Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 11 oktober 2021

Taiwan ‘gaat niet buigen’ voor de druk van China, zegt presidente Tsai

Taiwan 'gaat niet buigen' voor de druk van China, zegt presidente Tsai

De Taiwanese presidente Tsai Ing-wen heeft in een toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag de wil van haar land benadrukt om zich te verzetten tegen annexatie of inbreuken op haar soevereiniteit. In niet mis te verstane bewoordingen had de Chinese president Xi Jinping zaterdag aangedrongen op een hereniging met Taiwan.

Lees verder

Russisch vliegtuig stort neer in deelrepubliek Tatarstan

In de Russische deelrepubliek Tatarstan is een vliegtuig met 22 mensen aan boord neergestort. Er zouden 15 doden zijn en 7 mensen zouden de crash overleefd hebben. Dat meldt het Russische ministerie voor Noodsituaties aan persagentschap Interfax.

Lees verder

Bescherming van vier monumenten (voorlopig) opgeheven

De bescherming van drie monumenten en een deel van een dorpsgezicht wordt voorlopig opgeheven. Dat heeft bevoegd Vlaams minister Matthias Diependaele beslist.

Lees verder

Tyson Fury mept Deontay Wilder KO en behoudt wereldtitel

De Britse bokser Tyson Fury behoudt zijn WBC-wereldtitel bij de zwaargewichten. Zaterdagavond versloeg hij in Las Vegas voor de tweede keer Deontay Wilder, met KO in de 11e ronde. Het werd een spectaculair gevecht, waarin Fury zelf twee keer neerging, in de vierde ronde, en Wilder drie keer, in de derde, tiende en uiteindelijk KO in de 11e ronde.

Lees verder

Nieuwe lavastroom op La Palma verwoest alles op zijn pad

Een deel van de vulkaan op het Canarische eiland La Palma is zaterdag ingestort waardoor een nieuwe rivier van lava is ontstaan. Volgens het Vulkanologisch Instituut is de hete massa enorm verwoestend en is het voor de hulpdiensten moeilijk om de getroffen plekken te bereiken. In de video hierboven ziet u hoe de noordelijke flank van de Cumbre Vieja instort.

Lees verder

Man zit drie dagen in boom om politie te ontwijken

Een man uit Queens in het Amerikaanse New York is woensdag in een boom geklommen en bleef er drie dagen in zitten zonder eten en drinken. De 44-jarige Roody Thomas sloeg op de vlucht nadat zijn moeder de politie had gebeld omdat hij haar zou hebben bedreigd. De man loopt een rechtszaak tegen de NYPD en had schrik dat ze hem gingen aanvallen. Kom meer te weten in de video hierboven.

Lees verder

30.000 deelnemers verwacht voor eerste klimaatmars sinds corona

De comeback van de klimaatmarsen belooft een sterk signaal te worden: volgens de 80 organisatoren zullen straks 30.000 mensen meestappen door de Brusselse straten. Volgens klimaatactiviste Anuna De Wever komen ook de spijbelacties op vrijdag terug.

Lees verder

Coens wil winterkorting op energiefactuur

CD&V-voorzitter Joachim Coens pleit voor een 'winterkorting' op de energiefactuur voor de meest kwetsbaren én de groep die daar net buiten valt. Nog in het VTM Nieuws eist hij een hogere bijdrage van profvoetballers en toont hij zich bereid te praten over euthanasie voor dementerenden.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik ben niet uit de vagina gekomen terwijl de rode loper richting Sportpaleis al werd uitgerold'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Vissen zwemmen in hartvorm voor kust van Florida: 'bijzonder mooi moment'

De 47-jarige Paul Dabill was dinsdag op zoek naar harders met zijn drone, maar botste plots op een school paardmakrelen. 'Ze zwommen enkele seconden in de vorm van een hart en namen ook andere verbazingwekkende vormen aan', aldus de enthousiaste man. Bekijk de video hierboven.

Lees verder

Hans Vanaken in de basis bij de Rode Duivels voor troostfinale tegen Italië, Alexis Saelemaekers mee in de aanval

Bondscoach Roberto Martinez dropt Hans Vanaken in de basis voor de troostfinale van de Nations League tegen Italië.

Lees verder

Turkije spreekt deelnemers Pride vrij, Amnesty reageert verheugd

Het Turkse gerecht heeft vrijdag achttien deelnemers van een Pride-bijeenkomst in Ankara in 2019, vrijgesproken. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het vonnis een overwinning voor gerechtigheid. Prides zijn de facto verboden in Turkije

Lees verder

26.000 lopers en uitgelaten sfeer op incidentloze 10 Miles in Antwerpen

De uitgestelde Antwerp 10 Miles, voor het eerst in de herfst, werd gewonnen door Michaël Somers. Favoriet Isaac Kimeli kwam als tweede over de meet, bij de vrouwen was Nina Lauwaert de snelste. Tal van bv's en politici liepen mee, er heerste een heuse bevrijdingssfeer.

Lees verder

Frankrijk verscherpt grenscontroles: Mahdi pleit voor Europese aanpak

Nu de Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin verscherpte grenscontroles aankondigt, pleit staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) opnieuw voor correcte procedures en sterke Europese grenzen.

