Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 22 oktober 2021

Waar en hoe kun je je cryptomunten spenderen? “Bitcointransacties zijn onomkeerbaar, bij een tikfout bestaat het ri...

HLN
Waar en hoe kun je je cryptomunten spenderen? "Bitcointransacties zijn onomkeerbaar, bij een tikfout bestaat het risico dat je ze voor altijd verliest"
Er gaat geen dag voorbij of er valt wel iets te beleven in de wereld van Bitcoin en andere cryptomunten. Overweeg je om te investeren in het digitale monetaire systeem? Zorg dan dat je je goed voorbereid en ook bewust bent van de valkuilen. In deze reeks zetten crypto-experts Levi Haegebaert en Gwen Busseniers je op weg met de belangrijkste informatie. Vandaag: Hoe kun je je cryptomunten uitgeven en waar moet je op letten?
Lees verder

"Koop je niet bij een bedrijf maar bij een privépersoon, dan krijg je geen bedenktijd": onze expert geeft advies om veilig online te shoppen
Voor de dag van de webshop – vandaag, 22 oktober – waarschuwt BeCommerce, de Belgische vereniging voor e-commerce, voor frauduleuze webwinkels. Dit jaar zijn er al 58 fake webshops met een domeinnaam op eindigend op '.be' opgerold. Die websites worden steeds realistischer, terwijl we ook veel meer online kopen. Budgetexperte Sara Van Wesenbeeck vertelt daarom hoe je nep van echt kan onderscheiden en geeft tips om de valstrikken van malafide webshops te vermijden.
Lees verder

Giani en Hanne als Duo Legato in 'Belgium's Got Talent': "Er wordt vaak neerbuigend gedaan over 'circusvolk'"
Bart Peeters is fan van de 'husky voice' van Fransman Giani Giordano (24), Ruth Beeckmans stond versteld van de explosieve luchtacrobatie van Hanne Coeckelbergs (24). Samen ­bundelt dit koppel z'n krachten in 'Belgium's Got Talent' als Duo Legato. "We leerden elkaar kennen in een Zwitsers circus", klinkt het. "En ja, de vonk is meteen overgeslagen. We hebben daardoor wel een moeilijke keuze moeten maken."
Lees verder

Loont het nog om na je vijftigste met pensioensparen te beginnen?
Pensioensparen maakt het mogelijk om op een fiscaal aantrekkelijke manier een appeltje voor de dorst te genereren. Maar is dat ook het geval wanneer je er op latere leeftijd mee start? "Pensioensparen vormt altijd een interessante piste, maar hoe meer jaren er verstrijken, hoe nadrukkelijker langetermijnsparen als alternatief op de voorgrond treedt", licht Brecht Coene van Spaargids.be toe.
Lees verder

Voorproefje van NINA met klimaatvrouw Jill Peeters en drie andere bevlogen warriors: "Hoopvol ben ik niet, gemotiveerd wél"
Ons klimaat gaat achteruit en we doen niet genoeg, volgens deze vier klimaatvrouwen. Zij gaan mee op protestmarsen en trekken ook naar de Klimaatconferentie van Glasgow 2020 (31 oktober - 12 november) om aan het verdrag van Parijs verder te werken. De klimaatzaak lijkt vaak een witte mannenzaak, Jill Peeters (46), Bo Adams-Pandelaers (16), Alba Saray Pérez Terán (35), Elisabeth Ellegaard (47) leggen anders wel het nodige gewicht in de klimaatschaal.
Lees verder

Lachaert (Open Vld): "Covid Safe Ticket ligt vandaag niet op tafel Vlaamse regering"
De Vlaamse regering heeft vandaag geen plannen om het Covid Safe Ticket in te zetten in de strijd tegen het coronavirus. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zei vandaag in 'De Ochtend' dat deze coronapas niet op de tafel van de Vlaamse regering ligt. Hij gaf wel aan dat er nagedacht moet worden over alle beschikbare middelen, dus ook de coronapas, om de pandemie te bedwingen.
Lees verder

Regisseur Hans Herbots over tragisch ongeval op set van 'Rust': "Beelden moeten nu zo scherp zijn, dat ze vaker echte wapens gebruiken"
Regisseur Hans Herbots is geen vreemde in Hollywood. Hij maakte er al enkele succesvolle films en series. Dat acteur Alec Balwin (63) op de set van 'Rust' per ongeluk een dodelijk wapen afvuurde, kan hij amper geloven.
Lees verder

De Croo over arrest van Pools Grondwettelijk Hof: "Je kan geen lid zijn van de club zonder de regels ervan te volgen"
De Europese leiders zijn in Brussel voor een Europese top. Onder meer het conflict met Polen staat op de agenda. Met een veelbesproken arrest stelde het Poolse Hof twee weken geleden openlijk de voorrang van het Europees recht op het nationaal recht in vraag - nochtans een van de pijlers van de Europese samenwerking. Dat doet veel Europese leiders steigeren. Ook onze premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft geen begrip voor het standpunt van de Polen: "Je kan niet lid van de club zijn en van de voordelen genieten, om dan de regels niet te volgen."
Lees verder

Minister Dalle en burgemeester Declercq doen Roeselaarse jeugdbewegingen dansen: "Jullie zijn de grootste familie van Vlaanderen"
Stevig feestje vrijdagmorgen op het Polenplein in Roeselare ter ere van de Dag van de Jeugdbeweging. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en burgemeester Kris Declercq (CD&V) doken er samen achter de draaitafel en hadden de jongelui snel op hun hand.
Lees verder

