Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 3 oktober 2021

Walibi heropent deuren na wegwerken schade overstroming

Walibi heropent deuren na wegwerken schade overstroming

Zaterdag zijn pretparkgangers opnieuw welkom in Walibi. Meer dan twee maanden bleef het park gesloten om de schade te herstellen die de overstromingen in Wallonië er midden juli hadden aangericht. Het hele terrein stond toen blank.

Lees verder

Code geel voor wind en regen

Voor zo goed als het hele land geldt van zaterdagavond tot zondagnamiddag code geel voor wind en regen. In Henegouwen en Namen is dat zelfs code oranje voor regen. Enkel Luik blijft gespaard van zware regenval - daar worden geen grote problemen verwacht door de regen. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Een sprookje met alles erop en eraan: het eerste koninklijke huwelijk in Rusland sinds de revolutie

George Mikhailovich Romanov, een afstammeling van de voormalige keizerlijke familie van Rusland is in het huwelijksbootje gestapt met zijn Italiaanse bruid Victoria Romanovna Bettarini. Daarmee is het de eerste koninklijke bruiloft die plaatsvindt op Russische bodem sinds de tijd van de tsaren, meer dan een eeuw geleden.

Lees verder

Navo sluit Belgisch fregat uit omdat bemanning niet voldoet

Het Belgische fregat Leopold I mag niet deelnemen aan de Navo-oefening 'Joint Warrior'. De jonge bemanning blijkt niet voldoende opgeleid te zijn en haalde de verplichte standaarden om deel te nemen niet.

Lees verder

Drie zwaargewonden na botsing met politiecombi

Bij een zwaar ongeval met een politiecombi op de Torhoutbaan in Ichtegem zijn vrijdagavond drie zwaargewonden gevallen, waaronder twee politie-inspecteurs. Een prioritair rijdende combi kwam in botsing met een BMW. De ravage op de weg was groot.

Lees verder

Interbellumwoning in Roeselare wint de Onroerenderfgoedprijs 2021

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent de Onroerenderfgoedprijs 2021 toe aan de bewoners van de interbellumwoning ontworpen door architect Joseph De Bruycker. Dit erfgoedpand in Roeselare wint ook de publieksprijs op basis van een poll waaraan meer dan 5.000 mensen deelnamen. De vrijwilligers van Natuurpunt Lommel ontvangen van de jury een Eervolle vermelding. Zij werken al meer dan veertig jaar aan het behoud en herstel van de vloeiweiden van de Grote Watering.

Lees verder

Trump hoopt via rechter Twitteraccount terug te krijgen

De voormalige Amerikaans president Donald Trump probeert via de rechtbank weer toegang te krijgen tot zijn Twitteraccount. Tegelijk start hij een zaak op om permanent weer actief te kunnen worden op het sociale netwerk.

Lees verder

China schendt Taiwanees luchtruim 38 keer tijdens Onafhankelijkheidsdag

De Volksrepubliek China viert op 1 oktober zijn Onafhankelijkheidsdag. In 1949 riep Mao toen de republiek uit. Die verjaardag werd dit jaar gevierd met een luchtshow: een kleurrijke parade van militaire vliegtuigen. Op diezelfde dag meldde Taiwan een recordaantal van in totaal 38 Chinese militaire vliegtuigen die door het luchtruim van Taiwan vlogen.

Lees verder

Panamese politie excuseert zich voor anti-Arabische schietoefening

In Panama is ophef ontstaan omdat de politie tijdens een schietoefening met Israëlische instructeurs foto's van mensen in Arabische kledij als schietschijf heeft gebruikt. De politie heeft haar verontschuldigingen aangeboden.

Lees verder

Els Clottemans mag gevangenis uit voor opleiding

Els Clottemans (37), die in 2010 tot dertig jaar veroordeeld werd voor de moord op haar liefdesrivale, mag haar eerste echte stappen richting vrijheid zetten. Ze mag onder meer overdag de gevangenis verlaten om een VDAB-opleiding te volgen.

Lees verder

Filipijnse president Duterte stapt aan eind van ambtstermijn uit politiek

De Filipijnse president Rodrigo Duterte zal zich in 2022 dan toch geen kandidaat stellen voor het vicepresidentschap. Hij zal zich na afloop van zijn ambtstermijn terugtrekken uit de politiek, zo heeft hij zaterdag bekendgemaakt.

Lees verder

Wordt u onze Schrijfwijze?

