Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 8 oktober 2021

U moet volgend jaar niet al te hard op meer loon rekenen

U moet volgend jaar niet al te hard op meer loon rekenen
U moet volgend jaar niet al te sterk op loonsverhoging rekenen. Bijna negen op de tien Belgische werkgevers verwachten hun personeel in 2022 niet de jaarlijkse opslag te kunnen geven. De afgesproken indexeringen drijven de loonkost dermate op dat er amper of geen ruimte blijft voor extraatjes.
Lees verder

Index maakt loonkost te hoog: 9 op 10 bedrijven voorzien voor komend jaar geen opslag
U moet volgend jaar niet al te sterk op loonsverhoging rekenen. Bijna negen op de tien Belgische werkgevers verwachten hun personeel in 2022 niet de jaarlijkse opslag te kunnen geven. De afgesproken indexeringen drijven de loonkost dermate op dat er amper of geen ruimte blijft voor extraatjes.
Lees verder

In deze school worden de muren tussen zedenleer en godsdienstlessen gesloopt: 'Wat doén jullie in die les?'
In Geraardsbergen zitten leerlingen zedenleer, rooms-katholieke en andere godsdienst vanaf dit jaar samen in de les. Een uur per week mogen ze elkaar uitvragen over elkaars geloof of overtuiging. 'Moeten jullie de Bijbel vanbuiten leren?'
Lees verder

Geen koppel, toch een kind samen: 'Er is liefde, alleen geen amoureuze'
Geen liefdesrelatie, wél samen een kind krijgen en opvoeden. Dat is bewust co-ouderschap, een gezinsvorm die centraal staat in een nieuw tv-programma waarvoor VTM op zoek is naar wensouders. 'Het komt vaak voor, maar bleef tot nog toe onder de radar.'
Lees verder

'Als consument kan je absoluut nog besparen': waarom u de energiecrisis niet zomaar lijdzaam hoeft te ondergaan
De energieprijzen stijgen en dat zullen we geweten hebben. De federale energieregulator Creg waarschuwt dat gezinnen met een variabel energiecontract rekening moeten houden met een jaarfactuur die minstens 700 euro hoger dreigt uit te vallen. Toch hoef je dit niet zomaar lijdzaam te ondergaan, zegt energiespecialist Kristof De Paepe (mijnenergie.be). 'Als consument kan je nog wel degelijk vergelijken en besparen.'
Lees verder

Net geen 100 shows in 10 dagen: mode is weer hip en happening in Parijs
Het was een lange, bomvolle en gedenkwaardige Paris Fashion Week. Wat waren de thema's? Wie viel op en wie viel tegen? Een overzicht.
Lees verder

Leger heeft bewijs: complottheorieën rond Jürgen Conings opgepookt vanuit Rusland
Er zijn concrete aanwijzingen dat de complottheorieën rond Jürgen Conings werden opgepookt door Russische internettrollen. Dat zegt de stafchef van het leger, Michel Hofman (60). De chief of defence (CHOD) wil daarom sneller werk maken van een volwaardige cyberdivisie.
Lees verder

'Geniale honden' kunnen meer dan honderd namen onthouden
Veel baasjes zijn al enthousiast wanneer hun viervoeters op bevel gaan zitten, maar recent onderzoek toont dat sommige honden intelligenter zijn dan gedacht. Enkele bordercollies konden de namen van meer dan honderd speeltjes onthouden. 'Hun leersnelheid lijkt op die van jonge kinderen.'
Lees verder

Vier op de tien 50-plussers willen kleiner én comfortabeler gaan wonen voor hun pensioen
Vier op de tien Vlaamse vijftigplussers willen voor hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning op maat van een comfortabele oude dag. 'Elke 55-jarige zou de afweging moeten maken: ofwel grondig renoveren ofwel kleiner gaan wonen.'
Lees verder

Rechter schort omstreden abortuswet in Texas tijdelijk op: 'De strijd is nog maar net begonnen'
Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft de strenge anti-abortuswetgeving die vorige maand werd ingevoerd tijdelijk geblokkeerd. Terwijl rechtszaken over de wetgeving voortgezet worden, blijven abortussen legaal. De staat Texas heeft al bezwaar tegen de uitspraak aangekondigd.
Lees verder