Vandenbroucke werkt aan wetsvoorstel: "Apothekers zouden ook coronavaccins mogen toedienen"
De werkdruk bij de huisartsen is groot. Volgens minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) moeten ze zich kunnen focussen op hun kernopdrachten. Daarvoor zijn een aantal ingrepen nodig. Zo werkt hij momenteel aan een wetsvoorstel waarbij ook apothekers coronavaccins zouden mogen geven. Dat zegt Vandenbroucke bij 'De Inspecteur' op Radio 2.
Lees verder

Elektrische en hybride auto's zijn voor het eerst populairder dan diesel
Elektrische en hybride auto's winnen in Europa steeds meer aan populariteit, ten koste van diesel- en benzinewagens. De verkoop van nieuwe hybride elektrische wagens zonder stekker lag in het derde kwartaal zelfs voor het eerst hoger dan de verkoop van dieselauto's, zo blijkt vrijdag uit cijfers van de Europese autosectororganisatie ACEA.
Lees verder

Vier jaar na het spuugincident: "Rico Verhoeven tegen Ben Saddik is als Ajax tegen PSV, en het staat 1-1"
Rico Verhoeven verdedigt morgen zijn zwaargewichtwereldtitel tegen Jamal Ben Saddik, een wedstrijd die breed wordt aangekondigd als de voltooiing van een trilogie. Rivaliteit is er zonder meer, met name na het spuugincident in 2017.
Lees verder

Stuntman legt uit hoe men op de set omgaat met wapens: "Enkel tijdens repetities worden valse pistolen gebruikt, de rest is echt"
De Vlaamse stuntman Olivier Bisback keek met lede ogen naar het nieuws vanochtend, toen duidelijk werd dat acteur Alec Baldwin (63) per ongeluk een collega neerschoot op de set. Het had om een neppistool moeten gaan, maar blijkbaar ging er toch iets fout. "Het doet me denken aan incidenten uit het verleden."
Lees verder

Zeven doden bij ontploffing en brand in buskruitfabriek in Rusland
Bij een ontploffing en een brand in een Russische buskruitfabriek zijn vrijdag minstens zeven mensen om het leven gekomen. Negen mensen zijn nog vermist, zo heeft de lokale overheid meegedeeld.
Lees verder

Feyenoordhooligans vallen leiding Union Berlin aan tijdens etentje in Rotterdam: "Dit is zo verwerpelijk"
De leiding van de Duitse voetbalclub Union Berlin is woensdagavond aangevallen in een Rotterdams restaurant. Zeker een persoon moest gewond naar het ziekenhuis worden afgevoerd. De politie, die vooraf al vreesde voor een confrontatie, houdt er ernstig rekening mee dat de geweldsuitbarsting inderdaad voetbalgerelateerd is.
Lees verder

PROMOJAGERS SUPERTIP. Fikse kortingen bij Lidl na dagenlange staking: "Hele kar voor 5,70 euro"
De leden van Promojagers België gaan dezer dagen massaal winkelen bij Lidl. "Daar zijn nu extra veel producten in prijs verlaagd omdat ze dicht bij de vervaldatum zitten", zegt beheerder Gunther Devisch. "We vermoeden dat de staking van afgelopen week er voor iets tussen zit."
Lees verder

Burgerlijke partijen maken seingever en machinist met de grond gelijk tijdens proces dodelijk treinongeval waarbij Brent (20) stierf: "Abnormaal dat ze procedure niet kenden"
"Wat een onnozelaar!" Dat waren de eerste woorden op de interne radio toen Brent Van Eylen (20) en zijn vrienden gegrepen werden door een goederentrein op de spoorwegovergang in Langdorp (Aarschot). Nochtans waren de slagbomen open en stond het licht op groen. De seingever en machinist van die 21ste juni 2019 staan vandaag terecht in de Leuvense politierechtbank voor hun aandeel in de feiten. Zij werden serieus op de korrel genomen door de burgerlijke partijen. "Welke machinist blijft nu in zijn locomotief zitten als hij net zo'n aanrijding veroorzaakt heeft?"
Lees verder

Hollywood reageert geschokt na fataal ongeval op filmset: "Hoe kon deze tragedie in hemelsnaam gebeuren?"
Alec Baldwin (63) heeft een fataal schot gelost met een vuurwapen op een filmset in de Amerikaanse staat New Mexico. De 42-jarige cameraregisseur van de film, Halyna Hutchins, is daarbij om het leven gekomen. De 48-jarige regisseur Joel Souza is volgens de politiekorpschef van Santa Fe met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht, maar hij is buiten levensgevaar. Via de sociale media stromen de reacties uit Hollywood en de filmsector binnen.
Lees verder

"Oh wat lekker! Fijn. Seks!" Holle Bolle Gijs lijkt het wel erg bont te maken in de Efteling, maar hij bedoelt het gelukkig niet zo
"Oh wat lekker! Fijn. Seks. Seks!" Het is niet meteen iets wat je uit de mond van de populaire 'afvalvreter' Holle Bolle Gijs in de Efteling verwacht. Hij bedoelt het voor de duidelijkheid ook niet zo. Maar toch is het exact wat een fervente Eftelingganger hoorde toen hij onlangs in het Nederlandse pretpark was. En hij is niet alleen. Omroep Brabant contacteerde meteen de parkwoordvoerder om een woordje uitleg.
Lees verder

VN wil dat China toegang geeft tot beruchte regio waar Oeigoeren worden vastgehouden, China reageert woedend
Tientallen westerse landen hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de mensenrechtensituatie in de Chinese regio Xinjiang. Peking wordt opgeroepen om internationale waarnemers ongehinderd toegang te geven tot dat noordwestelijke gebied, onder wie de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties en haar medewerkers. China reageerde woedend op dit verzoek.
Lees verder