Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 30 oktober 2021

Waarom krijgt de brede bevolking nog geen derde vaccin? En wat weten we al over de werkzaamheid? 9 vragen over de boo...

HLN
Waarom krijgt de brede bevolking nog geen derde vaccin? En wat weten we al over de werkzaamheid? 9 vragen over de boosterprik beantwoord
De ministers van Volksgezondheid hebben beslist: de boosterprik voor het zorgpersoneel komt er. Voor de brede bevolking (voorlopig) niet, want de Hoge Gezondheidsraad (HGR) ziet daar op dit moment geen wetenschappelijke ondersteuning voor. Hoe groot is de kans dat de algemene bevolking alsnog aan de beurt komt? En wat weten we eigenlijk al over de werkzaamheid van de derde coronaprik? Vaccinoloog Pierre Van Damme en Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce Vaccinatie, beantwoorden de zes meest prangende vragen.
Lees verder

LIVE. Vinícius zet Real Madrid met z'n tweede helemaal op rozen bij Elche, Hazard blijft voorlopig aan de bank gekluisterd
• LaLiga • Aftrap: 14u • Estadio Martinez Valero • Ref: Ricardo De Burgos
Lees verder

Dolleman dringt woning binnen en takelt bewoner toe met mes en knuppel: "Als bij wonder verkeert slachtoffer niet in levensgevaar"
In Torhout is de ondervoorzitter van de plaatselijke N-VA-afdeling vrijdagavond het slachtoffer geworden van een brutale aanval. Een twintiger drong de woning van M.V. binnen en ging hem te lijf met een knuppel en mes. De bewoner overleefde de aanval wonderwel. Zijn belager is gearresteerd op verdenking van poging tot moord.
Lees verder

Gynaecologe benadrukt na overlijden nogmaals het belang van vaccinatie bij zwangerschap: "Het immuunsysteem staat al onder druk, daardoor ligt het risico nog hoger"
Na het droeve overlijden van een Beringse moeder en ongeboren dochter blijkt nog maar eens hoe belangrijk het vaccineren is bij zwangere vrouwen. Gynaecologe Tinne Mesens van Ziekenhuis Oost-Limburg benadrukt ook dat dit van levensbelang kan zijn. "Ik begrijp dat vrouwen tijdens hun zwangerschap schrik hebben van vaccinaties en medicijnen in het algemeen, maar het vaccin is nu al lang in omloop en het is duidelijk dat het werkt!", onderstreept ze.
Lees verder

Uitblinker Vinícius zet late invaller Eden Hazard nog wat meer in z'n schaduw met twee goals bij Elche
Real Madrid heeft de trip naar Elche tot een goed einde gebracht. Dankzij twee doelpunten van man-in-vorm Vinícius Júnior won de Koninklijke met 1-2. Eden Hazard mocht pas in de diepe slotfase invallen.
Lees verder

Natuurfoto's van Bonheidense fotograaf geselecteerd voor prestigieuze tentoonstelling in Kenia: "Wat een unieke ervaring"
Twee foto's van bioloog en natuurfotograaf Gunther De Bruyne (30) uit Bonheiden worden binnenkort tentoongesteld in het Nationaal museum van Nairobi (Kenia). De foto's werden geselecteerd in het kader van de Benjamin Mkapa African Wildlife Photography Awards. "Een hele eer", reageert Gunther.
Lees verder

"Het was een opdracht van de duivel": het waargebeurde verhaal achter 'The Conjuring'
Nog één nachtje slapen en dan is het weer Halloween. Het ideale moment om in de geschiedenis van gekende horrorfilms te duiken, die soms nog gruwelijker zijn dan wat we op het scherm te zien kregen. Vandaag: het waargebeurde verhaal achter 'The Conjuring: The Devil Made Me Do It', waarin we de 19-jarige Arne Cheyenne Johnson leren kennen. Hij was de eerste Amerikaan ooit die beweerde niet schuldig te zijn aan een misdaad omdat hij bezeten was door een kwaadaardige geest. "Hij ging in een soort van trance. Uit het niets begon hij te grommen en te sissen."
Lees verder

LIVE. Rood voor Laporte! Crystal Palace op weg naar stunt bij Man City?
• Premier League • Speeldag 10 • Ref: Andre Marriner • Etihad Stadium
Lees verder

LIVE. 0-1 voor Crystal Palace! Zaha opent de score, De Bruyne en co moeten achtervolgen
• Premier League • Speeldag 10 • Ref: Andre Marriner • Etihad Stadium
Lees verder

