Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 14 oktober 2021

Vijf doden na aanval met pijl en boog in Noorwegen, agent in de rug geschoten: “We onderzoeken of het om terreur ga...

HLN
Vijf doden na aanval met pijl en boog in Noorwegen, agent in de rug geschoten: "We onderzoeken of het om terreur gaat"
Er zijn vijf doden en twee gewonden gevallen bij een aanval met pijl en boog in de Noorse stad Kongsberg. Dat maakte de politie bekend. Een agent in burger werd volgens lokale media in de rug geschoten. De dader sloeg op verschillende plekken toe. Ruim een half uur nadat hij zijn moordende raid gestart was, kon hij aangehouden worden. De politie zal nu onderzoeken of er sprake is van terrorisme, laat een woordvoerster op een persconferentie weten.
Lees verder

Real-life versie van 'Squid Game' in Abu Dhabi
In het Korean Cultural Center in de Verenigde Arabische Emiraten werd dinsdag een real-life versie van de Koreaanse serie Squid Game gespeeld. De reeks, die draait rond dodelijke kinderspelletjes en al snel uitgroeide tot Netflix' meest bekeken programma, werd voor het evenement in een nieuw kleedje gestoken.
Lees verder

David Guetta voor tweede jaar op rij verkozen tot populairste dj, Garrix en Van Buuren vervolledigen podium
David Guetta is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot populairste dj ter wereld. De tweede en derde plaats op de DJ Mag Top 100 zijn voor Nederlanders Martin Garrix en Armin van Buuren.
Lees verder

Tweejarig jongetje schiet mama dood tijdens videovergadering in VS
Een tweejarige heeft in de VS zijn mama doodgeschoten terwijl die deelnam aan een videovergadering via internet. Het drama vond plaats op 11 augustus in Florida. De vader van het kind is dinsdag gearresteerd omdat hij zijn wapen niet buiten het bereik van het kind opgeborgen had.
Lees verder

Studie: wie Johnson & Johnson-vaccin kreeg heeft baat bij andere booster
Amerikanen die oorspronkelijk een Johnson & Johnson-vaccin kregen, hebben een veel sterkere afweerreactie op Covid-19 na een zogenoemde boosterprik met een mRNA-vaccin van Moderna of Pfizer/BioNTech dan na een booster met Johnson & Johnson.
Lees verder

United Airlines zet 232 werknemers die coronavaccin weigeren aan de deur
United Airlines zet 232 werknemers aan de deur, die weigeren om een coronavaccin te krijgen. Dat heeft de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij woensdag lokale tijd bekendgemaakt.
Lees verder

Frankrijk dreigt met vergeldende maatregelen in visserijconflict met Verenigd Koninkrijk
Frankrijk zal binnen de acht dagen vergeldende maatregelen nemen als het Verenigd Koninkrijk niet meer vergunningen verleent aan Franse vissers. Dat heeft de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune gisteravond te kennen gegeven in de Senaat.
Lees verder

Deense man opgepakt voor aanval met pijl en boog in Noorwegen die al vijf doden eiste: "We onderzoeken of het om terreur gaat"
De Noorse politie heeft gisteravond een 37-jarige Deense man opgepakt voor de aanval met pijl en boog in de Zuid-Noorse stad Kongsberg. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven. Twee anderen, onder wie een politieagent in burger, raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens lokale media werd de politieagent in de rug geschoten. Het motief van de man is nog niet duidelijk, de politie onderzoekt nog of er sprake is van terrorisme.
Lees verder

De Croo na debat van 16 uur: "Overtuigd dat begroting die voorligt ons land sterker maakt"
Premier Alexander De Croo heeft na een debat van ruim 16 uur in de Kamer nog eens met vuur de begrotingsplannen van zijn regering verdedigd. "Voor u ligt een begroting die bespaart, hervormt en investeert. Ik ben ervan overtuigd dat die ons land sterker maakt."
Lees verder

Meer dan 10.000 mensen geëvacueerd na vondst bom uit WOII in Duitse Essen
Zowat 11.000 mensen zijn gisteravond geëvacueerd uit hun woningen in de stad Essen, in het westen van Duitsland, voor de ontmanteling van een grote bom uit de Tweede Wereldoorlog.
Lees verder

Overheid stuurt voortaan waarschuwingsbrief als rijbewijs dreigt te vervallen
Wie een rijbewijs in bankkaartmodel heeft, zal voortaan door de federale overheid worden verwittigd dat de geldigheidsduur van tien jaar bijna is verstreken en dat het "nodig is het rij­bewijs te vernieuwen". De overheid trekt daar 300.000 euro voor uit. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

ONZE OPINIE. De vliegtaks wordt verkocht als milieumaatregel, maar het is eerder een belastingverhoging met wat groene glitters in
Met de trein van Brussel naar Knokke en terug betaal je 35 euro. Soms kan je voor dat bedrag ook naar Rome vliegen. Maar geen nood: alle wegen leiden nog altijd even goedkoop naar Rome. Rome ligt op meer dan 500 kilometer van ons land, en wie erheen vliegt, betaalt geen vliegtaks. Het is naar Parijs, Amsterdam, Frankfurt, Zürich, Londen en Birmingham dat je bij het inschepen enkele euro's extra zal moeten ophoesten. Die steden vallen binnen de perimeter van 500 kilometer. Hoe verder in Europa, hoe goedkoper! Dat is nu soms al en straks nog meer het geval. Iedereen naar Rome!
Lees verder