Wat vindt u van een vierdaagse werkweek? Laat het ons weten
Een kortere werkweek klinkt voor velen als muziek in de oren. Met een voorstel dat nu op tafel ligt wil de federale regering bedrijven aanmoedigen om langere werkdagen - van 9,5 uur - in te voeren. In ruil daarvoor krijgt de werknemer een extra vrije dag. Wat vindt u?
Lees verder

Netflix slaat prijzen op: sommige abonnementen plots 2 euro duurder
Videostreamingdienst Netflix verhoogt de prijzen voor al zijn abonnementsformules. De goedkoopste formule kost vanaf vandaag 8,99 euro per maand voor nieuwe klanten. Bestaande gebruikers krijgen vanaf 14 oktober bericht over de prijsstijging.
Lees verder

Alle Netflix-abonnementen worden duurder: dit zijn de nieuwe prijzen
Videostreamingdienst Netflix verhoogt de prijzen voor al zijn abonnementsformules. De goedkoopste formule kost vanaf vandaag 8,99 euro per maand voor nieuwe klanten. Bestaande gebruikers krijgen vanaf 14 oktober bericht over de prijsstijging.
Lees verder

'Ja, mensen zullen denken dat we zeiken, maar daar hebben we alle recht toe!'
Al het gedoe over gendergelijkheid, female empowerment en – Heer, red ons – inclusive leadership ten spijt, is de wereld nog altijd grotendeels op mannen ingesteld. Dat is althans het uitgangspunt van de vierdelige Nederlandse docuserie Zeikwijven (catchy titel!), waarin de te hunnent wel degelijk bekende Shelly Sterk en Quinty Misiedjan de kat de bel aanbinden.
Lees verder

De meest beledigde bankier van Amerika wil nóg een termijn als hogepriester van de wereldeconomie
Wie wordt de komende vier jaar de hogepriester van de wereldeconomie? President Biden neemt op korte termijn een besluit. Ondanks tegenslag blijft de huidige Fed-voorzitter Jerome Powell favoriet.
Lees verder

Politie massaal aanwezig aan Hogeschool Vives na melding over gewapende man, studenten geëvacueerd
De politie is bezig met een grote zoekactie op de campus van Hogeschool Vives in Kortrijk nadat ze melding kreeg van een vermoedelijk gewapende man op het domein. Dat bevestigt de woordvoerder van politiezone Vlas. De campus is afgesloten en de gebouwen worden geëvacueerd. De hogeschool roept iedereen op weg te blijven.
Lees verder

Politici verontwaardigd over VTM-programma 'Ik wil een kind': 'Kind krijgen is nog iets anders dan huis kopen of partner vinden'
Vanuit de politiek komen er kritische reacties op het nieuwe VTM-programma Ik wil een kind. Zo reageert Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle bezorgd op het gebruik van kinderen in entertainmentprogramma's. 'Een kind krijgen is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden'.
Lees verder

Politie zoekt verder naar vermoedelijk gewapende man: alle scholen, stadhuis en OCMW in Waregem op slot
De politie is bezig met een grote zoekactie op de campus van Hogeschool Vives in Kortrijk nadat ze melding kreeg van een vermoedelijk gewapende man op het domein. Vermoedelijk heeft de verdachte zich wel al verplaatst. Uit voorzorg gaan nu ook alle scholen in Waregem, waar de verdachte school liep, in lockdown. Het gaat om in totaal 10.000 leerlingen. De identiteit van de verdachte man is intussen bekend, maar van enige dreiging is geen sprake, aldus de politie.
Lees verder

Identiteit verdachte gekend, zoekactie aan Hogeschool Vives gaat verder: 'Geen sprake van enige dreiging'
De politie is bezig met een grote zoekactie op de campus van Hogeschool Vives in Kortrijk nadat ze melding kreeg van een vermoedelijk gewapende man op het domein. De identiteit van de verdachte man is intussen bekend, maar van enige dreiging is geen sprake, aldus de politie. De lessen op de campus zijn voor de rest van de dag opgeschort.
Lees verder