ZWART PUNT. "Als ik kon, plaatste ik zelf vangrails": vier maanden na de dood van René en Matthijs heerst vooral boosheid
"Ze wisten dit al jaren en toch... de onmacht is ondraaglijk." Matthijs Ullenaers (27) uit Pelt reed 's morgens op 18 juni over de N74 richting Hasselt. Het had net hard geregend en in Pelt was het water op de rijbaan blijven liggen. De wagen van Matthijs begon te slippen, ging door de middenberm en botste frontaal op René Stijnen (58), die nietsvermoedend naar zijn werk reed. Beide bestuurders stierven ter plaatse. "We verwijten de familie van Matthijs absoluut niets. Bepaalde instanties dragen echter wel een verantwoordelijkheid", reageert Monique Conings, de weduwe van René.
Lees verder

De bultrugwalvis herontdekt Noordzee na eeuwen afwezigheid
Voor de Nederlandse kust is een bultrugwalvis gespot. Op 18 oktober werd het volwassen exemplaar een eerste keer gezien vanop een afstandje. Sindsdien liet hij zich nog wat vaker zien. Momenteel is hij veel te zien in de Noordzee tussen Camperduin en het kustplaatsje Petten.
Lees verder

LIVE. Dortmund gaat rusten met krappe voorsprong na schouderdoelpunt Hazard
• Bundesliga • Signal Iduna Park • Aftrap: 15u30 • Speeldag 10
Lees verder

Premier Modi nodigt paus Franciscus uit in India
De eerste minister van India Narendra Modi heeft bij zijn bezoek aan het Vaticaan paus Franciscus uitgenodigd. Modi is de eerste Indische premier die Franciscus ontmoet sinds hij paus werd in 2013.
Lees verder

Voor de regenboogvlag was er de roze driehoek. Historicus legt uit: "Belofte dat de geschiedenis zich niet zou herhalen"
Oktober is LGBTQ+ History Month. Een maand waarin aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuele en transgender mensen. Misschien ben je deze maand, naast een regenboogvlag, ook een roze driehoek tegengekomen. Een LGBTQ+-symbool dat vandaag trots wordt gedragen, maar ontstond tijdens een donkere periode in de geschiedenis. Historicus Johan Puttemans van Stichting Auschwitz licht toe.
Lees verder

Jongetje (6) dat deze week in vijver viel is overleden
De zesjarige jongen viel donderdag in een vijver in Halle. Nadat hij uit het water werd gehaald werd hij gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij helaas is overleden.
Lees verder

La Palma opgeschrikt door sterkste aardbeving sinds vulkaanuitbarsting
Het Canarische eiland La Palma is opgeschrikt door de sterkste aardbeving sinds de vulkaanuitbarsting bijna zes weken geleden. Het ging om aardschokken met een kracht van 5,0. Die waren zaterdagochtend vroeg voelbaar op La Palma, maar ook op delen van Tenerife, La Gomera en El Hierro, meldt staatszender RTVE.
Lees verder

ACOD en VSOA beloven "harde acties" tegen aanpassingen Vlaams ambtenarenstatuut
De socialistische vakbond ACOD overheidsdiensten en het liberale VSOA zijn niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering om vanaf 1 januari 2023 binnen de overheid enkel nog personeelsleden met een contractueel arbeidscontract aan te nemen. "Wat minister (van Binnenlands Bestuur) Bart Somers en de Vlaamse regering bedoelen, is de afschaffing van het ambtenarenstatuut", fulmineren ze zaterdag. Eerder hadden de ACOD en het VSOA tegen de plannen van de regering al een stakingsaanzegging ingediend, nu beloven ze echte "harde acties".
Lees verder

LIVE. Dortmund heeft dubbele voorsprong beet, Hazard mag gaan rusten na openingstreffer
• Bundesliga • Signal Iduna Park • Aftrap: 15u30 • Speeldag 10
Lees verder

Succesweekend aan de kust dreigt in het water te vallen door slecht weer en Covid Safe Ticket: "Tot 40 procent annuleringen"
Bij verscheidene hotels aan de kust staan de telefoons roodgloeiend. Het Covid Safe Ticket dat vanaf maandag verplicht getoond moet worden in onder meer de horecasector zorgt voor veel vragen, ofwel haken mensen simpelweg af. "Sommigen zijn niet gerust en komen liever niet", zegt Bart Boelens, voorzitter van Horeca Middenkust, aan VTM NIEUWS.
Lees verder

LIVE. Kan tienkoppig Man City na rust scheve situatie rechtzetten?
• Premier League • Speeldag 10 • Ref: Andre Marriner • Etihad Stadium
Lees verder