Limburger (21) was langzaam blind aan het worden: doemscenario afgewend dankzij revolutionaire behandeling in UZ Gent
Talha Aydin is 21 jaar, studeert aan de Hogeschool PXL in Hasselt en had tot voor kort één zekerheid: op zijn 35ste zou hij volledig blind zijn. Of misschien al veel eerder. Tot hij in het UZ Gent als een van de eerste twee patiënten in ons land, gentherapie kreeg toegediend. "Nu moet ik niet meer met de schrik leven dat ik morgen of volgend jaar helemaal niets meer zal zien", zegt Talha. "En toch heb ik heel hard getwijfeld of ik de operatie wel zou laten uitvoeren."
Lees verder

VTM-programma 'Ze zeggen dat' test en bevestigt: Ziekenhuiskost maakt je alleen maar zieker
Klopt het flauwe ziekenhuiskost je nog slapper maakt? Dina Tersago testte dat voor het VTM-programma 'Ze zeggen dat'. Met negen andere vrijwilligers at ze drie keer per dag ziekenhuismaaltijden. "Niet te vreten, maar alles voor de wetenschap". Twee weken volstond om al een dramatisch effect op de bloedwaarden te zien. Hoe ongezond dat een mens maakt, lees je hier. Maar het kan ook anders. Eén Vlaams ziekenhuis slaagt er in alles 100% vers aan te bieden.
Lees verder

Ook onrust in het peloton na RSZ-hervorming: "We gaan geen toppers meer kunnen halen"
De voetbalwereld wacht bang af, maar ook in de koers houden ze de adem in. Wat betekent de komende RSZ-hervorming voor de Belgische wielerteams? "We gaan geen toppers meer kunnen halen."
Lees verder

Reuzegommers kijken aan tegen 1 tot 5 jaar cel
Het openbaar ministerie wil voor de leden van Reuzegom straffen vorderen die variëren van een geldboete tot gevangenisstraffen tussen de 1 en 5 jaar. Dat blijkt uit een document dat gisteren werd overgemaakt aan alle betrokken partijen in de zaak, waarvan onze redactie stukken kon inkijken. Of de Reuzegommers ook effectief schuldig bevonden worden en welke straf ze precies krijgen, beslissen de rechters pas volgend jaar. Maar het ziet er nu al naar uit dat ze aankijken tegen een veel minder zware straf dan de maximale celstraf van 15 jaar, die de achttien beklaagden in theorie riskeren voor de dood van Sanda Dia.
Lees verder

En dan nu kibbelen over kernuitstap: oppositie duwt waar het pijn doet bij Vivaldi
Dat het sociaal energietarief verlengd wordt, vindt de oppositie een goede zaak. "Maar daar heeft 80% van de bevolking, ook werkende mensen met een laag loon, nog steeds niets aan", klonk het kritisch. Dat premier De Croo met geen woord repte over de kernuitstap - wat volgende maand de nieuwe splijtzwam van Vivaldi dreigt te worden - stootte op onbegrip. "Is onze energievoorziening dan geen thema?"
Lees verder

"Geen monster, maar een zielige man": dit was de eerste procesdag in de zaak-Bart De Pauw
Hij jaagde tezelfdertijd op meerdere vrouwen. Actrices, stagiaires, medewerksters: hij noemde ze allemaal 'muis'. En ze waren voor hem allemaal 'de enige'. Op die manier is Bart De Pauw (53) gisteren neergezet door de advocaten van de vermeende slachtoffers. Als een seriële stalker die al 15 jaar bezig was. Een zielige man ook, die melancholisch werd als zijn pijlen wéér maar eens doel misten. "Als je niet wil afspreken, spring ik van het dak."
Lees verder

Onze reporter (28) trekt op huizenjacht in Nieuwpoort, waar ze 10.000 euro krijgt als ze er haar eerste woning koopt
Nieuwpoort wil een premie van 10.000 euro geven aan wie jonger is dan 35 jaar en zijn eerste woning in de badstad koopt. Onze reporter Esther De Leebeeck (28) behoort tot die doelgroep en is toevallig op zoek naar een huis. Ze trok naar de kust om even kennis te maken met de Nieuwpoortenaars. "Of we je zouden aanraden om naar hier te verhuizen? Nee. Voor twintigers is hier niks te doen."
Lees verder

Geen Belgisch plan voor evacuatie Afghaanse ex- medewerkers
Voor 45 Afghaanse ex-werknemers van België en 63 mensen die gevaar lopen, ligt geen Belgisch evacuatieplan op tafel. Dat schrijft De Tijd vandaag. Het gaat om voormalige werknemers van Defensie en onder anderen mensenrechtenverdedigers.
Lees verder