Bekende gorilla Ndakasi blaast laatste adem uit in armen van verzorger
'Gewoon een dag op kantoor', titelden rangers van het Virungapark in Congo in april 2019 hun selfie. De foto ging daarna razendsnel de wereld rond. Daarop poseerden twee berggorilla's samen met hen, nonchalant rechtopstaand. Een van die gorilla's was Ndakasi. Wás helaas, want een van 's werelds beroemdste apen is niet meer. Ndakasi stierf in de armen van de verzorger die zich over haar ontfermde, toen ze als baby wees werd in 2007.
Lees verder

Werkgevers vrezen 'maandagochtendziekte' na afschaffing ziektebriefje. Die vrees is onterecht
Gretel Schrijvers is algemeen directeur van Mensura, Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk
Lees verder

F.C. De Commercie: waarom de VRT De Kampioenen maar blijft herhalen en met afgezaagde afgeleiden komt
Jan Debackere zet de blik op oneindig. Vandaag: Voor altijd kampioen!
Lees verder

Waarom blijft de VRT zich zo hardnekkig vastklampen aan 'FC De Kampioenen'?
Jan Debackere zet de blik op oneindig. Vandaag: Voor altijd Kampioen!
Lees verder

18-jarige verdachte van schooldreiging opgepakt in Avelgem
De 18-jarige jongeman die had gezegd 'iets aan te zullen richten' in de Hogeschool Vives in Kortrijk en mogelijk gewapend was, is donderdagavond opgepakt in Avelgem. Ook de veiligheidsmaatregelen in Waregem worden nu opgeheven, meldt de stad. Eerder op de dag werd rond de site van de school urenlang zonder resultaat gezocht naar de verdachte, daarna werden in Waregem alle scholen en enkele openbare gebouwen gesloten. Rond 19 uur volgt er een persconferentie.
Lees verder

Test Aankoop bezorgd om spaarboekje na berichten over afschaffing belastingvrijstelling
De consumentenvereniging Test Aankoop vreest voor het voortbestaan van het gereglementeerde spaarboekje. Die bezorgdheid is gebaseerd op berichten dat de regering zou overwegen om de belastingvrijstelling voor gereglementeerde spaarrekeningen af te schaffen.
Lees verder

President Biden bekritiseerd om gebruik nepdecor bij toespraken: 'Niets is echt bij deze mensen'
De ene keer is achter president Joe Biden een bloeiende tuin te zien, de andere keer een mooi groen uitzicht op het Witte Huis. Biden maakt sinds kort gebruik van een namaakachtergrond voor toespraken en bijeenkomsten, maar niet iedere Amerikaan kan dat waarderen.
Lees verder

'Dit voorstel is een belediging aan de werkende bevolking': De Morgen-lezers over de vierdaagse werkweek
De federale regering wil inzetten op een vierdaagse werkweek. Ze wil bedrijven aanmoedigen om langere werkdagen - van 9,5 uur - in te voeren. In ruil daarvoor krijgt de werknemer een extra vrije dag. Het voorstel leidt tot gemengde reacties bij de lezers van De Morgen.
Lees verder

'Zo blijven we in een prehistorische manier van werken hangen': lezers over vierdaagse werkweek
De federale regering wil inzetten op een vierdaagse werkweek. Ze wil bedrijven aanmoedigen om langere werkdagen - van 9,5 uur - in te voeren. In ruil daarvoor krijgt de werknemer een extra vrije dag. Het voorstel leidt tot gemengde reacties bij de lezers van De Morgen.
Lees verder

Pools gerechtshof legt bom onder Europese rechtsorde: weg vrij voor juridische Polexit
Het Poolse Constitutioneel Hof heeft donderdag geoordeeld dat het Poolse recht boven het Europese recht gaat. Een deel van de Europese verdragen werd in strijd met de Poolse grondwet verklaard. Dit maakt de weg vrij voor een juridische Polexit.
Lees verder

Opgepakte 18-jarige man verdacht van schooldreiging had airsoftwapen bij zich
De 18-jarige jongeman die donderdagavond in Avelgem gearresteerd werd na een uitgebreide zoekactie, was in het bezit van een airsoftwapen en is bekend bij politie en justitie. Dat meldt het parket West-Vlaanderen. Hij wordt nu overgebracht naar het commissariaat voor verhoor. Een hogeschool in Kortrijk en alle scholen in Waregem gingen een tijdlang op slot tijdens de zoektocht. De verdachte werd deze ochtend gesignaleerd met 'iets dat leek op een vuurwapen'.
Lees verder