Schrijf je chocoladekeekje, chocoladecakeje of chokolade-cakeje - met een of twee e's, een k of een c? Veel moeilijker wordt het niet in De Schrijfwijzen, het grote dictee voor gewone mensen uit Vlaanderen en Nederland , een initiatief van De Standaard, NRC en Creatief Schrijven.

Lees verder

Alison Van Uytvanck pakt zesde toernooizege in Nur-Sultan

Alison Van Uytvanck (WTA 89) heeft zaterdag het toernooi in de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan (hard/235.238 dollar) op haar naam geschreven. In de finale won het tweede reekshoofd van thuisspeelster en eerste reekshoofd Yulia Putintseva (WTA 47).

Lees verder

Belgische vrouw verantwoordelijk voor dodelijk ongeval op Comomeer 2 jaar in de cel

Een jonge Belgische toeriste die in Italië beschuldigd wordt van onvrijwillige doodslag omdat ze eind juni een dodelijk ongeval zou hebben veroorzaakt op het Comomeer, heeft een akkoord gesloten met het Italiaanse gerecht.

Lees verder

Europese missie naar Mercurius bereikt planeet voor het eerst

Het Europese ruimtetuig op missie naar Mercurius, BepiColombo, is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst langs die planeet gevlogen. De sonde vloog minder dan 200 kilometer boven de oppervlakte van de planeet, maakte foto's en deed metingen. Daarna ging hij weer verder.

Lees verder

Zo zag de implosie van de koeltorens van Genk eruit vanop de eerste rij

Vandaag verloor Genk een bezienswaardigheid. Om stipt 13.30 uur werden de koeltorens van Central Langerlo opgeblazen. Op de voormalige Fordsite kwamen 10.000 kijklustigen de implosie volgen. Voor de implosie golden de hoogste veiligheidsmaatregelen. Bekijk de beelden van de historische gebeurtenis in bovenstaande video.

Lees verder

Man ziet alligator in tuin en grijpt op hoogst originele wijze in

Een man in Florida heeft op spectaculaire wijze een alligator kunnen vangen. Het reptiel verschool zich in de tuin van de buren, maar Abdul Gene Malik vond een oplossing om het dier te vangen. De man greep een vuilnisbak en liep op het dier af. De alligator weert zich kranig,maar uiteindelijk slaagt Malik erin om het dier te vangen. Bekijk de beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Olivier Deschacht wordt assistent-coach van de nationale beloften

De voetbalbond kondigde zaterdagochtend ietwat verrassend aan dat Olivier Deschacht (40) assistent-trainer wordt van de nationale U21. De 20-voudige A-international moet jonge talenten helpen ontwikkelen.

Lees verder

Winkeliers hopen op topweekend nu mondmaskerplicht verleden tijd is

De Vlaamse winkeliers hopen op een massa shoppers dit weekend, nu de mondmaskerplicht voor zowel klanten als personeel is weggevallen. Het is bovendien ook Weekend van de Klant en in Antwerpen wordt dat nog eens gecombineerd met het Fashion Weekend en de maandelijkse koopzondag.

Lees verder

'Dit voelt als bevrijdingsdag'

Naar 1 oktober werd reikhalzend uitgekeken. Eindelijk mocht het weer: clubben, dansen, raven, twerken en schuren. De Standaard ging de sfeer opsnuiven in Brusselse clubs Fuse en C12 en het Sportpaleis in Antwerpen.

Lees verder

'Zeventig migranten vermist op Middellandse Zee'

Zeventig migranten die vier dagen geleden met een bootje het westen van Libië hadden verlaten, zijn bij een poging om Europa te bereiken vermist geraakt in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Dat heeft de ngo Alarm Phone zaterdag meegedeeld.

Lees verder

Duitse natuurbeschermers slaan alarm over gedode wolven

In Duitsland worden steeds vaker wolven illegaal afgeschoten. Daar waarschuwt de natuurorganisatie Naturschutzbund Deutschland, (NABU) voor.

Lees verder

Elizabeth Deignan wint allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen na heroïsche solo van meer dan 80 kilometer

Elizabeth Deignan heeft de allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen ooit gewonnen. De Britse ging solo op de eerste kasseistrook van de dag en bleef in de resterende 82 kilometer uit de greep van haar concurrenten. Marianne Vos deed in de slotfase nog een gooi naar winst, maar ook de Nederlandse kon de ontketende Deignan niet meer terughalen. De Belgische dames speelden geen rol van betekenis.

Lees verder

Memorial Marieke Vervoort 'zeker voor herhaling vatbaar'

In Lier vond zaterdag de eerste Memorial Marieke Vervoort plaats, een wedstrijd voor atleten met een beperking. De plaatselijke atletiekclub, waar Vervoort tijdens haar sportcarrière was aangesloten, wilde de in 2019 overleden paralympische kampioene eren en tegelijk de G-sport een duwtje in de rug geven.

