en promoveren gaat meer opleveren. Tot 150 euro voor een tweeverdienersgezin": geldexperten buigen zich over begroting
Het nieuwe begrotingsakkoord spreekt onder meer van een korting op de energiefactuur, stevige hervormingen op de arbeidsmarkt en diverse fiscale maatregelen. Maar wat betekent dat nu precies voor onze portemonnee? Onze geldexperten Michel Maus, Véronique Goossens en Stijn Baert nemen het begrotingsakkoord onder de loep en geven uitleg bij de nieuwe maatregelen.
Lees verder

Nieuwe simulaties tonen hoe wereld er zal uitzien als aarde verder opwarmt
Maar liefst vijftig grote kuststeden overal ter wereld zullen "ongeziene" maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat ze deels verzwolgen worden door het stijgende zeeniveau als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat staat te lezen in een nieuwe studie van Climate Central, een vzw die klimaatwetenschap analyseert en rapporteert. De organisatie maakte voor 180 plaatsen simulaties om te tonen hoe de wereld eruit kan zien als de temperatuur 1,5 graden, 3 graden of zelfs 4 graden zou stijgen. Ook voor Antwerpen werd de denkoefening gemaakt.
Lees verder

Jongeman (18) die met wapen rondliep aan hogeschool Vives mag cel verlaten, maar moet naar psychiatrische instelling
De 18-jarige jongen die vorige week donderdag na een klopjacht gevat werd nadat hij ophef veroorzaakte in de hogeschool VIVES in Kortrijk en in Waregem, is vrijgelaten onder voorwaarden. Hij werd dinsdagnamiddag naar een psychiatrisch ziekenhuis gebracht. "Hij hoort niet in de gevangenis en heeft hulp nodig, we zijn opgelucht dat hij die nu ook krijgt", zegt zijn advocaat Stijn Dewolf.
Lees verder

It's showtime! Morgen begint het stalkingsproces tegen Bart De Pauw. En er zal langer worden gepleit dan over moord
Nog één keer slapen en het is showtime! Dan begint éindelijk het proces tegen Bart De Pauw (53). Een ongezien proces - over een tv-maker die jaren terug actrices, medewerksters en stagiaires bedolf onder voor hen ongepaste sms'jes en aandacht. Nu al is het duidelijk: op de twee procesdagen zullen de advocaten héél lang pleiten, langer zelfs dan gebruikelijk op assisen voor moord en doodslag.
Lees verder

Morgen begint het stalkingsproces tegen Bart De Pauw. En er zal langer worden gepleit dan over moord
Woensdag begint éindelijk het proces tegen Bart De Pauw (53). Een ongezien proces - over een tv-maker die jaren terug actrices, medewerksters en stagiaires bedolf onder voor hen ongepaste sms'jes en aandacht. Nu al is het duidelijk: op de twee procesdagen zullen de advocaten héél lang pleiten, langer zelfs dan gebruikelijk op assisen voor moord en doodslag.
Lees verder

Frank Vandenbroucke wilde nóg 90 miljoen extra besparen in het voetbal, maar ook nu daalt de kans dat topspelers naar België komen
43 miljoen euro wil de regering De Croo ophalen in de topsport. Daarvan 30 miljoen aan bijkomende RSZ-bijdragen uit de topsport - waarvan het overgrote deel uit het voetbal. Een harde klap voor de clubs. Topspelers naar België halen lijkt quasi onmogelijk te worden. Al lijkt het voetbal nog steeds aan het ergste ontsnapt. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke had tot 120 miljoen euro willen rapen.
Lees verder

Frank Vandenbroucke wilde nóg 50 miljoen extra besparen in het voetbal, maar ook nu daalt de kans dat topspelers naar België komen
43 miljoen euro wil de regering De Croo ophalen in de topsport. Daarvan 30 miljoen aan bijkomende RSZ-bijdragen uit de topsport - waarvan het overgrote deel uit het voetbal. Een harde klap voor de clubs. Topspelers naar België halen lijkt quasi onmogelijk te worden. Al lijkt het voetbal nog steeds aan het ergste ontsnapt. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke had tot 80 miljoen euro willen rapen.
Lees verder

Air Belgium start vrijdag met lijnvluchten vanop Brussels Airport
Luchtvaartmaatschappij Air Belgium vliegt vanaf vrijdag twee keer per week naar het Afrikaanse eiland Mauritius. Het zijn de eerste lijnvluchten vanuit Zaventem voor de maatschappij. Ze worden uitgevoerd met een gloednieuw vliegtuig, Airbus A330neo, dat vandaag werd voorgesteld op de luchthaven. Midden december start Air Belgium nog vanop Brussels Airport met vluchten naar de Caraïben, met stops op de Dominicaanse Republiek en Curaçao.
Lees verder

"Hij wilde niet luisteren, dus gingen ze over tot actie": buren zien hoe gespecialiseerde eenheden gewapende man in Tielt overmeesteren
Wat een rustige dinsdag beloofde te worden voor Bernard Dumon (73) en zijn partner Laurette Haesaert draaide uit op een belegering van de buurt in Tielt waar het koppel woont. Hun buurman Jurgen V. (42) bedreigde de hulpdiensten met pijl en boog en wordt nu verdacht van poging tot moord. "Petje af voor de manier waarop de gespecialiseerde eenheden de zaak hebben opgelost", zegt Bernard.
Lees verder