Nultolerantie voor alcohol in het verkeer opnieuw op tafel: 'Geen kwestie van of, maar van wanneer'
'De vraag is niet of het ervan komt, maar wanneer.' Dat zegt verkeersveiligheidsinstituut Vias over nultolerantie voor alcohol in het verkeer nadat een bijzonder brede meerderheid in het Europees Parlement een resolutie daarover heeft goedgekeurd. Ook meerderheidspartij Vooruit wil opnieuw werk maken van de invoering.
Lees verder

Man heeft seks met paard: bizarre beelden duiken op in persconferentie van twee Poolse ministers
Tijdens een persconferentie verspreidden Poolse ministers nepnieuws over Afghaanse vluchtelingen die uit Wit-Rusland komen, onder meer in de vorm van video's met expliciet materiaal vol racistische stereotyperingen. Maar daar trapt niemand in, ziet correspondent Arnout le Clercq.
Lees verder

Een pornografische persconferentie van de Poolse regering over vluchtelingen zorgt voor ophef
Tijdens een persconferentie verspreidden Poolse ministers nepnieuws over Afghaanse vluchtelingen die uit Wit-Rusland komen, onder meer in de vorm van video's met expliciet materiaal vol racistische stereotyperingen. Maar daar trapt niemand in, ziet correspondent Arnout le Clercq.
Lees verder

'Het is blijkbaar: 'Ik wil een kind' en niet 'Wat wil een kind?'': controverse rond tv-show over co-ouderschap
Het nieuwe VTM-programma Ik wil een kind, waarin Dina Tersago wensouders zoekt die kiezen voor zogenaamd bewust co-ouderschap, is nog niet op antenne, maar zorgt nu al voor controverse. 'Een kind krijgen is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden.'
Lees verder

Vragen bij nieuw tv-programma over bewust co-ouderschap: 'Het is blijkbaar: 'Ik wil een kind' en niet 'Wat wil een kind?''
Het nieuwe VTM-programma Ik wil een kind, waarin Dina Tersago wensouders zoekt die kiezen voor zogenaamd bewust co-ouderschap, is nog niet op antenne, maar zorgt nu al voor controverse. 'Een kind krijgen is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden.'
Lees verder

Vijf dagen werk in vier dagen proppen: het klinkt goed maar is zeker niet voor iedereen haalbaar
Geen vijf maar vier dagen werken, zo klinkt het in het voorstel dat de federale regering bespreekt. Maar de voorzet gaat niet over minder werken, wel over meer uren in minder dagen kloppen. 'Ideaal voor de twintiger, minder evident voor wie kinderen moet ophalen.'
Lees verder

Wordt het verspreiden van persoonlijke informatie strafbaar? 'Niet realistisch dat 'doxing' dan stopt'
De PS heeft een wetsvoorstel ingediend om doxing, een vorm van cyberpesten, strafbaar te maken. Experts zijn sceptisch. We hebben al een heel arsenaal aan strafbepalingen om op te treden, zegt Sofie Royer, postdoctoraal onderzoeker ICT-recht aan KULeuven.
Lees verder

'Ziekte: homoseksualiteit': grote verontwaardiging over 'diagnose' van tiener in Spaans ziekenhuis
In Spanje is er bezorgdheid onder LGBTQ+-groepen nadat een lesbische tiener door een gynaecoloog 'ziek' werd verklaard op basis van haar geaardheid.
Lees verder

Rode Duivels ondanks 2-0 voorsprong niet naar finale Nations League: Frankrijk klopt België met 3-2
De Rode Duivels hebben zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de Nations League. Wereldkampioen Frankrijk klopte de Belgen met 3-2, ondanks een Belgische 2-0 voorsprong bij de rust. Zondag neemt Frankrijk het in de finale op tegen Spanje. De Belgen spelen de 'kleine finale' tegen Italië.
Lees verder

Van 2-0 naar 2-3: Rode Duivels nemen geen wraak op Frankrijk in Nations League
Wat een tristesse. Rijkelijk op voorsprong gekomen en finaal toch op de knieën gedwongen. Zo is het toch weer een dramatische avond geworden voor de Rode Duivels. Zondag om 15 uur wacht Italië in de kleine finale.
Lees verder