Lees verder

Charleroi schiet Kortrijk in de 94ste minuut van de hemel naar de hel

In een knotsgekke partij hebben Charleroi en Kortrijk 2-2 gelijkgespeeld. Invaller Rachid Alioui leek de matchwinnaar te worden met een weergaloze goal, maar tweemaal verdedigend mistasten breekt Kortrijk zuur op. Net zoals de voorbije vier jaar konden de Kerels de punten niet thuishouden tegen de Carolo's. Gholizadeh zorgde voor de koude douche.

Lees verder

Jolien D'hoore neemt afscheid na moeilijke wedstrijd

Jolien D'hoore finishte zaterdag buiten de tijd in Parijs-Roubaix, de laatste wedstrijd uit haar loopbaan, na twee valpartijen. 'Mijn koers was al vroeg voorbij', zei ze. 'Maar ik wilde niet afstappen in mijn laatste koers en het einde halen. Ik ben blij dat me dat gelukt is.'

Lees verder

STVV en KVO delen de punten

Geen winnaar op Stayen: ondanks een aangename tweede helft hielden Sint-Truiden en KV Oostende elkaar in evenwicht (1-1). De Kanaries verdienden beter maar vergaten om de kansen af te werken, voor de rust werd een magistrale retro van De Ridder afgekeurd voor buitenspel. Met de puntendeling blijven de twee ploegen steken in de buik van het klassement.

Lees verder

Neuville moet opgeven in rally van Finland: 'Lek was te groot om finish te halen'

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupé WRC) hebben halfweg de veertiende klassementsrit van de rally van Finland moeten opgeven. Na een snelle linkse bocht kwam de Belg in een zonk terecht waarna de lichtbak loskwam en de radiator doorboorde.

Lees verder

Union neemt afstand van Cercle Brugge en springt naar de leidersplaats

Union heeft zaterdagavond met 0-3 gewonnen van Cercle Brugge na goals van Dante Vanzeir (2) en Loïc Lapoussin. Aan de rust stond het nog 0-0, maar in het laatste halfuur kon de promovendus zonder echt te wervelen toch drie keer scoren. Union springt daardoor naar de leidersplaats, Cercle blijft onderin bengelen met acht punten.

Lees verder

Grote brand op paradijselijk eiland

Het piepkleine toeristische eiland Guanaja, dat behoort tot Honduras, is zaterdag getroffen door een zware brand. In totaal raakten 120 huizen vernield, en 400 eilandbewoners moesten worden geëvacueerd. Er vielen geen slachtoffers. Intussen is de brand onder controle.

Lees verder

Misdaadauteur Bob Mendes overleden op 93-jarige leeftijd

De Antwerpse auteur Bob Mendes is overleden op 93-jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie gemeld, schrijft Gazet van Antwerpen. Hij was bekend om zijn talrijke misdaadromans, zoals Vergelding (1992), de Kracht van het vuur (1996) en Medeschuldig (2003).

Lees verder

Biden wil 'als een bezetene' verder werken aan herstelplan, ondanks kibbelende Democraten

De economische agenda van president Joe Biden staat voor een onzekere toekomst in het Congres nadat hij er deze week niet in slaagde zijn eigen partij te verenigen om een omstreden infrastructuurplan door te voeren, een van zijn economische topprioriteiten.

Lees verder

Zware regenval verwacht in twee provincies, noodnummer geactiveerd

Het KMI heeft voor zondag code oranje afgekondigd in de provincies Henegouwen en Namen: daar wordt in de loop van de voormiddag bijzonder veel regen verwacht. Maar ook in de acht andere Belgische provincies kan het hevig gaan regenen, daar geldt code geel. De FOD Binnenlandse Zaken activeerde alvast het noodnummer 1722.

Lees verder

Geen enkele vrouw verkozen bij parlementsverkiezingen in Qatar

In het emiraat Qatar zijn zaterdag voor het eerst parlementsverkiezingen gehouden, maar geen enkele vrouw raakte verkozen. Op voorhand was al duidelijk dat de verkiezingen niet voor veranderingen zouden zorgen.

Lees verder

Tienduizenden manifestanten eisen afzetting van Braziliaanse president Bolsonaro

Tienduizenden Brazilianen hebben zaterdag in verschillende steden in het land gedemonstreerd om opnieuw de afzetting van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro te eisen en de stijging van de kosten van levensonderhoud aan de kaak te stellen.

Lees verder