Lees verder

Tsjechische premier verliest verkiezingen, na Pandora Papers

De Tsjechische premier Andrej Babis heeft de parlementsverkiezingen in zijn land dan toch niet gewonnen. De miljardair werd in extremis geklopt door de oppositie. Recent kwam hij in opspraak, onder meer in de Pandora Papers.

Lees verder

Rode Duivels verliezen Nations League met 2-1 van gastland en Europees kampioen Italië

De Rode Duivels hebben zondagnamiddag in het Juventusstadion in Turijn de wedstrijd om de derde plaats in de Uefa Nations League met 2-1 (rust: 0-0) verloren van Europees kampioen en gastland Italië.

Lees verder

Weyts not amused met aangekondigde schoolstakingen voor klimaat

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is allerminst opgezet met het nieuws dat de klimaatspijbelaars vanaf vrijdag 22 oktober weer actie willen voeren. 'Er is al genoeg lestijd verloren gegaan.'

Lees verder

Lachaert: 'Onbegrijpelijk dat VRT documentaire maakt over El Kaouakibi'

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert noemt het zondag 'onbegrijpelijk' dat de openbare omroep een documentaire gaat maken over voormalig politica Sihame El Kaouakibi. VRT meldt zondag dat tv-maker Eric Goens momenteel werkt aan het programma over de politica.

Lees verder

In Beeld | #BackToTheClimate in Brussel met tienduizenden betogers

Zo'n 25.000 mensen zakten vandaag af naar onze hoofdstad om te betogen tegen het klimaatbeleid. Fotograaf Kristof Vadino maakte beelden van de betogers.

Lees verder

'Politici, wat kan voor corona, kan toch ook voor het klimaat?'

De Belgische klimaatbeweging trok zich zondag weer op gang met de eerste grote mars sinds de coronacrisis. 80 organisatoren en minstens 25.000 betogers trokken nog eens aan de alarmbel voor het klimaat.

Lees verder

Belgische helikopter ingezet bij reddingsactie van migranten voor Franse kust

Zondagmiddag is de NH90-helikopter vanuit de luchtmachtbasis van Koksijde ingezet bij een reddingsactie voor de Franse kust. De Franse autoriteiten schakelden de Belgische heli in voor een zoektocht naar een zinkende rubberboot met 38 migranten. Uiteindelijk konden alle opvarenden gered worden.

Lees verder

Tienduizenden Polen betogen tegen regering en pro Europa

In Polen zijn zondag over het hele land duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het omstreden oordeel van het Grondwettelijk Hof van eerder deze week en voor het behoud van het lidmaatschap van Europese Unie. In Warschau verzamelden de manifestanten op het Paleisplein.

Lees verder

'Babisconi' stuit op zijn grenzen

Miljardair en mediamagnaat Andrej Babis krijgt wellicht geen tweede termijn als premier van Tsjechië. Zijn nederlaag toont waar de grenzen liggen voor wendbare populisten.

Lees verder

Frankrijk wint de Nations League na winnende treffer van Mbappé

De 2e helft had zo veel meer in huis qua doelgevaar dan de 1e. De partij brak na het uur echt open. Theo Hernandez raakte de onderkant van de lat. Oyarzabal nam Lloris te grazen met een gekruist schot: 1-0.

Lees verder

Het wordt heet onder de voeten van Mark Zuckerberg

Het was geen goede week voor Facebook. Nee, niet door de panne waardoor hun sociale netwerken plat lagen, wel door de onthullingen die klokkenluidster Frances Haugen deed.

Lees verder

Het wordt heet onder de voeten van Mark Zuckerberg

Het was geen goede week voor Facebook. Nee, niet door de panne waardoor hun sociale netwerken plat lagen, wel door de onthullingen die klokkenluidster Frances Haugen deed.

Lees verder

Weerbericht | Herfstige dag met hier en daar buien

We gaan maandag een echte herfstdag tegemoet, met hier en daar regen en temperaturen tot 16 graden. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Ongeval op de A12 in Willebroek: 'Tussen Brussel en Antwerpen kies je beter voor de E19'

Een ongeval op de A12 aan het complex Rupel-Kanaalzone net ten noorden van Willebroek veroorzaakt maandagochtend een moeilijke doorgang in beide richtingen. Hoewel het nog niet duidelijk is wat de impact zal zijn voor de ochtendspits, raadt men bij het Verkeerscentrum aan om te kiezen voor de E19.

Lees verder

Thibau Nys breekt sleutelbeen bij start Wereldbeker veldrijden in Waterloo

Thibau Nys is bij de Wereldbeker veldrijden in het Amerikaanse Waterloo zwaar ten val gekomen. Het verdict: een sleutelbeenbreuk.

Lees verder

VS praat voor het eerst met taliban: 'Overleg was openhartig en professioneel'

De eerste overlegronde tussen een Amerikaanse delegatie en de delegatie in Doha is goed verlopen. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk waarschuwen maandag wel voor een veiligheidsrisico voor hotels in Kabul. Ze vragen landgenoten om er weg te blijven en het gebied te vermijden.

Lees verder

Na 'That '70s show' volgt nu... 'That '90s show'

De sitcom That '70s show krijgt binnenkort een vervolg dat, niet geheel ­geïnspireerd, That '90s show zal heten, naar het tijdperk waarin het zich afspeelt. Twee acteurs uit de originele reeks keren alvast terug.

Lees verder