'Willen ze soms dat we onze fabrieken sluiten?': Belgische industrie bloedt door hoge energieprijzen
Niet alleen aan de keukentafel baren de hoge energieprijzen zorgen, ook in CEO-kamers. Nooit eerder betaalden Belgische bedrijven zoveel geld voor hun energie. 'Willen ze soms dat we onze fabrieken sluiten?'
Lees verder

18-jarige man die werd opgepakt na zoektocht in Kortrijk en Waregem heeft al jaren mentale problemen
Scholen zijn ontruimd, openbare gebouwen gesloten en met man en macht is gezocht naar een potentieel gewapende man. De politie vatte uiteindelijk een 18-jarige met een airsoftwapen. Volgens zijn ouders kampt hij met mentale problemen, maar krijgen ze daarvoor geen gehoor.
Lees verder

'Mannen wilden mij enkel voor seks, ik kon er maar beter munt uit slaan': Vlamingen over hun ervaringen op OnlyFans
Een nieuwe documentaire op Streamz werpt een nieuw licht op OnlyFans, het Britse socialemediaplatform waarop mensen hun naaktfoto's kunnen verkopen. Vier Vlaamse leden getuigen over hun ervaringen met de site. 'Mannen wilden mij blijkbaar enkel voor seks, ik besloot dat ik er maar beter munt uit kon slaan.'
Lees verder

Jonge Britten voelen zich bedrogen na de brexit: 'We hebben geen idee hoe het uitpakt voor onze generatie'
Voor het eerst merken de Britten de effecten van de brexit in hun dagelijks leven. De bevoorrading van winkels en tankstations stokt. Maar onder de oppervlakte speelt er veel meer. Fotograaf HJ Hunter reisde door Engeland, Schotland en Noord-Ierland en ontdekte dat pubers en adolescenten worstelen in het verdeelde koninkrijk.
Lees verder

'Je zet zo'n stap niet zomaar': de nieuwe getuigenissen tegen Bart De Pauw komen niet uit de lucht gevallen
De 'processie naar Mariakerke'. Zo noemde de advocaat van uroloog Bo Coolsaet destijds het groeiend aantal bijkomende klachten, eens het proces begon. Met de zaak-De Pauw lijkt hetzelfde te gebeuren. En toch. 'Je zet zo'n stap niet zomaar.'
Lees verder

500 jobs bedreigd in volwassenenonderwijs
Als Vlaanderen de financiering van het volwassenenonderwijs niet herziet, dreigen ruim 500 voltijdse jobs verloren te gaan. De scholen vragen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met aandrang de financiering vlot te trekken, zo schrijft de Tijd vandaag.
Lees verder

Betaalt iedereen straks maar 4 euro bij de huisarts?
Alle artsen, van tandarts tot specialist, zullen straks zelf kunnen beslissen om alleen nog het remgeld te vragen aan al hun patiënten. Die omwenteling in de zorg is in stilte in de maak, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

Moslimexecutieve "ontkent elke beschuldiging van gesjoemel"
Het Executief van de Moslims van België ontkent en veroordeelt elke beschuldiging van gesjoemel. Het orgaan werkt in alle rust aan zijn vernieuwing, klinkt het vannacht in een persbericht.
Lees verder

Weyts vraagt ouders mening over kortere zomervakantie
Voor het eerst zet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de deur op een kier voor een kortere zomervakantie. De minister heeft advies gevraagd aan het onderwijsveld en de so­ciale partners, maar ook de ouders worden betrokken. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag.
Lees verder

Minister Weyts zet deur op een kier voor kortere zomervakantie en vraagt mening van ouders
Voor het eerst zet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de deur op een kier voor een kortere zomervakantie. De minister heeft advies gevraagd aan het onderwijsveld en de so­ciale partners, maar ook de ouders worden betrokken. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag.
Lees verder

Eerste klinieken Texas voeren weer abortussen uit na opschorten omstreden wet
De eerste abortusklinieken in de Amerikaanse staat Texas hebben donderdag de deuren weer geopend voor vrouwen die meer dan zes weken zwanger zijn en een abortus willen laten uitvoeren. Na een besluit van een rechter op woensdag om de zeer strenge abortuswet voorlopig niet te handhaven, durven sommige klinieken weer abortussen uit te voeren.
Lees verder