Disney lanceert reboot van favoriete kerstfilm 'Home Alone'
Disney heeft een eerste trailer gedeeld van hun gloednieuwe 'Home Alone'-film: 'Home Sweet Home Alone'. Het gaat om een reboot van de bekende komedie met Macaulay Culkin in de hoofdrol.
Lees verder

Britse minister waarschuwt EU voor "historische fout" in conflict over Noord-Ierland
Brexit-minister David Frost waarschuwt de Europese Unie voor een "historische fout" in het conflict over Noord-Ierland. "We hebben een korte, maar echte kans om een nieuwe regeling uit te werken die een einde maakt aan de politieke crisis die aan het smeulen is, zowel in Noord-Ierland als tussen ons", verklaarde Frost dinsdag tijdens een speech in Lissabon.
Lees verder

De beste Belg, de mooiste zege,... maar ook de renner van wie meer verwacht werd: HLN Sportcast deelt de Oscars van het Jaar uit
Het wielerseizoen zit er zo goed als op. Tijd om een evaluatie op te maken van een meer dan bewogen jaar 2021. In HLN Sportcast met moderator Stijn Vlaeminck en onze analist Tom Boonen overlopen we met Johan Museeuw en bondscoach Sven Vanthourenhout vier categorieën. In de poll daaronder kan jij stemmen op jouw man van het seizoen.
Lees verder

CM gekant tegen sancties voor langdurig zieken: "Stigmatisering draagt niet bij tot betere gezondheid"
"Dat de federale regering sterk wil inzetten op de re-integratie van langdurig zieken en daarbij uitgaat van een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokken partners, is een positieve evolutie", zegt CM. Maar de aangekondigde sancties voor langdurig zieken die onvoldoende inspanningen leveren gaan voor het christelijke ziekenfonds te ver, klinkt het in een persbericht. "Stigmatisering draagt niet bij tot betere gezondheid."
Lees verder

LIVE. Jonge Duivels treffen Denemarken in Leuven. Winnen Openda en co opnieuw in de EK-kwalificaties?
• EK-kwalificatie • Groep I • Leuven • 9 op 9 voor Jonge Duivels
Lees verder

Instagram wil storingen melden in app
Het socialemediaplatform Instagram wil in de toekomst gebruikers in de eigen app op de hoogte brengen van storingen of andere problemen. De functie wordt uitgetest in de Verenigde Staten en kan later verder uitgerold worden, zo heeft Instagram dinsdag aangekondigd.
Lees verder

Trooz kondigt steunpakket van 2,15 miljoen aan voor slachtoffers overstromingen
De Luikse gemeente Trooz biedt haar inwoners die door het noodweer van half juli zijn getroffen een helpende hand. Naar het voorbeeld van de gemeente Chaudfontaine, die onlangs heeft besloten 650 euro, plus 195 euro per persoon ten laste, uit te keren aan de gezinnen getroffen door de overstromingen, stelt Trooz een steunpakket ter waarde van 2,15 miljoen euro voor.
Lees verder

ASSISEN. Vader slachtoffer Sharon: "Davy heeft zijn auto gebruikt als moordwapen"
"Ik was tegen die relatie, ja. Ik wilde mijn dochter weg bij haar toekomstige moordenaar. Maar ze ging er altijd opnieuw naartoe. Waarom? Dat vroegen we ons allemaal af. Sharon zag Davy graag. Ze dacht dat ze hem kon veranderen." Op het proces tegen Davy Kesteman getuigden vandaag de ouders van het slachtoffer.
Lees verder

Autoriteiten geven vandaag uitleg over precieze doodsoorzaak Gabby Petito
De autoriteiten van de Amerikaanse staat Wyoming zullen vandaag omstreeks 20.30 uur Belgische tijd tijdens een persconferentie toelichting geven bij de doodsoorzaak van Gabby Petito (22). Haar lichaam werd drie weken geleden gevonden in een nationaal park in Wyoming, acht dagen nadat haar ouders haar als vermist opgaven. Zeker was al dat de vrouw vermoord was, maar hoe ze precies om het leven kwam, is nog niet bekend. De persconferentie is hier live te volgen.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Hoe Wilmès met coup de théatre PS ambeteerde én haar slag thuishaalde bij de nachtelijke begrotingsgesprekken
Een vicepremier die tot twee keer wegloopt van tafel en een premier die de ambtswoning verlaat voor het akkoord volledig beklonken is: in de laatste sprint naar de begrotingsdeal struikelde de regering-De Croo over de nachtarbeid en de levenslange RSZ-vrijstelling voor de eerste werknemer. "Van Quickenborne wist goed genoeg dat er om 5 uur geen akkoord was, maar hij wou gewoon druk zetten op de PS."
Lees verder

Ben & Jerry's verkoopt niet langer ijs in Israëlische nederzetting in Palestijns gebied. Israël reageert woest
De Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, Gilad Erdan, heeft hard uitgehaald naar ijsmerk Ben & Jerry's. Daarbij richtte hij zich in het bijzonder op de twee oprichters van Ben & Jerry's, die onlangs de beslissing van het Unilever-merk hebben verdedigd om geen ijs meer te gaan verkopen in Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied.
Lees verder